Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μπολερό μας βγήκε τελικά

Τι κι αν ο Χειμώνας
 δε λέει να έρθει
Φέτος?
Χειμώνας χωρίς πλέξιμο δε λέει
Είπα κι εγώ λοιπόν να φτιάξω ένα μπολερό το οποίο  πέρασε λιγάκι από τα 40 κύματα που λέει και ο λόγος.



 Και να σας πω γιατί.


Στην αρχή η σκέψη ήταν να γίνει εσάρπα και έτσι το ξεκίνησα όλο μεράκι.
Όμως όσο προχωρούσε δε με ενθουσίαζε η ιδέα.
 Έτσι σε μια παρόρμηση της στιγμής το ξήλωσα και είπα να το κάνω λαιμό και να το φοράω σε κάποιες εξόδους κι ενώ πήγαινε να τελειώσει μου ήρθε η ιδέα να το συνεχίσω να μακρύνει και άρχισα να πλέκω αντίθετα για να μακρύνει και να γίνει ένα μπολερό
Το αποτέλεσμα τελικά βγήκε πολύ καλό κι εύχομαι να το φορέσω και να το χαρώ.
Είμαι φαν του πλεξίματος και το θεωρώ διέξοδο και ψυχοθεραπεία.
Αν σας αρέσει δοκιμάστε το σας εγγυώμαι ότι θα σας βοηθήσει  πολύ.

Μελιτζάνες στο φούρνο της Δέσποινας


 5  μελιτζάνες 4 κρεμμύδια μεγάλα,6 ντομάτες ώριμες,4 σκελίδες σκόρδο,μαϊντανό,ρίγανη,ελαιόλαδο
καλαμποκέλαιο,αλάτι,πιπέρι,κόκκινο και μαύρο,θυμάρι, μια κοφτή κουταλιά σούπας ζάχαρη.
 Καθαρίζετε τις μελιτζάνες,αφού τις έχετε πλύνει καλά πρώτα.
Τις κόβετε κατά μήκος κομμάτια αρκετά χοντρά.
Τις αλατίζετε για να φύγει η πικρίλα.
 Πλένετε τις ντομάτες,καθαρίζετε τα κρεμμύδια και το σκόρδο,πλένετε το μαϊντανό.
 Κόβετε τα κρεμμύδια ψιλά φετάκια.
 Τηγανίζετε τις μελιτζάνες και τις βάζετε σε χαρτί απορροφητικό να πάρει τα πολλά λάδια.
Πριν ρίξετε την κάθε μια στο τηγάνι τη σφίγγετε για λίγο με το χέρι σας για να φύγουν τα υγρά της και να μην πιτσιλάει στο τηγάνι.
 Τρίβετε τις ντομάτες στο μπλεντεράκι και ρίχνετε μέσα το πιπέρι το κόκκινο ,το μαύρο,τη ζάχαρη,τη ρίγανη και το θυμάρι.
Στρώνετε σε ένα ταψί τις μελιτζάνες
 Από πάνω βάζετε τα κρεμμύδια στη σειρά και τη ντομάτα με το μαϊντανό κομμένο ψιλό.
Βάζετε άλλη σειρά τις υπόλοιπες μελιτζάνες
 Και ξανά κρεμμύδια ,ντομάτα,και μαϊντανό
 Τελευταία βάζετε ντομάτες σε φέτες κομμένες για να σκεπαστεί το φαγητό.
 Το σκεπάζετε το ταψί με αλουμινόχαρτο και το βάζετε στο φούρνο να ψηθεί στους 200 βαθμούς Κελσίου στον αέρα για μια περίπου ώρα...
Το ξεσκεπάζετε όταν είναι σχεδόν έτοιμο και το ψήνετε λίγο ακόμη να πιάσει μια κρούστα.
Πολύ νόστιμο και υγιεινό πιάτο και άκρως Καλοκαιρινό...Τη συνταγή μου την έδωσε μια κυρία σε ένα καφεδάκι που είχαμε βρεθεί,μου είπε ότι είναι πολύ παλιά συνταγή και τη θυμάται από τη μητέρα της που την έφτιαχνε πριν πολλά χρόνια.
Την άλλαξα λίγο προσθέτοντας τη δική μου πινελιά και το αποτέλεσμα μας άρεσε πολύ.
Πάει πολύ καλά με μια χωριάτικη που είναι και της εποχής
                                                        ΚΑΛΟ ΟΡΕΞΗ!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Σχόλια

Ο χρήστης Ελένη Φλογερά είπε…
Το φαγητό αυτό το κάνω και εγώ, μόνο που την σάλτσα την έβραζα για λίγο πριν το βάλω στο φούρνο, θα το δοκιμάσω τώρα με την δική σου εκδοχή.
Φιλιά!
Ο χρήστης Μαρία Έλενα είπε…
Φαίνεται πεντανόστιμο
Φιλάκια ...
Ο χρήστης Kitchen Stories είπε…
Ωραίο και νόστιμο!

