Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κολοκυθόπιτα γλυκιά

ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΛΛΟ
1 κούπα χλιαρό νερό
3  κουταλιες ελαιόλαδο
1 κουταλιά ξύδι
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις όσο πάρει , περίπου ένα κιλό αλλά η ζύμη δεν πρέπει να είναι ούτε μαλακια ούτε σφιχτή για αυτό όσο αλεύρι περισσέψει το κρατάμε για το άνοιγμα των φύλλων.
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
Περίπου ένα κιλό κολοκύθα η ένα μέτριο κολοκύθι κίτρινο
3,5 φλυτζάνια ζάχαρη
1 κουταλάκια κανέλα
1κουπα καρύδια χοντροκομμένα
Μισή κούπα σταφίδες
1 φλυτζανα ελαιόλαδο
1 φλυτζανα καλαμποκελαιο.


Ανακατεύετε καλά όλα τα υλικά για τη ζύμη ρίχνοντας λίγο λίγο το αλεύρι μέχρι να πετύχετε τη ζύμη όπως είπαμε. Κόβετε τη ζύμη σε μπαλάκια τη ζύμη και την αφήνετε να φουσκώσει περίπου μισή ώρα για να ανοίγουν καλά τα φύλλα. Επίσης όταν τα ανοίγετε στο αλεύρι ανακατεύετε και λίγο νισεστε για να ανοίγουν πιο εύκολα. Μέχρι να φουσκώσουν λίγο τα φύλλα ετοιμάζετε τη γέμιση. Τρίβετε το κολοκύθι σε τρίφτη και το πατάτε να φύγουν τα πολλά υγρά του και ρίχνετε τη ζάχαρη τα καρύδια τις σταφίδες την κανέλα και τα ανακατεύετε να ενσωματωθούν. …

Φτερούγες κοτόπουλου πικάντικες


 1 κιλό φτερούγες κοτόπουλου,μείγμα μπαχαρικών για κοτόπουλο,σόγια σος,ταμπασκο,(αν δεν έχετε βάζετε μπούκοβο) 4 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες,αλάτι,πιπέρι,κύμινο,2 κουταλιές  σούπας μουστάρδα,1 κουταλιά σούπας πελτέ ντομάτας,2 κουταλιές σούπας κέτσαπ,ένα ποτηράκι,ρετσίνα,χυμό από ένα λεμόνι,κόλιανδρο,1 κουταλιά γλυκού  μέλι.


 Καθαρίζετε καλά τις φτερούγες και τις πλένετε,τις πασπαλίζετε με το μείγμα μπαχαρικών.

 Ετοιμάζετε τη σάλτσα που θα ρίξετε πάνω στις φτερούγες με όλα τα υλικά που σας είπα πιο πάνω.
Βάζετε τις φτερούγες σε ένα ταψί πασπαλισμένες με τα μπαχαρικά και  λίγο λάδι
και από  πάνω ρίχνετε αυτή τη σάλτσα.
Τις ψήνετε για μισή ώρα στον αέρα στους 200 βαθμούς Κελσίου.
Τις βγάζετε τις γυρνάτε από την άλλη μεριά και τις ψήνετε για να κοκκινίσουν και από εδώ.
Τις συνοδεύετε με πιλάφι,πουρέ η  και με μια σαλάτα μόνο και κρασακι άσπρο...
Ένα πιάτο ,πολύ εύκολο,πικάντικο,νόστιμο,οικονομικό και χορταστικό...
Είμαι σίγουρη θα σας αρέσει πολύ ειδικά σε όσους αρέσει το κοτόπουλο.
                      ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!!!!!!!!!!!!!

