Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μπολερό μας βγήκε τελικά

Τι κι αν ο Χειμώνας
 δε λέει να έρθει
Φέτος?
Χειμώνας χωρίς πλέξιμο δε λέει
Είπα κι εγώ λοιπόν να φτιάξω ένα μπολερό το οποίο  πέρασε λιγάκι από τα 40 κύματα που λέει και ο λόγος.



 Και να σας πω γιατί.


Στην αρχή η σκέψη ήταν να γίνει εσάρπα και έτσι το ξεκίνησα όλο μεράκι.
Όμως όσο προχωρούσε δε με ενθουσίαζε η ιδέα.
 Έτσι σε μια παρόρμηση της στιγμής το ξήλωσα και είπα να το κάνω λαιμό και να το φοράω σε κάποιες εξόδους κι ενώ πήγαινε να τελειώσει μου ήρθε η ιδέα να το συνεχίσω να μακρύνει και άρχισα να πλέκω αντίθετα για να μακρύνει και να γίνει ένα μπολερό
Το αποτέλεσμα τελικά βγήκε πολύ καλό κι εύχομαι να το φορέσω και να το χαρώ.
Είμαι φαν του πλεξίματος και το θεωρώ διέξοδο και ψυχοθεραπεία.
Αν σας αρέσει δοκιμάστε το σας εγγυώμαι ότι θα σας βοηθήσει  πολύ.

Κέικ νηστίσιμο με πορτοκάλι


 1 σακουλάκι φαρίνα που φουσκώνει μόνη της,
6-7 πορτοκάλια το χυμό(περίπου 1,5 νεροπότηρο) 5 κουταλιές σούπας σταφίδες μαύρες,5 κουταλιές σούπας καρύδια χονδροαλεσμένα,1 φλυτζανάκι του καφέ καλαμποκέλαιο,μια φλυτζάνα τσαγιού ζάχαρη
 Ξύσμα από 2 πορτοκάλια,μισό κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο τριμμένο,μισό ποτήρι του κρασιού λικέρ βύσσινο,κεράσι,η ότι έχετε(εγώ έχω βάλει ένα που έχω φτιάξει εδώ)http://neli62.blogspot.gr/2012/05/blog-post_166.html
 Χτυπάτε το καλαμποκέλαιο με τη ζάχαρη αρκετά για να λιώσει καλά.
Ρίχνετε μετά το χυμό πορτοκάλι το αλευρι και συνεχίζετε το χτύπημα ,σε μέτρια ταχύτητα το μίξερ,το γαρύφαλλο,το λικέρ,το ξύσμα πορτοκαλιού, το τριμμένο καρύδι,και στο τέλος τις σταφίδες .
(Οι σταφίδες για να μην πάνε όλες στο ίδιο μέρος,να τους ρίξετε μια κουταλιά αλεύρι και να τις ανατέψετε να πάει παντού).
Αλείφετε τη φόρμα με φυτικό βούτυρο καλά η με καλαμποκέλαιο για να μην κολλήσει στο ψήσιμο και δεν βγαίνει μετά.
Το ψήνετε στους 180 βαθμούς Κελσίου ,στον αέρα  περίπου για 40 λεπτά,η για να είστε πιο σίγουρες,μπήξτε μια οδοντογλυφίδα την ώρα που ψήνετε,αν βγει στεγνή σημαίνει ότι το κέικ σας ψήθηκε.
 Αφού σβήσετε το φούρνο το αφήνετε λίγη ώρα να κρυώσει και το βγάζετε μετά από τη φόρμα σε μια πιατέλα,βγαίνει πολύ εύκολα  όταν γίνει χλιαρό.
 Είναι ίσως από τα πιο νόστιμα κέικ που έχω φάει,τουλάχιστον για μένα. Αν και το κέικ δεν είναι στα αγαπημένα μου γλυκά,το συγκεκριμένο πάντα με ενθουσιάζει.

Έχει ωραίο άρωμα πορτοκαλιού,τρώγεται ευχάριστα και είναι ένα πολύ καλό συνοδευτικό για τα καφεδάκια σας τώρα τη νηστεία,και όχι μόνο...
                                     ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!!!!!!!!!!!!!