Καλημέρα Νέλη μου!
Ζ.
Ο χρήστης DIMI είπε…
Καλημέρα Νέλη μου!Καλό μήνα!!Πράγματι άκρως καλοκαιρινό τό φαγάκι σου!!
Καί πολύ νόστιμο!!!Φιλάκια!!
Ο χρήστης ΕΛΕΝΑ είπε…
Μελιτζάνες μπορώ να τρώω .... όλο το καλοκαίρι, χωρίς να τις βαριέμαι!
Υπέροχο και πολύ καλοκαιρινό το φαγάκι σου Νέλλη μου!
Φιλιά πολλά, καλό μήνα!
Ο χρήστης Sofia Tsimari είπε…
υπεροχο φαιιιιιιιιι...........να βουτας κ φρεσκο ψωμακι.........κ συνοδευτικο φετα ΣΟΥΦΛΙΟΥ!!!!!!!!!!!
τι να μας πουν τα κρεατα......καλα το μπανανογλυκο εκανε θραυση...ολο παραλλαγη ειμαι σορι.....κ την επομενη θα το κανω με γαλα που θα διαλυσω μεσα νες καφε!!!!!!!!!!! τρελα λεμεεεεεεεεεε
Ο χρήστης me (maria) είπε…
Μου αρέσουν πολύ οι μελιτζάνες αν και συνήθως τις κάνω στην κατσαρόλα, αφού βέβαια τις τηγανίσω...θα τις δοκιμάσω κι έτσι!
Φιλιά πολλά και καλό μήνα!!
Ο χρήστης Magia da Inês είπε…
Muito, muito, muito bom!!!!!!!
Amo tudo que é feito de berinjela.

✿⊱•° Boa semana!
Beijinhos.
¸.✿⊱╮✿╮
Ο χρήστης Kate'sCakeBox είπε…
Απίστευτη συνταγή μας έδωσες φιλαράκι μου!!μόλις γύρισα απο Ζάκυνθο και επεθύμισα να μπω στην κουζίνα μου!!είναι η πρώτη που θα βάλω μπροστά η δική σου και έπονται οι τελευταίες προτάσεις της Ζαμπίας και της Κικίτσας μου!παρόμοιες έχει τύχει να κάνω απλά αυτή μου φαίνεται λίαν γαργαλιστική και νόστιμη!!!σου στέλνω την αγάπη μου Χρυσουλάκι μου και πάρα πάρα πάρα πολλά φιλάκια!!!υ.γ.θα σου στείλω σχόλια αφού την γευτούμε στην οικογένεια που κόβουμε φλέβα για μελιτζάνες!!!!!!!
Ο χρήστης meli vrasna είπε…
μπράβοοο Νέλλη μου! το πρωί είδα τη συνταγή, το μεσημέρι το έφτιαξα και φάγαμε!!! πολύ ωραίο, πολύ διαφορετικό, σε ευχαριστούμε!! καλά να περνάς! :)
Ο χρήστης Magia da Inês είπε…
。·..✿✿°
Boa semana!
Beijinhos.
°º。♡♡彡
Ο χρήστης Κέρινα Ποιήματα είπε…
Καλώς σε βρίσκω Νέλη μου!
Πανέμορφο το μπλογκ σου! Όραση γεύση και όσφρηση ....βρίσκουν την τιμητική τους!
γύρισα κι πιό πισω, ως τα γενέθλιά σου!΄Ακουσα και το τραγούδι, το αφιερωμένο!
φιλιά πολλά!χαίρομαι που έστω και δυό χρόνια μετά, γνωριζόμαστε!
να είσαι καλά!

Τα διάσημα μας

Ελιές πράσινες ξυδάτες

Ελιές ,αλάτι ,νερό ξύδι.

