Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μπολερό μας βγήκε τελικά

Τι κι αν ο Χειμώνας
 δε λέει να έρθει
Φέτος?
Χειμώνας χωρίς πλέξιμο δε λέει
Είπα κι εγώ λοιπόν να φτιάξω ένα μπολερό το οποίο  πέρασε λιγάκι από τα 40 κύματα που λέει και ο λόγος.



 Και να σας πω γιατί.


Στην αρχή η σκέψη ήταν να γίνει εσάρπα και έτσι το ξεκίνησα όλο μεράκι.
Όμως όσο προχωρούσε δε με ενθουσίαζε η ιδέα.
 Έτσι σε μια παρόρμηση της στιγμής το ξήλωσα και είπα να το κάνω λαιμό και να το φοράω σε κάποιες εξόδους κι ενώ πήγαινε να τελειώσει μου ήρθε η ιδέα να το συνεχίσω να μακρύνει και άρχισα να πλέκω αντίθετα για να μακρύνει και να γίνει ένα μπολερό
Το αποτέλεσμα τελικά βγήκε πολύ καλό κι εύχομαι να το φορέσω και να το χαρώ.
Είμαι φαν του πλεξίματος και το θεωρώ διέξοδο και ψυχοθεραπεία.
Αν σας αρέσει δοκιμάστε το σας εγγυώμαι ότι θα σας βοηθήσει  πολύ.

Χταπόδι με κριθαράκι


 1 χταπόδι μεγάλο η 2 μικρά,μισό σακουλάκι κριθάρακι,1 κόκκινη πιπεριά,ενα καρότο ,μισό ματσάκι μαιντανό,μισό ποτηράκι τσίπουρο,1 ποτηράκι ελαιόλαδο,αλάτι ,κόκκινο και μαύρο πιπέρι,θυμάρι,λίγο ξύδι και λίγο κρασί,1 κουταλιά ντοματοπελτέ και ντομάτα τριμένη
Βράζετε το χταπόδι στη χύτρα ταχύτητος για 40 λεπτά η σε κατσαρόλα μέχρι να μαλακώσει, στο νερό που θα βράσει βάζετε λίγο ξυδι και λίγο κρασί.
Το καθαρίζετε απο τις πέτσες τις σκούρες που έχει  και το κόβετε σε κομμάτια.






Σε ένα τηγάνι βάζετε το κριθαράκι με το μισό ελαιόλαδο και το τηγανίζετε σε σιγανή φωτιά να ροδοκοκκινίσει,έτσι θα μείνει σπυρωτό και δε θα λασπιάσει στο φαγητό σας.



Ψιλοκόβετε το μαιντανό,την πιπεριά σε ροδέλες και το καρότο το τρίβετε σε τρίφτη.
Τα βάζετε στην κατσαρόλα με τα πιπέρια το αλάτι και το θυμάρι.
Ρίχνετε και το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τα αφήνετε σε χαμηλή φωτιά να τσιγαριστούν ελαφρά.
Τα σβήνετε με το τσίπουρο και αφήνετε να βράσουν λίγο ακόμη.
Ετοιμάζεται και τη ντομάτα
 Εδώ έχω ντομάτα τριμμένη από το Καλοκαίρι σε σακουλάκια στη κατάψυξη,είναι πολύ ωραία για τα φαγητά σας,έχω βάλει και μια κουταλιά ντοματοπελτέ για πιο ωραία γεύση.
Τα βράζετε όλα μαζι αφού ριξετε και το κριθαράκι
 Το βράζετε μέχρι να πιεί τα μισά υγρά,το σβήνετε και κλείνετε για ενα 15 λεπτο το καπάκι της κατσαρόλας χωρίς να την τραβήξετε απο το μάτι.
Ετσι θα τραβήξει το κριθαράκι και τα υπόλοιπα υγρά και θα γίνει σπυρωτό και με όσο ζουμί πρέπει να έχει.

Είναι ένα ωραίο και εύκολο πιάτο,μοιάζει με το χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι που κάνουμε ,αλλά το κριθαράκι νομίζω το κάνει πιο νόστιμο.
Ταιριάζει με σαλάτα πράσινη και ούζο η τσίπουρο.................
                             ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!!!!!!!!!!!!!!!!!

