Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μπολερό μας βγήκε τελικά

Τι κι αν ο Χειμώνας
 δε λέει να έρθει
Φέτος?
Χειμώνας χωρίς πλέξιμο δε λέει
Είπα κι εγώ λοιπόν να φτιάξω ένα μπολερό το οποίο  πέρασε λιγάκι από τα 40 κύματα που λέει και ο λόγος.



 Και να σας πω γιατί.


Στην αρχή η σκέψη ήταν να γίνει εσάρπα και έτσι το ξεκίνησα όλο μεράκι.
Όμως όσο προχωρούσε δε με ενθουσίαζε η ιδέα.
 Έτσι σε μια παρόρμηση της στιγμής το ξήλωσα και είπα να το κάνω λαιμό και να το φοράω σε κάποιες εξόδους κι ενώ πήγαινε να τελειώσει μου ήρθε η ιδέα να το συνεχίσω να μακρύνει και άρχισα να πλέκω αντίθετα για να μακρύνει και να γίνει ένα μπολερό
Το αποτέλεσμα τελικά βγήκε πολύ καλό κι εύχομαι να το φορέσω και να το χαρώ.
Είμαι φαν του πλεξίματος και το θεωρώ διέξοδο και ψυχοθεραπεία.
Αν σας αρέσει δοκιμάστε το σας εγγυώμαι ότι θα σας βοηθήσει  πολύ.

Μπριζόλες μοσχαριού στο φούρνο με μπάμιες


4 μοσχαρίσιες μπριζόλες,700 γραμμάρια κατεψυγμένες μπάμιες η φρέσκες όταν είναι εποχή τους,1 καρότο,1 κόκκινη πιπεριά,1 σκελίδα σκόρδο,μισό μάτσο μαϊντανό ,δύο μεγάλα κρεμμύδια,μια καυτερή πιπεριά,(αν θέλετε)αλάτι πιπέρι κόκκινο και μαύρο,ελαιόλαδο ένα ποτηράκι,μισό ποτήρι νερό,μια μεγάλη ντομάτα,μια κουταλιά πελτέ η τριμμένη ντομάτα που έχετε καταψύξει από το Καλοκαίρι.
 Καθαρίζετε τα κρεμμύδια και πλένετε τις πιπεριές,ξεφλουδίζετε το καρότο,και το τρίβετε στον τρίφτη.
Πλένετε και κόβετε τις ντομάτες στην αρχή χοντρές φέτες και μετά σε κύβους.
Κόβετε και το κρεμμύδι,το σκόρδο,το μαϊντανό και την κόκκινη πιπεριά την πράσινη καυτερή πιπερια αν την προσθέσετε τελικα την βάζετε ολόκληρη για να μην καιει πολυ, και τα βάζετε σε σειρά
μέσα στη γάστρα.
Πρώτες βάζετε τις μπριζόλες.
Βάζετε το ελαιόλαδο ,το αλάτι και τα πιπέρια

Βάζετε τη γάστρα σε φούρνο προθερμασμένο
στους 200 βαθμούς Κελσίου και αφήνετε να

ψηθούν περίπου 20 λεπτά.


 Αφού περάσουν τα 20 λεπτά βγάζετε τη γάστρα από το φούρνο και βάζετε τις μπάμιες τις οποίες έχετε ξεπαγώσει πλύνει και τις αφήσατε να στραγγίσουν απο τα νερά τους σε ενα σουρωτήρι,αν είναι φρέσκες απλά τις καθαρίζετε και τις πλένετε,
 λίγο ακόμη λάδι και το μισό ποτήρι νερό και
αφήνετε το φαγητό να σιγοψηθεί για μια περίπου  ώρα η ίσως και λιγότερο στους 180 βαθμούς
Κελσίου.
Είναι ένα πολύ νόστιμο και εύκολο πιάτο,ειδικά αν σας αρέσουν οι μπάμιες,και είναι ένας τρόπος να φτιάξετε λίγο διαφορετικά τις μπριζόλες σας στο φούρνο.
Ταιριάζει με σαλάτα και φέτα.
                     

                                                        ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!!!!!!!!!!!!!!!!

