Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μπολερό μας βγήκε τελικά

Τι κι αν ο Χειμώνας
 δε λέει να έρθει
Φέτος?
Χειμώνας χωρίς πλέξιμο δε λέει
Είπα κι εγώ λοιπόν να φτιάξω ένα μπολερό το οποίο  πέρασε λιγάκι από τα 40 κύματα που λέει και ο λόγος.



 Και να σας πω γιατί.


Στην αρχή η σκέψη ήταν να γίνει εσάρπα και έτσι το ξεκίνησα όλο μεράκι.
Όμως όσο προχωρούσε δε με ενθουσίαζε η ιδέα.
 Έτσι σε μια παρόρμηση της στιγμής το ξήλωσα και είπα να το κάνω λαιμό και να το φοράω σε κάποιες εξόδους κι ενώ πήγαινε να τελειώσει μου ήρθε η ιδέα να το συνεχίσω να μακρύνει και άρχισα να πλέκω αντίθετα για να μακρύνει και να γίνει ένα μπολερό
Το αποτέλεσμα τελικά βγήκε πολύ καλό κι εύχομαι να το φορέσω και να το χαρώ.
Είμαι φαν του πλεξίματος και το θεωρώ διέξοδο και ψυχοθεραπεία.
Αν σας αρέσει δοκιμάστε το σας εγγυώμαι ότι θα σας βοηθήσει  πολύ.

Πρασόρυζο


 4 πράσα(περίπου 1 κιλό),1 καρώτο,μία ρίζα σέλινο,2-3 κλωνάρια σέλινο,1 λεμόνι ,1 κούπα ρύζι Καρολίνα,αλάτι ,κόκκινο και μαύρο πιπέρι,1 ποτηράκι ελαιόλαδο,λίγο νερό.
 Καθαρίζετε τα πράσα αφού τα έχετε πλύνει καλά και τα κόβετε σε κομμάτια...
Καθαρίζετε το καρώτο και  τη σελινόριζα και πλένετε καλά τα κλαδάκια του σέλινου...
Καθαρίζετε και πλένετε το ρύζι
 Τρίβετε σε τρίφτη το καρώτο,κόβετε σε κυβάκια τη σελινόριζα και τα κλαδάκια ψιλοκομμένα
 Τα βάζετε σε ένα τηγάνι βαθύ η μια ρηχή κατσαρόλα....
 Ρίχνετε το αλάτι το ελαιόλαδο τα πιπέρια,κόκκινο και μαύρο,το κόκκινο ας είναι αρκετό ,του παει....
Τα αφήνετε να μαραθούν όλα μαζί και αφού στίψετε το χυμό λεμόνι μέσα και το αφήσετε να πάρει μερικές βράσεις ρίχνετε και το ρύζι...
Προσθέτε τέλος το νερό ίσα να σκεπαστουν
και τα αφήνετε να βράσουν για 10 περίπου λεπτά σε μέτρια φωτιά...
Σβήνετε το μάτι και αφήνετε την κατσαρόλα σκεπασμένη να φουσκώσει καλύτερα το ρύζι.
Είναι ένα εύκολο, οικονομικό και πολύ γευστικό πιάτο...Γίνεται γρήγορα αλλά δεν στερείται νοστιμιάς ,ειδικά αν σας αρέσουν τα πιάτα με λαχανικά
Το συνοδεύετε με φέτα.
                                                   ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!!!!!!!!!!!!!

Σχόλια

Ο χρήστης marileni είπε…
Φαινεται νόστιμο ......
Ο χρήστης nikiad.blogspot.gr είπε…
Υπέροχο φαγητό !!!!!! Το κόκκινο πιπέρι πρέπει να του πηγαίνει - θα το δοκιμάσω !!!!!!
Ο χρήστης Ερμιόνη είπε…
Αγαπημένο φαγάκι!
Πάντα ενθουσιαζόμουν όταν το έφτιαχνε η μαμά μου!
Μου αρέσει που είναι εμπλουτισμένο με τόσα λαχανικά!
Φιλιά, καλό βράδυ!
Ο χρήστης Μαρία Έλενα είπε…
Όμορφη συνταγή
Φιλάκια ...
Ο χρήστης ΕΚΦΡΑΣΟΥ είπε…
ευχαριτουμε για την συνταγη!
φιλακια πολλα!
Ο χρήστης Pinelia είπε…
Πωώ πώ!Μπράβο!Μου έφτιαξες....την όρεξη!Θα το κάνω σίγουρα γιατί μου αρέσουν πολύ τα λαχανικά!Πολλά φιλιά και ευχαριστούμε πολύ!(Πιστεύω πρέπει να τρώγεται και παγωμένο, όπως μου αρέσει να τρώω το σπανακόρυζοοοο!)
Ο χρήστης Sofia Tsimari είπε…
αμαν τρελαααααααααααα.........αμα βαλς κι κανα λουκανκουδ(ι) μεσα..........μμμμμμμμμμμμμμμ.........
Ο χρήστης DIMI είπε…
Από τά αγαπημένα μου φαγητά Νέλλη μου!!Υπέροχη συνταγή!!!Καλό βράδυ!Φιλάκια!
Ο χρήστης victoria είπε…
Que blog tán lleno de cosas naturales...Ese arroz está delicioso me recuerda a la fidegua de nuestra tierra,,,Las flores y los jardines me enamoran

