Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μπολερό μας βγήκε τελικά

Τι κι αν ο Χειμώνας
 δε λέει να έρθει
Φέτος?
Χειμώνας χωρίς πλέξιμο δε λέει
Είπα κι εγώ λοιπόν να φτιάξω ένα μπολερό το οποίο  πέρασε λιγάκι από τα 40 κύματα που λέει και ο λόγος.



 Και να σας πω γιατί.


Στην αρχή η σκέψη ήταν να γίνει εσάρπα και έτσι το ξεκίνησα όλο μεράκι.
Όμως όσο προχωρούσε δε με ενθουσίαζε η ιδέα.
 Έτσι σε μια παρόρμηση της στιγμής το ξήλωσα και είπα να το κάνω λαιμό και να το φοράω σε κάποιες εξόδους κι ενώ πήγαινε να τελειώσει μου ήρθε η ιδέα να το συνεχίσω να μακρύνει και άρχισα να πλέκω αντίθετα για να μακρύνει και να γίνει ένα μπολερό
Το αποτέλεσμα τελικά βγήκε πολύ καλό κι εύχομαι να το φορέσω και να το χαρώ.
Είμαι φαν του πλεξίματος και το θεωρώ διέξοδο και ψυχοθεραπεία.
Αν σας αρέσει δοκιμάστε το σας εγγυώμαι ότι θα σας βοηθήσει  πολύ.

Μπακαλιάρος με σέσκουλα


700 γραμμάρια μπακαλιάρο ξαλμυρισμένο παστό,500 γραμμάρια σέσκουλα,3-4 σκελίδες σκόρδο,μισό ματσάκι μαϊντανό,1 ντομάτα ώριμη αρκετά μεγάλη, 1 κρεμμύδι μεγάλο,κόκκινο και μαύρο πιπέρι,μισό ποτηράκι ελαιόλαδο,μισό ποτηράκι κρασί άσπρο,λίγο αλάτι,1 λεμόνι,λίγο νερό.
Πλένετε καλά τα σέσκουλα και τα αφήνετε να στραγγίσουν από τα νερά τους.
 Πλένετε και το μπακαλιάρο τον οποίο θα έχετε ξαρμυρίσει τουλάχιστον 2 μέρες αλλάζοντας το νερό.
Πλένετε όλα τα λαχανικά και τα καθαρίζετε για το φαγητό.
 Βάζετε από μισό ποτηράκι ελαιόλαδο και κρασί άσπρο.
 Βάζετε σε μια κατσαρόλα ρηχή η βαθύ τηγάνι το ψάρι μαζί με το λάδι, σκόρδο το κρεμμύδι και το μαϊντανό ψιλοκομμένα.
 Κόβετε τα σέσκουλα σε κομμάτια σχετικά μικρά
 Αφού έχουν μαραθεί και τσιγαριστεί το κρεμμύδι και το σκόρδο ρίχνετε το κρασί και το αφήνετε να πάρει μερικές βράσεις για να μελώσει το φαγητό.
Ρίχνετε και τη ντομάτα κομμένη σε κυβάκια και το χυμό από το λεμόνι μαζί με ένα ποτήρι νερό.





Το αφήνετε να πάρει μερικές βράσεις χωρίς να το ανακατέψτε καθόλου.
Κουνάτε το φαγητό όπως είναι με την κατσαρόλα,αν βάλετε κουτάλι θα διαλυθούν τα κομμάτια του ψαριού.
Το βράζετε περίπου μισή ώρα σε μέτρια φωτιά
μέχρι να μαλακώσουν τα σέσκουλα και η ντομάτα.
Είναι ένα πολύ νόστιμο και υγιεινό πιάτο και ένας διαφορετικός τρόπος να κάνετε τον αλμυρό μπακαλιάρο ,εκτός από τηγανητό με σκορδαλιά.
Εμάς μας αρέσει πολύ σαν γεύση και ταιριάζει με κρασάκι άσπρο.
                                                         ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!!!!!!!!!!!!!!