Σχόλια

Ο χρήστης ΕΚΦΡΑΣΟΥ είπε…
μιαμ μιαμ! :)
Ο χρήστης Tis Annios είπε…
Καλησπέρα Χρυσούλα μου γλυκιά...
Λοιπόν αυτό το φαγάκι ούτε που θα το φανταζόμουν ως συνδυασμό!
Φαίνεται πεντανόστιμο...κι ευκολάκι εε?
Πολλά φιλιά καλή μου!
**Αννιώ**
Ο χρήστης DIMI είπε…
Πολύ ωραία συνταγή Νέλη μου!!Συνδύασες τόσο όμορφα ,γεύσεις καί υλικά!!Μού αρέσουν πολύ οι μπάμιες!!Θά τό δοκιμάσω!!
Καλό μήνα νά έχης!!Φιλάκια!!
Ο χρήστης Silena είπε…
Λατρεύω τις μπάμιες, είτε φρέσκες είτε κατεψυγμένες είναι το ίδιο νόστιμες!!!!! Τις κάνω συνήθως με κοτόπουλο ή χταπόδι, σίγουρα θα είναι με τις μπριζόλες καταπληκτικό φαγητό!!!!!
Καλό βράδυ Νέλη μου!!!!!! Καλό μήνα!
Ο χρήστης ΕΛΕΝΑ είπε…
Γιάμι, γιάμι!
Τι νόστιμο φαγάκι μας ετοίμασες πάλι Νέλλη μου!
Δείχνει σπέσιαλ!
Φιλάκια!
Ο χρήστης VAD είπε…
Παρακαλώ,σεφ,μπορειτε να αντικαταστήσετε τις γλοιώδεις μπάμιες (γλιάτς!!!) με μια σάλτσα μανιταριών;Ευχαριστω πολύ:)
Ο χρήστης vanesa's world! είπε…
Τρελαίνομαι για μπριζόλες αλλά δεν μαρέσουν οι μπάμιες καθόλου θα δοκιμάσω όμως σίγουρα την συνταγή με κάποιο άλλο λαχανικό γιατί φαίνεται πολύ νόστιμη και λαχταριστή!
Ο χρήστης Nasia είπε…
Δεν έχω δοκιμασει -μαγειρεψει ποτέ λαδερό με κρέας,αλλά μ'αρεσουν οι μπάμιες πολύ και πάντα με φέτα!
μου φαινεται θα το δοκιμασω και θα δωσω το κρεας στα παιδια κι εμεις τις μπαμιες αντι να τα φτιαχνω χωρια ,όπως εκανα...
φιλάκια!
Ο χρήστης Sofia Sofeto είπε…
Έχω μεγάλη αδυναμία στις μπάμιες!!!
Το φαγητό σου το είδα και μου τρέχουν τα σάλια μέσα στα άγρια ( και με σεισμό ) μεσσάνυχτα... αχ αχ αχ!!!
Ο χρήστης Μαρία Έλενα είπε…
Τις λατρεύω τις μπάμιες.
Φιλάκια ...
Ο χρήστης Neli είπε…
Kαλη όρεξη αν το φτιάξεις,φιλακια.
Ο χρήστης Neli είπε…
Και ευκολακι και σουπερ στη γευση,οι μπαμιες στη γαστρα χανουν αυτη τη γλοιώδη υφη που εχουν και γινονται πολυ νοστιμες,πολλα φιλακια Αννουλα μου
Ο χρήστης Neli είπε…
Να το δοκιμασεις εχει απιθανη γευση ,τουλαχιστον για τα δικα μου γουστα,ειναι ενας αλλος τροπος να κανεις μπαμιες....φιλακια και απο μενα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Ειναι πολυ ωραιες,και με χταποδι που τις δοκιμασα,αλλα το αγαπημενο μου ειναι αυτο,δενουν τελεια οι γευσεις,πολλα φιλια καλο βραδυ.
Ο χρήστης Neli είπε…
Χαιρομαι που σ αρεσει, σ ευχαριστω Ελενα μου,φιλακια και απο μενα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Χμμμμμμμμμμμ καλη προταση,αλλα θα ηταν αλλο φαγητο,σε αυτη την περιπτωση δεν ειναι καθολου γλοιωδεις οι μπαμιες,αλλα δεν επιμενω αν δε σ αρεσουνχαχαχαχαχαχα περι ορεξεως ουδεις λογος,θα το κανω και με σαλτσα μανιταριων.
Ο χρήστης Neli είπε…
Ωραιες γινονται και με φασολακια αν αυτα σου αρεσουν καλυτερα καντο ετσι,ειναι οντως νοστιμο πιατο,δοκιμασε το,καλο βραδυ.
Ο χρήστης Neli είπε…
Να τις φτιαξεις ετσι και θα τις φας και με κρεας,αλλα και αν δεν το φας θα το φανε τα αγορια σου ,δοκιμασε το,φιλακια πολλα και απο μενα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Ωχ σεισμος ε? δυσκολα πραγματα,χαιρομαι που σου αρεσε τουλαχιστον το φαγητο,φτιαξτο ειναι ευκολο και οντως πολυ νοστιμο.
Ο χρήστης Neli είπε…
Χαιρομαι που σου αρεσουν,φιλακια και απο μενα.

Τα διάσημα μας

Ελιές πράσινες ξυδάτες

Ελιές ,αλάτι ,νερό ξύδι.