Σχόλια

Ο χρήστης DIMI είπε…
Καλησπέρα Νέλη μου!!!Πολύ νόστιμη συνταγή!!!Φαίνεται τόσο λαχταριστή, μέσα από τίς υπέροχες φωτογραφίες σου!!
Θά τήν δοκιμάσω!Αρέσουν πολύ στόν άντρα μου οι φτερούγες!Γιά μένα θά βάλω μπουτάκια!!Καλό μήνα!!Φιλάκια!!!
Ο χρήστης ΕΛΕΝΑ είπε…
Σούπερ πικάντικες και σούπερ νόστιμες οι φτερούγες έτσι όπως τις μαγείρεψες Νέλλη μου!!
Φιλιά πολλά, καλό σου βράδυ!
Ο χρήστης Gina είπε…
Πήρα άρωμα , το μεσημέρι θα πάρω και γεύση μια και είχα προγραμματίσει κοτόπουλο! Καλημέρα και φιλάκια!
Ο χρήστης Pinelia είπε…
Τι ωραία και εύκολη συνταγή!Μπράβο Σούλα. ευχαριστούμε πάρα πολύ που κάθε φορά μας δείχνεις καθημερινές συνταγές με κάτι τις σπέσιαλ!Φιλάκια!
Ο χρήστης mia maria είπε…
Πολύ ωραίο φαγητό! Μας αρέσουν πολύ οι πικάντικες φτερούγες!
Ο χρήστης ΕΚΦΡΑΣΟΥ είπε…
σουπερ!
καλημερα!
Ο χρήστης me (maria) είπε…
Οι φτερούγες μου αρέσουν πολύ!!
Η συνταγή σου φαίνεται νοστιμότατη!!
Φιλιά πολλά!
Ο χρήστης Σοφία είπε…
Μου αρέσει πολύ το κοτόπουλο (ειδικά οι φτερούγες) και μου αρέσουν και τα πικάντικα... άρα πέτυχες διάνα!!! ;-) Στα υπόψιν λοιπόν! Την καλησπέρα μου, φιλιά!
Ο χρήστης Μαρία Έλενα είπε…
Όμορφη συνταγή
Φιλάκια ...
Ο χρήστης Kate'sCakeBox είπε…
Καλησπέρα Χρυσουλάκι μου!!φανταστική πρόταση με σούπερ συνταγή,νόστιμη και πικάντικη!!φαντάζομαι ότι θα ξετρελαθούμε όλοι εμείς οι λάτρεις του κοτόπουλου!!!και φυσικά μου κάνει μεγάλο κλικ ότι θα ενθουσιάσει πολύ και τα παιδιά που τους αρέσουν ιδιαίτερα οι φτερούγες!!!η παρουσίαη και οι φωτογραφίες όλα εξαιρετικά!!φιλάκια άπειρα και την αγάπη μου!
Ο χρήστης Silena είπε…
Λατρεύω το κοτόπουλο και πάντα το απολαμβάνω ξεκινώντας από τις φτερούγες!!!!!! Σίγουρα θα με ξετρελάνει το πιάτο σου Νέλη και θα το δοκιμάσω άμεσα!!!!
Καλό απόγευμα!!! Φιλιά!
Ο χρήστης Tis Annios είπε…
....!
Αλλη μια φορά που κατάφερες, να μας εντυπωσιάσεις !!
Φαίνεται πεντανόστιμο....
Καλό βράδυ Χρυσούλα, σ΄ευχαριστούμε...
**Αννιώ**
Ο χρήστης Selcouth είπε…
Για λάτρεις κοτόπουλου έγραψες; Εδώ είμαι. :) Πάντα ψάχνω διαφορετικούς τρόπους μαγειρέματος για κοτόπουλο και γαλοπούλα. Φαίνεται πολύ ωραία συνταγή Νέλλη μου. Θα τη δοκιμάσω με την πρώτη ευκαιρία.
Πολλά φιλιά! Καλό βράδυ.
Ο χρήστης confusedmind είπε…
Μμμμμ....φτερουγίτσες !! Μήπως φιλενάδα μου μπορώ να παραλείψω το κέτσαπ; Βέβαια τα ίδια έλεγα και για την μουστάρδα στο αρνάκι και δεν με χάλασε. Πολύ καλή και οικονομική πρόταση για ένα διαφορετικό πιάτο!! Καλή σου μέρα φιλεναδίτσα μου!! Φιλάκια πολλά!
Ο χρήστης despina είπε…
Καλημέρα Νέλη μου!!!νοστιμο φαγητό και οικονομικό θα έλεγα!!!!φιλάκια!!!!!!!
Ο χρήστης Paraskevi Lamprini M είπε…
πολύ ομορφο !!! μπραβο...
το μπλογκ σου είναι πολύ ωραίο, χαίρομαι που θα τα λέμε.. καλώς ώρισες στο δικό μου...και καλώς σε βρήκα!
Ο χρήστης Neli είπε…
