Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κολοκυθόπιτα γλυκιά

ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΛΛΟ
1 κούπα χλιαρό νερό
3  κουταλιες ελαιόλαδο
1 κουταλιά ξύδι
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις όσο πάρει , περίπου ένα κιλό αλλά η ζύμη δεν πρέπει να είναι ούτε μαλακια ούτε σφιχτή για αυτό όσο αλεύρι περισσέψει το κρατάμε για το άνοιγμα των φύλλων.
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
Περίπου ένα κιλό κολοκύθα η ένα μέτριο κολοκύθι κίτρινο
3,5 φλυτζάνια ζάχαρη
1 κουταλάκια κανέλα
1κουπα καρύδια χοντροκομμένα
Μισή κούπα σταφίδες
1 φλυτζανα ελαιόλαδο
1 φλυτζανα καλαμποκελαιο.


Ανακατεύετε καλά όλα τα υλικά για τη ζύμη ρίχνοντας λίγο λίγο το αλεύρι μέχρι να πετύχετε τη ζύμη όπως είπαμε. Κόβετε τη ζύμη σε μπαλάκια τη ζύμη και την αφήνετε να φουσκώσει περίπου μισή ώρα για να ανοίγουν καλά τα φύλλα. Επίσης όταν τα ανοίγετε στο αλεύρι ανακατεύετε και λίγο νισεστε για να ανοίγουν πιο εύκολα. Μέχρι να φουσκώσουν λίγο τα φύλλα ετοιμάζετε τη γέμιση. Τρίβετε το κολοκύθι σε τρίφτη και το πατάτε να φύγουν τα πολλά υγρά του και ρίχνετε τη ζάχαρη τα καρύδια τις σταφίδες την κανέλα και τα ανακατεύετε να ενσωματωθούν. …

Ταραμοσαλάτα



250 γραμμάρια ταραμά από τον ανοιχτόχρωμο ,7-8 λεμόνια,1 κούπα ελαιόλαδο,μια κούπα καλαμποκέλαιο,την ψίχα από 1 ψωμί του κιλού,4-5 κουταλιές πουρέ  πατάτας σε σκόνη.

( οι ποσοτητες που βλέπετε εδώ δεν αντιστοιχούν στη συνταγή ,είναι απλά για να δειξω τα υλικά.)
 Βάζετε τον ταραμά με λίγο από το ελαιόλαδο και το καλαμποκέλαιο να χτυπιούνται στο μίξερ που το έχετε να δουλεύει σε μέτρια ταχύτητα.
Μουσκεύετε την ψίχα του ψωμιού με λίγο νερό.
 Κόβετε τα λεμόνια στη μέση και τα στίβετε ,ρίχνετε σιγά σιγά το χυμό τους διαδοχικά με τα δύο λάδια στον κάδο του μίξερ.
Ρίχνετε λίγη λίγη και την ψίχα του ψωμιού αφού την στίψετε πρώτα λίγο να φύγουν τα πολλά υγρά της και συνεχίζετε το χτύπημα,καλά είναι το μίξερ σας να έχει βάση γιατί χρειάζεται αρκετή ώρα χτύπημα μέχρι να γίνει  η ταραμοσαλάτα σας λεία.
 Προς το τέλος του χτυπήματος ρίχνετε και τη σκόνη του πουρέ ενώ συνεχίζετε το χτύπημα για να γίνει πιο αφράτη η ταραμοσαλάτα σας και να τραβήξει και τα υγρά που τυχόν θα έχει.
Προς το τέλος του χτυπήματος δυναμώνετε την ταχύτητα του μίξερ και το αφήνετε έτσι για 3-4 λεπτά.
Είναι η σαλάτα που έχει την τιμητική της μαζί με τα λαγάνα στα κούλουμα.
Η πλέον δημοφιλής των ημερών αυτών.Πάντα μας συνόδευε στο πέταγμα του χαρταετού ,μαζί με ελίτσες και χαλβά.
Επίσης θα ήθελα να σας πω ένα έθιμο της Αποκριάς που έχουμε εδώ στα μέρη μας.
Το μεσημέρι λοιπόν της τελευταίας Κυριακής την Αποκριάς μαζεύεται όλη η οικογένεια στο σπίτι και εκεί οι μικρότεροι ζητάνε πρώτοι συγγνώμη για την περίπτωση που θα είχαν στενοχωρήσει τους μεγαλύτερους με κάτι που είχαν κάνει η είχαν πει,και το ίδιο κάνουν μετά και οι μεγαλύτεροι,μετά στο τέλος του φαγητού τρώνε ένα βραστό αυγό για να κλείσει το στόμα μιας και θα αρχίσει η νηστεία της Σαρακοστής και θα ανοίξει πλέον με το κόκκινο αυγό του Πάσχα .
Εύχομαι σε όλους σας καλά να περάσετε το τριήμερο να χαρείτε με τα αγαπημένα σας πρόσωπα,να ξεδώσετε από το άγχος της καθημερινότητας και να ξεφύγετε λιγάκι από τα προβλήματα της καθημερινότητας.
      ΚΑΛΑ ΚΟΥΛΟΥΜΑ ,ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ,ΣΑΣ ΦΙΛΩ!!!!!!!

