Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κολοκυθόπιτα γλυκιά

ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΛΛΟ
1 κούπα χλιαρό νερό
3  κουταλιες ελαιόλαδο
1 κουταλιά ξύδι
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις όσο πάρει , περίπου ένα κιλό αλλά η ζύμη δεν πρέπει να είναι ούτε μαλακια ούτε σφιχτή για αυτό όσο αλεύρι περισσέψει το κρατάμε για το άνοιγμα των φύλλων.
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
Περίπου ένα κιλό κολοκύθα η ένα μέτριο κολοκύθι κίτρινο
3,5 φλυτζάνια ζάχαρη
1 κουταλάκια κανέλα
1κουπα καρύδια χοντροκομμένα
Μισή κούπα σταφίδες
1 φλυτζανα ελαιόλαδο
1 φλυτζανα καλαμποκελαιο.


Ανακατεύετε καλά όλα τα υλικά για τη ζύμη ρίχνοντας λίγο λίγο το αλεύρι μέχρι να πετύχετε τη ζύμη όπως είπαμε. Κόβετε τη ζύμη σε μπαλάκια τη ζύμη και την αφήνετε να φουσκώσει περίπου μισή ώρα για να ανοίγουν καλά τα φύλλα. Επίσης όταν τα ανοίγετε στο αλεύρι ανακατεύετε και λίγο νισεστε για να ανοίγουν πιο εύκολα. Μέχρι να φουσκώσουν λίγο τα φύλλα ετοιμάζετε τη γέμιση. Τρίβετε το κολοκύθι σε τρίφτη και το πατάτε να φύγουν τα πολλά υγρά του και ρίχνετε τη ζάχαρη τα καρύδια τις σταφίδες την κανέλα και τα ανακατεύετε να ενσωματωθούν. …

Γλυκό κουταλιού κυδώνι




 1 κιλό κυδώνια,1 κιλό και 350 γραμμάρια ζάχαρη,3 φλυτζάνια τσαγιού νερό (μέγεθος μέτριο ,σας το δείχνω στη φωτογραφία)
3 λεμόνια,ένα κλαράκι αρμπαρόριζα,ίσως να θέλετε για άρωμα βανίλια προσθέτετε 2 βανίλιες ,αλλά κατά την προσωπική μου άποψη
η αρμπαρόριζα με το κυδώνι ταιριάζει απίστευτα γι αυτό καλό είναι να βάλετε αυτήν μέσα στο γλυκό για άρωμα.
(Αν έχετε μεγαλύτερη ποσότητα κυδωνιών προσαρμόζετε ανάλογα και τα υπόλοιπα υλικά σας)
Καθαρίζετε τα κυδώνια με το εργαλείο που έχετε για τις πατάτες,τα καρότα κ.α
Στίβετε το χυμό από τα λεμόνια για να τον έχετε για την ώρα που θα τον χρειαστείτε .
 Πλένετε και το κλαράκι της αρμπαρόριζας καλά.
Αφού κόψετε στη μέση τα κυδώνια και μετά ξανά στη μέση,τα κόβετε σε φέτες και με ένα κοφτερό μαχαίρι τα κόβετε μπαστουνάκια.
Αν έχετε τρίφτη χονδρό για γλυκό κυδώνι τα περνάτε από εκεί,εγώ δεν έχω και δεν ήθελα και να προμηθευτώ γιατί έτσι τα έκοβε και η μαμά μου και τη θυμάμαι πάντα μ αυτό.
Έχετε γεμίσει από πριν μια λεκανίτσα με νερό που έχετε στύψει και το χυμό του ενός λεμονιού.
Εκεί μέσα βάζετε τα κομματάκια το κυδώνι για να μην κοκκινίζει.
Έτσι τα κόβετε μέχρι τέλος


