Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κολοκυθόπιτα γλυκιά

ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΛΛΟ
1 κούπα χλιαρό νερό
3  κουταλιες ελαιόλαδο
1 κουταλιά ξύδι
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις όσο πάρει , περίπου ένα κιλό αλλά η ζύμη δεν πρέπει να είναι ούτε μαλακια ούτε σφιχτή για αυτό όσο αλεύρι περισσέψει το κρατάμε για το άνοιγμα των φύλλων.
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
Περίπου ένα κιλό κολοκύθα η ένα μέτριο κολοκύθι κίτρινο
3,5 φλυτζάνια ζάχαρη
1 κουταλάκια κανέλα
1κουπα καρύδια χοντροκομμένα
Μισή κούπα σταφίδες
1 φλυτζανα ελαιόλαδο
1 φλυτζανα καλαμποκελαιο.


Ανακατεύετε καλά όλα τα υλικά για τη ζύμη ρίχνοντας λίγο λίγο το αλεύρι μέχρι να πετύχετε τη ζύμη όπως είπαμε. Κόβετε τη ζύμη σε μπαλάκια τη ζύμη και την αφήνετε να φουσκώσει περίπου μισή ώρα για να ανοίγουν καλά τα φύλλα. Επίσης όταν τα ανοίγετε στο αλεύρι ανακατεύετε και λίγο νισεστε για να ανοίγουν πιο εύκολα. Μέχρι να φουσκώσουν λίγο τα φύλλα ετοιμάζετε τη γέμιση. Τρίβετε το κολοκύθι σε τρίφτη και το πατάτε να φύγουν τα πολλά υγρά του και ρίχνετε τη ζάχαρη τα καρύδια τις σταφίδες την κανέλα και τα ανακατεύετε να ενσωματωθούν. Α…

Άγρια σπαράγγια σαλάτα

Η σημερινή συνταγή είναι πολύ απλή και εύκολη αλλά αν καταφέρετε να βρείτε άγρια σπαράγγια θα δοκιμάσετε ένα από τα πιο γευστικά μεζεδάκια και θα το θυμόσαστε για μέρες.
Τουλάχιστον αυτό συνέβη σε μένα ,δεν τα είχα δοκιμάσει ποτέ αν και είχα ακούσει καί παλιότερα γι αυτά.
 Η φίλη μου η Μάρω μου έδωσε να δοκιμάσω και αυτή μου είπε και πως φτιάχνονται και την ευχαριστώ γι αυτό, γιατί δοκίμασα κάτι που μου άρεσε πολύ και είπα να το μοιραστώ μαζί σας.
Βάζετε σε μια κατσαρόλα τα σπαράγγια  μαζί με το νερό,αφού τα πλύνετε πρώτα.
Μόλις αρχίσει να βράζει το νερό τα αφήνετε 2-3 λεπτά  και τα βγάζετε σε ένα πιάτο με μια κουτάλα τρυπητή.
Ρίχνετε αλάτι ,ξύδι (εγώ έβαλα άσπρο,η μηλοξυδο,ότι σας αρέσει),ρίγανη και ελαιόλαδο.
Έχετε βράσει και δύο αυγά και τα βάζετε δίπλα και αυτά για συνοδευτικό,ταιριάζουν πολύ οι γεύσεις τους.
Μπορείτε να τα κάνετε και ομελέτα , αν δε θέλετε να φάτε τα αυγα βραστά,είναι πολύ νόστιμα και έτσι.
Τα τηγανίζετε με λιγο λάδι τα σπαράγγια αφου τα έχετε βράσει λίγο πρώτα και αφου χτυπήσετε τα αυγά με λίγο αλάτι τα ρίχνετε στο τηγάνι.
Αυτό είναι όλο, αλλά αν το φτιάξετε θα μου δώσετε δίκιο δοκιμάζοντας το ,είναι καταπληκτικό μεζεδάκι με τσιπουράκι η το τρώτε σαν ένα ελαφρύ πιάτο για βράδυ.
Είναι λίγο δύσκολο να τα πετύχετε τα άγρια σπαράγγια μιας και όπως έμαθα και εγώ βγαίνουν δυο φορές το χρόνο Άνοιξη και Φθινόπωρο και φυτρώνουν μέσα σε θάμνους η βατομουριές .
Είναι πολύ διασκεδαστικό και το μάζεμα τους,αρκεί να συνηθίσει λίγο το μάτι να τα ξεχωρίζει.
                                   ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!!!!!!!!!!!!

