Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μπολερό μας βγήκε τελικά

Τι κι αν ο Χειμώνας
 δε λέει να έρθει
Φέτος?
Χειμώνας χωρίς πλέξιμο δε λέει
Είπα κι εγώ λοιπόν να φτιάξω ένα μπολερό το οποίο  πέρασε λιγάκι από τα 40 κύματα που λέει και ο λόγος.



 Και να σας πω γιατί.


Στην αρχή η σκέψη ήταν να γίνει εσάρπα και έτσι το ξεκίνησα όλο μεράκι.
Όμως όσο προχωρούσε δε με ενθουσίαζε η ιδέα.
 Έτσι σε μια παρόρμηση της στιγμής το ξήλωσα και είπα να το κάνω λαιμό και να το φοράω σε κάποιες εξόδους κι ενώ πήγαινε να τελειώσει μου ήρθε η ιδέα να το συνεχίσω να μακρύνει και άρχισα να πλέκω αντίθετα για να μακρύνει και να γίνει ένα μπολερό
Το αποτέλεσμα τελικά βγήκε πολύ καλό κι εύχομαι να το φορέσω και να το χαρώ.
Είμαι φαν του πλεξίματος και το θεωρώ διέξοδο και ψυχοθεραπεία.
Αν σας αρέσει δοκιμάστε το σας εγγυώμαι ότι θα σας βοηθήσει  πολύ.

Κεφτέδες και πατάτες φούρνου.


750 γραμμάρια κιμάς μοσχάρι και χοιρινό ,2 αυγά,2 κρεμμύδια,2 σκελίδες σκόρδο,
μείγμα μπαχαρικών για κεφτεδάκια,κύμινο,αλάτι,
φρυγανιά, τριμμένη η ψωμί (100 γραμμάρια περίπου) η ψωμί ξερό

ελαιόλαδο,λίγο τσίπουρο,1 πράσινη πιπεριά,πιπέρι μαύρο,μαϊντανός.
 Βάζετε τα υλικά σε μια λεκάνη ευρύχωρη,αφού έχετε περάσει από το μπλεντεράκι τα κρεμμύδια μαζί με την πιπεριά και τα αρωματικά χόρτα.
Τα ζυμώνετε αρκετά να ενωθούν καλά τα υλικά
και αφού τελειώσετε το ζύμωμα κάνετε μια μπάλα τον κιμά τον σηκώνετε λίγο ψηλά και τον αφήνετε να πέσει με δύναμη στη λεκάνη,το κάνετε αυτό μερικές φορές,είναι ένα κολπάκι για να γίνει πιο αφράτο το μείγμα ,το έβλεπα από τη γιαγιά μου να το κάνει και όταν τη ρώτησα μου εξήγησε γιατί το κάνει αυτό,δοκιμάστε το αν θέλετε.
Αφήνετε το μείγμα τουλάχιστον μια ώρα στο ψυγείο,σφίγγει και πλάθεται καλύτερα.


1,5 κιλό πατάτες,1 πορτοκάλι,2 λεμόνια,θυμάρι,αλάτι ,πιπέρι ,ελαιόλαδο,κέτσαπ,μουστάρδα,λίγο κρασί άσπρο,μια κουταλιά μέλι,αλάτι,κόκκινο πιπέρι



Καθαρίζετε και κόβετε τις πατάτες κυδωνατες,για το φούρνο.
Τις αλατοπιπερώνετε και ρίχνετε αρκετό θυμάρι  και ελαιόλαδο πάνω τους.
Τις βάζετε στο φούρνο και τις αφήνετε στους 200 βαθμούς Κελσίου στις αντιστάσεις μέχρι να κάνουν μια ωραία κρούστα.
Αφού έχετε στύψει,τα πορτοκάλια και το λεμόνι,
ρίχνετε και τα υπόλοιπα υλικά και
 τα χτυπάτε να γίνουν μια σάλτσα.


Τη ρίχνετε στις μισοψημένες πατάτες και τις ξαναβάζετε στο φούρνο και τον χαμηλώνετε να σιγοψηθούν.
 Πλάθετε και τα κεφτεδάκια και τα  βάζετε σε
ένα ταψί και είναι και αυτά έτοιμα για ψήσιμο.
Πάντα φτιάχνω ξεχωριστά τις πατάτες από τα κεφτεδάκια.
Τα ψήνετε και αυτά στις αντιστάσεις στους 200 βαθμούς Κελσίου για μισή ώρα μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.

