Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κολοκυθόπιτα γλυκιά

ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΛΛΟ
1 κούπα χλιαρό νερό
3  κουταλιες ελαιόλαδο
1 κουταλιά ξύδι
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις όσο πάρει , περίπου ένα κιλό αλλά η ζύμη δεν πρέπει να είναι ούτε μαλακια ούτε σφιχτή για αυτό όσο αλεύρι περισσέψει το κρατάμε για το άνοιγμα των φύλλων.
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
Περίπου ένα κιλό κολοκύθα η ένα μέτριο κολοκύθι κίτρινο
3,5 φλυτζάνια ζάχαρη
1 κουταλάκια κανέλα
1κουπα καρύδια χοντροκομμένα
Μισή κούπα σταφίδες
1 φλυτζανα ελαιόλαδο
1 φλυτζανα καλαμποκελαιο.


Ανακατεύετε καλά όλα τα υλικά για τη ζύμη ρίχνοντας λίγο λίγο το αλεύρι μέχρι να πετύχετε τη ζύμη όπως είπαμε. Κόβετε τη ζύμη σε μπαλάκια τη ζύμη και την αφήνετε να φουσκώσει περίπου μισή ώρα για να ανοίγουν καλά τα φύλλα. Επίσης όταν τα ανοίγετε στο αλεύρι ανακατεύετε και λίγο νισεστε για να ανοίγουν πιο εύκολα. Μέχρι να φουσκώσουν λίγο τα φύλλα ετοιμάζετε τη γέμιση. Τρίβετε το κολοκύθι σε τρίφτη και το πατάτε να φύγουν τα πολλά υγρά του και ρίχνετε τη ζάχαρη τα καρύδια τις σταφίδες την κανέλα και τα ανακατεύετε να ενσωματωθούν. Α…

Η ομελέτα της μαμάς


 5 πατάτες,5 αυγά,2 ντομάτες ώριμες,300 γραμμάρια φέτα σκληρή,1 φλυτζανάκι του καφέ γάλα,αλάτι,μαύρο πιπέρι ,ρίγανη,ελαιόλαδο,μισό ποτηράκι και καλαμποκέλαιο(για το τηγάνισμα της πατάτας), αν θέλετε πράσινη και κόκκινη πιπεριά.
 Καθαρίζετε ,κόβετε και τηγανίζετε τις πατάτες.
 Κόβετε την φέτα σε κυβάκια,και τη ντομάτα το ίδιο.
 Χτυπάτε τα αυγά όλα μαζί και ρίχνετε το γάλα το αλάτι ,το μαύρο πιπέρι και τη ρίγανη.
Βάζετε τις τηγανητές πατάτες ξανά στο τηγάνι με το μισό ποτηράκι ελαιόλαδο,και ρίχνετε μέσα την ντομάτα και την φέτα,τα αφήνετε σε σιγανή φωτιά να λιώσει λίγο η φέτα και να μαραθούν λίγο οι ντομάτες εδώ θα ρίξετε και τις πιπεριές ψιλοκομμένες αν βάλετε.
Ρίχνετε στο τέλος το μείγμα των αυγών και κουνάτε το τηγάνι να πάει παντού.
Ανακατεύετε με κουτάλι να ψηθεί καλά το αυγό.
Όταν το δείτε καλά ψημένο το κατεβάζετε και το σερβίρετε,τρώγεται και ζεστό και κρύο αυτό το πιάτο.
Δεν είναι καμιά σπουδαία και δύσκολη συνταγή,ούτε και με κόστος πολύ,δεν παίρνει πολύ χρόνο να γίνει,αλλά δεν στερείται καθόλου νοστιμιάς και μένα μου θυμίζει τη μαμά μου που πολλές φορές την είχε έτοιμη όταν γυρνούσαμε από το σχολείο,μαζί με σαλάτα  ........και όταν τη φτιάχνω πάντα έχω αυτές τις εικόνες στο μυαλό....
                                                      ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!!!!!!!!!!!!!!!

