Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μπολερό μας βγήκε τελικά

Τι κι αν ο Χειμώνας
 δε λέει να έρθει
Φέτος?
Χειμώνας χωρίς πλέξιμο δε λέει
Είπα κι εγώ λοιπόν να φτιάξω ένα μπολερό το οποίο  πέρασε λιγάκι από τα 40 κύματα που λέει και ο λόγος.



 Και να σας πω γιατί.


Στην αρχή η σκέψη ήταν να γίνει εσάρπα και έτσι το ξεκίνησα όλο μεράκι.
Όμως όσο προχωρούσε δε με ενθουσίαζε η ιδέα.
 Έτσι σε μια παρόρμηση της στιγμής το ξήλωσα και είπα να το κάνω λαιμό και να το φοράω σε κάποιες εξόδους κι ενώ πήγαινε να τελειώσει μου ήρθε η ιδέα να το συνεχίσω να μακρύνει και άρχισα να πλέκω αντίθετα για να μακρύνει και να γίνει ένα μπολερό
Το αποτέλεσμα τελικά βγήκε πολύ καλό κι εύχομαι να το φορέσω και να το χαρώ.
Είμαι φαν του πλεξίματος και το θεωρώ διέξοδο και ψυχοθεραπεία.
Αν σας αρέσει δοκιμάστε το σας εγγυώμαι ότι θα σας βοηθήσει  πολύ.

Μανιτάρια κοκινιστά (της μαμάς)


 600 γραμμάρια μανιτάρια άσπρα,3 κρεμμύδια,2 σκελίδες σκόρδο,μισό ματσάκι μαϊντανό,κόκκινο και μαύρο πιπέρι,ρίγανη,αλάτι,4 δαφνόφυλλα,1 κόκκινη πιπεριά,1 πράσινη,λίγο τσίπουρο,1 ώριμη ντομάτα ,1 κουταλιά πελτέ ντομάτας,ένα μικρό ποτηράκι ελαιόλαδο,νερό.

Καθαρίζουμε τα μανιτάρια από την φλούδα τους αφού τα έχουμε πλύνει πρώτα και τα σκουπίσουμε με χαρτί κουζίνας ελαφρά.
Τα καθαρίζουμε και από κάτω με ένα μαχαιράκι να φύγουν τα πολλά μαύρα .
Τα κόβουμε σε φέτες.
Πλένουμε και κόβουμε και τα υπόλοιπα υλικά και τα βάζουμε σε ένα βαθύ τηγάνι η μια ρηχή και πλατιά κατσαρόλα.
Τα αφήνουμε σε σιγανή φωτιά να τσιγαριστούν με το λάδι και τα υγρά τους,θα βγάλουν τα μανιτάρια υγρά.
Τα σβήνουμε με το τσίπουρο.
 Αφού τσιγαριστούν και μείνουν μόνο με το λάδι
ρίχνουμε την ντομάτα κομμένη σε κύβους αρκετά χοντρούς και αφού βράσει για λίγο ρίχνουμε και τον πελτέ και αφού τα ανακατέψουμε καλά να παει παντού ρίχνουμε και  νερό ίσα να σκεπαστούν τα λαχανικά μας.
 Το βράζουμε μέχρι να δούμε να μείνει σχεδόν με το λάδι του και μια πηχτή σαλτσούλα,περίπου δηλαδή μισή ώρα σε σιγανή φωτιά.
Τη συνταγή αυτή την έκανε η μαμά μου,αλλά τότε στο χωριό μάζευαν άγρια μανιτάρια που ήταν πολύ πιο νόστιμα,δεν έβαζε το τσίπουρο ούτε και την κόκκινη πιπεριά αλλά μερικές φορές πρόσθετε λίγο ρύζι η πλιγούρι,μπορείτε να το δοκιμάσετε και σεις.
Είναι ένα νόστιμο και νηστίσιμο πιάτο και μένα μου φέρνει όμορφες αναμνήσεις στο μυαλό πάντα όταν το φτιάχνω....
Πάει ωραία και με φέτα για όσους δε νηστεύουν
                                                          ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!!!!!!!!!!!!!

