Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κολοκυθόπιτα γλυκιά

ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΛΛΟ
1 κούπα χλιαρό νερό
3  κουταλιες ελαιόλαδο
1 κουταλιά ξύδι
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις όσο πάρει , περίπου ένα κιλό αλλά η ζύμη δεν πρέπει να είναι ούτε μαλακια ούτε σφιχτή για αυτό όσο αλεύρι περισσέψει το κρατάμε για το άνοιγμα των φύλλων.
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
Περίπου ένα κιλό κολοκύθα η ένα μέτριο κολοκύθι κίτρινο
3,5 φλυτζάνια ζάχαρη
1 κουταλάκια κανέλα
1κουπα καρύδια χοντροκομμένα
Μισή κούπα σταφίδες
1 φλυτζανα ελαιόλαδο
1 φλυτζανα καλαμποκελαιο.


Ανακατεύετε καλά όλα τα υλικά για τη ζύμη ρίχνοντας λίγο λίγο το αλεύρι μέχρι να πετύχετε τη ζύμη όπως είπαμε. Κόβετε τη ζύμη σε μπαλάκια τη ζύμη και την αφήνετε να φουσκώσει περίπου μισή ώρα για να ανοίγουν καλά τα φύλλα. Επίσης όταν τα ανοίγετε στο αλεύρι ανακατεύετε και λίγο νισεστε για να ανοίγουν πιο εύκολα. Μέχρι να φουσκώσουν λίγο τα φύλλα ετοιμάζετε τη γέμιση. Τρίβετε το κολοκύθι σε τρίφτη και το πατάτε να φύγουν τα πολλά υγρά του και ρίχνετε τη ζάχαρη τα καρύδια τις σταφίδες την κανέλα και τα ανακατεύετε να ενσωματωθούν. …

Τσουρέκι Πασχαλινό


 2,5 κιλά αλεύρι,5 αυγά ολόκληρα και δύο κρόκους(αν τα αυγά σας είναι μικρά μπορείτε να βάλετε 1-2 ακόμη),1 κιλό ζάχαρη,2 κούπες γάλα,500 γραμμάρια μαργαρίνη,1 κούπα σπορέλαιο,2 κουταλάκια κοφτά αλάτι,4 βανίλλιες,2 πορτοκάλια το χυμό και το ξύσμα,1 σακουλάκι μαχλέπι,1 σακουλάκι κακουλέ(περίπου 8 γραμμάρια από το καθένα και λίγη τριμμένη μαστίχα,(τη μαστίχα με μέτρο γιατί θα στιφίζουν τα τσουρέκια αν σας πέσει παραπάνω).


 Για τη μαγιά των τσουρεκιων
8 σακουλάκια  ξερή μαγιά,1 κούπα χλιαρό νερό,αλεύρι.





 Κάνετε πρώτα το χυλό της μαγιάς και τον αφήνετε μέχρι να φουσκώσει(περίπου 1 ώρα)

Σε μια μεγάλη λεκάνη βάζετε το αλεύρι και κάνετε μια λακκούβα στο κέντρο.
Εκεί βάζετε τις βανίλλιες το αλάτι,το μαχλέπι,το κακουλέ,τη μαστίχα και το ξύσμα πορτοκαλιού.
Χτυπάτε καλά στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη και ρίχνετε λίγο λίγο το χυμό πορτοκαλιού.
Λιώνετε σε μιά μικρή κατσαρόλα τη μαργαρίνη με το λάδι.
Ζεσταίνετε το γάλα.
Ρίχνετε στη λεκάνη με το αλεύρι και τα άλλα υλικά τη μαγιά που φτιάξατε,στη συνέχεια το μείγμα με τα αυγά ,το γάλα χλιαρό και από το μείγμα μαργαρίνης λαδιού το μισό και περισσότερο.
Βουτάτε τα χέρια στο μείγμα λαδιού μαργαρίνης
και ζυμώνετε με κινήσεις κυκλικές και από έξω προς τα μέσα.
Στο τέλος αλείφετε τη ζύμη με το λάδι που σας έμεινε τη σκεπάζετε με μια σακούλα  και την αφήνετε σκεπασμένη σε μέρος ζεστό να ξεκουραστεί και να φουσκώσει.
(2 ώρες περίπου η μέχρι να δείτε να ανεβαίνει και να φτάνει μέχρι το χείλος της λεκάνης)
Την ανοίγετε αφού φουσκώσει την ξαναζυμώνετε και την ξανασκεπάζετε για να ξαναφουσκώσει

 Πλάθετε τα τσουρέκια σε πλεξίδες και τα αφήνετε σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν.
Τα αλείφετε με τους κρόκους των αυγών καί βάζετε σουσάμι και αμύγδαλα.
Τα ψήνετε στους 180 βαθμούς Κελσίου στον αέρα,περίπου για 30 λεπτά το καθένα.
 Αφού ψηθούν τα αφήνετε να κρυώσουν λίγο
και τα τυλίγετε σε μεμβράνη για τρόφιμα για α διατηρηθούν μαλακά για αρκετό καιρό.