 Μαζεύετε τι ελιές και αφού τις χαράξετε ελαφρά με τη μύτη ενός μαχαιριού
 τις βάζετε σε ένα δοχείο και το γεμίζετε ως επάνω νερό.
 Αλλάζετε το νερό για δέκα μέρες για να ξεπικρίσουν
 Μετά τις δέκα μέρες θα δείτε να έχουν αλλάξει και λίγο το χρώμα τους
 Τις πασπαλίζετε με αλάτι κατά προτίμηση ψιλό .
 Τις αφήνετε έτσι μέσα στο δοχείο για 48 ώρες.Το αλάτι γι αυτό πρέπει να είναι ψιλό, το χοντρό αν μείνει πάνω τους τις μαλακώνει.
 Αφού περάσουν οι ώρες που πρέπει
ρίχνετε το ξύδι και γεμίζετε ως επάνω το δοχείο με νερό.











Η αναλογία είναι  στα 36 κιλά ελιές  που είχα εγώ 4,5 κιλά αλάτι και το ξύδι περίπου 6 λίτρα. Εσείς προσαρμόζετε τις ποσότητες ανάλογα.Για το πρώτο διάστημα τις ακατεύετε με μια κουτάλα και ανάλογα αφού τις δοκιμάσετε συμπληρώνετε αλάτι η ξύδι, όπως σας αρέσει η γεύση.Να προτιμήσετε να είναι προς το ξυνό γιατί τις κρατάει πιο σκληρές.Όταν γίνουν όπως τις θέλετε γεμίζετε μερικά βάζα και βάζετε ως επάνω μισό μισό σπορέλαιο και ελαιόλαδο.Αν θέλετε …

Θράψαλα γεμιστά στη γάστρα

4 μεγάλα φρέσκα θράψαλα,2 ντομάτες ώριμες,1 πράσινη ,1 κόκκινη πιπεριά,100γραμμάρια κεφαλοτύρι,100 γραμμάρια γκούντα ,100 γραμμάρια φέτα,και 50 γραμμάρια κασέρι παραδοσιακό,3 κλαδάκια βασιλικό,θυμάρι,κόκκινο πιπέρι,μπούκοβο,ελαιόλαδο,αλάτι ,κρασί άσπρο.
 Καθαρίζετε τα θράψαλα κόβοντας ελαφρά το κεφάλι και τραβώντας θα βγουν μαζί και τα εντόσθια.
Μετά τα βγάλετε και το κόκκαλο το κεντρικό από το θράψαλο( αυτό που είναι σαν ναύλον ,το δείχνω στη φώτο)
 Πλένετε τα λαχανικά και τα έχετε έτοιμα.
 Πλένετε τα θράψαλα καλά μέσα ,έξω και τα αφήνετε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν απο τα υγρά τους.
 Κόβετε τις πιπεριές σε λουρίδες και τα τυριά σε μαστουνάκια.
Ετοιμάζετε και τα μπαχαρικά.
 Πασπαλίζετε μέσα έξω τα θράψαλα με τα μπαχαρικά.
 Τα γεμίζετε με τα τυριά και τα λαχανικά.
Βάζετε από ένα μπαστουνάκι από το κάθε τυρί και από όλα τα λαχανικά.
Τα κλείνετε με μια οδοντογλυφίδα για να μην τρέξουν τα τυριά.
Τα βάζετε σε μια γάστρα και όσα λαχανικά περισσέψουν τα βάζετε στην άλλη άκρη της γάστρας μαζί με …

Κουκιά φρέσκα λαδερά

1 κιλό κουκιά φρέσκα,1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια,Από μισό ματσάκι άνηθο και δυόσμο,1φλυτζανακι του καφέ ελαιόλαδο( ή και λίγο παραπάνω γιατί σηκώνουν να είναι λίγο παραπάνω λαδερά), μια ντομάτα ,μια κουταλιά γεμάτη σούπας πελτέ ντομάτας,αλάτι ,πιπέρι μαύρο και  κόκκινο                                                         
 Καθαρίζουμε ,πλένουμε και ζεματίζουμε  για λίγη ώρα τα κουκιά(3-4 λεπτά σε νερό που βράζει),                                                         
  Κόβουμε τα κρεμμυδάκια και το δυόσμο μαζί με τον άνηθο και τα βάζουμε να μαραθούν μαζί με τα κουκιά ,το λάδι  ,το αλάτι και τα πιπέρια . Αφού τσιγαριστούν για λίγο ρίχνετε τη ντομάτα κομμένη σε κυβάκια μαζί με τον πελτέ.                                                                                                                     Ρίχνουμε και νερό μέχρι να σκεπαστούν τα κουκιά.Είναι έτοιμα όταν τα δείτε και μείνουν μόνο με το λάδι.                                                                            …