Σχόλια

Ο χρήστης ΕΚΦΡΑΣΟΥ είπε…
τελεια προταση!
φιλακια!
Ο χρήστης DIMI είπε…
΄Τί τέλεια συνταγή Νέλη μου!!Φαντάζομαι τήν υπέροχη γεύση της!!!Οτι πρέπει γιά τ΄ς ημέρες τής νηστείας!!Καλή εβδομάδα!!Φιλάκια!!
Ο χρήστης Elenis Cooking είπε…
Πολύ νόστιμο φαίνεται Νέλη μου και θα το δοκιμάσω με ρυζάκι!!!Ευχαριστούμε για τη συνταγούλα!
Φιλάκια!!!!
Ο χρήστης Nasia είπε…
εμείς τον τελευταίο χρόνο τρωμε τα μανιταρια γιατι ξαφνικά αρέσουν στον μεγαλο γιο μου ,που να τα εβλεπε πριν...η μανα μου τρελαίνεται επισης ,αλλά πιο πολυ τα έφτιαχνα τηγανητα ή μέσα σε φαγητα του φούρνου! Αυτη η συνταγή θα της αρέσει πολύ!
καληνύχτα!
Ο χρήστης Μαρία Έλενα είπε…
Όμορφη πρόταση
Φιλάκια ...
Ο χρήστης ΕΛΕΝΑ είπε…
Υπέροχο φαγάκι Νέλλη μου, κι αυτή η σαλτσούλα, όλα τα λεφτά!!!!
Φιλάκια, καλό σου βράδυ!
Ο χρήστης Ερμιόνη είπε…
Ωραίο πιάτο και πολύ ευέλικτο!
Και ωραιότατο είναι για κυρίως γεύμα και ως συνοδευτικό κρέατος και σε συνδυασμό με ρυζάκι!
Φιλιά, καλό βράδυ!
Ο χρήστης me (maria) είπε…
Θα το εκτιμήσει δεόντως ο γιος μου αυτό το φαγητό...
Πολύ ωραία συνταγή!
Φιλιά πολλά!
Ο χρήστης Silena είπε…
Από τα πιο αγαπημένα πιάτα!!!!! Τα μανιτάρια τα λατρεύω, κατά τη διάρκεια της νηστείας αντικαθιστούν το κρέας δίνοντας μεγάλη απόλαυση!!!!!
Πολλά φιλιά!
Ο χρήστης Lila Xagorari είπε…
Αχ τι κάνουν αυτές οι μαμάδες Νέλη μου.........υπέροχη συνταγή!!!!!!!!!!
Ο χρήστης Pinelia είπε…
Μου αρέσει να κάνω συνταγές της μαμάς έστω κι αν δεν είναι της δικιάς μου!Θα την κάνω σίγουρα!Αυτή τη στιγμή τη γράφω στο βιβλίο μου!
Ο χρήστης Beauty Follower είπε…
Βλέπω μια μια τις φωτογραφίες του post και μου τρέχουν τα σάλια!

http://beautyfollower.blogspot.gr/
Ο χρήστης confusedmind είπε…
Ταραμοσαλάτα, χταποδάκι με μαυρομάτικα φασόλια και μανιτάρια κοκκινιστά της μαμάς!! Οκ εγώ μόνο το χταποδάκι θα γευτώ αλλά ο επίσημος δοκιμαστής των συνταγών σου που νηστεύει θα απολαύσει και τα υπόλοιπα σύντομα! :) Φιλάκια πολλά φιλενάδα μου!
Ο χρήστης Sofia Tsimari είπε…
αχ αρχισε νηστεια κ αρχισαν κ τα ωραια......αντε να δουμε που ολο το φανταζομαι αλλα ποτε θα το κανω δεν ξερω...καλοκαιριαζει και ποτε θα τον πιουμε αυτον τον καφε......
Ο χρήστης Neli είπε…
Ναι είναι ένα νοστιμο και υγιεινό πιατο,φιλια και απο μενα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Εχει ωραία γευση ναι και είναι ενα χορταστικο πιάτο,καλο βραδυ,φιλια και απο μενα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Να βάλεις και ρυζάκι ,αν και μένα μου αρεσει καλυτερα με πληγουρι ,οταν βαζω,εγω ευχαριστω για την επισκεψη στο μπλογκ μου,φιλακια και απο μενα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Αντε να τους τα φτιαξεις τοτε,ευκολα ειναι και χορταστικο φαγητο ,αν νηστευουν κιολας μια χαρα λυση,πολλα φιλια και καλο ξημερωμα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Σευχαριστω πολυ,φιλακια και απο μενα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Σ ευχαριστω Ελενα μου είναι πολυ νοστιμο καλο βραδυ και σε σενα,φιλακια.
Ο χρήστης Neli είπε…
Εχεις δικιο σε ολα οντως παει παντου και ειναι ελαφρυ σχετικα και νοστιμο ,φιλια και απο μενα καλο βραδυ.
Ο χρήστης Ariadni St. είπε…
Τι γευστικό φαγάκι!!!!!!!

Καλή μας μέρα :)

http://fetoula.blogspot.gr/
Ο χρήστης oldthings είπε…
Α !!! Έχασα πολλές συνταγές .... θα τις επισκεφτώ με την ησυχία μου .... Τα μανιτάρια φαίνονται νοστιμότατα και ιδιαίτερα μαγειρεμένα ! Θα δοκιμάσω τη συνταγή !

Τα διάσημα μας

Ελιές πράσινες ξυδάτες

Ελιές ,αλάτι ,νερό ξύδι.

