Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κολοκυθόπιτα γλυκιά

ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΛΛΟ
1 κούπα χλιαρό νερό
3  κουταλιες ελαιόλαδο
1 κουταλιά ξύδι
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις όσο πάρει , περίπου ένα κιλό αλλά η ζύμη δεν πρέπει να είναι ούτε μαλακια ούτε σφιχτή για αυτό όσο αλεύρι περισσέψει το κρατάμε για το άνοιγμα των φύλλων.
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
Περίπου ένα κιλό κολοκύθα η ένα μέτριο κολοκύθι κίτρινο
3,5 φλυτζάνια ζάχαρη
1 κουταλάκια κανέλα
1κουπα καρύδια χοντροκομμένα
Μισή κούπα σταφίδες
1 φλυτζανα ελαιόλαδο
1 φλυτζανα καλαμποκελαιο.


Ανακατεύετε καλά όλα τα υλικά για τη ζύμη ρίχνοντας λίγο λίγο το αλεύρι μέχρι να πετύχετε τη ζύμη όπως είπαμε. Κόβετε τη ζύμη σε μπαλάκια τη ζύμη και την αφήνετε να φουσκώσει περίπου μισή ώρα για να ανοίγουν καλά τα φύλλα. Επίσης όταν τα ανοίγετε στο αλεύρι ανακατεύετε και λίγο νισεστε για να ανοίγουν πιο εύκολα. Μέχρι να φουσκώσουν λίγο τα φύλλα ετοιμάζετε τη γέμιση. Τρίβετε το κολοκύθι σε τρίφτη και το πατάτε να φύγουν τα πολλά υγρά του και ρίχνετε τη ζάχαρη τα καρύδια τις σταφίδες την κανέλα και τα ανακατεύετε να ενσωματωθούν. …

Ρολό κιμά με λαχανικά

700 γραμμάρια κιμά ανάμικτο ,μοσχάρι ,χοιρινό και αρνί,1 κρεμμύδι,1 κόκκινη.1 πράσινη , πιπεριά,2 καρότα,μαϊντανό,θυμάρι,μείγμα μπαχαρικών για κιμά,2 αυγά,αλάτι ,πιπέρι,φρυγανιά τριμμένη ,δυόσμο,αρακά,4 πατάτες,κασέρι παραδοσιακό 100 γραμμάρια ,φέτα 100 γραμμάρια,κεφαλοτύρι 50 γραμμάρια,γκούντα 4 φέτες,1 ντομάτα,λίγο κρασί άσπρο,1 ποτηράκι ελαιόλαδο



Κόβετε τα λαχανικά αφού τα έχετε πλύνει πρώτα στο μπλεντεράκι
Ετοιμάζετε το μείγμα του κιμά για το ρολό ,βάζετε μέσα και τα ψιλοκομμένα αρωματικά χόρτα με τις πιπεριές μαζί .
Το ζυμώνετε και το απλώνετε πάνω σε μία λαδόκολλα.
Στρώνετε πρώτα τα λαχανικά που τα έχετε κόψει στη σειρά και μετά απλώνετε και τα τυριά
τα οποία έχετε κόψει σε κομματάκια και σε φέτες λεπτές.

Το άπλωμα των λαχανικών και τυριών γίνεται σε σειρά για να φαίνεται ωραίο στο κόψιμο του
κομματιού όταν θα το σερβίρετε.
 Αφού τα απλώσετε τα τυλίγετε σφιχτά σε μια λαδόκολλα σε ρολό,στρίβετε το χαρτί από τις άκρες καλά για να μην βγουν τα λαχανικά και τα τυριά.
Μέσα στο ρολό δεν έχετε βάλει τις πατάτες τις οποίες κόβετε σε κύβους και με όσα από τα υπόλοιπα λαχανικά έχουν περισσέψει τα τυλίγετε σε πουγκί και ρίχνετε λίγο λάδι και αλάτι.
Τα κλείνετε κι αυτά καλά και τα βάζετε σε ένα ταψί μαζί με το ρολό που το έχετε ξανατυλίξει σε μια δεύτερη λαδόκολλα για να μην καεί μόνο με τη μια.