Ταιριάζουν με φέτα και σαλάτα χόρτα η μαρούλι και μπύρα, τουλάχιστον στα δικά μου γούστα.
Είναι ένα παραδοσιακό οικογενειακό φαγητό ,απλό,χορταστικό ,νόστιμο.αγαπημένο πολλών,σίγουρα θα στρώθηκε πολλές φορές στο τραπέζι της Κυριακής σας και όχι μόνο.
Σε μερικούς ίσως να φέρνει και αναμνήσεις μιας και είναι καθαρά μαμαδίστικο φαγητό.

                                     ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!!!!!!!!!!!!!!

Σχόλια

Ο χρήστης Nasia είπε…
στην εντατικη με εγκεφαλικό και καρδιακό επεισοδιο με μεταφερουν! Το αγαπημένο μου φαγητό, εχω καιρό να το φτιάξω και ζαλίστηκα που το είδα! Θέλω όλοοοοοοοοοοοο το ταψίιιιι! Πάω να ξεπαγωσω γι αυριο! Πιπερια και τσιπουρο δεν έβαζα εγω ,θα τα βαλω όμως!
Ο χρήστης ΕΛΕΝΑ είπε…
Αυτό το φαγάκι θα μπορούσα να το τρώω κάθε μέρα!
Μ' αρέσουν και οι πατατούλες σου, πικάντικες και πεντανόστιμες!
Φιλιά Νέλλη μου, καλό βράδυ!
Ο χρήστης DIMI είπε…
Πολύ νόστιμο καί αγαπημένο φαγητό Νέλη μου!Αλλά καί οι πατατούλες,σούπερ!!!
Καλό Σ/Κ σού εύχομαι!!!Φιλάκια!!
Ο χρήστης ΕΚΦΡΑΣΟΥ είπε…
αχ με κανεις να πειναω πρωινιατικα. :)
καλημερα σε ολους!
Ο χρήστης Silena είπε…
Είναι το αγαπημένο φαγάκι του γιου μου και το φτιάχνω όσο πιο συχνά μπορώ!!!! Οι πατάτες φαίνονται πολύ λαχταριστές, θα τις δοκιμάσω με τον αυτόν τον τρόπο!!!
Καλό Σαββατόβραδο να έχετε!!!!! Φιλιά!
Ο χρήστης me (maria) είπε…
Μου έρχεται να φάω τον υπολογιστή...μου θύμισες πως πεινάω...χαχα!!
Τι πατάτες είναι αυτές?...φαίνονται πεντανόστιμες!!
Μου φαίνεται πως όλες κιμά θα ξεπαγώνουμε απόψε για αύριο...
Φιλιά πολλά και καλό ξημέρωμα!
Ο χρήστης Μαρία Έλενα είπε…
Όμορφη συνταγή.
Φιλάκια ...
Ο χρήστης Stella Christomoglou είπε…
Πώς θα ήθελα τώρα ένα πιάτο... Φαίνονται πολύ λαχταριστοί!!
Φιλάκια
Νεφέλη
Ο χρήστης oldthings είπε…
Τέτοια ώρα τέτοιες εικόνες !!! Λαχταριστό ,ζουμερό ,η μυρωδιά του έφτασε ως εδώ ...άντε να φάω τώρα λαδερά φασολάκια ....
Καλή εβδομάδα Νέλλη μου !!
Ο χρήστης Ερμιόνη είπε…
Οι πατάτες φαίνονται απίστευτα μελωμένες και λαχταριστές!
Μου αρέσει που έχεις βάλει τσίπουρο και πιπεριά στο μίγμα του κιμά και ωραίο το κολπάκι της γιαγιάς με την πτώση από ψηλά! Θα το δοκιμάσω σίγουρα!
Φιλιά!
Ο χρήστης Neli είπε…
Καλέ που πας? οχι και να σε στειλουμε στο Νοσοκομείο χαχαχχαχαχαχα,αντε φτιαξτο αφου σ αρεσει τόσο, να φαει και η οικογενεια συσσωμη χαχαχαχα....πολλα φιλιαααααααααα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Ειναι ωραίο αν και απλό και νόστιμο φαγητο της μαμας και γεματο αναμνησεις,φιλια καλο βραδυ και απο μενα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Ειναι νηστισιμο και οχι,αν θες κανεις μονο τις πατατες και ετσι εχεις ενα νοστιμο και χορταστικο πιατο νηστειας,καλο βραδυ,φιλακια.