Σχόλια

Ο χρήστης Nasia είπε…
και δική μου αγαπημένη ομελέτα ,τη φτιαχνω έτσι ακριβώς αλλά αν και φανατική της ντομάτας δεν ειχα σκεφτει να την προσθέσω!
Τώρα δεν υπάρχει περιπτωση να μην το κάνω!Εμεις την τρωμε βραδάκια κυρίως....
φιλάκια!
Ο χρήστης DIMI είπε…
Υπέροχη συνταγή Νέλη μου!!Καί σίγουρα πεντανόστιμη!!Μιά εύκολη ομελέτα μέ τόσο ωραία υλικά!!
Θά τήν δοκιμάσω!!Καλή εβδομάδα!!Φιλάκια!
Ο χρήστης κυκλάμινο κ είπε…
Θα την δοκιμάσω σίγουρα, φαίνεται υπέροχη!!! Φιλάκια
Ο χρήστης ΕΛΕΝΑ είπε…
Δεν μπορώ να αντισταθώ ποτέ σε μια νόστιμη μαμαδίστικη ομελέτα!
Θυμάμαι και την μανούλα μου να μας φτιάχνει μια παρόμοια!
Φιλιά Νέλλη μου!
Ο χρήστης Ειρήνη Ε. είπε…
Αχ αυτή η ομελέτα της μαμάς!! Αξέχαστη! Την έφτιαξες πολύ ωραία Νέλη μου!!
Καλη Κυριακή.
Ο χρήστης Μαρία Έλενα είπε…
Όμορφη η ομελέτα της μαμας
Φιλάκια ...
Ο χρήστης Ερμιόνη είπε…
Υπέροχη!
Τηγανητές πατάτες + αυγά + ωραία υλικά που αγαπάμε όλοι = εγγυημένο αποτέλεσμα!
Φιλιά πολλά!
Ο χρήστης Neli είπε…
Να βαλεις και ντοματουλα της δινει αλλη γευση,παει και με τις πατατες και τη φετα τελεια γευση.Αντε καλη επιτυχια,με τοσους αντρες ενα κοτετσι αυγα θα θες χαχχαχα,φιλακιααααααααα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Πολύ εύκολη ,πολύ νόστιμη και πολυ γλυκιά ,φορτωμενη με ωραιες αναμνήσεις,δοκιμασε την θα σου αρεσει,καλη εβδομαδα,φιλακια και απο μενα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Και εύκολη και νόστιμη,και της μαμας ,ολα σε ενα,φιλακια και απο μενα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Ολες οι μαμαδες τελικα μας φροντιζαν το ιδιο οπως καναμε και κανουμε και μεις τωρα,φτιαξτην ,αντε καλη επιτυχια,φιλιαααααααααα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Αξεχαστη δε θα πει τιποτε,τοσα χρόνια μετα και παντα νομιζω οτι γυρναω απο το σχολειο με την ποδια και την τσαντα οταν τη φτιαχνω,καλη εβδομαδα Ειρηνη μου.
Ο χρήστης Neli είπε…
Και πολυ νόστιμη Μαρια Ελενα,φιλακια και απο μενα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Ερμιονη μου να τη φτιαξεις για τα κοριτσακια σου θα τη λατρεψουν νομιζω,δοκιμασε μια φορα...πολλα φιλια και απο μενα.
Ο χρήστης Pinelia είπε…
Εμένα αυτό μου θυμίζει τη γιαγιά μου!Αχ!Στο πετρογκαζ! Τι να πω Σούλα μου!Με συγκίνησες πολύ πραγματικά!Η γιαγιά μου το έλεγε σφουγγάτο! (Έτσι λένε εδώ την ομελέτα). Θα ευχαριστηθώ και θα συγκινηθώ πολύ όταν το κάνω!
Ο χρήστης Neli είπε…
Πηνελόπη μου δεν μπορείς να φανταστεις τι σκέφτομαι κάθε φορά που το φτιάχνω,με βλεπω μικρη και τη μαμα να με περιμένει για φαγητο,αχ αυτες οι αναμνησεις των παιδικων όμορφων χρόνων...σε φιλω καλο μεσημερι.
Ο χρήστης vivi ka είπε…
Αγαπημένη γεύση που έμαθα κι εγώ από την μαμά μου! :) Πόσο δίκιο έχεις για τα παιδικά χρόνια! Ωραίες αναμνήσεις φιλεναδίτσα μου! Καλό βράδυ! Φιλάκια πολλά!
Ο χρήστης andrik είπε…
ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ!!!
ΤΟ BLOG ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟ ΣΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΟΥ BLOG ΜΑΣ!!!
ΜΠΕΣ ΕΔΩ ΨΗΦΙΣΕ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ http://theacity.blogspot.gr/2014/05/blog-post_26.html ΚΑΙ ΑΝ ΘΕΣ ΑΦΗΣΕ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΔΩ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ http://theacity.blogspot.gr/2014/05/blog-post_26.html ΜΕ ΤΟ ΤΙ ΨΗΦΙΣΕΣ.ΚΑΙ ΠΟΙΕΣ ΣΤΗΛΕΣ ΣΤΗΡΙΖΕΙΣ!!

Τα διάσημα μας

Ελιές πράσινες ξυδάτες

Ελιές ,αλάτι ,νερό ξύδι.

