Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μπολερό μας βγήκε τελικά

Τι κι αν ο Χειμώνας
 δε λέει να έρθει
Φέτος?
Χειμώνας χωρίς πλέξιμο δε λέει
Είπα κι εγώ λοιπόν να φτιάξω ένα μπολερό το οποίο  πέρασε λιγάκι από τα 40 κύματα που λέει και ο λόγος.



 Και να σας πω γιατί.


Στην αρχή η σκέψη ήταν να γίνει εσάρπα και έτσι το ξεκίνησα όλο μεράκι.
Όμως όσο προχωρούσε δε με ενθουσίαζε η ιδέα.
 Έτσι σε μια παρόρμηση της στιγμής το ξήλωσα και είπα να το κάνω λαιμό και να το φοράω σε κάποιες εξόδους κι ενώ πήγαινε να τελειώσει μου ήρθε η ιδέα να το συνεχίσω να μακρύνει και άρχισα να πλέκω αντίθετα για να μακρύνει και να γίνει ένα μπολερό
Το αποτέλεσμα τελικά βγήκε πολύ καλό κι εύχομαι να το φορέσω και να το χαρώ.
Είμαι φαν του πλεξίματος και το θεωρώ διέξοδο και ψυχοθεραπεία.
Αν σας αρέσει δοκιμάστε το σας εγγυώμαι ότι θα σας βοηθήσει  πολύ.

Χταπόδι με φασόλια μαυρομάτικα



1 χταπόδι μικρό,μισό σακουλάκι φασόλια μαυρομάτικα,2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια,3 πιπεριές Φλωρίνης ψητές (αν δεν έχετε ψήσει δικές σας είναι πολύ ωραίες και αυτές που είναι ψητές σε βάζο στα σούπερ μάρκετ) ελιές πράσινες σε φετάκια,αγγουράκια τουρσί,μισό ποτήρι ,χυμό από ένα δυό λεμόνια, ξύδι άσπρο,ελαιόλαδο, αλάτι,μαύρο πιπέρι,μαϊντανός.
 Βράζετε τα φασόλια καλά να μαλακώσουν ,τα στραγγίζετε από το νερό τους και τα έχετε έτοιμα σε μια κούπα.
 Αφού βράσετε το χταπόδι το καθαρίζετε από τις μεμβράνες που έχει και το κόβετε κομμάτια.

Βάζετε σε μια λεκανίτσα το χταπόδι, τα φασόλια  και κόβετε τις πιπεριές ,τα κρεμμυδάκια και τα αγγουράκια.
Ρίχνετε και τα φετάκια τις ελιές,το ξύδι και το αλάτι και ανακατεύετε καλά τα υλικά να ενσωματωθούν.
Τα αφήνετε έτσι για μισή περίπου  ώρα .
 Στίβετε το λεμόνι και το ανακατεύετε με το λάδι και το μαύρο πιπέρι.
Κόβετε το μαϊντανό και τον ρίχνετε και αυτόν μέσα στο μείγμα ελαιόλαδου λεμονιού.
Περιχύνετε με αυτό τα υπόλοιπα σας υλικά και ανακατεύετε καλά να πάει παντού .
Μπορεί να σας αρέσει να έχει περισσότερο λαδολέμονο ,αυξήστε την ποσότητα ανάλογα με τα γούστα σας.
Η σαλάτα είναι καλύτερη αν μείνει μερικές ώρες  στο ψυγείο  γιατί ενσωματώνονται καλύτερα οι γεύσεις.
Τη συνταγή τη βρήκα σε πολλές παραλλαγές στο ίντερνετ αλλά εγώ την προσάρμοσα στα δικά μου γούστα και με τα υλικά που άρεσαν σε μένα πιο πολύ.
Μπορεί άνετα να φαγωθεί και σαν κύριο πιάτο γιατί έχει πολλά και ωραία υλικά,και είναι και νηστίσιμη.
                                     ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ

Σχόλια

Ο χρήστης ΕΚΦΡΑΣΟΥ είπε…
καλημερα!
καλη προταση!
φιλακια!
Ο χρήστης DIMI είπε…
Πολύ νόστιμη καί πρωτότυπη η συνταγή σου Νέλη μου!!Ωραία πρόταση γιά τίς μέρες τίς νηστείας!Θά τήν δοκιμάσω!!!Η πασχαλίτσα σου,πολύ χαριτωμένη!Καλή εβδομάδα!!Φιλάκια!!!
Ο χρήστης ΕΛΕΝΑ είπε…
Νομίζω από τις ωραιότερες νηστίσιμες σαλάτες που έχω δει Νέλλη μου!
Πολλά μπράβο σου!
Φιλάκια!
Ο χρήστης Ελένη Φλογερά είπε…
Νομίζω ότι είναι πολύ νόστιμη...Θα την δοκιμάσω.
Να είσαι καλά που την μοιράστηκες μαζί μας.
Φιλάκια!
Ο χρήστης Nasia είπε…
το χταπόδι με τη βαφλα με τη σοκολατα από πάνω με εχει αποτελειώσει Νέλη μου!
καλή συνέχεια!
Ο χρήστης Ερμιόνη είπε…
To χταπόδι και οι ελιές μπορεί να είναι υλικά άκρως απαγορευτικά για μένα, αλλά πραγματικά λάτρεψα την εμφάνιση και τα χρώματα της σαλάτας σου οπότε δεν γινόταν να μην τη σχολιάσω!
Ο χρήστης me (maria) είπε…
Φαίνεται λαχταριστό λαχταριστό!!
Φιλιά πολλά!!
Ο χρήστης Μαρία Έλενα είπε…
Όμορφη συνταγή.
Φιλάκια ...
Ο χρήστης Helen Gr είπε…
Μπράβο, Νέλη, η σαλάτα σου είναι νοστιμότατη και πολύ χορταστική!
Τη βλέπω πολύ λαχταριστή!
Φιλάκια
Ο χρήστης Neli είπε…
Μου αρεσει παρα πολυ αυτη η σαλατα ,που ειναι και κανονικο γευμα τελικα,φιλακια και απο μενα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Ναι είναι ενα πολυ καλο και χορταστικο πιάτο ,χμμμμμμμμ η πασχαλιτσα ειναι Ανοιξιατικη ,ηρθε στα λουλουδια εδω χαχαχαχα ,φιλακια dimi μου.
Ο χρήστης Neli είπε…
Σευχαριστω πολυ Ελενα μου,εμενα μ αρεσει πααααααρα πολυ,αλλα αποφευγω να την κανω συχνα γιατι την τρωω ολη μονη μου χαχαχαχαχ ,φιλακια και απο μενα
Ο χρήστης Neli είπε…
Καλα νομιζεις Ελενη μου ,ειναι οντως,να εισαι καλα,δοκιμασε την και πες μου ,φιλακια.
Ο χρήστης Neli είπε…
Θανατηφορος συνδιασμος ε? σε αποτελειωσα? χαχαχ καλη συνεχεια και σε σενα,φιλια.
Ο χρήστης Neli είπε…
Λυπαμαι που εχεις προβλημα στο να τα φας ,εκτος αν δε σου αρεσουν,να εισαι καλα , σ ευχαριστω για τα ωραια λογια.
Ο χρήστης Neli είπε…
Ναι και στη γευση εξισου λαχταριστο είναι,πολλα φιλια και απο μενα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Σευχαριστω ,πολλα φιλια και απο μενα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Είναι ναι και ανετα την τρως και σαν κυριο πιατο,φιλακια και απο μενα.
Ο χρήστης Σοφία είπε…
Νοστιμότατη συνταγή φαίνεται........
Την βλέπεις και σου ανοίγει την όρεξη !!
Ο χρήστης Neli είπε…
Σ ευχαριστω πολυ Σοφία,ειναι ένα νοστιμο και νηστισιμο πιάτο,δοκιμασε το αν θες,φιλια.

Τα διάσημα μας

Ελιές πράσινες ξυδάτες

Ελιές ,αλάτι ,νερό ξύδι.

 Μαζεύετε τι ελιές και αφού τις χαράξετε ελαφρά με τη μύτη ενός μαχαιριού
 τις βάζετε σε ένα δοχείο και το γεμίζετε ως επάνω νερό.
 Αλλάζετε το νερό για δέκα μέρες για να ξεπικρίσουν
 Μετά τις δέκα μέρες θα δείτε να έχουν αλλάξει και λίγο το χρώμα τους
 Τις πασπαλίζετε με αλάτι κατά προτίμηση ψιλό .
 Τις αφήνετε έτσι μέσα στο δοχείο για 48 ώρες.Το αλάτι γι αυτό πρέπει να είναι ψιλό, το χοντρό αν μείνει πάνω τους τις μαλακώνει.
 Αφού περάσουν οι ώρες που πρέπει
ρίχνετε το ξύδι και γεμίζετε ως επάνω το δοχείο με νερό.