Gracias por compartir

Con cariño desde España
Ο χρήστης Silena είπε…
Φαίνεται πολύ νόστιμο και υγιεινό με τόσα λαχανικά!!!!!
Τελευταία το ακούω συχνά αλλά δεν το έχω δοκιμάσει ποτέ!!!! Ευκαιρία να το φτιάξω!!!
Καλό βράδυ! Φιλιά!
Ο χρήστης me (maria) είπε…
Ένα πραγματικά υπέροχο πιάτο!!
Φιλιά πολλά!
Ο χρήστης oldthings είπε…
Νέλη μου από τα αγαπημένα μου και βέβαια μόνο εγώ το τρώω !!! Πεντανόστιμο και όταν το κάνουν οι φίλες μου στέλνουν και ένα πιατάκι ! Η παρουσίαση που έκανες ξεπερνά τη νοστιμιά του !
Ο χρήστης Neli είπε…
Kαι είναι ,και στο λεω εγω που δεν το εχω στα αγαπημενα μου,η σελινοριζα τυ δινει αλλη γευση,δοκιμασε το ετσι,θα σου αρεσει.
Ο χρήστης Neli είπε…
Ναι του παει απιστευτα,και επειδη δεν μπαινει σ αυτο το φαγητο σαλτσα ντοματας του δινει και χρωμα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Να το φτιαξεις και εσυ τοτε στις κορες σου ,αν και δεν ξερω αν θα ενθουσιαστουν,κανε ομως μια δοκιμη,φιλια καλο βραδυ και απο μενα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Ευχαριστω Ελενα ,φιλακια και απο μενα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Να το δοκιμασεις ,ευκολο και νόστιμο,φιλακια.
Ο χρήστης Neli είπε…
Και ζεστο και κρυο ειναι τελειο,με λεμονακι μπολικο ,πολυ καλο,δοκιμασε το θα σ αρεσει σιγουρα,πολλα φιλια και απο μενα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Λουκανκουδ απ του Σουφλι αλλα χαχαχαχ κει εχτε τα νοστιμα χαχαχαχαχχ,πολα φιλια Σοφακι μου,καλο βραδυ.
Ο χρήστης Neli είπε…
Να τη δοκιμασεις και ετσι θα σου αρεσει φανταζομαι,καλο βραδυ και απο μενα,φιλακια.
Ο χρήστης Neli είπε…
Δεν το εχεις δοκιμασει ακομη? ευκαιρια να το δοκιμασεις ,μπορει και να σου αρεσει,πολλα φιλια και απο μενα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Εγω δεν το ειχα σε εκτιμηση ,δεν ειναι στα αγαπημενα μου το πρασο μαγιερεμενο ,ενω μπορω να φαω ωμο πολυ ευχαριστα ,αλλα ετσι μαγειρεμενο μου αρεσε πολυ,πολλα φιλια και απο μενα.
Ο χρήστης Neli είπε…
Και εγω για το συζυγο το μαγειρευω ειναι το αγαπημενο του ,αλλα ετσι με το σελινο μεσα ,πηρε αλλη γευση,καλο βραδυ.
Ο χρήστης Neli είπε…
Le doy las gracias por su visita en mi blog y por sus amables palabras
un abrazo de Grecia
Ο χρήστης mia maria είπε…
Πολύ καλό! Από τα πιο αγαπημένα φαγητά!
Ο χρήστης vivi ka είπε…
Καλημέρα φιλενάδα! Ακόμα κι εγώ που δεν τρελαίνομαι για τέτοια πιάτα κατάφερες με την παρουσίασή σου να μου τρέξουν τα σάλια. Ακόμα και το σέλινο δεν με χάλασε σήμερα! :) Φιλάκια πολλά!
Ο χρήστης Neli είπε…
Και εγω έχω αρχίσει να αλλάζω γνώμη,δεν ηταν και τοσο στις προτιμήσεις μου.......
Ο χρήστης Neli είπε…
Λες να σε κάνω να φας πρασόρυζο? εγώ παντως δεν το ειχα σαν φαγητο και στις πρωτες προτιμήσεις μου αλλα μ αυτη τη συνταγή το τρώω ευχάριστα ,πολλα φιλια.
Ο χρήστης κυκλάμινο κ είπε…
δεν έχω φάει ποτέ. Αλλά με την παρουσίαση που έκανες .... με βλέπω να τρέχω στη λαϊκή Φιλάκια
Ο χρήστης Σοφία είπε…
Θα μου αρέσει σίγουρα..... η σελινόριζα
είναι πολύ νόστιμη !
Φιλιά

Τα διάσημα μας

Ελιές πράσινες ξυδάτες

Ελιές ,αλάτι ,νερό ξύδι.