Τα ψήνετε στον αέρα στους 200 βαθμούς Κελσίου για μια ώρα περίπου.
Τα ανοίγετε κόβοντας τη λαδόκολλα ,αν δεν έχουν ροδοψηθεί τα αφήνετε και λίγο να ψηθούν έτσι με ανοιχτή τη λαδόκολλα και τα σερβίρετε με σαλάτα και φέτα.
Είναι ένα πεντανόστιμο και αρκετά εμφανίσιμο πιάτο που μπορεί να στολίσει το Κυριακάτικο τραπέζι σας αλλά και να ταίσετε καλά την παρέα σας.
Καλό μήνα σε όλους σας
                                                ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!!!!!!!!!!!

Σχόλια

Ο χρήστης Σεβάχ ο Θαλασσινός είπε…
Φαινεται πεντανόστιμο!!!!
Καλησπέρα Νέλλυ :)
Ο χρήστης oldthings είπε…
Νέλλη καλό μήνα και γεμάτος με τέτοιες νοστιμιές ! Θα το φτιάξω σίγουρα ,επειδή προχθές δοκίμασα ρολό με σπανάκι και μανιτάρια ,ήταν πεντανόστιμο !
Ο χρήστης mia maria είπε…
Πολύ ωραίο! Πρωτότυπο και λαχταριστό!
Καλό μήνα!
Ο χρήστης me (maria) είπε…
Σίγουρα θα είναι τόσο νόστιμο, όσο εντυπωσιακό φαίνεται!
Καλά μαγειρέματα και καλό μήνα!
Φιλιά πολλά!
Ο χρήστης Μαρία Έλενα είπε…
Φαίνεται πολύ νόστιμο.
Φιλάκια ...
Ο χρήστης DIMI είπε…
Kαλημέρα Νέλη μου!Καλό μήνα!!!
Τί υπέροχη καί πρωτότυπη συνταγή!!!
Ενα πιάτο γεμάτο μέ λαχταριστές γεύσεις !!
Θά τό δοκιμάσω!!Καλή εβδομάδα!Φιλιά!
Ο χρήστης Eirinaki plektomaniac.blogspot.gr είπε…
Αυτό πρέπει να είναι φοβερό!!! Γεια στα χέρια σου!!!
Ο χρήστης ΕΚΦΡΑΣΟΥ είπε…
πολυ ωραιο φαγητο! καλον μηνα!
Ο χρήστης despina είπε…
Καλό μήνα Νέλη!!!!πεντανόστιμο φαίνεται και θα το φτιάξω σίγουρα!!!
Ο χρήστης ΕΛΕΝΑ είπε…
Μέσα στις νοστιμιές το φαγάκι σου Νέλλη μου!
Πεντανόστιμο και λαχταριστό!
Φιλιά, καλή βδομάδα!
Ο χρήστης victoria είπε…
Este año como cada año, nuestro tren parara en alguna estación, depende de cada uno de nosotros dejar ir a la tristezas, miedos, frustraciones, malos momentos, desamor. Agradece a cada uno de ellos.. su compañía y sus enseñanzas, aunque hayan sido dolorosas, déjalos ir, déjalos bajar de este tren. Deseo que en esta parada, a tu tren suban miles de bendiciones, sueños alcanzables, amor, abundancia, fuerza y determinación para seguir tu viaje.
Hoy en mi vagón quedaran puestos desocupados y espero te sientes a mi lado para compartir junt@s este nuevo viaje. FELIZ NUEVO COMIENZO EN ESTE AÑO 2015!!!
Ο χρήστης κυκλάμινο είπε…
Φαίνεται πολύ ενδιαφέρον φαγάκι!!!! Μπαίνει στα υπόψιν. Φιλάκια
Ο χρήστης Ερμιόνη είπε…
Πραγματικά πολύ νόστιμο πιάτο. Η γέμιση υπέροχη, χαρίζει πολλούς πόντους σε γεύση και εμφάνιση.
Και είναι ιδανικό για μπουφέ αλλά και για το οικογενειακό μας τραπέζι!
Φιλιά

Τα διάσημα μας

Ελιές πράσινες ξυδάτες

Ελιές ,αλάτι ,νερό ξύδι.