 Αφού τα έχετε κόψει όλα τα βάζετε σε μια κατσαρόλα με χλιαρό με νερό και τα βάζετε να βράσουν για λίγο.
Μόλις αρχίσει το βράσιμο στην κατσαρόλα τη βγάζετε από τη φωτιά και τα αδειάζετε σε ένα σουρωτήρι.
 Στην ίδια κατσαρόλα ρίχνετε το νερό και τη ζάχαρη για το σιρόπι
 Το βράζετε μέχρι να αρχίσει να δένει
 Τότε ρίχνετε και το κυδώνι
 Μόλις αρχίσει να βγάζει φουσκάλες ρίχνετε την αρμπαρόριζα και το χυμό από τα δύο λεμόνια.
Συνεχίζετε ακόμη λίγο το βράσιμο και το κατεβάζετε από τη φωτιά.
Αφήνετε το γλυκό να κρυώσει καλά,καλό είναι να το αφήσετε μια ολόκληρη μέρα για να βγάλει και το κυδώνι όλα του τα υγρά.
Την επόμενη μέρα δοκιμάζετε το σιρόπι αν είναι καλά δεμένο.
Αυτό θα το καταλάβετε αν ρίξετε μια σταγόνα σε ένα πιάτο και σταθεί χωρίς να σκορπίσει αμέσως.
 Αν σας φανεί λίγο νερουλό το σιρόπι βγάζετε με τρυπητή κουτάλα τα κυδώνια και το βράζετε ξανά λίγο και ξαναρίχνετε το κυδώνι.
Το αφήνετε μέχρι να κρυώσει ξανά καλά και το βάζετε στα βάζα.
Αν θέλετε καβουρδίζετε και λίγα αμύγδαλα ξεφλουδισμένα και τα ρίχνετε στο γλυκό σας.
 Είναι η εποχή των κυδωνιών και είναι κρίμα να μην τα εκμεταλλευτείτε.Γίνονται απίθανο γλυκό του κουταλιού που συνοδεύει μια χαρά τα καφεδάκια σας.....
 Ταιριάζει απίθανα πάνω σε γιαούρτι στραγγιστό,μπορεί να προστεθεί σε διάφορα γλυκά που έχουν μέσα φρούτα όπως κέικ κορμοί και άλλα.
Εμένα προσωπικά μαζί με το γλυκό σταφύλι μου θυμίζει ότι ήρθε ο Χειμώνας και με προδιαθέτει για παρεούλα γλυκιά με φίλες και ψιλοκουβεντούλα
Φτιάξτε το ,απολαύστε το και στην υγειά σας
                                       
                                                 ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!!!!!!!!!!!

Σχόλια

Ο χρήστης oldthings είπε…
Νέλλη μου ,καλό χειμώνα ! Με τόσο γλυκές νοστιμιές πιστεύω ότι μπορεί να είναι κρύος ο χειμώνας αλλά με φίλες και παρεούλα ,θα είναι σίγουρα ζεστός και "χουχουλιάρικος " ! Όπως πάντα οι οδηγίες κατανοητές και δείχνουν ότι μπορεί να γίνει πολύ εύκολα η εκτέλεση της συνταγής .Γειά στα χέρια σου !
Ο χρήστης Kitchen Stories είπε…
Όμορφο, αρωματικό γλυκό του κουταλιού και τόσο όμορφες οι φωτογραφίες σου!