 Μαζεύετε τι ελιές και αφού τις χαράξετε ελαφρά με τη μύτη ενός μαχαιριού
 τις βάζετε σε ένα δοχείο και το γεμίζετε ως επάνω νερό.
 Αλλάζετε το νερό για δέκα μέρες για να ξεπικρίσουν
 Μετά τις δέκα μέρες θα δείτε να έχουν αλλάξει και λίγο το χρώμα τους
 Τις πασπαλίζετε με αλάτι κατά προτίμηση ψιλό .
 Τις αφήνετε έτσι μέσα στο δοχείο για 48 ώρες.Το αλάτι γι αυτό πρέπει να είναι ψιλό, το χοντρό αν μείνει πάνω τους τις μαλακώνει.
 Αφού περάσουν οι ώρες που πρέπει
ρίχνετε το ξύδι και γεμίζετε ως επάνω το δοχείο με νερό.











Η αναλογία είναι  στα 36 κιλά ελιές  που είχα εγώ 4,5 κιλά αλάτι και το ξύδι περίπου 6 λίτρα. Εσείς προσαρμόζετε τις ποσότητες ανάλογα.Για το πρώτο διάστημα τις ακατεύετε με μια κουτάλα και ανάλογα αφού τις δοκιμάσετε συμπληρώνετε αλάτι η ξύδι, όπως σας αρέσει η γεύση.Να προτιμήσετε να είναι προς το ξυνό γιατί τις κρατάει πιο σκληρές.Όταν γίνουν όπως τις θέλετε γεμίζετε μερικά βάζα και βάζετε ως επάνω μισό μισό σπορέλαιο και ελαιόλαδο.Αν θέλετε …

Θράψαλα γεμιστά στη γάστρα

4 μεγάλα φρέσκα θράψαλα,2 ντομάτες ώριμες,1 πράσινη ,1 κόκκινη πιπεριά,100γραμμάρια κεφαλοτύρι,100 γραμμάρια γκούντα ,100 γραμμάρια φέτα,και 50 γραμμάρια κασέρι παραδοσιακό,3 κλαδάκια βασιλικό,θυμάρι,κόκκινο πιπέρι,μπούκοβο,ελαιόλαδο,αλάτι ,κρασί άσπρο.
 Καθαρίζετε τα θράψαλα κόβοντας ελαφρά το κεφάλι και τραβώντας θα βγουν μαζί και τα εντόσθια.
Μετά τα βγάλετε και το κόκκαλο το κεντρικό από το θράψαλο( αυτό που είναι σαν ναύλον ,το δείχνω στη φώτο)
 Πλένετε τα λαχανικά και τα έχετε έτοιμα.
 Πλένετε τα θράψαλα καλά μέσα ,έξω και τα αφήνετε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν απο τα υγρά τους.
 Κόβετε τις πιπεριές σε λουρίδες και τα τυριά σε μαστουνάκια.
Ετοιμάζετε και τα μπαχαρικά.
 Πασπαλίζετε μέσα έξω τα θράψαλα με τα μπαχαρικά.
 Τα γεμίζετε με τα τυριά και τα λαχανικά.
Βάζετε από ένα μπαστουνάκι από το κάθε τυρί και από όλα τα λαχανικά.
Τα κλείνετε με μια οδοντογλυφίδα για να μην τρέξουν τα τυριά.
Τα βάζετε σε μια γάστρα και όσα λαχανικά περισσέψουν τα βάζετε στην άλλη άκρη της γάστρας μαζί με …

Κουκιά φρέσκα λαδερά

1 κιλό κουκιά φρέσκα,1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια,Από μισό ματσάκι άνηθο και δυόσμο,1φλυτζανακι του καφέ ελαιόλαδο( ή και λίγο παραπάνω γιατί σηκώνουν να είναι λίγο παραπάνω λαδερά), μια ντομάτα ,μια κουταλιά γεμάτη σούπας πελτέ ντομάτας,αλάτι ,πιπέρι μαύρο και  κόκκινο                                                         
 Καθαρίζουμε ,πλένουμε και ζεματίζουμε  για λίγη ώρα τα κουκιά(3-4 λεπτά σε νερό που βράζει),                                                         
  Κόβουμε τα κρεμμυδάκια και το δυόσμο μαζί με τον άνηθο και τα βάζουμε να μαραθούν μαζί με τα κουκιά ,το λάδι  ,το αλάτι και τα πιπέρια . Αφού τσιγαριστούν για λίγο ρίχνετε τη ντομάτα κομμένη σε κυβάκια μαζί με τον πελτέ.                                                                                                                     Ρίχνουμε και νερό μέχρι να σκεπαστούν τα κουκιά.Είναι έτοιμα όταν τα δείτε και μείνουν μόνο με το λάδι.                                                                            …