Τρίτη, 7 Μαΐου 2013

Τζιγεροσαρμάς Θρακιώτικος

Παραδοσιακό Θρακιώτικο γιορτινό φαγητό του Πάσχα με εντόσθια και ρύζι ,μπολικα μυρωδικα και πολλη αγάπη
 1 Συκωταριά αρνίσια,2 σκέπες αρνίσιες(μπόλιες,μαντήλες ,η όπως αλλιώς τις ξέρετε)
1 κρεμμύδι ξερό,6-7 κρεμμυδάκια φρέσκα,μισό κιλό ρύζι Καρολίνα,
μισό ματσάκι άνηθο, 1 ματσάκι δυόσμο,ελαιόλαδο
συκωτάκια τσιγαρισμένα με κρεμμύδια1 μικρο ποτήρι του κρασιού,αλάτι κόκκινο και
μαύρο πιπέρι,ρίγανη,λίγο άσπρο κρασί,
μια κουταλιά πελτέ ντομάτας,νερό,1 αυγό.


Κόβετε, αφού την έχετε πλύνει πρώτα και και την έχετε αφήσει  σε σουρωτήρι να φύγουν τα πολλά υγρά της,τη συκωταριά σε κομμάτια όχι πολύ μικρά,το πνευμόνι αν θέλετε δεν το βάζετε όλο,
Κόβετε το ξερό κρεμμύδι ,βάζετε το αλάτι τα πιπεριά και τη ρίγανη και τα τσιγαρίζετε αρκετά.
Τα σβήνετε με το κρασί και τα κατεβάζετε από τη φωτιά αφού φύγουν όλα τα υγρά τους.
ανηθος κρεμμυδακια μαιντανος
 Κόβετε τα φρέσκα κρεμμυδάκια  και όλα τα αρωματικά χόρτα
 Τις μπόλιες τις έχετε πλύνει και αυτές καλά και τις έχετε αφήσει αρκετή ώρα σε ξυδόνερο για να φύγει η μυρωδιά του  αρνιού.
 Πλένετε το ρύζι αφού το έχετε καθαρίσει πρώτα.
 Ρίχνετε το ελαιόλαδο και αφήνετε τα χορταρικά να μαραθούν αρκετά.
Ρίχνετε και τα εντόσθια και τα τσιγαρίζετε όλα μαζί.
Ρίχνετε και το ρύζι και τα ανακατευετε όλα καλά να ενσωματωθούν,ρίχνετε και τον πελτέ.
Ρίχνετε και μισό ποτήρι νερό και το βράζετε λίγο να φουσκώσει το ρύζι.
 Παίρνετε ένα σκεύος
 Κόβετε τη μπόλια κομμάτια,αφου την έχετε ξεπλύνει καλα να φύγει το ξύδι, κανονίζοντας το μέγεθος ανάλογα με το πόσες μερίδες θέλετε να κάνετε και με το μέγεθος του δοχείου.
 Βάζετε αρκετή από τη γέμιση μέσα .
 Και διπλώνετε τις τέσσερις άκρες να  να τη κλείσετε μέσα.
 Το γυρνάτε ανάποδα μέσα σε ένα ταψί και τα βάζετε στη σειρά.
Βάζετε και τις πατάτες που έχετε καθαρίσει και κόψει στη μέση ανάμεσα στα σαρμαδάκια.
Γίνονται πολύ νόστιμες και τραβάνε τα λίπη από το φαγητό.Χτυπάτε το αυγό και με ένα πινέλο αλείφετε ένα ένα τα σαρμαδάκια. Ρίχνετε λίγο ελαιόλαδο ακόμη,και αλάτι .
Βάζετε νερό λίγο πιο κάτω από το χείλος του ταψιού.

 Σκεπάζετε το ταψί με αλουμινόχαρτο και το βάζετε στο φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου στον αέρα.
Σε 40 περίπου λεπτά το ξεσκεπάζετε και δοκιμάζετε αν έχουν μαλακώσει οι πατάτες,ρίχνετε αν χρειάζεται και λίγο νεράκι ακόμη  και αφήνετε το ταψί ξεσκέπαστο για να πάρει χρώμα το φαγητό.
Το φαγητό αυτό είναι πολύ νόστιμο,το φτιάχνουμε εδώ στα μέρη μας το Πάσχα και συνοδεύεται από πράσινη σαλάτα και κρασί άσπρο,αλλά και όπως αλλιώς το προτιμάει ο καθένας.
  ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!!!!!!!!!!!!!!
Πάσχαλινό παραδοσιακό φαγητό Θράκης,τζιγεροσαρμάς

Ενα χρόνος ...