Σχόλια

Ο χρήστης Nasia είπε…
ειναι τα μοναδικά χόρτα που δεν εχω δοκιμάσει ποτέ!Ποτε δεν τα ειδα και στο σπιτι μου ,για να τα μάθω...
Καλό ΣΚ Νέλη !
Ο χρήστης Neli είπε…
Και εγω αργησα να τα δοκιμασω αλλά αποζημιωθηκα απο τη γευση τους,φανταστικααααααααα,καλο Σαββατοκύριακο Νασια μου.
Ο χρήστης oldthings είπε…
Δεν έχω δοκιμάσει ποτέ ,ούτε ήμερα ούτε άγρια ! Δεν φαντάζομαι να πάρεις τα όρη τα άγρια βουνά για να τα βρεις .....αν και τώρα που το σκέφτομαι ,δεν μου φαίνεται απίθανο !!! Προκειμένου να δημιουργείς πιάτα -θαύματα σε έχω ικανότατη να αρχίσεις να τρέχεις !!!!
Ο χρήστης Kitchen Stories είπε…
Αααααα!
Αυτά τα σέρβιρες για μένα το δίχως άλλο!

Ζ.
Ο χρήστης ΕΛΕΝΑ είπε…
Τυχερούλα!!
Πέτυχες άγρια σπαράγγια, πόσον καιρό τα ψάχνω!
Είμαι σίγουρη, άλλο πράγμα η γεύση τους!
Φιλάκια!
Ο χρήστης Ερμιόνη είπε…
Τι όμορφα που φαίνονται!
Δεν τα έχω δοκιμάσει ποτέ, αλλά έχω τα μάτια μου ανοιχτά και όπου τα πετύχω θα τα πάρω!
Φιλιά!
Ο χρήστης DIMI είπε…
Εχη εδώ ,επάνω στό βουνό Νέλη μου!!Είναι εξαιρετικός μεζές!!Συμφωνώ!!!Καί πεντανόστιμα!!Καλό Σ/Κ!!Φιλάκια!!
Ο χρήστης Beauty Follower είπε…
Πω πω τέλειο!

http://beautyfollower.blogspot.gr
Ο χρήστης Neli είπε…
Να τα δοκιμάσεις όποσδήποτε αυτα,ειναι τελέια,ενθουσιαστηκα!!!!!!!χαχαχαχαχα να σε πολυ ψηλα βουνα δεν πηγα αλλα ομως πηγα για μαζεμα ναι χαχαχ ,φιλια Ολυμπια μου.
Ο χρήστης Neli είπε…
Ε ναι και σε περίμενα χαχαχχαα.... πολλα φιλια
Ο χρήστης Neli είπε…
Ελενα μου ειναι εποχη τους,αν βγείς τωρα σίγουρα θα βρείς,το βρήκα διασκεδαστικό το μαζεμα τους,φιλακια.
Ο χρήστης Neli είπε…
Ερμιονακι μακάρι να βρείς να αγοράσεις αλλα πρέπει να είσαι πολυ τυχερή,και μενα την πρωτη φορα μου τα δωσανε αλλα μετα βγηκα για μάζεμα,τελειο μεζεδακι,φιλακιααααααα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Τότε θα έχεις φτιάξει σίγουρα,εγω ενθουσιαστηκα ,μακλαρι να βρίσκω πιο συχνα.Φιλακια και απο μενα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Είναι όντως,καλο βραδυ.
Ο χρήστης me (maria) είπε…
Πριν λίγες μέρες μαζεύαμε με μια φίλη κι εγώ δοκίμασα λίγο, ωμό όμως...αν ήταν η κόρη μου εδώ θα έπαιρνα μερικά να τα φτιάξω επειδή της αρέσουν, αλλά οι υπόλοιποι δείχνουμε ανωτερότητα και τα χαρίζουμε όλα...χαχα!!
Φιλιά πολλά και καλό βράδυ!
Ο χρήστης κυκλάμινο κ είπε…
Πράγματι είναι πολύ ωραία Πέρυσι στις απόκριες είχαμε μαζέψει αρκετά. Φιλάκια!!!
Ο χρήστης Μαρία Έλενα είπε…
Όμορφη συνταγή
Φιλάκια ...
Ο χρήστης Neli είπε…
Κακώς δείχνετε ανωτερότητα,είναι τέλεια χαχαχαχα ,αν τα δοκιμάσεις θα τα τρώς συνέχεια,εμενα με ενθουσίασαν,φιλιά πολλά καλό βράδυ.
Ο χρήστης Neli είπε…
Τρομερό μεζεδάκι,μου άρεσε πολυ,καλο βραδυ,φιλια.
Ο χρήστης Neli είπε…
Ναι Ελενα μου είναι...φιλάκια και απο μένα.
Ο χρήστης Pinelia είπε…
Δεν έχω φάει ποτέ μου, αλλά έτσι που τα είδα με τα αυγουλάκια, μου νοστίμισαν δεν φαντάζεσαι πόσο! Φιλιά!

Τα διάσημα μας

Ελιές πράσινες ξυδάτες

Ελιές ,αλάτι ,νερό ξύδι.