 Μαζεύετε τι ελιές και αφού τις χαράξετε ελαφρά με τη μύτη ενός μαχαιριού
 τις βάζετε σε ένα δοχείο και το γεμίζετε ως επάνω νερό.
 Αλλάζετε το νερό για δέκα μέρες για να ξεπικρίσουν
 Μετά τις δέκα μέρες θα δείτε να έχουν αλλάξει και λίγο το χρώμα τους
 Τις πασπαλίζετε με αλάτι κατά προτίμηση ψιλό .
 Τις αφήνετε έτσι μέσα στο δοχείο για 48 ώρες.Το αλάτι γι αυτό πρέπει να είναι ψιλό, το χοντρό αν μείνει πάνω τους τις μαλακώνει.
 Αφού περάσουν οι ώρες που πρέπει
ρίχνετε το ξύδι και γεμίζετε ως επάνω το δοχείο με νερό.











Η αναλογία είναι  στα 36 κιλά ελιές  που είχα εγώ 4,5 κιλά αλάτι και το ξύδι περίπου 6 λίτρα. Εσείς προσαρμόζετε τις ποσότητες ανάλογα.Για το πρώτο διάστημα τις ακατεύετε με μια κουτάλα και ανάλογα αφού τις δοκιμάσετε συμπληρώνετε αλάτι η ξύδι, όπως σας αρέσει η γεύση.Να προτιμήσετε να είναι προς το ξυνό γιατί τις κρατάει πιο σκληρές.Όταν γίνουν όπως τις θέλετε γεμίζετε μερικά βάζα και βάζετε ως επάνω μισό μισό σπορέλαιο και ελαιόλαδο.Αν θέλετε …

Θράψαλα γεμιστά στη γάστρα

4 μεγάλα φρέσκα θράψαλα,2 ντομάτες ώριμες,1 πράσινη ,1 κόκκινη πιπεριά,100γραμμάρια κεφαλοτύρι,100 γραμμάρια γκούντα ,100 γραμμάρια φέτα,και 50 γραμμάρια κασέρι παραδοσιακό,3 κλαδάκια βασιλικό,θυμάρι,κόκκινο πιπέρι,μπούκοβο,ελαιόλαδο,αλάτι ,κρασί άσπρο.
 Καθαρίζετε τα θράψαλα κόβοντας ελαφρά το κεφάλι και τραβώντας θα βγουν μαζί και τα εντόσθια.
Μετά τα βγάλετε και το κόκκαλο το κεντρικό από το θράψαλο( αυτό που είναι σαν ναύλον ,το δείχνω στη φώτο)
 Πλένετε τα λαχανικά και τα έχετε έτοιμα.
 Πλένετε τα θράψαλα καλά μέσα ,έξω και τα αφήνετε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν απο τα υγρά τους.
 Κόβετε τις πιπεριές σε λουρίδες και τα τυριά σε μαστουνάκια.
Ετοιμάζετε και τα μπαχαρικά.
 Πασπαλίζετε μέσα έξω τα θράψαλα με τα μπαχαρικά.
 Τα γεμίζετε με τα τυριά και τα λαχανικά.
Βάζετε από ένα μπαστουνάκι από το κάθε τυρί και από όλα τα λαχανικά.
Τα κλείνετε με μια οδοντογλυφίδα για να μην τρέξουν τα τυριά.
Τα βάζετε σε μια γάστρα και όσα λαχανικά περισσέψουν τα βάζετε στην άλλη άκρη της γάστρας μαζί με …

Κουκιά φρέσκα λαδερά

1 κιλό κουκιά φρέσκα,1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια,Από μισό ματσάκι άνηθο και δυόσμο,1φλυτζανακι του καφέ ελαιόλαδο( ή και λίγο παραπάνω γιατί σηκώνουν να είναι λίγο παραπάνω λαδερά), μια ντομάτα ,μια κουταλιά γεμάτη σούπας πελτέ ντομάτας,αλάτι ,πιπέρι μαύρο και  κόκκινο                                                         
 Καθαρίζουμε ,πλένουμε και ζεματίζουμε  για λίγη ώρα τα κουκιά(3-4 λεπτά σε νερό που βράζει),                                                         
  Κόβουμε τα κρεμμυδάκια και το δυόσμο μαζί με τον άνηθο και τα βάζουμε να μαραθούν μαζί με τα κουκιά ,το λάδι  ,το αλάτι και τα πιπέρια . Αφού τσιγαριστούν για λίγο ρίχνετε τη ντομάτα κομμένη σε κυβάκια μαζί με τον πελτέ.                                                                                                                     Ρίχνουμε και νερό μέχρι να σκεπαστούν τα κουκιά.Είναι έτοιμα όταν τα δείτε και μείνουν μόνο με το λάδι.                                                                            …