Σχόλια

Ο χρήστης Silena είπε…
Αγαπημένο φαγάκι Νέλη μου!!!! Έχω καιρό να το φτιάξω και το λιμπίστηκα τώρα που είδα το δικό σου τόσο όμορφα σερβιρισμένο!!!! Στη νηστεία θα το κάνω σίγουρα!!!!
Όνειρα γλυκά και καλή εβδομάδα να έχεις!!!
Ο χρήστης ΕΛΕΝΑ είπε…
Ωραιότατο φαγάκι για την νηστεία και όχι μόνο.
Το χταποδάκι το έχουμε συνηθίσει με κοφτό μακαρονάκι, μα και με το κριθαράκι θα γίνεται πολύ νόστιμο!
Φιλιά Νέλλη μου, καλή βδομάδα!
Ο χρήστης Pinelia είπε…
Πρέπει να είναι πεντανόστιμο! Έχω κάνει και άλλες συνταγές από εσένα όπως μακαρόνια με κιμά στο φούρνο και έχω ακούσει τα καλύτερα σχόλια!Και λέω ότι είναι από το μπλογκοσπιτάκι σου!Φιλάκια!
Ο χρήστης nikolastsaras είπε…
νελη μου τι κάνεις::: ;;;;;; ελπίζω να είσαι καλα σε χαιρετώ καλημερα
Ο χρήστης Selcouth είπε…
Αχ... Πείνασα Νέλλη μου! Ωραία ιδέα το κριθαράκι! Όταν με το καλό μαγειρέψω το φαγητό αυτό, πειράζει να βάλω ούζο αντί για τσίπουρο; Αυτό έχω στο σπίτι. Φαίνεται πολύ νόστιμο! Γεια στα χεράκια σου!
Πολλά φιλιά και πολλές όμορφες καλημέρες!
Ο χρήστης Nasia είπε…
δεν το εχω δοκιμάσει με κριθαράκι ,αλλά μου φαίνεται πιο βολικό τωρα που το είδα για τα παιδιά!
καλημέρα!
Ο χρήστης ΕΚΦΡΑΣΟΥ είπε…
τελειο φαινεται!
ευχαριστουμε!
φιλακια πολλα!
Ο χρήστης DIMI είπε…
ΤΕΛΕΙΟ τό φαγάκι σου Νέλη μου!!!!Μού άρέση πολύ τό χταπόδι,καί μέ τό κριθαράκι θά είναι πεντανόστιμο!!Θά τό δοκιμάσω αύριο,λόγω τής Τετάρτης!!!Καλή εβδομάδα!!Φιλάκια!!!
Ο χρήστης Sailor είπε…
Μπράβο υπέροχο
Καλή συνέχεια και καλή όρεξη
Ο χρήστης me (maria) είπε…
Φαίνεται τόσο λαχταριστό και ξέρω πως ο γιος μου θα εκτιμήσει ιδιαίτερα τη συνταγή!
Φιλιά πολλά!!
Ο χρήστης Ειρήνη Ε. είπε…
Τι νόστιμο φαγητό! Το λαχταράς μόνο που το κοιτάς!! Από τα ωραία φαγάκια της νηστείας, αλλά και για όλο τον χρόνο.
Καλό βράδυ.
Ο χρήστης Neli είπε…
Ναι όπως τα λες,εμενα προσωπικα μου αρεσει πολυ περισσοτερο απο το κοφτο μακαρονι που κανουμε το χταποδι,καλο απογευμα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Να το φτιάξεις τότε καλη μανουλα για το γιο σου,πολλα πολλα φιλια.
Ο χρήστης Neli είπε…
Ευχαριστω πολυ,καλη συνεχεια και σε σενα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Είναι ωραίο πιάτο ,δοκιμασε το και σ αυτην την εκδοχή,καλο απογευμα και φιλακια πολλα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Σευχαριστώ και εγώ για τα όμορφα σου λόγια,φιλακια πολλα και απο μενα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Και είναι πιο βολικο Νασια μου αλλα και πιο νόστιμο νομιζω,δοκιμασε το ,φιλια.
Ο χρήστης Neli είπε…
Αν βάλεις ουζο θα γινει πιο αρωματικό ,αν δε σε ενοχλει η μυρωδια του γλυκάνισου οχι δεν πειραζει να βαλεις ουζο,δοκιμασε το και πες μου και μενα μετα ,καλο απογευμα και πολλα φιλια.
Ο χρήστης Neli είπε…
Σευχαριστω πολυ για τα ομορφα σου λογια,χαιρομαι που σου αρεσει η μαγειρικη μου,ειναι πολυ ευκολα και γρηγορα ολα τα πιατα,πολλα φιλια
Ο χρήστης Neli είπε…
Καλά είμαι Νικόλα ,σ ευχαριστω που ρώτησες,ευχομαι και εσυ να εισαι καλα,καλο απογευμα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Γίνεται πιο νόστιμο ,τουλαχιστον για τα δικα μου γουστα,δοκιμασε το μια φορα ισως σου αρεσει και σενα,πολλα φιλια καλο απογευμα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Να το φτιαξεις θα φαγωθει με ορεξη νομιζω,σ ευχαριστω για τα καλα σου λογια πολλα φιλια καλο απογευμα.
Ο χρήστης Penelope είπε…
Το σκεφτόμουν για την Καθαρά Δευτέρα, Νέλη μου και να τώρα που το είδα, είπα πως τελικά μάλλον θα το αποφασίσω :-))
Πεντανόστιμο.