Η αναλογία είναι  στα 36 κιλά ελιές  που είχα εγώ 4,5 κιλά αλάτι και το ξύδι περίπου 6 λίτρα. Εσείς προσαρμόζετε τις ποσότητες ανάλογα.Για το πρώτο διάστημα τις ακατεύετε με μια κουτάλα και ανάλογα αφού τις δοκιμάσετε συμπληρώνετε αλάτι η ξύδι, όπως σας αρέσει η γεύση.Να προτιμήσετε να είναι προς το ξυνό γιατί τις κρατάει πιο σκληρές.Όταν γίνουν όπως τις θέλετε γεμίζετε μερικά βάζα και βάζετε ως επάνω μισό μισό σπορέλαιο και ελαιόλαδο.Αν θέλετε …

Θράψαλα γεμιστά στη γάστρα

4 μεγάλα φρέσκα θράψαλα,2 ντομάτες ώριμες,1 πράσινη ,1 κόκκινη πιπεριά,100γραμμάρια κεφαλοτύρι,100 γραμμάρια γκούντα ,100 γραμμάρια φέτα,και 50 γραμμάρια κασέρι παραδοσιακό,3 κλαδάκια βασιλικό,θυμάρι,κόκκινο πιπέρι,μπούκοβο,ελαιόλαδο,αλάτι ,κρασί άσπρο.
 Καθαρίζετε τα θράψαλα κόβοντας ελαφρά το κεφάλι και τραβώντας θα βγουν μαζί και τα εντόσθια.
Μετά τα βγάλετε και το κόκκαλο το κεντρικό από το θράψαλο( αυτό που είναι σαν ναύλον ,το δείχνω στη φώτο)
 Πλένετε τα λαχανικά και τα έχετε έτοιμα.
 Πλένετε τα θράψαλα καλά μέσα ,έξω και τα αφήνετε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν απο τα υγρά τους.
 Κόβετε τις πιπεριές σε λουρίδες και τα τυριά σε μαστουνάκια.
Ετοιμάζετε και τα μπαχαρικά.
 Πασπαλίζετε μέσα έξω τα θράψαλα με τα μπαχαρικά.
 Τα γεμίζετε με τα τυριά και τα λαχανικά.
Βάζετε από ένα μπαστουνάκι από το κάθε τυρί και από όλα τα λαχανικά.
Τα κλείνετε με μια οδοντογλυφίδα για να μην τρέξουν τα τυριά.
Τα βάζετε σε μια γάστρα και όσα λαχανικά περισσέψουν τα βάζετε στην άλλη άκρη της γάστρας μαζί με …

Κουκιά φρέσκα λαδερά

1 κιλό κουκιά φρέσκα,1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια,Από μισό ματσάκι άνηθο και δυόσμο,1φλυτζανακι του καφέ ελαιόλαδο( ή και λίγο παραπάνω γιατί σηκώνουν να είναι λίγο παραπάνω λαδερά), μια ντομάτα ,μια κουταλιά γεμάτη σούπας πελτέ ντομάτας,αλάτι ,πιπέρι μαύρο και  κόκκινο                                                         
 Καθαρίζουμε ,πλένουμε και ζεματίζουμε  για λίγη ώρα τα κουκιά(3-4 λεπτά σε νερό που βράζει),                                                         
  Κόβουμε τα κρεμμυδάκια και το δυόσμο μαζί με τον άνηθο και τα βάζουμε να μαραθούν μαζί με τα κουκιά ,το λάδι  ,το αλάτι και τα πιπέρια . Αφού τσιγαριστούν για λίγο ρίχνετε τη ντομάτα κομμένη σε κυβάκια μαζί με τον πελτέ.                                                                                                                     Ρίχνουμε και νερό μέχρι να σκεπαστούν τα κουκιά.Είναι έτοιμα όταν τα δείτε και μείνουν μόνο με το λάδι.                                                                            …