Ζ.
Ο χρήστης DIMI είπε…
Υπέροχη η συνταγή σου Νέλη μου!Σού πέτυχε καί στό χρώμα αλλά καί στό δέσιμο τού σιροπιού!
Καί εγώ αρμπαρόριζα βάζω!Ακόμα δέν τό έφτιαξα καί αρέσει πολύ στήν Φλωρίτσα μου!
Πολύ όμορφη η φωτογραφική σου παρουσίαση!!Καλό βράδυ!!Φιλάκια!!
Ο χρήστης Μαρία Έλενα είπε…
Όμορφη συνταγή
Φιλάκια ...
Ο χρήστης me (maria) είπε…
Τώρα θα με κάνεις να ψάχνω για κυδώνια...χαχα!!
Υπέροχο γλυκό και οι φωτογραφίες σου τόσο ζωντανές που παραλίγο να αρπάξω το κουταλάκι και να φάω!
Φιλιά πολλά και καλό ξημέρωμα!
Ο χρήστης sundayspoon είπε…
Ειλικρινά η πρώτη φωτογραφία μού άνοιξε την όρεξη για γυναικεία παρεούλα με κουβέντα, καφεδάκι και γλυκάκι!
Μου αρέσει που έβαλες αρμπαρόριζα! Έγινε πολύ αρωματικό σίγουρα!
Πολλά φιλιά!
Ο χρήστης ΕΛΕΝΑ είπε…
Από τα πιο αγαπημένα μου γλυκά κουταλιού, ειδικά πάνω από γιαουρτάκι, δεν έχω καλύτερο!!!!
Μου αρέσει που σου έγινε τραγανό!!
Φιλιά Νέλλη μου, καλό μεσημέρι!
Ο χρήστης Silena είπε…
Από τα πιο αγαπημένα γλυκά κουταλιού!!!! Προμηθεύτηκα μερικά από το χωριό και θα φτιάξω τις επόμενες μέρες!!!! Έχεις απόλυτο δίκιο Νέλη μου μπορούμε να το απολαύσουμε σκέτο αλλά ως συνοδευτικό σε πολλές άλλες παρασκευές!!!!
Καλό ΣΚ!!!
Ο χρήστης Γιαγιά Αντιγόνη είπε…
Αργοπορημένη μεν, τυχερή δε!
Βρήκα το κέρασμα έτοιμο! Αγαπημένο γλυκό!
Τη γλύκα του να έχεις!!
Ο χρήστης Αιμιλια Βλαχοπουλου είπε…
Υπεροχο!!!!!!
Ο χρήστης Penelope είπε…
Από τα πιο αρωματικά και τα πιο ωραία γλυκά κουταλίου, Νέλη μου.
Τα έβλεπα χθες στην λαϊκή τα κυδώνια, αλλά όλο αντιστεκόμουν, καθώς είναι βέβαιο ότι θα φάω ένα βάζο μόνη μου :-))
Ο χρήστης Ειρήνη Ε. είπε…
Από τα ωραιότερα γλυκά του κουταλιού κατά κοινή ομολογία, Νέλη, το γλυκό κυδώνι! Ετοιμάζομαι να φτιάξω και φέτος μιας και το περσινό μας σχεδόν τελείωσε!! Καλοφάγωτο!!
Καλή σου ημέρα.
Ο χρήστης Beauty Follower είπε…
Απο τα αγαπημένα μου... φαντάζομαι και της μισης Ελλάδας :)

Τα διάσημα μας

Ελιές πράσινες ξυδάτες

Ελιές ,αλάτι ,νερό ξύδι.

 Μαζεύετε τι ελιές και αφού τις χαράξετε ελαφρά με τη μύτη ενός μαχαιριού
 τις βάζετε σε ένα δοχείο και το γεμίζετε ως επάνω νερό.
 Αλλάζετε το νερό για δέκα μέρες για να ξεπικρίσουν
 Μετά τις δέκα μέρες θα δείτε να έχουν αλλάξει και λίγο το χρώμα τους
 Τις πασπαλίζετε με αλάτι κατά προτίμηση ψιλό .
 Τις αφήνετε έτσι μέσα στο δοχείο για 48 ώρες.Το αλάτι γι αυτό πρέπει να είναι ψιλό, το χοντρό αν μείνει πάνω τους τις μαλακώνει.
 Αφού περάσουν οι ώρες που πρέπει
ρίχνετε το ξύδι και γεμίζετε ως επάνω το δοχείο με νερό.