 Είναι μια συνταγή που έχω από παλιά από μια θεία μου,έχω αλλάξει μερικά πράγματα ανάλογα με τα γευστικά μας γούστα στις αναλογίες και έχω προσθέσει λίγη παραπάνω βανίλια και μαστίχα και έχω αντικαταστήσει τη φρεσκη μπυρομαγιά με ξερή και το μισό αλεύρι με πολυτελείας που φουσκώνει παραπάνω...
Είναι μια πετυχημένη συνταγή που την κάνω κάθε χρόνο,βέβαια το τσουρέκι θέλει υπομονή και ζέστη για να πετύχει...
Οι φωτογραφίες είναι από άλλες χρονιές μιας και ακόμη δεν έκανα τα φετινά,όπως βλέπετε ήταν πετυχημένα κάθε χρόνο,οπότε είναι εγγυημένη η συνταγή....

                        ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!!!!!!!!!!

Σχόλια

Ο χρήστης ΕΚΦΡΑΣΟΥ είπε…
υπεροχη συνταγη!!! :)
Ο χρήστης Georgette B. είπε…
Μου αρέσει που βάζεις και κακουλέ και μαστίχα, δεν το έχω ξανακάνει έτσι.Αλλά ξέροντας πως οι συνταγές που ανεβάζεις είναι εγγύηση,αν προλάβω θα δοκιμάσω τη δική σου εκδοχή.Φιλάκια πολλά.
Ο χρήστης κυκλάμινο κ είπε…
Πάνω στην ώρα έκανες την ανάρτηση!!! Θα την φτιάξω Φιλάκια!!!
Ο χρήστης Beauty Follower είπε…
Παχουλούλι και νοστιμουλι!
Ο χρήστης ΕΛΕΝΑ είπε…
Για να την κάνεις τόσα χρόνια, σίγουρα είναι πετυχημένη συνταγή Νέλλη μου!
Με το καλό και φέτος να φτιάξεις τα τσουρεκάκια σου!
Φιλιά, καλό απόγευμα!
Ο χρήστης Tis Annios είπε…
....Mας ξεσήκωσες!
Αυτή είναι δουλειά της μαμάς μου, που κάθε χρόνο φτιάχνει 2 δόσεις και τα μοιράζει σε εμάς τις εργαζόμενες μάνες, που δουλεύουμε ως την Μεγάλη Τετάρτη και δεν προλαβαίνουμε...
Αλλά φέτος είπα, αν ξεκλέψω χρόνο να το προσπαθήσω!
Αυτή η μυρωδιά όταν ψήνονται με ξετρελαίνει.........
Πολλά φιλιά Χρυσούλα μου..
**Αννιώ**
Ο χρήστης DIMI είπε…
Kαλησπέρα Νέλη μου!!!Τί υπέροχη συνταγή!!Καί σού φούσκωσαν τόσο ,όμορφα αλλά καί τό χρώμα τους,τέλειο!!Βλέπω ,πού τό έκοψες καί τίς ίνες στό τσουρέκι!!Εκεί είναι όλη η επιτυχία!!Δέν ξέρω,άν προλάβω,εφέτος,νά κάνω τσουρέκια!!Μέ τό καλό νά τά φτιάξης!!Φιλάκια!!
Ο χρήστης Ερμιόνη είπε…
Με το καλό να ζυμώσεις και φέτος Χρυσούλα!
Πολύ φουσκωτά τα τσουρέκια σου, με ωραίο χρώμα που λατρεύω να βλέπω και σούπερ αρωματικά!
Ο χρήστης Μαρία Έλενα είπε…
Αχ τα λατρεύω τα τσουρέκια
Φιλάκια ...
Ο χρήστης me (maria) είπε…
Πραγματικά φαίνονται απόλυτα πετυχημένα!!
Σε ευχαριστούμε πολύ για τη συνταγή!
Φιλιά πολλά!
Ο χρήστης simonmad είπε…
Καλή επιτυχία και φέτος στα τσουρέκια σου! Φαίνονται τόσο λαχταριστά, που με ξεσηκώνουν να τα δοκιμάσω, σε μικρότερη βέβαια ποσότητα.
Ευχαριστούμε για τη συνταγή :-)
Ο χρήστης Neli είπε…
Nα τη δοκιμασεις,είναι ωραία πραγματικά.
Ο χρήστης Neli είπε…
Ναί η μαστιχα δινει αλλη γεύση αλλά πολυ προσεκτικά στην ποσοτητα γιατι θα στιφίζει,σ ευχαριστω για τα καλα σου λογια,ευχομαι να τη δοκμασεις,φιλακια πολλά και απο μενα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Αντε καλή επιτυχία,θα περιμένω εντυπωσεις,φιλακια και απο μενα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Και αφρατουλι και μυρωδατο......