Τα διάσημα μας

Ελιές πράσινες ξυδάτες

Ελιές ,αλάτι ,νερό ξύδι.

 Μαζεύετε τι ελιές και αφού τις χαράξετε ελαφρά με τη μύτη ενός μαχαιριού
 τις βάζετε σε ένα δοχείο και το γεμίζετε ως επάνω νερό.
 Αλλάζετε το νερό για δέκα μέρες για να ξεπικρίσουν
 Μετά τις δέκα μέρες θα δείτε να έχουν αλλάξει και λίγο το χρώμα τους
 Τις πασπαλίζετε με αλάτι κατά προτίμηση ψιλό .
 Τις αφήνετε έτσι μέσα στο δοχείο για 48 ώρες.Το αλάτι γι αυτό πρέπει να είναι ψιλό, το χοντρό αν μείνει πάνω τους τις μαλακώνει.
 Αφού περάσουν οι ώρες που πρέπει
ρίχνετε το ξύδι και γεμίζετε ως επάνω το δοχείο με νερό.











Η αναλογία είναι  στα 36 κιλά ελιές  που είχα εγώ 4,5 κιλά αλάτι και το ξύδι περίπου 6 λίτρα. Εσείς προσαρμόζετε τις ποσότητες ανάλογα.Για το πρώτο διάστημα τις ακατεύετε με μια κουτάλα και ανάλογα αφού τις δοκιμάσετε συμπληρώνετε αλάτι η ξύδι, όπως σας αρέσει η γεύση.Να προτιμήσετε να είναι προς το ξυνό γιατί τις κρατάει πιο σκληρές.Όταν γίνουν όπως τις θέλετε γεμίζετε μερικά βάζα και βάζετε ως επάνω μισό μισό σπορέλαιο και ελαιόλαδο.Αν θέλετε …

Θράψαλα γεμιστά στη γάστρα

4 μεγάλα φρέσκα θράψαλα,2 ντομάτες ώριμες,1 πράσινη ,1 κόκκινη πιπεριά,100γραμμάρια κεφαλοτύρι,100 γραμμάρια γκούντα ,100 γραμμάρια φέτα,και 50 γραμμάρια κασέρι παραδοσιακό,3 κλαδάκια βασιλικό,θυμάρι,κόκκινο πιπέρι,μπούκοβο,ελαιόλαδο,αλάτι ,κρασί άσπρο.
 Καθαρίζετε τα θράψαλα κόβοντας ελαφρά το κεφάλι και τραβώντας θα βγουν μαζί και τα εντόσθια.
Μετά τα βγάλετε και το κόκκαλο το κεντρικό από το θράψαλο( αυτό που είναι σαν ναύλον ,το δείχνω στη φώτο)
 Πλένετε τα λαχανικά και τα έχετε έτοιμα.
 Πλένετε τα θράψαλα καλά μέσα ,έξω και τα αφήνετε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν απο τα υγρά τους.
 Κόβετε τις πιπεριές σε λουρίδες και τα τυριά σε μαστουνάκια.
Ετοιμάζετε και τα μπαχαρικά.
 Πασπαλίζετε μέσα έξω τα θράψαλα με τα μπαχαρικά.
 Τα γεμίζετε με τα τυριά και τα λαχανικά.
Βάζετε από ένα μπαστουνάκι από το κάθε τυρί και από όλα τα λαχανικά.
Τα κλείνετε με μια οδοντογλυφίδα για να μην τρέξουν τα τυριά.
Τα βάζετε σε μια γάστρα και όσα λαχανικά περισσέψουν τα βάζετε στην άλλη άκρη της γάστρας μαζί με …

Κουκιά φρέσκα λαδερά

1 κιλό κουκιά φρέσκα,1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια,Από μισό ματσάκι άνηθο και δυόσμο,1φλυτζανακι του καφέ ελαιόλαδο( ή και λίγο παραπάνω γιατί σηκώνουν να είναι λίγο παραπάνω λαδερά), μια ντομάτα ,μια κουταλιά γεμάτη σούπας πελτέ ντομάτας,αλάτι ,πιπέρι μαύρο και  κόκκινο                                                         
 Καθαρίζουμε ,πλένουμε και ζεματίζουμε  για λίγη ώρα τα κουκιά(3-4 λεπτά σε νερό που βράζει),                                                         
  Κόβουμε τα κρεμμυδάκια και το δυόσμο μαζί με τον άνηθο και τα βάζουμε να μαραθούν μαζί με τα κουκιά ,το λάδι  ,το αλάτι και τα πιπέρια . Αφού τσιγαριστούν για λίγο ρίχνετε τη ντομάτα κομμένη σε κυβάκια μαζί με τον πελτέ.                                                                                                                     Ρίχνουμε και νερό μέχρι να σκεπαστούν τα κουκιά.Είναι έτοιμα όταν τα δείτε και μείνουν μόνο με το λάδι.                                                                            …