 Μαζεύετε τι ελιές και αφού τις χαράξετε ελαφρά με τη μύτη ενός μαχαιριού
 τις βάζετε σε ένα δοχείο και το γεμίζετε ως επάνω νερό.
 Αλλάζετε το νερό για δέκα μέρες για να ξεπικρίσουν
 Μετά τις δέκα μέρες θα δείτε να έχουν αλλάξει και λίγο το χρώμα τους
 Τις πασπαλίζετε με αλάτι κατά προτίμηση ψιλό .
 Τις αφήνετε έτσι μέσα στο δοχείο για 48 ώρες.Το αλάτι γι αυτό πρέπει να είναι ψιλό, το χοντρό αν μείνει πάνω τους τις μαλακώνει.
 Αφού περάσουν οι ώρες που πρέπει
ρίχνετε το ξύδι και γεμίζετε ως επάνω το δοχείο με νερό.











Η αναλογία είναι  στα 36 κιλά ελιές  που είχα εγώ 4,5 κιλά αλάτι και το ξύδι περίπου 6 λίτρα. Εσείς προσαρμόζετε τις ποσότητες ανάλογα.Για το πρώτο διάστημα τις ακατεύετε με μια κουτάλα και ανάλογα αφού τις δοκιμάσετε συμπληρώνετε αλάτι η ξύδι, όπως σας αρέσει η γεύση.Να προτιμήσετε να είναι προς το ξυνό γιατί τις κρατάει πιο σκληρές.Όταν γίνουν όπως τις θέλετε γεμίζετε μερικά βάζα και βάζετε ως επάνω μισό μισό σπορέλαιο και ελαιόλαδο.Αν θέλετε …

Θράψαλα γεμιστά στη γάστρα

4 μεγάλα φρέσκα θράψαλα,2 ντομάτες ώριμες,1 πράσινη ,1 κόκκινη πιπεριά,100γραμμάρια κεφαλοτύρι,100 γραμμάρια γκούντα ,100 γραμμάρια φέτα,και 50 γραμμάρια κασέρι παραδοσιακό,3 κλαδάκια βασιλικό,θυμάρι,κόκκινο πιπέρι,μπούκοβο,ελαιόλαδο,αλάτι ,κρασί άσπρο.
 Καθαρίζετε τα θράψαλα κόβοντας ελαφρά το κεφάλι και τραβώντας θα βγουν μαζί και τα εντόσθια.
Μετά τα βγάλετε και το κόκκαλο το κεντρικό από το θράψαλο( αυτό που είναι σαν ναύλον ,το δείχνω στη φώτο)
 Πλένετε τα λαχανικά και τα έχετε έτοιμα.
 Πλένετε τα θράψαλα καλά μέσα ,έξω και τα αφήνετε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν απο τα υγρά τους.
 Κόβετε τις πιπεριές σε λουρίδες και τα τυριά σε μαστουνάκια.
Ετοιμάζετε και τα μπαχαρικά.
 Πασπαλίζετε μέσα έξω τα θράψαλα με τα μπαχαρικά.
 Τα γεμίζετε με τα τυριά και τα λαχανικά.
Βάζετε από ένα μπαστουνάκι από το κάθε τυρί και από όλα τα λαχανικά.
Τα κλείνετε με μια οδοντογλυφίδα για να μην τρέξουν τα τυριά.
Τα βάζετε σε μια γάστρα και όσα λαχανικά περισσέψουν τα βάζετε στην άλλη άκρη της γάστρας μαζί με …

Κουκιά φρέσκα λαδερά

1 κιλό κουκιά φρέσκα,1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια,Από μισό ματσάκι άνηθο και δυόσμο,1φλυτζανακι του καφέ ελαιόλαδο( ή και λίγο παραπάνω γιατί σηκώνουν να είναι λίγο παραπάνω λαδερά), μια ντομάτα ,μια κουταλιά γεμάτη σούπας πελτέ ντομάτας,αλάτι ,πιπέρι μαύρο και  κόκκινο                                                         
 Καθαρίζουμε ,πλένουμε και ζεματίζουμε  για λίγη ώρα τα κουκιά(3-4 λεπτά σε νερό που βράζει),                                                         
  Κόβουμε τα κρεμμυδάκια και το δυόσμο μαζί με τον άνηθο και τα βάζουμε να μαραθούν μαζί με τα κουκιά ,το λάδι  ,το αλάτι και τα πιπέρια . Αφού τσιγαριστούν για λίγο ρίχνετε τη ντομάτα κομμένη σε κυβάκια μαζί με τον πελτέ.                                                                                                                     Ρίχνουμε και νερό μέχρι να σκεπαστούν τα κουκιά.Είναι έτοιμα όταν τα δείτε και μείνουν μόνο με το λάδι.                                                                            …