Η αναλογία είναι  στα 36 κιλά ελιές  που είχα εγώ 4,5 κιλά αλάτι και το ξύδι περίπου 6 λίτρα. Εσείς προσαρμόζετε τις ποσότητες ανάλογα.Για το πρώτο διάστημα τις ακατεύετε με μια κουτάλα και ανάλογα αφού τις δοκιμάσετε συμπληρώνετε αλάτι η ξύδι, όπως σας αρέσει η γεύση.Να προτιμήσετε να είναι προς το ξυνό γιατί τις κρατάει πιο σκληρές.Όταν γίνουν όπως τις θέλετε γεμίζετε μερικά βάζα και βάζετε ως επάνω μισό μισό σπορέλαιο και ελαιόλαδο.Αν θέλετε …

Θράψαλα γεμιστά στη γάστρα

4 μεγάλα φρέσκα θράψαλα,2 ντομάτες ώριμες,1 πράσινη ,1 κόκκινη πιπεριά,100γραμμάρια κεφαλοτύρι,100 γραμμάρια γκούντα ,100 γραμμάρια φέτα,και 50 γραμμάρια κασέρι παραδοσιακό,3 κλαδάκια βασιλικό,θυμάρι,κόκκινο πιπέρι,μπούκοβο,ελαιόλαδο,αλάτι ,κρασί άσπρο.
 Καθαρίζετε τα θράψαλα κόβοντας ελαφρά το κεφάλι και τραβώντας θα βγουν μαζί και τα εντόσθια.
Μετά τα βγάλετε και το κόκκαλο το κεντρικό από το θράψαλο( αυτό που είναι σαν ναύλον ,το δείχνω στη φώτο)
 Πλένετε τα λαχανικά και τα έχετε έτοιμα.
 Πλένετε τα θράψαλα καλά μέσα ,έξω και τα αφήνετε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν απο τα υγρά τους.
 Κόβετε τις πιπεριές σε λουρίδες και τα τυριά σε μαστουνάκια.
Ετοιμάζετε και τα μπαχαρικά.
 Πασπαλίζετε μέσα έξω τα θράψαλα με τα μπαχαρικά.
 Τα γεμίζετε με τα τυριά και τα λαχανικά.
Βάζετε από ένα μπαστουνάκι από το κάθε τυρί και από όλα τα λαχανικά.
Τα κλείνετε με μια οδοντογλυφίδα για να μην τρέξουν τα τυριά.
Τα βάζετε σε μια γάστρα και όσα λαχανικά περισσέψουν τα βάζετε στην άλλη άκρη της γάστρας μαζί με …

Κουκιά φρέσκα λαδερά

1 κιλό κουκιά φρέσκα,1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια,Από μισό ματσάκι άνηθο και δυόσμο,1φλυτζανακι του καφέ ελαιόλαδο( ή και λίγο παραπάνω γιατί σηκώνουν να είναι λίγο παραπάνω λαδερά), μια ντομάτα ,μια κουταλιά γεμάτη σούπας πελτέ ντομάτας,αλάτι ,πιπέρι μαύρο και  κόκκινο                                                         
 Καθαρίζουμε ,πλένουμε και ζεματίζουμε  για λίγη ώρα τα κουκιά(3-4 λεπτά σε νερό που βράζει),                                                         
  Κόβουμε τα κρεμμυδάκια και το δυόσμο μαζί με τον άνηθο και τα βάζουμε να μαραθούν μαζί με τα κουκιά ,το λάδι  ,το αλάτι και τα πιπέρια . Αφού τσιγαριστούν για λίγο ρίχνετε τη ντομάτα κομμένη σε κυβάκια μαζί με τον πελτέ.                                                                                                                     Ρίχνουμε και νερό μέχρι να σκεπαστούν τα κουκιά.Είναι έτοιμα όταν τα δείτε και μείνουν μόνο με το λάδι.                                                                            …