Σχόλια

Ο χρήστης Norma2 είπε…
Nelly una receta deliciosa que preparo muy a menudo.
Besoss desde Argentina
hoy desde
http://siempreseraprimavera.blogspot.com.ar/2014/02/jarabe-de-arce.html#comment-form
Ο χρήστης Νεφέλη είπε…
Πολύ νόστιμη φαίνεται η ταραμοσαλάτα σου!!!
Καλή Σαρακοστή και καλά να περάσεις το τριήμερο!!!
Ο χρήστης DIMI είπε…
Καταπληκτική η ταραμοσαλάτα σου Νέλη μου!!Καί σίγουρα πεντανόστιμη!!Πήρα λευκό ταραμά,καί θά δοκιμάσω τήν δική σου εκδοχή,μέ τόν πουρέ πατάτας!!Καλό Τριήμερο!!Καλές Αποκριές!!Νά περάσης πολύ όμορφα!!Φιλάκια!!!
Ο χρήστης Nasia είπε…
πολύ ωραίο το έθιμο ,μακαρι να εκλειναν τα στοματα με ενα βραστό αβγο!
η τελευταια φωτο με το ψωμακι με λίγωσε!
καλό τριήμερο!
Ο χρήστης Μαρία Έλενα είπε…
Λατρεύω την ταραμοσαλάτα.
Φιλακια ...
Ο χρήστης Kitchen Stories είπε…
Ωραία η πρότασή σου Νέλη μου και πολύ ιδιαίτερη. Θα γίνεται αφρός έτσι.
Να περάσατε υπέροχα μικροί και μεγάλοι!

Z.

Ο χρήστης me (maria) είπε…
Κοίτα να δεις που το δικό μου στόμα δε θα κλείσει, γιατί δεν τρώω αυγά (με πειράζουν, όχι γιατί δεν μου αρέσουν)...χαχα!
Η συνταγή σου ό, τι πρέπει για τις μέρες!
Να περάσετε ένα υπέροχο τριήμερο και καλή Σαρακοστή!
Φιλιά πολλά!
Ο χρήστης ΕΚΦΡΑΣΟΥ είπε…
καλημερα!
καλο μηνα!
καλο τριημερο να εχεις!
να περασεις ομορφα!
φιλια!
Ο χρήστης Χρυσούλα είπε…
Τέλειος ο ταραμάς σου Νέλη μου!..
Να περάσεις όμορφα και Καλή Σαρακοστή!
Ο χρήστης Beauty Follower είπε…
Αγαπημενη σαλάτα.
Χτες τσακισα μιση λαγάνα με ταραμοσαλάτα απο πάνω χα χα!

http://beautyfollower.blogspot.gr/
Ο χρήστης mia xara είπε…
Η ταραμοσαλάτα είναι πάντα αγαπημένη και καλοδεχούμενη στο τραπέζι μας!!! Πολύ ωραία η συνταγή σου, Νέλη μου! Καλή εβδομάδα, φιλάκια!

Τα διάσημα μας

Ελιές πράσινες ξυδάτες

Ελιές ,αλάτι ,νερό ξύδι.

