Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μπολερό μας βγήκε τελικά

Τι κι αν ο Χειμώνας
 δε λέει να έρθει
Φέτος?
Χειμώνας χωρίς πλέξιμο δε λέει
Είπα κι εγώ λοιπόν να φτιάξω ένα μπολερό το οποίο  πέρασε λιγάκι από τα 40 κύματα που λέει και ο λόγος.



 Και να σας πω γιατί.


Στην αρχή η σκέψη ήταν να γίνει εσάρπα και έτσι το ξεκίνησα όλο μεράκι.
Όμως όσο προχωρούσε δε με ενθουσίαζε η ιδέα.
 Έτσι σε μια παρόρμηση της στιγμής το ξήλωσα και είπα να το κάνω λαιμό και να το φοράω σε κάποιες εξόδους κι ενώ πήγαινε να τελειώσει μου ήρθε η ιδέα να το συνεχίσω να μακρύνει και άρχισα να πλέκω αντίθετα για να μακρύνει και να γίνει ένα μπολερό
Το αποτέλεσμα τελικά βγήκε πολύ καλό κι εύχομαι να το φορέσω και να το χαρώ.
Είμαι φαν του πλεξίματος και το θεωρώ διέξοδο και ψυχοθεραπεία.
Αν σας αρέσει δοκιμάστε το σας εγγυώμαι ότι θα σας βοηθήσει  πολύ.

Χταπόδι στο φούρνο με χάνδρες και ντοματίνια


 1χταπόδι μεγάλο η δύο μικρά,2 κρεμμύδια αρκετά μεγάλα,μια πράσινη καυτερή πιπεριά,1 ντομάτα μεγάλη ώριμη,μισό κιλό ντοματίνια,ελαιόλαδο,κόκκινο και μαύρο πιπέρι,θυμάρι,αλάτι,φασόλια χάνδρες,νερό.
 Βράζετε το χταπόδι να μαλακώσει και το καθαρίζετε από τις μαύρες μεμβράνες του.
έχετε μουσκέψει από βραδύς τα φασόλια και τα έχετε βράσει να μαλακώσουν αρκετά.
Καθαρίζετε τα κρεμμύδια και πλένετε τη ντομάτα και την περνάτε στο μπλεντεράκι,το ίδιο κάνετε και με τα κρεμμύδια.
Τα βάζετε στο τηγάνι να μάραθουν ,ντομάτα και κρεμμύδι μαζί με το ελαιόλαδο και αφού πάρουν μερικές βράσεις....






Τα ρίχνετε στο πυρέξ που έχετε βάλει το χταπόδι το βρασμένο,σκεπάζετε με το καπάκι και το βάζετε στο φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου
για μισή ώρα.


 Πλένετε τα ντοματίνια και αφού τα κόψετε στη μέση τα βάζετε στο πυρέξ μαζί με τα φασόλια και το χταπόδι που έχετε μισοψήσει.
Βάζετε και την καυτερή πιπεριά και μπόλικο θυμάρι,αλάτι και πιπέρι και λίγο ακόμη ελαιόλαδο ,τα ντοματινια σε όλη την επιφάνεια και αφού το καπακώσετε το ξαναβάζετε στο φούρνο για μια περίπου ώρα σε χαμηλή θερμοκρασία ,γύρω στους 180 βαθμούς με λιγο νερό να σιγοψηθεί η το βγάζετε όταν έχει πάρει χρώμα ροδοκόκκινο

 Το σερβίρετε με φέτες λεμονιού και αν θέλετε όταν το φάτε στίβετε και μισό λεμόνι στο πιάτο σας,ταιριάζει ωραία με σαλάτα και κρασάκι άσπρο.
Νόστιμο και ελαφρώς πικάντικο λόγω της καυτερής πιπεριάς την οποία δεν βάζετε αν δε σας αρέσουν τα πικάντικα η την αντικαθιστάτε με μια γλυκιά
                                           ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!!!!!!!!!!!!!