Ο χρήστης Neli είπε…
Ωχ καλο ειναι τωρα αυτο? χαχαααχα.Καλο βραδυ.
Ο χρήστης Neli είπε…
Να τις φτιαξεις και ετσι γίνονται πολυ νοστιμες και εχουν ιδαίτερη γευση,φιλια και απο μενα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Να τις κανεις,ειναι οντως πολυ νοστιμες με αυτο τον τροπο,και με κεφτεδακια και σκετες, τις λατρευω εγω,καλο ξημερωμα και πολλα φιλια και απο μενα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Σ ευχαριστω,φιλακια και απο μενα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Πολυ λυπαμαι που δεν μπορω να σου το προσφερω,μακαρι να το τρωγαμε παρεα,φιλακια και απο μενα Νεφελη.
Ο χρήστης Neli είπε…
Ωχ ζημιες εκανα μου φαινεται,ελα ντε ? πως να φας φασολακια,με μπαμιες θα συμβιβαζομουν εγω χαχαχα τις αγαπαω περισσοτερο,πολλα φιλια καλο βραδυ.
Ο χρήστης Neli είπε…
Το κολπο της γιαγιας πιανει,δοκιμασε το,ημουν παιδακι που την εβλεπα να το κανει,επισης η πιπερια δινει μια ωραια γευση στον κεφτε ,δοκιμα σε την,φιλια και απο μενα.
Ο χρήστης EvaG είπε…
Απαπα τι μας κάνεις βρε κορίτσι και είναι αργά!!!! δεν μπορώ να φάω τέτοια ώρα!!!! χαχαχαχαχα θα έρχομαι βόλτα όταν έχω φάει χιχιχιχιχι Μου αρέσει η ιδέα του τσίπουρου και κύμινου στον κιμά όπως και η σάλτσα για τις πατάτες!!! Θα το δοκιμάσω σίγουρα!!!!! πάω να φάω κανένα γιαουρτάκι τώρα!!!!!!!! ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Φιλιά!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ο χρήστης Lyriel B είπε…
Γεια σου Νέλη! Καλώς σε βρίσκω και σε πετυχαίνω σε μια συνταγή αγαπημένη!
Μου θυμίζει τα παιδικά μου χρόνια, το έφτιαχνε η γιαγιά μου θυμάμαι τέλειο!
Θα δοκιμάσω να τα κάνω τα μπιφτεκάκια :)
Φιλιά, καλό μήνα!
Ο χρήστης EvaG είπε…
Κορίτσι την έφτιαξα την συνταγή σου!!!!! Τα μπιφτεκάκια τα πέτυχα!!!! ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΑ!!!! Τις πατάτες δυστυχώς κάτι λάθος πρέπει να έκανα δεν βγήκαν μελωμένες. Τις φάγαμε όμως ΟΛΕΣ δεν αφήσαμε ψιχουλάκι!!!!!!!! χαχαχαχαχαχα Φιλιά!!!!!!

Τα διάσημα μας

Ελιές πράσινες ξυδάτες

Ελιές ,αλάτι ,νερό ξύδι.

 Μαζεύετε τι ελιές και αφού τις χαράξετε ελαφρά με τη μύτη ενός μαχαιριού
 τις βάζετε σε ένα δοχείο και το γεμίζετε ως επάνω νερό.
 Αλλάζετε το νερό για δέκα μέρες για να ξεπικρίσουν
 Μετά τις δέκα μέρες θα δείτε να έχουν αλλάξει και λίγο το χρώμα τους
 Τις πασπαλίζετε με αλάτι κατά προτίμηση ψιλό .
 Τις αφήνετε έτσι μέσα στο δοχείο για 48 ώρες.Το αλάτι γι αυτό πρέπει να είναι ψιλό, το χοντρό αν μείνει πάνω τους τις μαλακώνει.
 Αφού περάσουν οι ώρες που πρέπει
ρίχνετε το ξύδι και γεμίζετε ως επάνω το δοχείο με νερό.