Σχόλια

Ο χρήστης Ελένη Φλογερά είπε…
Το έχω φτιάξει σε μια περίπου ίδια εκδοχή και είναι υπέροχο. Θα δοκιμάσω και την δική σου.
Καλή εβδομάδα!
Ο χρήστης ΕΛΕΝΑ είπε…
Αν και δεν νηστεύω, ευχαρίστως θα τιμούσα και με το παραπάνω το υπέροχο κεκάκι σου Νέλλη μου!
Θα έβαζα και σκούρα κουβερτούρα, που πιστεύω θα ταίριαζε όμορφα!
Φιλάκια, καλή βδομάδα!
Ο χρήστης Ερμιόνη είπε…
Φαίνεται πραγματικά εξαιρετικό! Πολύ πλούσιο σε αρώματα!
Για μένα που είμαι λάτρης των κέικ, είναι εξαιρετικό!
Ο χρήστης Nasia είπε…
τέλειο και πεντανοστιμο θα ειναι! Μ'αρεσουν πολύ τα κέικ με πορτοκαλι.....μόνο τις σταφιδες δεν τρωω,θα βαλω σοκολατιτσα χαχαχα έχουμε πολλα πορτοκάλια,όλη μερα στυβω!
καληνύχτα!
Ο χρήστης ασωτος γιος είπε…
αυτα ειναι!
Ο χρήστης Evangelia VLassopoulou είπε…
Καλως σε βρήκα. Φαίνεται πολυ νόστιμο το κεικ σου κ θα το δοκιμάσω αμεσα
Ο χρήστης Χαρά Θ. είπε…
Σε λίγο που θα πάω στη μανούλα για φαγητό θα της ζητήσω σταφίδα,μια που την κατανάλωσα προχθές σε παξιμάδια και θα το φτιάξω αμέσως τ απόγευμα,Νελάκι μου.Τρελλαίνομαι για γλυκά που συνοδέυουν τις ώρες μας και απο πορτοκάλια αυτό τον καιρό,άλλο τίποτα! Τι καλλίτερο λοιπόν απο τη συνταγή σου;
Φιλάκια πολλά και Χρόνια μας Πολλά!
Ο χρήστης Maria Naka είπε…
Φαινεται υπεροχο!!!
Ο χρήστης Pinelia είπε…
Δεν έχω φτιάξει ποτέ μου κέικ!!!! Χε εχ!Είμαι και πολύ νοικοκυρά........ Αλλά αυτή τη φορά θα κάνω την κίνηση και ίσως με ευνοήσει η τύχη του πρωτάρη!Φιλάκια!
Ο χρήστης DIMI είπε…
Πολύ νόστιμη συνταγή Νέλη μου!!Μού αρέσουν οι σταφίδες,καί γιά τίς ημέρες τής νηστείας τό κέικ σου είναι ιδανικό!!Καλημέρα!Φιλάκια!!
Ο χρήστης ΕΚΦΡΑΣΟΥ είπε…
πω πω μιλαμε θελω ενα κομματι τωρα!
φαινετε πεντανοστιμο!
ευχαριστουμε πολυ!
φιλακια!
Ο χρήστης Neli είπε…
Exει πολλές παρόμοιες και αυτή είναι λιγο τροποποιημενη απο μενα,αλλα είναι πολύ νόστιμη,δοκίμασε την ,καλο απόγευμα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Όντως θα του ταίριαζε,θα το φτιάξω κι έτσι την άλλη φορά γιατί έχουμε και φαν της σοκολάτας εδω,φιλάκια καλο απόγευμα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Τώρα που τρως και τις σταφίδες να το φτιάξεις Ερμιονάκι,δοκίμασε το .
Ο χρήστης Neli είπε…
Να το φτιάξεις και να βάλεις μόνο το καρύδι και κουβερτούρα,ειναι τέλειο,τυχεροί που έχετε πορτοκάλια,μου αρέσει πολύ ο χυμός τους,φιλάκια,καλο απογευμα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Είναι νόστιμο ,να πεις να στο φτιάξουν η προσπάθησε μονος,καλο απόγευμα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Καλώς βρεθήκαμε,ναι δοκίμασε το και πες μου άποψη,ελπίζω να τα λέμε,καλό απόγευμα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Αντε να το φτιάξεις να πιείς ένα καφεδακι,το συνοδεύει μια χαρά,είναι νόστιμο κια μυρωδάτο,φιλάκια πολλα και καλό απόγευμα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Είναι...τουλαχιστον για τα δικά μου γούστα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Να λοιπόν που ήρθε η ωρααααααααααα,αντε Πινελιτσα μου να δοκιμάσεις να το φτιάξεις, εύκολο και νόστιμο,θα σου πετύχει σίγουρα,πολλα φιλιά,καλό απογευμα
Ο χρήστης Neli είπε…
Είνια νόστιμο και πολυ μυρωδάτο,αφρατο,τρώγεται πολυ ευχάριστα,δοκιμασε το,καλο απόγευμα,φιλάκια.
Ο χρήστης Neli είπε…
Κρίμα που δεν μπορώ να σε κεράσω μαζι με καφεδάκι ενα κομματι,εγώ ευχαριστω για τα καλά λόγια,φιλάκια ,καλο απογευμα.
Ο χρήστης Beauty Follower είπε…
Νοστιμότατο!

http://beautyfollower.blogspot.gr
Ο χρήστης Magia da Inês είπε…
°º。♪♫♬°·.

Bolo feito de laranja, nozes, passas e cerejas... só pode ser delicioso.
Como queria experimentar um pedaço!

Bom fim de semana!
Beijinhos do Brasil.
¸.•°♪✿✿º°。♪
Ο χρήστης Elenis Cooking είπε…
Τέλειο και δείχνει πολύ αφράτο!!!Αχ και να χα ένα κομμάτι!!!!
Φιλιά!