 Μαζεύετε τι ελιές και αφού τις χαράξετε ελαφρά με τη μύτη ενός μαχαιριού
 τις βάζετε σε ένα δοχείο και το γεμίζετε ως επάνω νερό.
 Αλλάζετε το νερό για δέκα μέρες για να ξεπικρίσουν
 Μετά τις δέκα μέρες θα δείτε να έχουν αλλάξει και λίγο το χρώμα τους
 Τις πασπαλίζετε με αλάτι κατά προτίμηση ψιλό .
 Τις αφήνετε έτσι μέσα στο δοχείο για 48 ώρες.Το αλάτι γι αυτό πρέπει να είναι ψιλό, το χοντρό αν μείνει πάνω τους τις μαλακώνει.
 Αφού περάσουν οι ώρες που πρέπει
ρίχνετε το ξύδι και γεμίζετε ως επάνω το δοχείο με νερό.











Η αναλογία είναι  στα 36 κιλά ελιές  που είχα εγώ 4,5 κιλά αλάτι και το ξύδι περίπου 6 λίτρα. Εσείς προσαρμόζετε τις ποσότητες ανάλογα.Για το πρώτο διάστημα τις ακατεύετε με μια κουτάλα και ανάλογα αφού τις δοκιμάσετε συμπληρώνετε αλάτι η ξύδι, όπως σας αρέσει η γεύση.Να προτιμήσετε να είναι προς το ξυνό γιατί τις κρατάει πιο σκληρές.Όταν γίνουν όπως τις θέλετε γεμίζετε μερικά βάζα και βάζετε ως επάνω μισό μισό σπορέλαιο και ελαιόλαδο.Αν θέλετε …

Θράψαλα γεμιστά στη γάστρα

4 μεγάλα φρέσκα θράψαλα,2 ντομάτες ώριμες,1 πράσινη ,1 κόκκινη πιπεριά,100γραμμάρια κεφαλοτύρι,100 γραμμάρια γκούντα ,100 γραμμάρια φέτα,και 50 γραμμάρια κασέρι παραδοσιακό,3 κλαδάκια βασιλικό,θυμάρι,κόκκινο πιπέρι,μπούκοβο,ελαιόλαδο,αλάτι ,κρασί άσπρο.
 Καθαρίζετε τα θράψαλα κόβοντας ελαφρά το κεφάλι και τραβώντας θα βγουν μαζί και τα εντόσθια.
Μετά τα βγάλετε και το κόκκαλο το κεντρικό από το θράψαλο( αυτό που είναι σαν ναύλον ,το δείχνω στη φώτο)
 Πλένετε τα λαχανικά και τα έχετε έτοιμα.
 Πλένετε τα θράψαλα καλά μέσα ,έξω και τα αφήνετε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν απο τα υγρά τους.
 Κόβετε τις πιπεριές σε λουρίδες και τα τυριά σε μαστουνάκια.
Ετοιμάζετε και τα μπαχαρικά.
 Πασπαλίζετε μέσα έξω τα θράψαλα με τα μπαχαρικά.
 Τα γεμίζετε με τα τυριά και τα λαχανικά.
Βάζετε από ένα μπαστουνάκι από το κάθε τυρί και από όλα τα λαχανικά.
Τα κλείνετε με μια οδοντογλυφίδα για να μην τρέξουν τα τυριά.
Τα βάζετε σε μια γάστρα και όσα λαχανικά περισσέψουν τα βάζετε στην άλλη άκρη της γάστρας μαζί με …

Κουκιά φρέσκα λαδερά

1 κιλό κουκιά φρέσκα,1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια,Από μισό ματσάκι άνηθο και δυόσμο,1φλυτζανακι του καφέ ελαιόλαδο( ή και λίγο παραπάνω γιατί σηκώνουν να είναι λίγο παραπάνω λαδερά), μια ντομάτα ,μια κουταλιά γεμάτη σούπας πελτέ ντομάτας,αλάτι ,πιπέρι μαύρο και  κόκκινο                                                         
 Καθαρίζουμε ,πλένουμε και ζεματίζουμε  για λίγη ώρα τα κουκιά(3-4 λεπτά σε νερό που βράζει),                                                         
  Κόβουμε τα κρεμμυδάκια και το δυόσμο μαζί με τον άνηθο και τα βάζουμε να μαραθούν μαζί με τα κουκιά ,το λάδι  ,το αλάτι και τα πιπέρια . Αφού τσιγαριστούν για λίγο ρίχνετε τη ντομάτα κομμένη σε κυβάκια μαζί με τον πελτέ.                                                                                                                     Ρίχνουμε και νερό μέχρι να σκεπαστούν τα κουκιά.Είναι έτοιμα όταν τα δείτε και μείνουν μόνο με το λάδι.                                                                            …