Σχόλια

Ο χρήστης me (maria) είπε…
Δεν το έχω δοκιμάσει ποτέ έτσι το χταποδάκι, αλλά μοιάζει θεϊκό!!
Να είσαι καλά κι ευχαριστούμε για την ενδιαφέρουσα πρόταση!
Φιλιά πολλά!
Ο χρήστης Ελένη Φλογερά είπε…
Νέλη μου φαίνεται νόστιμο, δεν έχω φάει ποτέ το χταποδάκι έτσι . Ίσως το δοκιμάσω.
Φιλάκια!
Ο χρήστης DIMI είπε…
Τί τέλειο φαγάκι Νέλη μου!!Πολύ νόστιμη καί πρωτότυπη η συνταγή σου!!Συνδύασες τόσο όμορφα τά υλικά καί έδεσαν μεταξύ τους!!
Θά τήν δοκιμάσω!!Καλό μήνα!!Καλό Φθινόπωρο!!Φιλάκια!!
Ο χρήστης mia maria είπε…
Πολύ πρωτότυπο φαγητό! Φαίνεται πεντανόστιμο!!!
Ο χρήστης ΕΚΦΡΑΣΟΥ είπε…
Καλημέρα!
Καλό μήνα και καλό Φθινόπωρο να έχουμε!
Φιλάκια πολλά!
Ο χρήστης sundayspoon είπε…
Πρωτότυπο και ιδιαίτερο! Θα ήθελα σίγουρα να το δοκιμάσω! Γεια στα χέρια σου!
Καλό μήνα!!!
Ο χρήστης κυκλάμινο κ είπε…
Τέλειο από μεζεδάκι το μετέτρεψες σε κυρίως γεύμα!!!! Καλό μήνα!! Φιλάκια
Ο χρήστης JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε…
♫══♫══♫══♫ ♫══♫══♫══♫ ♫══♫══♫══♫ ♫═.♫══♫══♫══♫ (●◡●)(●◡●)(●◡●)(●◡●)(●◡●)(●◡●)(●◡●)(●◡●)(●◡●)(●◡●)(●◡●)Καιρο ειχα να περασω απο τη μπλοκογειτονια ,αλλα τωρα ηρθα αφηνοντας τις καλυτερες ευχες μου για ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ και ΚΑΛΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ!!Να εισαι παντα καλα και να βρισκω ανοιχτο το σπιτικο σου!!♫══♫══♫══♫ ♫══♫══♫══♫ ♫══♫══♫══♫ ♫═.♫══♫══♫══♫ (●◡●)(●◡●)(●◡●)(●◡●)(●◡●)(●◡●)(●◡●)(●◡●)(●◡●)(●◡●)(●◡●)
Ο χρήστης Penelope είπε…
Δεν είχε περάσει καν από το μυαλό μου, ο συνδυασμός χταποδιού με φρέσκο όσπριο, όπως οι χάνδρες, καλή μου Νέλη.

Πραγματικά με βάζεις σε σκέψεις (και λιγούρα) τέτοια ώρα :-))

Καλό Φθινόπωρο εύχομαι και ένα ωραίο Σεπτεμβριανό Σαββοτοκύριακο.
Ο χρήστης Kate'sCakeBox είπε…
Χρυσουλάκι μου μόλις γύρισα απο διακοπές!να έχεις ένα όμορφο και γλυκό φθινόπωρο!η πρότασή σου εξαιρετική και ακόμα περισσότερο η παρουσίαση που σου δίνει εντολή να πας για ψώνια άμεσα και στη κουζίνα πάραυτα!!την αγάπη μου σου στέλνω και άπειρα φιλάκια!
Ο χρήστης Ariadni St. είπε…
Το αγαπώ το χταπόδι όπως κι αν ειναι μαγειρεμένο!
Ο χρήστης Anastasia είπε…
Πολύ ιδιαίτερη η συνταγή σου! Πρέπει να είναι πολύ νόστιμο.Θα το δοκιμάσω σίγουρα κάποια στιγμή. Καλό φθινόπωρο!

Τα διάσημα μας

Ελιές πράσινες ξυδάτες

Ελιές ,αλάτι ,νερό ξύδι.

 Μαζεύετε τι ελιές και αφού τις χαράξετε ελαφρά με τη μύτη ενός μαχαιριού
 τις βάζετε σε ένα δοχείο και το γεμίζετε ως επάνω νερό.
 Αλλάζετε το νερό για δέκα μέρες για να ξεπικρίσουν
 Μετά τις δέκα μέρες θα δείτε να έχουν αλλάξει και λίγο το χρώμα τους
 Τις πασπαλίζετε με αλάτι κατά προτίμηση ψιλό .
 Τις αφήνετε έτσι μέσα στο δοχείο για 48 ώρες.Το αλάτι γι αυτό πρέπει να είναι ψιλό, το χοντρό αν μείνει πάνω τους τις μαλακώνει.
 Αφού περάσουν οι ώρες που πρέπει
ρίχνετε το ξύδι και γεμίζετε ως επάνω το δοχείο με νερό.