 Μαζεύετε τι ελιές και αφού τις χαράξετε ελαφρά με τη μύτη ενός μαχαιριού
 τις βάζετε σε ένα δοχείο και το γεμίζετε ως επάνω νερό.
 Αλλάζετε το νερό για δέκα μέρες για να ξεπικρίσουν
 Μετά τις δέκα μέρες θα δείτε να έχουν αλλάξει και λίγο το χρώμα τους
 Τις πασπαλίζετε με αλάτι κατά προτίμηση ψιλό .
 Τις αφήνετε έτσι μέσα στο δοχείο για 48 ώρες.Το αλάτι γι αυτό πρέπει να είναι ψιλό, το χοντρό αν μείνει πάνω τους τις μαλακώνει.
 Αφού περάσουν οι ώρες που πρέπει
ρίχνετε το ξύδι και γεμίζετε ως επάνω το δοχείο με νερό.











Η αναλογία είναι  στα 36 κιλά ελιές  που είχα εγώ 4,5 κιλά αλάτι και το ξύδι περίπου 6 λίτρα. Εσείς προσαρμόζετε τις ποσότητες ανάλογα.Για το πρώτο διάστημα τις ακατεύετε με μια κουτάλα και ανάλογα αφού τις δοκιμάσετε συμπληρώνετε αλάτι η ξύδι, όπως σας αρέσει η γεύση.Να προτιμήσετε να είναι προς το ξυνό γιατί τις κρατάει πιο σκληρές.Όταν γίνουν όπως τις θέλετε γεμίζετε μερικά βάζα και βάζετε ως επάνω μισό μισό σπορέλαιο και ελαιόλαδο.Αν θέλετε …

Θράψαλα γεμιστά στη γάστρα

4 μεγάλα φρέσκα θράψαλα,2 ντομάτες ώριμες,1 πράσινη ,1 κόκκινη πιπεριά,100γραμμάρια κεφαλοτύρι,100 γραμμάρια γκούντα ,100 γραμμάρια φέτα,και 50 γραμμάρια κασέρι παραδοσιακό,3 κλαδάκια βασιλικό,θυμάρι,κόκκινο πιπέρι,μπούκοβο,ελαιόλαδο,αλάτι ,κρασί άσπρο.
 Καθαρίζετε τα θράψαλα κόβοντας ελαφρά το κεφάλι και τραβώντας θα βγουν μαζί και τα εντόσθια.
Μετά τα βγάλετε και το κόκκαλο το κεντρικό από το θράψαλο( αυτό που είναι σαν ναύλον ,το δείχνω στη φώτο)
 Πλένετε τα λαχανικά και τα έχετε έτοιμα.
 Πλένετε τα θράψαλα καλά μέσα ,έξω και τα αφήνετε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν απο τα υγρά τους.
 Κόβετε τις πιπεριές σε λουρίδες και τα τυριά σε μαστουνάκια.
Ετοιμάζετε και τα μπαχαρικά.
 Πασπαλίζετε μέσα έξω τα θράψαλα με τα μπαχαρικά.
 Τα γεμίζετε με τα τυριά και τα λαχανικά.
Βάζετε από ένα μπαστουνάκι από το κάθε τυρί και από όλα τα λαχανικά.
Τα κλείνετε με μια οδοντογλυφίδα για να μην τρέξουν τα τυριά.
Τα βάζετε σε μια γάστρα και όσα λαχανικά περισσέψουν τα βάζετε στην άλλη άκρη της γάστρας μαζί με …

Κουκιά φρέσκα λαδερά

1 κιλό κουκιά φρέσκα,1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια,Από μισό ματσάκι άνηθο και δυόσμο,1φλυτζανακι του καφέ ελαιόλαδο( ή και λίγο παραπάνω γιατί σηκώνουν να είναι λίγο παραπάνω λαδερά), μια ντομάτα ,μια κουταλιά γεμάτη σούπας πελτέ ντομάτας,αλάτι ,πιπέρι μαύρο και  κόκκινο                                                         
 Καθαρίζουμε ,πλένουμε και ζεματίζουμε  για λίγη ώρα τα κουκιά(3-4 λεπτά σε νερό που βράζει),                                                         
  Κόβουμε τα κρεμμυδάκια και το δυόσμο μαζί με τον άνηθο και τα βάζουμε να μαραθούν μαζί με τα κουκιά ,το λάδι  ,το αλάτι και τα πιπέρια . Αφού τσιγαριστούν για λίγο ρίχνετε τη ντομάτα κομμένη σε κυβάκια μαζί με τον πελτέ.                                                                                                                     Ρίχνουμε και νερό μέχρι να σκεπαστούν τα κουκιά.Είναι έτοιμα όταν τα δείτε και μείνουν μόνο με το λάδι.                                                                            …