Ο χρήστης Neli είπε…
Σε ευχαριστω πολυ ,αντε να δουμε τι θα γίνει και φέτος,ειναι πετυχημενη ,μονο που θελει λιγη υπομονη μιας και φουσκωνει και ξεφουσκωνει πολλες φορες.Φιλιά και απο μενα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Αντε ευχομαι να προλαβεις να κανεις και να δωσεις φετος εσυ στη μαμα,αν εχεις το κουραγιο γιατι θα εισαι κουρασμενη,πραγματικα ειναι ξεχωριστη η μυρωδια του τσουρεκιου,πολλα φιλια και απο μενα Αννουλα μου.
Ο χρήστης Neli είπε…
Ευχαριστω πολυ,αντε να δουμε ,αν και ξερω οτι πετυχαινουν μια μικρη αγωνια την εχω ,αν δεν προλαβεις θα αγορασεις η καποια φιλη θα σου φερει,φιλακια και απο μενα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Ευχαριστω Ερμιονακι,αντε καλη μας επιτυχια θα φτιαξεις φανταζομαι και εσυ.
Ο χρήστης Neli είπε…
Ειναι ιδιαιτερο γλυκισμα,φιλια και απο μενα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Καλη επιτυχια σου ευχομαι Μαρακι αν τα κανεις,πολλα φιλια και απο μενα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Δοκιμασε τα και να μου πεις αν σου αρεσαν ,κανε τη μιση δοση ισα για να τα δοκιμασεις,καλο βραδυ.
Ο χρήστης EvaG είπε…
Ευχαριστούμε πολύ πολύ για τις υπέροχες συνταγές που μοιράζεσαι μαζί μας!!!! Με το καλό να τα φτιάξεις και φέτος!!! Δεν ξέρω αν καταφέρω να φτιάξω σκέφτομαι για την μισή δόση που είπες!!!! Πολλά φιλιά!!!!!
Ο χρήστης Ειρήνη Ε. είπε…
Τις πετυχημένες συνταγές τις κρατάμε Νέλη μου, μιας και είμαστε σίγουροι για τα καλά τους αποτελέσματα! Πολύ όμορφο που την μοιράστηκες μαζί μας! Καλή επιτυχία στα φετινά σου τσουρέκια και σε ότι άλλο ετοιμάσεις για το Πάσχα!
Καλό Σαββατοκύριακο.
Ο χρήστης vanesa's world! είπε…
Φαίνονται πολυ λαχταριστά κ νόστιμα!!Μαρεσει πολυ που ειναι ανοιχτόχρωμα!Θα προσπαθήσω να φτιάξω κ εγω αυτή την συνταγή!!!Καλο Πάσχα Νελη!!!
Καλησπέρα,
διάβασα τη συνταγή σου και αποφάσισα να κάνω μια προσπάθεια! Θα ήθελα να ρωτήσω αυτά τα περιβόητα σχοινιά τα πετυχαίνεις μ' αυτή τη συνταγή; Ευχαριστώ πολύ, Μάρη
Ο χρήστης JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε…
Πέρασα οπως κάνω παντα στους φιλους για ν αφησω τις ευχες μου.Πασχαλινες δεχτείτε ευχες απο την καρδια βγαλμένες,ολες οι μέρες της ζωής σας να είναι αναστημένες.Καλη Ανάσταση και Καλό Πάσχα!!!
░☆✿❥❥❥♥♥☆░☆✿❥❥❥♥♥☆░☆✿❥❥❥♥♥☆░☆✿❥❥❥♥♥☆░☆✿❥░☆✿❥❥❥♥♥☆░☆Απολυθηκα και ξαναγυρισα.Οσο για τα τσουρεκια σου φαινονται εκπληκτικα!!!!!!!!!Και του χρονου!!
Ο χρήστης Rose Black είπε…
Καλησπερα ! ειδα τα τσουρεκια σου και ειπα να δοκιμασω μα εχω ενα προβλημα ! Μενω στην Γερμανια και σε περιοχη που δεν εχει ελληνικα προιοντα με αποτελεσμα να μην μπορω να βρω μαστιχα , μαχλεπι και κακουλε !! Υπαρχει καποιος τροπος να τα φτοιαξω βαζοντας αντι αυτων τον υλικων κατι αλλο ? ! Ευχαριστω καλο Πασχα και καλη Ανασταση :)

Τα διάσημα μας

Ελιές πράσινες ξυδάτες

Ελιές ,αλάτι ,νερό ξύδι.