Η αναλογία είναι  στα 36 κιλά ελιές  που είχα εγώ 4,5 κιλά αλάτι και το ξύδι περίπου 6 λίτρα. Εσείς προσαρμόζετε τις ποσότητες ανάλογα.Για το πρώτο διάστημα τις ακατεύετε με μια κουτάλα και ανάλογα αφού τις δοκιμάσετε συμπληρώνετε αλάτι η ξύδι, όπως σας αρέσει η γεύση.Να προτιμήσετε να είναι προς το ξυνό γιατί τις κρατάει πιο σκληρές.Όταν γίνουν όπως τις θέλετε γεμίζετε μερικά βάζα και βάζετε ως επάνω μισό μισό σπορέλαιο και ελαιόλαδο.Αν θέλετε …

Θράψαλα γεμιστά στη γάστρα

4 μεγάλα φρέσκα θράψαλα,2 ντομάτες ώριμες,1 πράσινη ,1 κόκκινη πιπεριά,100γραμμάρια κεφαλοτύρι,100 γραμμάρια γκούντα ,100 γραμμάρια φέτα,και 50 γραμμάρια κασέρι παραδοσιακό,3 κλαδάκια βασιλικό,θυμάρι,κόκκινο πιπέρι,μπούκοβο,ελαιόλαδο,αλάτι ,κρασί άσπρο.
 Καθαρίζετε τα θράψαλα κόβοντας ελαφρά το κεφάλι και τραβώντας θα βγουν μαζί και τα εντόσθια.
Μετά τα βγάλετε και το κόκκαλο το κεντρικό από το θράψαλο( αυτό που είναι σαν ναύλον ,το δείχνω στη φώτο)
 Πλένετε τα λαχανικά και τα έχετε έτοιμα.
 Πλένετε τα θράψαλα καλά μέσα ,έξω και τα αφήνετε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν απο τα υγρά τους.
 Κόβετε τις πιπεριές σε λουρίδες και τα τυριά σε μαστουνάκια.
Ετοιμάζετε και τα μπαχαρικά.
 Πασπαλίζετε μέσα έξω τα θράψαλα με τα μπαχαρικά.
 Τα γεμίζετε με τα τυριά και τα λαχανικά.
Βάζετε από ένα μπαστουνάκι από το κάθε τυρί και από όλα τα λαχανικά.
Τα κλείνετε με μια οδοντογλυφίδα για να μην τρέξουν τα τυριά.
Τα βάζετε σε μια γάστρα και όσα λαχανικά περισσέψουν τα βάζετε στην άλλη άκρη της γάστρας μαζί με …

Κουκιά φρέσκα λαδερά

1 κιλό κουκιά φρέσκα,1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια,Από μισό ματσάκι άνηθο και δυόσμο,1φλυτζανακι του καφέ ελαιόλαδο( ή και λίγο παραπάνω γιατί σηκώνουν να είναι λίγο παραπάνω λαδερά), μια ντομάτα ,μια κουταλιά γεμάτη σούπας πελτέ ντομάτας,αλάτι ,πιπέρι μαύρο και  κόκκινο                                                         
 Καθαρίζουμε ,πλένουμε και ζεματίζουμε  για λίγη ώρα τα κουκιά(3-4 λεπτά σε νερό που βράζει),                                                         
  Κόβουμε τα κρεμμυδάκια και το δυόσμο μαζί με τον άνηθο και τα βάζουμε να μαραθούν μαζί με τα κουκιά ,το λάδι  ,το αλάτι και τα πιπέρια . Αφού τσιγαριστούν για λίγο ρίχνετε τη ντομάτα κομμένη σε κυβάκια μαζί με τον πελτέ.                                                                                                                     Ρίχνουμε και νερό μέχρι να σκεπαστούν τα κουκιά.Είναι έτοιμα όταν τα δείτε και μείνουν μόνο με το λάδι.                                                                            …