 Μαζεύετε τι ελιές και αφού τις χαράξετε ελαφρά με τη μύτη ενός μαχαιριού
 τις βάζετε σε ένα δοχείο και το γεμίζετε ως επάνω νερό.
 Αλλάζετε το νερό για δέκα μέρες για να ξεπικρίσουν
 Μετά τις δέκα μέρες θα δείτε να έχουν αλλάξει και λίγο το χρώμα τους
 Τις πασπαλίζετε με αλάτι κατά προτίμηση ψιλό .
 Τις αφήνετε έτσι μέσα στο δοχείο για 48 ώρες.Το αλάτι γι αυτό πρέπει να είναι ψιλό, το χοντρό αν μείνει πάνω τους τις μαλακώνει.
 Αφού περάσουν οι ώρες που πρέπει
ρίχνετε το ξύδι και γεμίζετε ως επάνω το δοχείο με νερό.











Η αναλογία είναι  στα 36 κιλά ελιές  που είχα εγώ 4,5 κιλά αλάτι και το ξύδι περίπου 6 λίτρα. Εσείς προσαρμόζετε τις ποσότητες ανάλογα.Για το πρώτο διάστημα τις ακατεύετε με μια κουτάλα και ανάλογα αφού τις δοκιμάσετε συμπληρώνετε αλάτι η ξύδι, όπως σας αρέσει η γεύση.Να προτιμήσετε να είναι προς το ξυνό γιατί τις κρατάει πιο σκληρές.Όταν γίνουν όπως τις θέλετε γεμίζετε μερικά βάζα και βάζετε ως επάνω μισό μισό σπορέλαιο και ελαιόλαδο.Αν θέλετε …

Θράψαλα γεμιστά στη γάστρα

4 μεγάλα φρέσκα θράψαλα,2 ντομάτες ώριμες,1 πράσινη ,1 κόκκινη πιπεριά,100γραμμάρια κεφαλοτύρι,100 γραμμάρια γκούντα ,100 γραμμάρια φέτα,και 50 γραμμάρια κασέρι παραδοσιακό,3 κλαδάκια βασιλικό,θυμάρι,κόκκινο πιπέρι,μπούκοβο,ελαιόλαδο,αλάτι ,κρασί άσπρο.
 Καθαρίζετε τα θράψαλα κόβοντας ελαφρά το κεφάλι και τραβώντας θα βγουν μαζί και τα εντόσθια.
Μετά τα βγάλετε και το κόκκαλο το κεντρικό από το θράψαλο( αυτό που είναι σαν ναύλον ,το δείχνω στη φώτο)
 Πλένετε τα λαχανικά και τα έχετε έτοιμα.
 Πλένετε τα θράψαλα καλά μέσα ,έξω και τα αφήνετε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν απο τα υγρά τους.
 Κόβετε τις πιπεριές σε λουρίδες και τα τυριά σε μαστουνάκια.
Ετοιμάζετε και τα μπαχαρικά.
 Πασπαλίζετε μέσα έξω τα θράψαλα με τα μπαχαρικά.
 Τα γεμίζετε με τα τυριά και τα λαχανικά.
Βάζετε από ένα μπαστουνάκι από το κάθε τυρί και από όλα τα λαχανικά.
Τα κλείνετε με μια οδοντογλυφίδα για να μην τρέξουν τα τυριά.
Τα βάζετε σε μια γάστρα και όσα λαχανικά περισσέψουν τα βάζετε στην άλλη άκρη της γάστρας μαζί με …

Κουκιά φρέσκα λαδερά

1 κιλό κουκιά φρέσκα,1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια,Από μισό ματσάκι άνηθο και δυόσμο,1φλυτζανακι του καφέ ελαιόλαδο( ή και λίγο παραπάνω γιατί σηκώνουν να είναι λίγο παραπάνω λαδερά), μια ντομάτα ,μια κουταλιά γεμάτη σούπας πελτέ ντομάτας,αλάτι ,πιπέρι μαύρο και  κόκκινο                                                         
 Καθαρίζουμε ,πλένουμε και ζεματίζουμε  για λίγη ώρα τα κουκιά(3-4 λεπτά σε νερό που βράζει),                                                         
  Κόβουμε τα κρεμμυδάκια και το δυόσμο μαζί με τον άνηθο και τα βάζουμε να μαραθούν μαζί με τα κουκιά ,το λάδι  ,το αλάτι και τα πιπέρια . Αφού τσιγαριστούν για λίγο ρίχνετε τη ντομάτα κομμένη σε κυβάκια μαζί με τον πελτέ.                                                                                                                     Ρίχνουμε και νερό μέχρι να σκεπαστούν τα κουκιά.Είναι έτοιμα όταν τα δείτε και μείνουν μόνο με το λάδι.                                                                            …