 Μαζεύετε τι ελιές και αφού τις χαράξετε ελαφρά με τη μύτη ενός μαχαιριού
 τις βάζετε σε ένα δοχείο και το γεμίζετε ως επάνω νερό.
 Αλλάζετε το νερό για δέκα μέρες για να ξεπικρίσουν
 Μετά τις δέκα μέρες θα δείτε να έχουν αλλάξει και λίγο το χρώμα τους
 Τις πασπαλίζετε με αλάτι κατά προτίμηση ψιλό .
 Τις αφήνετε έτσι μέσα στο δοχείο για 48 ώρες.Το αλάτι γι αυτό πρέπει να είναι ψιλό, το χοντρό αν μείνει πάνω τους τις μαλακώνει.
 Αφού περάσουν οι ώρες που πρέπει
ρίχνετε το ξύδι και γεμίζετε ως επάνω το δοχείο με νερό.











Η αναλογία είναι  στα 36 κιλά ελιές  που είχα εγώ 4,5 κιλά αλάτι και το ξύδι περίπου 6 λίτρα. Εσείς προσαρμόζετε τις ποσότητες ανάλογα.Για το πρώτο διάστημα τις ακατεύετε με μια κουτάλα και ανάλογα αφού τις δοκιμάσετε συμπληρώνετε αλάτι η ξύδι, όπως σας αρέσει η γεύση.Να προτιμήσετε να είναι προς το ξυνό γιατί τις κρατάει πιο σκληρές.Όταν γίνουν όπως τις θέλετε γεμίζετε μερικά βάζα και βάζετε ως επάνω μισό μισό σπορέλαιο και ελαιόλαδο.Αν θέλετε …

Θράψαλα γεμιστά στη γάστρα

4 μεγάλα φρέσκα θράψαλα,2 ντομάτες ώριμες,1 πράσινη ,1 κόκκινη πιπεριά,100γραμμάρια κεφαλοτύρι,100 γραμμάρια γκούντα ,100 γραμμάρια φέτα,και 50 γραμμάρια κασέρι παραδοσιακό,3 κλαδάκια βασιλικό,θυμάρι,κόκκινο πιπέρι,μπούκοβο,ελαιόλαδο,αλάτι ,κρασί άσπρο.
 Καθαρίζετε τα θράψαλα κόβοντας ελαφρά το κεφάλι και τραβώντας θα βγουν μαζί και τα εντόσθια.
Μετά τα βγάλετε και το κόκκαλο το κεντρικό από το θράψαλο( αυτό που είναι σαν ναύλον ,το δείχνω στη φώτο)
 Πλένετε τα λαχανικά και τα έχετε έτοιμα.
 Πλένετε τα θράψαλα καλά μέσα ,έξω και τα αφήνετε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν απο τα υγρά τους.
 Κόβετε τις πιπεριές σε λουρίδες και τα τυριά σε μαστουνάκια.
Ετοιμάζετε και τα μπαχαρικά.
 Πασπαλίζετε μέσα έξω τα θράψαλα με τα μπαχαρικά.
 Τα γεμίζετε με τα τυριά και τα λαχανικά.
Βάζετε από ένα μπαστουνάκι από το κάθε τυρί και από όλα τα λαχανικά.
Τα κλείνετε με μια οδοντογλυφίδα για να μην τρέξουν τα τυριά.
Τα βάζετε σε μια γάστρα και όσα λαχανικά περισσέψουν τα βάζετε στην άλλη άκρη της γάστρας μαζί με …

Κουκιά φρέσκα λαδερά

1 κιλό κουκιά φρέσκα,1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια,Από μισό ματσάκι άνηθο και δυόσμο,1φλυτζανακι του καφέ ελαιόλαδο( ή και λίγο παραπάνω γιατί σηκώνουν να είναι λίγο παραπάνω λαδερά), μια ντομάτα ,μια κουταλιά γεμάτη σούπας πελτέ ντομάτας,αλάτι ,πιπέρι μαύρο και  κόκκινο                                                         
 Καθαρίζουμε ,πλένουμε και ζεματίζουμε  για λίγη ώρα τα κουκιά(3-4 λεπτά σε νερό που βράζει),                                                         
  Κόβουμε τα κρεμμυδάκια και το δυόσμο μαζί με τον άνηθο και τα βάζουμε να μαραθούν μαζί με τα κουκιά ,το λάδι  ,το αλάτι και τα πιπέρια . Αφού τσιγαριστούν για λίγο ρίχνετε τη ντομάτα κομμένη σε κυβάκια μαζί με τον πελτέ.                                                                                                                     Ρίχνουμε και νερό μέχρι να σκεπαστούν τα κουκιά.Είναι έτοιμα όταν τα δείτε και μείνουν μόνο με το λάδι.                                                                            …