Δοκιμασε την και με μπουτακια μικρα ομως,θα είναι νομιζω εξίσου νόστιμη και πικάντικη,φιλια και καλη εβδομάδα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Είναι όντως διαφορετική και πολύ νόστιμη εκδοχή,φιλια καλη εβδομαδα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Μακάρι να σου άρεσε και να το φτιάχνεις,μια δοκιμη εξαλλου δεν βλαπτει,φιλακια και απο μένα και καλη εβδομαδα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Να είσαι καλα Πινελίτσα μου, εγω σ ευχαριστω για τις καλες σου κουβέντες,μακάρι να σε βοηθάνε οι συταγες μου που όντως είναι πάντα εύκολες και καθημερινές,γιατί λόγω του μωρού δε θα έχεις και πολυ χρόνο φαντάζομαι,πολλα φιλια.
Ο χρήστης Neli είπε…
Χαίρομαι που σας αρέσουν,και εγω τις αγαπώ πολύ ,καλη εβδομαδα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Είναι ,για για μενα είναι ενα πολυ ωραίο και οικονομικο πιάτο...καλη εβδομαδα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Μαράκι δοκιμασε την ,αν σου αρέσουν και οι φτερουγες σίγουρα θα σε ενθουσιάσει,πολλα φιλια και απο μένα,καλη εβδομαδα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Δηλαδή πέτυχα δυο στα δύο χαχαχα ,αντε φτιάξτην και πες εντυπώσεις,φιλια και καλη εβδομαδα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Ευχαριστώ Ελενα μου,φιλακια και απο μενα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Ευχαριστω για τα καλα σου λογια Καιτουλα μου,αντε αφου αρέσουν οι φτερουγες στα παιδια δοκιμαστε την ,εμενα παντως είναι στα αγαπημενα μου πιάτα,πολλα πολλα φιλια και καλη μας εβδομαδα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Και εγω το ιδιο απο το κοτοπουλο που με ενθουσιαζει προτιμω τις φτερουγες οποτε καταλαβαινεις ποσο πολυ μου αρέσει αυτο το πιάτο,φιλια και απο μένα,καλη εβδομαδα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Σε ευχαριστω πολυ για τα όμορφα λόγια σου,δοκιμασε το και πες μου αν τελικα ηταν ωραίο,φιλια πολλα και καλή εβδομάδα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Να τη δοκιμάσεις Πηνελόπη,θα σ αρέσει σίγουρα,αφου αγαπας και τα πουλερικα,είναι ενας ακόμη λόγος να τη δοκιμάσεις,πολλα φιλια και απο μένα ,καλη εβδομαδα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Δεν φαίνεται καν η γέυση της κέτσαπ μεσα σε τόσα μπαχαρικα και αρώματα και τοσες πολλες γευσεις,φτιαξτο αυτό το πιατο θα δεις τι ωραίο είναι σε φιλω φιλεναδα μου καλη μας εβδομάδα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Πάρα πού οικονομικό και πολυ νόστιμο ,οπότε προτίμησε το εστω μια φορα για δοκιμή,φιλακια και απο μένα,καλη εβδομαδα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Καλως βρεθήκαμε Παρασκευή και εγω χαίρομαι και θα τα λεμε σίγουρα,πολλα φιλια και καλη εβδομαδα.
Ο χρήστης mia xara είπε…
Ωραιότατες οι πικάντικες φτερουγίτσες σου, Νέλη μου!!! Μου άνοιξαν την όρεξη...Καλή σου μέρα, φιλάκια!