Σχόλια

Ο χρήστης Ελένη Φλογερά είπε…
Χρόνια πολλά Νέλη μου! Νοστιμότατο το πιάτο σου.
Φιλάκια!
Ο χρήστης Neli είπε…
Χριστος Ανέστη,μετα τα τοσα πιατα με κρεας νομιζω αυτο ειναι μια χαρα,φιλακια και απο μενα.
Ο χρήστης vanesa's world! είπε…
Μιαμμμ φαινεται νοστιμοτατο!!! Θα το δοκιμασω σιγουρα!!! Καλο Σαββατοκυριακο!!!
Ο χρήστης Neli είπε…
Ναι δοκιμασε το θα σου αρεσει σιγουρα ειναι νοστιμο πιατο,καλο Σαββατοκυριακο και σε σενα.
Ο χρήστης ΕΛΕΝΑ είπε…
Χρυσοχέρα μου!!!
Πεντανόστιμο το φαγάκι σου, ο μπακαλιάρος συνδυάζεται ωραιότατα με χορταρικά!
Φιλάκια, καλό βράδυ!
Ο χρήστης nikiad.blogspot.gr είπε…
Ωραίος συνδυασμός - Θα το δοκιμάσω !!!!!
Χρόνια πολλά με υγεία !!!!!!
Ο χρήστης Nasia είπε…
μας έχεις ξελιγωσει Νέλη μου μ'αυτα που φτιάχνεις!!!!!
εγω τρωω πολυ τα σέσκουλα κοκκινιστα ,που τα φτιαχνει η πεθερά μου ,εγω δεν τα εχω φτιαξει ποτε! Αλλα εσένα γιατι σε έχουμε; Κρατάω σημειωσεις εγω για ωρα ανάγκης!
καληνύχτα!
Ο χρήστης Neli είπε…
Eυχαριστω για τα καλα λογια,ναι εχει πολυ ωραια γευση το πιατο,φιλακια και απο μενα,καλο βραδυ επισης.
Ο χρήστης Neli είπε…
Να το δοκιμασεις,ειναι πολυ ωραίο,Χρονια πολλα και σε σενα,καλο βραδυ.
Ο χρήστης Neli είπε…
Αντε αντε φτιαξτο ευκολο ειναι εγω για σενα δουλευω χαχαχχαχαχα ,κρατα και σημειωσεις ναι,καληνυχτα σου ,φιλια.
Ο χρήστης me (maria) είπε…
Θυμάμαι παλιότερα έφτιαχνε η μαμά μου μια παρόμοια συνταγή...χρόνια έχω να φάω έτσι τον μπακαλιάρο!
Καλά έκανες και μου τη θύμισες!
Φιλιά πολλά και καλό Σαββατοκύριακο!
Ο χρήστης Rosita Vargas είπε…
Maravilloso plato muy completo me gusta,abrazos
Ο χρήστης Μαiρη είπε…
Πω, πω!!!!! Από τις αγαπημένες γεύσεις!!!!!!!
Ο χρήστης DIMI είπε…
Χρόνια πολλά Νέλη μου!Χριστός Ανέστη!!Πολύ νόστιμο τό πιάτο σου!Μού αρέση ο μπακαλιάρος,καί έχης συνδυάσει τόσο όμορφα τίς γεύσεις!!Καλό Σ/Κ!!Φιλάκια!!
Ο χρήστης Μαρία Έλενα είπε…
Όμορφη συνταγή
Χριστός Ανέστη με υγεία
Φιλάκια ...
Ο χρήστης Ερμιόνη είπε…
Πω πω!
Υπέροχο φαγάκι! Πόσο μου αρέσει που συνδύασες το ψαράκι με τόσα πολλά και νόστιμα λαχανικά!
Να έχεις μια πολύ όμορφη Κυριακή Χρυσούλα μου!
Ο χρήστης Neli είπε…
Ταιριάζουν πολυ οι γευσεις ειναι ελαφρυ και νοστιμο πιατο αφου το ξερεις απο τη μαμα σου ,θα το φτιαξεις φανταζομαι,πολλα φιλια.
Ο χρήστης Neli είπε…
Μαιρη ειναι και στις δικες μου αγαπημενες γευσεις,μου αρεσει πολυ αυτο το φαγητο.
Ο χρήστης Leviathan είπε…
Υπέροχη η συνταγή!!! θα τη προωθήσω στην αδερφή μου άμεσα! Καλό βράδυ!! :)
Ο χρήστης Ariadni St. είπε…
Μου αρέσουν τα σέσκουλα!
Καλό μας ξημέρωμα :)
Ο χρήστης Neli είπε…
Aληθώς ο Κυριος Dimi μου,αν σου αρέσει ο μπακαλιάρος,να το δοκιμάσεις είναι ένας ωραίος τρόπος μαγειρέματος ,πολλα φιλιά και απο μένα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Aληθώς ο Κυριος Dimi μου,αν σου αρέσει ο μπακαλιάρος,να το δοκιμάσεις είναι ένας ωραίος τρόπος μαγειρέματος ,πολλα φιλιά και απο μένα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Αληθώς ο Κύριος Ελενα μου,με υγεία και στο σπιτικό σου,πολλα φιλια και απο μένα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Είναι όντως ωραίος συνδιασμός και πολυ υγιεινός,να έχεις και εσυ μια όμορφη μερα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Καλημερα Σοφοκλη ,να τη φτιάξετε είναι πολύ νοστιμη και με φρεσκο ψαρι θα είναι καλη.
Ο χρήστης Neli είπε…
Και μένα ,ειναι ευγευστο και ελαφρύ χορταρικο,καλημερα σου. ;-)
Ο χρήστης confusedmind είπε…
Τον μπακαλιάρο τον φτιάχνω με χόρτα στο φούρνο και μου αρέσει πολύ και η δική σου συνταγή. Η επόμενη με μπακαλιάρο θα είναι γίνει έτσι! :) Φιλάκιαααα!