Ένας χρόνος Αρώματα και Γεύσεις...Αλήθεια  πότε πέρασε πότε έφυγε?  Όλα ξεκίνησαν όταν τυχαία έμπαινα σε διάφορα μπλόγκς που τώρα είναι φίλοι μου...Στην αρχή μου φάνηκε τρελό,οι γνώσεις μηδαμινές ....Αλλά η ιδέα είχε ήδη αρχίσει να κυκλοφορεί στο μυαλό μου... Άρχισα να διαβάζω στο ίντερνετ πως στήνεται ένα μπλογκ και που και που ρωτούσα κάτι και σε κάποιον που έβρισκα να έχει περισσότερες γνώσεις στους υπολογιστές...

Το πρώτο σχέδιο στήθηκε με κόπο από το μεράκι το δικό μου αλλά και για να το αφιερώσω σε ένα πολυαγαπημένο μου πρόσωπο που σήμερα κλείνει 10 χρόνια απουσίας από τη ζωή μας.
Ξεκίνησαν οι αναρτήσεις που ήταν για μένα ολόκληρη ιστορία να γίνουν
Από το ανέβασμα των φωτογραφιών μέχρι το κείμενο.Και μη φανταστείτε τίποτε σπουδαίο...μπααααααααααα

 Από θεματολογία πάλι το μπλογκ εγώ θα το κατέτασσα στο ότι νάνε...Από μαγειρική και συμβουλές για φυτά μέχρι λίγο για ζώα και σκέψεις διάφορες...
Δε θα ξεχάσω ποσό ζεστά με δεχτήκατε σ αυτή την όμορφη και μεγάλη γειτονειά ,τη μπλογκογειτονιά.



Εδώ μέσα έμαθα πράγματα που τα έβλεπα πρώτη φορά ,κατασκευές διάφορες και άκουσα όρους όπως ντεκουπάζ και κρακελέ ,πατίνα και vintage.
Η πάλι όρους μαγειρικής όπως κουρκουμάς και κρεμόριο,μπανόφι ,πολέντα και sour cream.


'Eμαθα για γεννήσεις και γάμους,πτυχία και εγκυμοσύνες αλλά και για αρρώστιες και θανάτους.Γεγονότα όλα της ζωής,για να έρχεται η ισορροπία? να εκτιμάται η χαρά περισσότερο μετά τη λύπη? ποιος ξέρει.
 Πέρασαν γιορτές με ετοιμασίες και στολίσματα γιορτινά
Είδα μέσα από τα δικά σας μάτια μέρη που ίσως δεν δω ποτέ.
Προβληματίστηκα μέσα από τους δικούς σας προβληματισμούς,η πάλι γέλασα με τους αστείους της παρέας γιατί έχουμε και από αυτούς στη γειτονιά. Ανθρώπους ταλαντούχους που τα γραπτά τους σου βγάζουν ένα γέλιο αβίαστο.
Έχουμε τους φιλόζωους και τους ποιητές μας.
Άνθρωποι όλοι  με μεράκι  και ταλαντούχοι.

Και έτσι μ αυτά και με εκείνα πέρασε ένας χρόνος που ούτε που κατάλαβα πως.
Όσο και να φανεί παράξενο νοιάζομαι και ενδιαφέρομαι για τον καθένα εδώ μέσα αν αργήσει να κάνει μια ανάρτηση αναρωτιέμαι τι να έγινε και χάθηκε.
Ακόμη και στα μπλογκς που δεν κανω σχόλια γιατι δεν προλαβαίνω πάντα ,διαβάζω τις αναρτήσεις τους.
 Σήμερα είναι μια δύσκολη μέρα για μένα από αυτές που χωρίζουν τη ζωή του ανθρώπου στο πριν και στο μετά.Μέρες ορόσημα που σε σημαδεύουν ....
Θεωρώ όμως ότι έχω ακόμη μερικούς ανθρώπους δικούς μου τώρα πια που είναι κοντά μου.
Εσάς τους μακρινούς μου φίλους που ίσως ποτέ δεν γνωρίσω κανένα από κοντά.
 Θα σας παρακαλέσω να μείνετε όλοι όπως είσαστε με το χαρακτήρα του ο καθένας και το στυλ του που φαίνεται μέσα από τα γραφόμενα του.
 Είστε όλοι υπέροχοι και σας ευχαριστώ που μου προσφέρατε όλα όσα μου προσφέρατε έναν ολόκληρο χρόνο.
Όμως αρκετά σας είπα θα ήθελα να σας προσφέρω γλυκό για γεύση και λουλούδια για άρωμα.
Σας φιλώ......να έχετε πολλές όμορφες και χαμογελαστές στιγμές στη ζωη σας