 Μαζεύετε τι ελιές και αφού τις χαράξετε ελαφρά με τη μύτη ενός μαχαιριού
 τις βάζετε σε ένα δοχείο και το γεμίζετε ως επάνω νερό.
 Αλλάζετε το νερό για δέκα μέρες για να ξεπικρίσουν
 Μετά τις δέκα μέρες θα δείτε να έχουν αλλάξει και λίγο το χρώμα τους
 Τις πασπαλίζετε με αλάτι κατά προτίμηση ψιλό .
 Τις αφήνετε έτσι μέσα στο δοχείο για 48 ώρες.Το αλάτι γι αυτό πρέπει να είναι ψιλό, το χοντρό αν μείνει πάνω τους τις μαλακώνει.
 Αφού περάσουν οι ώρες που πρέπει
ρίχνετε το ξύδι και γεμίζετε ως επάνω το δοχείο με νερό.











Η αναλογία είναι  στα 36 κιλά ελιές  που είχα εγώ 4,5 κιλά αλάτι και το ξύδι περίπου 6 λίτρα. Εσείς προσαρμόζετε τις ποσότητες ανάλογα.Για το πρώτο διάστημα τις ακατεύετε με μια κουτάλα και ανάλογα αφού τις δοκιμάσετε συμπληρώνετε αλάτι η ξύδι, όπως σας αρέσει η γεύση.Να προτιμήσετε να είναι προς το ξυνό γιατί τις κρατάει πιο σκληρές.Όταν γίνουν όπως τις θέλετε γεμίζετε μερικά βάζα και βάζετε ως επάνω μισό μισό σπορέλαιο και ελαιόλαδο.Αν θέλετε …

Θράψαλα γεμιστά στη γάστρα

4 μεγάλα φρέσκα θράψαλα,2 ντομάτες ώριμες,1 πράσινη ,1 κόκκινη πιπεριά,100γραμμάρια κεφαλοτύρι,100 γραμμάρια γκούντα ,100 γραμμάρια φέτα,και 50 γραμμάρια κασέρι παραδοσιακό,3 κλαδάκια βασιλικό,θυμάρι,κόκκινο πιπέρι,μπούκοβο,ελαιόλαδο,αλάτι ,κρασί άσπρο.
 Καθαρίζετε τα θράψαλα κόβοντας ελαφρά το κεφάλι και τραβώντας θα βγουν μαζί και τα εντόσθια.
Μετά τα βγάλετε και το κόκκαλο το κεντρικό από το θράψαλο( αυτό που είναι σαν ναύλον ,το δείχνω στη φώτο)
 Πλένετε τα λαχανικά και τα έχετε έτοιμα.
 Πλένετε τα θράψαλα καλά μέσα ,έξω και τα αφήνετε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν απο τα υγρά τους.
 Κόβετε τις πιπεριές σε λουρίδες και τα τυριά σε μαστουνάκια.
Ετοιμάζετε και τα μπαχαρικά.
 Πασπαλίζετε μέσα έξω τα θράψαλα με τα μπαχαρικά.
 Τα γεμίζετε με τα τυριά και τα λαχανικά.
Βάζετε από ένα μπαστουνάκι από το κάθε τυρί και από όλα τα λαχανικά.
Τα κλείνετε με μια οδοντογλυφίδα για να μην τρέξουν τα τυριά.
Τα βάζετε σε μια γάστρα και όσα λαχανικά περισσέψουν τα βάζετε στην άλλη άκρη της γάστρας μαζί με …

Κουκιά φρέσκα λαδερά

1 κιλό κουκιά φρέσκα,1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια,Από μισό ματσάκι άνηθο και δυόσμο,1φλυτζανακι του καφέ ελαιόλαδο( ή και λίγο παραπάνω γιατί σηκώνουν να είναι λίγο παραπάνω λαδερά), μια ντομάτα ,μια κουταλιά γεμάτη σούπας πελτέ ντομάτας,αλάτι ,πιπέρι μαύρο και  κόκκινο                                                         
 Καθαρίζουμε ,πλένουμε και ζεματίζουμε  για λίγη ώρα τα κουκιά(3-4 λεπτά σε νερό που βράζει),                                                         
  Κόβουμε τα κρεμμυδάκια και το δυόσμο μαζί με τον άνηθο και τα βάζουμε να μαραθούν μαζί με τα κουκιά ,το λάδι  ,το αλάτι και τα πιπέρια . Αφού τσιγαριστούν για λίγο ρίχνετε τη ντομάτα κομμένη σε κυβάκια μαζί με τον πελτέ.                                                                                                                     Ρίχνουμε και νερό μέχρι να σκεπαστούν τα κουκιά.Είναι έτοιμα όταν τα δείτε και μείνουν μόνο με το λάδι.                                                                            …