Τα διάσημα μας

Ελιές πράσινες ξυδάτες

Ελιές ,αλάτι ,νερό ξύδι.

 Μαζεύετε τι ελιές και αφού τις χαράξετε ελαφρά με τη μύτη ενός μαχαιριού
 τις βάζετε σε ένα δοχείο και το γεμίζετε ως επάνω νερό.
 Αλλάζετε το νερό για δέκα μέρες για να ξεπικρίσουν
 Μετά τις δέκα μέρες θα δείτε να έχουν αλλάξει και λίγο το χρώμα τους
 Τις πασπαλίζετε με αλάτι κατά προτίμηση ψιλό .
 Τις αφήνετε έτσι μέσα στο δοχείο για 48 ώρες.Το αλάτι γι αυτό πρέπει να είναι ψιλό, το χοντρό αν μείνει πάνω τους τις μαλακώνει.
 Αφού περάσουν οι ώρες που πρέπει
ρίχνετε το ξύδι και γεμίζετε ως επάνω το δοχείο με νερό.











Η αναλογία είναι  στα 36 κιλά ελιές  που είχα εγώ 4,5 κιλά αλάτι και το ξύδι περίπου 6 λίτρα. Εσείς προσαρμόζετε τις ποσότητες ανάλογα.Για το πρώτο διάστημα τις ακατεύετε με μια κουτάλα και ανάλογα αφού τις δοκιμάσετε συμπληρώνετε αλάτι η ξύδι, όπως σας αρέσει η γεύση.Να προτιμήσετε να είναι προς το ξυνό γιατί τις κρατάει πιο σκληρές.Όταν γίνουν όπως τις θέλετε γεμίζετε μερικά βάζα και βάζετε ως επάνω μισό μισό σπορέλαιο και ελαιόλαδο.Αν θέλετε …

Θράψαλα γεμιστά στη γάστρα

4 μεγάλα φρέσκα θράψαλα,2 ντομάτες ώριμες,1 πράσινη ,1 κόκκινη πιπεριά,100γραμμάρια κεφαλοτύρι,100 γραμμάρια γκούντα ,100 γραμμάρια φέτα,και 50 γραμμάρια κασέρι παραδοσιακό,3 κλαδάκια βασιλικό,θυμάρι,κόκκινο πιπέρι,μπούκοβο,ελαιόλαδο,αλάτι ,κρασί άσπρο.
 Καθαρίζετε τα θράψαλα κόβοντας ελαφρά το κεφάλι και τραβώντας θα βγουν μαζί και τα εντόσθια.
Μετά τα βγάλετε και το κόκκαλο το κεντρικό από το θράψαλο( αυτό που είναι σαν ναύλον ,το δείχνω στη φώτο)
 Πλένετε τα λαχανικά και τα έχετε έτοιμα.
 Πλένετε τα θράψαλα καλά μέσα ,έξω και τα αφήνετε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν απο τα υγρά τους.
 Κόβετε τις πιπεριές σε λουρίδες και τα τυριά σε μαστουνάκια.
Ετοιμάζετε και τα μπαχαρικά.
 Πασπαλίζετε μέσα έξω τα θράψαλα με τα μπαχαρικά.
 Τα γεμίζετε με τα τυριά και τα λαχανικά.
Βάζετε από ένα μπαστουνάκι από το κάθε τυρί και από όλα τα λαχανικά.
Τα κλείνετε με μια οδοντογλυφίδα για να μην τρέξουν τα τυριά.
Τα βάζετε σε μια γάστρα και όσα λαχανικά περισσέψουν τα βάζετε στην άλλη άκρη της γάστρας μαζί με …

Κουκιά φρέσκα λαδερά

1 κιλό κουκιά φρέσκα,1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια,Από μισό ματσάκι άνηθο και δυόσμο,1φλυτζανακι του καφέ ελαιόλαδο( ή και λίγο παραπάνω γιατί σηκώνουν να είναι λίγο παραπάνω λαδερά), μια ντομάτα ,μια κουταλιά γεμάτη σούπας πελτέ ντομάτας,αλάτι ,πιπέρι μαύρο και  κόκκινο                                                         
 Καθαρίζουμε ,πλένουμε και ζεματίζουμε  για λίγη ώρα τα κουκιά(3-4 λεπτά σε νερό που βράζει),                                                         
  Κόβουμε τα κρεμμυδάκια και το δυόσμο μαζί με τον άνηθο και τα βάζουμε να μαραθούν μαζί με τα κουκιά ,το λάδι  ,το αλάτι και τα πιπέρια . Αφού τσιγαριστούν για λίγο ρίχνετε τη ντομάτα κομμένη σε κυβάκια μαζί με τον πελτέ.                                                                                                                     Ρίχνουμε και νερό μέχρι να σκεπαστούν τα κουκιά.Είναι έτοιμα όταν τα δείτε και μείνουν μόνο με το λάδι.                                                                            …