Η αναλογία είναι  στα 36 κιλά ελιές  που είχα εγώ 4,5 κιλά αλάτι και το ξύδι περίπου 6 λίτρα. Εσείς προσαρμόζετε τις ποσότητες ανάλογα.Για το πρώτο διάστημα τις ακατεύετε με μια κουτάλα και ανάλογα αφού τις δοκιμάσετε συμπληρώνετε αλάτι η ξύδι, όπως σας αρέσει η γεύση.Να προτιμήσετε να είναι προς το ξυνό γιατί τις κρατάει πιο σκληρές.Όταν γίνουν όπως τις θέλετε γεμίζετε μερικά βάζα και βάζετε ως επάνω μισό μισό σπορέλαιο και ελαιόλαδο.Αν θέλετε …

Θράψαλα γεμιστά στη γάστρα

4 μεγάλα φρέσκα θράψαλα,2 ντομάτες ώριμες,1 πράσινη ,1 κόκκινη πιπεριά,100γραμμάρια κεφαλοτύρι,100 γραμμάρια γκούντα ,100 γραμμάρια φέτα,και 50 γραμμάρια κασέρι παραδοσιακό,3 κλαδάκια βασιλικό,θυμάρι,κόκκινο πιπέρι,μπούκοβο,ελαιόλαδο,αλάτι ,κρασί άσπρο.
 Καθαρίζετε τα θράψαλα κόβοντας ελαφρά το κεφάλι και τραβώντας θα βγουν μαζί και τα εντόσθια.
Μετά τα βγάλετε και το κόκκαλο το κεντρικό από το θράψαλο( αυτό που είναι σαν ναύλον ,το δείχνω στη φώτο)
 Πλένετε τα λαχανικά και τα έχετε έτοιμα.
 Πλένετε τα θράψαλα καλά μέσα ,έξω και τα αφήνετε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν απο τα υγρά τους.
 Κόβετε τις πιπεριές σε λουρίδες και τα τυριά σε μαστουνάκια.
Ετοιμάζετε και τα μπαχαρικά.
 Πασπαλίζετε μέσα έξω τα θράψαλα με τα μπαχαρικά.
 Τα γεμίζετε με τα τυριά και τα λαχανικά.
Βάζετε από ένα μπαστουνάκι από το κάθε τυρί και από όλα τα λαχανικά.
Τα κλείνετε με μια οδοντογλυφίδα για να μην τρέξουν τα τυριά.
Τα βάζετε σε μια γάστρα και όσα λαχανικά περισσέψουν τα βάζετε στην άλλη άκρη της γάστρας μαζί με …

Κουκιά φρέσκα λαδερά

1 κιλό κουκιά φρέσκα,1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια,Από μισό ματσάκι άνηθο και δυόσμο,1φλυτζανακι του καφέ ελαιόλαδο( ή και λίγο παραπάνω γιατί σηκώνουν να είναι λίγο παραπάνω λαδερά), μια ντομάτα ,μια κουταλιά γεμάτη σούπας πελτέ ντομάτας,αλάτι ,πιπέρι μαύρο και  κόκκινο                                                         
 Καθαρίζουμε ,πλένουμε και ζεματίζουμε  για λίγη ώρα τα κουκιά(3-4 λεπτά σε νερό που βράζει),                                                         
  Κόβουμε τα κρεμμυδάκια και το δυόσμο μαζί με τον άνηθο και τα βάζουμε να μαραθούν μαζί με τα κουκιά ,το λάδι  ,το αλάτι και τα πιπέρια . Αφού τσιγαριστούν για λίγο ρίχνετε τη ντομάτα κομμένη σε κυβάκια μαζί με τον πελτέ.                                                                                                                     Ρίχνουμε και νερό μέχρι να σκεπαστούν τα κουκιά.Είναι έτοιμα όταν τα δείτε και μείνουν μόνο με το λάδι.                                                                            …