Τα διάσημα μας

Ελιές πράσινες ξυδάτες

Ελιές ,αλάτι ,νερό ξύδι.

 Μαζεύετε τι ελιές και αφού τις χαράξετε ελαφρά με τη μύτη ενός μαχαιριού
 τις βάζετε σε ένα δοχείο και το γεμίζετε ως επάνω νερό.
 Αλλάζετε το νερό για δέκα μέρες για να ξεπικρίσουν
 Μετά τις δέκα μέρες θα δείτε να έχουν αλλάξει και λίγο το χρώμα τους
 Τις πασπαλίζετε με αλάτι κατά προτίμηση ψιλό .
 Τις αφήνετε έτσι μέσα στο δοχείο για 48 ώρες.Το αλάτι γι αυτό πρέπει να είναι ψιλό, το χοντρό αν μείνει πάνω τους τις μαλακώνει.
 Αφού περάσουν οι ώρες που πρέπει
ρίχνετε το ξύδι και γεμίζετε ως επάνω το δοχείο με νερό.











Η αναλογία είναι  στα 36 κιλά ελιές  που είχα εγώ 4,5 κιλά αλάτι και το ξύδι περίπου 6 λίτρα. Εσείς προσαρμόζετε τις ποσότητες ανάλογα.Για το πρώτο διάστημα τις ακατεύετε με μια κουτάλα και ανάλογα αφού τις δοκιμάσετε συμπληρώνετε αλάτι η ξύδι, όπως σας αρέσει η γεύση.Να προτιμήσετε να είναι προς το ξυνό γιατί τις κρατάει πιο σκληρές.Όταν γίνουν όπως τις θέλετε γεμίζετε μερικά βάζα και βάζετε ως επάνω μισό μισό σπορέλαιο και ελαιόλαδο.Αν θέλετε …

Θράψαλα γεμιστά στη γάστρα

4 μεγάλα φρέσκα θράψαλα,2 ντομάτες ώριμες,1 πράσινη ,1 κόκκινη πιπεριά,100γραμμάρια κεφαλοτύρι,100 γραμμάρια γκούντα ,100 γραμμάρια φέτα,και 50 γραμμάρια κασέρι παραδοσιακό,3 κλαδάκια βασιλικό,θυμάρι,κόκκινο πιπέρι,μπούκοβο,ελαιόλαδο,αλάτι ,κρασί άσπρο.
 Καθαρίζετε τα θράψαλα κόβοντας ελαφρά το κεφάλι και τραβώντας θα βγουν μαζί και τα εντόσθια.
Μετά τα βγάλετε και το κόκκαλο το κεντρικό από το θράψαλο( αυτό που είναι σαν ναύλον ,το δείχνω στη φώτο)
 Πλένετε τα λαχανικά και τα έχετε έτοιμα.
 Πλένετε τα θράψαλα καλά μέσα ,έξω και τα αφήνετε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν απο τα υγρά τους.
 Κόβετε τις πιπεριές σε λουρίδες και τα τυριά σε μαστουνάκια.
Ετοιμάζετε και τα μπαχαρικά.
 Πασπαλίζετε μέσα έξω τα θράψαλα με τα μπαχαρικά.
 Τα γεμίζετε με τα τυριά και τα λαχανικά.
Βάζετε από ένα μπαστουνάκι από το κάθε τυρί και από όλα τα λαχανικά.
Τα κλείνετε με μια οδοντογλυφίδα για να μην τρέξουν τα τυριά.
Τα βάζετε σε μια γάστρα και όσα λαχανικά περισσέψουν τα βάζετε στην άλλη άκρη της γάστρας μαζί με …

Κουκιά φρέσκα λαδερά

1 κιλό κουκιά φρέσκα,1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια,Από μισό ματσάκι άνηθο και δυόσμο,1φλυτζανακι του καφέ ελαιόλαδο( ή και λίγο παραπάνω γιατί σηκώνουν να είναι λίγο παραπάνω λαδερά), μια ντομάτα ,μια κουταλιά γεμάτη σούπας πελτέ ντομάτας,αλάτι ,πιπέρι μαύρο και  κόκκινο                                                         
 Καθαρίζουμε ,πλένουμε και ζεματίζουμε  για λίγη ώρα τα κουκιά(3-4 λεπτά σε νερό που βράζει),                                                         
  Κόβουμε τα κρεμμυδάκια και το δυόσμο μαζί με τον άνηθο και τα βάζουμε να μαραθούν μαζί με τα κουκιά ,το λάδι  ,το αλάτι και τα πιπέρια . Αφού τσιγαριστούν για λίγο ρίχνετε τη ντομάτα κομμένη σε κυβάκια μαζί με τον πελτέ.                                                                                                                     Ρίχνουμε και νερό μέχρι να σκεπαστούν τα κουκιά.Είναι έτοιμα όταν τα δείτε και μείνουν μόνο με το λάδι.                                                                            …