Τα διάσημα μας

Ελιές πράσινες ξυδάτες

Ελιές ,αλάτι ,νερό ξύδι.

 Μαζεύετε τι ελιές και αφού τις χαράξετε ελαφρά με τη μύτη ενός μαχαιριού
 τις βάζετε σε ένα δοχείο και το γεμίζετε ως επάνω νερό.
 Αλλάζετε το νερό για δέκα μέρες για να ξεπικρίσουν
 Μετά τις δέκα μέρες θα δείτε να έχουν αλλάξει και λίγο το χρώμα τους
 Τις πασπαλίζετε με αλάτι κατά προτίμηση ψιλό .
 Τις αφήνετε έτσι μέσα στο δοχείο για 48 ώρες.Το αλάτι γι αυτό πρέπει να είναι ψιλό, το χοντρό αν μείνει πάνω τους τις μαλακώνει.
 Αφού περάσουν οι ώρες που πρέπει
ρίχνετε το ξύδι και γεμίζετε ως επάνω το δοχείο με νερό.











Η αναλογία είναι  στα 36 κιλά ελιές  που είχα εγώ 4,5 κιλά αλάτι και το ξύδι περίπου 6 λίτρα. Εσείς προσαρμόζετε τις ποσότητες ανάλογα.Για το πρώτο διάστημα τις ακατεύετε με μια κουτάλα και ανάλογα αφού τις δοκιμάσετε συμπληρώνετε αλάτι η ξύδι, όπως σας αρέσει η γεύση.Να προτιμήσετε να είναι προς το ξυνό γιατί τις κρατάει πιο σκληρές.Όταν γίνουν όπως τις θέλετε γεμίζετε μερικά βάζα και βάζετε ως επάνω μισό μισό σπορέλαιο και ελαιόλαδο.Αν θέλετε …

Θράψαλα γεμιστά στη γάστρα

4 μεγάλα φρέσκα θράψαλα,2 ντομάτες ώριμες,1 πράσινη ,1 κόκκινη πιπεριά,100γραμμάρια κεφαλοτύρι,100 γραμμάρια γκούντα ,100 γραμμάρια φέτα,και 50 γραμμάρια κασέρι παραδοσιακό,3 κλαδάκια βασιλικό,θυμάρι,κόκκινο πιπέρι,μπούκοβο,ελαιόλαδο,αλάτι ,κρασί άσπρο.
 Καθαρίζετε τα θράψαλα κόβοντας ελαφρά το κεφάλι και τραβώντας θα βγουν μαζί και τα εντόσθια.
Μετά τα βγάλετε και το κόκκαλο το κεντρικό από το θράψαλο( αυτό που είναι σαν ναύλον ,το δείχνω στη φώτο)
 Πλένετε τα λαχανικά και τα έχετε έτοιμα.
 Πλένετε τα θράψαλα καλά μέσα ,έξω και τα αφήνετε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν απο τα υγρά τους.
 Κόβετε τις πιπεριές σε λουρίδες και τα τυριά σε μαστουνάκια.
Ετοιμάζετε και τα μπαχαρικά.
 Πασπαλίζετε μέσα έξω τα θράψαλα με τα μπαχαρικά.
 Τα γεμίζετε με τα τυριά και τα λαχανικά.
Βάζετε από ένα μπαστουνάκι από το κάθε τυρί και από όλα τα λαχανικά.
Τα κλείνετε με μια οδοντογλυφίδα για να μην τρέξουν τα τυριά.
Τα βάζετε σε μια γάστρα και όσα λαχανικά περισσέψουν τα βάζετε στην άλλη άκρη της γάστρας μαζί με …

Κουκιά φρέσκα λαδερά

1 κιλό κουκιά φρέσκα,1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια,Από μισό ματσάκι άνηθο και δυόσμο,1φλυτζανακι του καφέ ελαιόλαδο( ή και λίγο παραπάνω γιατί σηκώνουν να είναι λίγο παραπάνω λαδερά), μια ντομάτα ,μια κουταλιά γεμάτη σούπας πελτέ ντομάτας,αλάτι ,πιπέρι μαύρο και  κόκκινο                                                         
 Καθαρίζουμε ,πλένουμε και ζεματίζουμε  για λίγη ώρα τα κουκιά(3-4 λεπτά σε νερό που βράζει),                                                         
  Κόβουμε τα κρεμμυδάκια και το δυόσμο μαζί με τον άνηθο και τα βάζουμε να μαραθούν μαζί με τα κουκιά ,το λάδι  ,το αλάτι και τα πιπέρια . Αφού τσιγαριστούν για λίγο ρίχνετε τη ντομάτα κομμένη σε κυβάκια μαζί με τον πελτέ.                                                                                                                     Ρίχνουμε και νερό μέχρι να σκεπαστούν τα κουκιά.Είναι έτοιμα όταν τα δείτε και μείνουν μόνο με το λάδι.                                                                            …