Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κολοκυθόπιτα γλυκιά

ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΛΛΟ
1 κούπα χλιαρό νερό
3  κουταλιες ελαιόλαδο
1 κουταλιά ξύδι
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις όσο πάρει , περίπου ένα κιλό αλλά η ζύμη δεν πρέπει να είναι ούτε μαλακια ούτε σφιχτή για αυτό όσο αλεύρι περισσέψει το κρατάμε για το άνοιγμα των φύλλων.
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
Περίπου ένα κιλό κολοκύθα η ένα μέτριο κολοκύθι κίτρινο
3,5 φλυτζάνια ζάχαρη
1 κουταλάκια κανέλα
1κουπα καρύδια χοντροκομμένα
Μισή κούπα σταφίδες
1 φλυτζανα ελαιόλαδο
1 φλυτζανα καλαμποκελαιο.


Ανακατεύετε καλά όλα τα υλικά για τη ζύμη ρίχνοντας λίγο λίγο το αλεύρι μέχρι να πετύχετε τη ζύμη όπως είπαμε. Κόβετε τη ζύμη σε μπαλάκια τη ζύμη και την αφήνετε να φουσκώσει περίπου μισή ώρα για να ανοίγουν καλά τα φύλλα. Επίσης όταν τα ανοίγετε στο αλεύρι ανακατεύετε και λίγο νισεστε για να ανοίγουν πιο εύκολα. Μέχρι να φουσκώσουν λίγο τα φύλλα ετοιμάζετε τη γέμιση. Τρίβετε το κολοκύθι σε τρίφτη και το πατάτε να φύγουν τα πολλά υγρά του και ρίχνετε τη ζάχαρη τα καρύδια τις σταφίδες την κανέλα και τα ανακατεύετε να ενσωματωθούν. …

Κρουασανάκια με τυρί

  ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ-1 φλιτζάνι τσαγιού γάλα,1 φλυτζανάκι του καφέ καλαμποκέλαιο,1 σακουλάκι ξερή μαγιά
η ένα κομμάτι από την άλλη,200 γραμμάρια μαργαρίνη
1 αυγό (προαιρετικά),αλάτι,αλεύρι όσο σηκώσει
μέχρι να γίνει μια ελαστική μαλακή ζύμη.

ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ-Μισό περίπου κιλό φέτα,100
γραμμάρια κεφαλοτύρι,λίγο γάλα,ε1 αυγό και μαύρο πιπέρι.
 Χωρίζετε τη ζύμη σε μπαλάκια,αφού φουσκώσουν λίγο,μέχρι να ετοιμάσετε τη γέμιση.
 Τα ανοίγετε φύλλο με τον πλάστη

 Δεν χρειάζεται να γίνει πολύ μεγάλο το φύλλο.
Το κόβετε μετά σε οχτώ κομμάτια
 Βάζετε σε κάθε φύλλο μια κουταλιά του γλυκού γέμιση

 Και αρχίζετε να τυλίγετε με τον τρόπο που φαίνεται στην εικόνα.
 Ακολουθείτε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν όλα τα φύλλα

Χτυπάτε ένα αυγό και αλείφετε  τα κρουασανάκια
 Ρίχνετε μετά και την μαργαρίνη σε κομμάτια κομμένη και ψήνετε για μισή ώρα η μέχρι να ρο
δοκοκκινίσουν στον αέρα στους 200 βαθμούς Κελσίου.


 Είναι τόσο νόστιμα και αφράτα και συνοδεύουν τέλεια καφεδάκι,γίνονται κολατσιό ,μεζεδάκι για μπίρα και είναι αρκετά οικονομικά
Εγώ προσωπικά τα λατρεύω ,τη συνταγή μου έδωσε η Φρίντα η φίλη μου.
                                         ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!!!!


Σχόλια

Ο χρήστης ΕΚΦΡΑΣΟΥ είπε…
πω πω πεινασα τωρα :)
Ο χρήστης mia maria είπε…
Πολύ ωραία και εύκολα! Δε χρειάζεται να περιμένεις με τις ώρες να φουσκώσει το ζυμάρι!
Ο χρήστης DIMI είπε…
Λαχταριστά τά κρουασανάκια σου Νέλη μου καί εύκολη η ζήμη!!
Θά τά δοκιμάσω σύντομα!!Καλό Σ/Κ!!Φιλιά!!
Ο χρήστης ΕΛΕΝΑ είπε…
Τι λιχουδιά είναι αυτή!!!
Γεια στα χεράκια σου Νέλλη μου!
Φιλιά, καλό Σαββατοκύριακο!
Ο χρήστης Kitchen Stories είπε…
Σούπερ λιχουδιά!
Ωραία η συνταγή της Φρίντας κι άψογα φτιαγμένη από τα χεράκια σου!

Καλό Σ/Κ!
Ο χρήστης me (maria) είπε…
Γράφω τη συνταγή της ζύμης αμέσως!
Θα φτιάξω τη δική σου γέμιση για τους άλλους και για μένα που δεν τρώω τυρί, θα βάλω μέσα μερέντα να καλοπεράσω!!
Φαντάζομαι μπορώ ε?
Καλή εβδομάδα και καλό μήνα!
Φιλιά πολλά!
Ο χρήστης Penelope είπε…
Από αυτά που σταματάς... όταν δεν μείνει πια κανένα!
Πανέμορφα τα έκανες Νέλλη!
Ο χρήστης Uouo Uo είπε…

Τα διάσημα μας

Ελιές πράσινες ξυδάτες

Ελιές ,αλάτι ,νερό ξύδι.

 Μαζεύετε τι ελιές και αφού τις χαράξετε ελαφρά με τη μύτη ενός μαχαιριού
 τις βάζετε σε ένα δοχείο και το γεμίζετε ως επάνω νερό.
 Αλλάζετε το νερό για δέκα μέρες για να ξεπικρίσουν
 Μετά τις δέκα μέρες θα δείτε να έχουν αλλάξει και λίγο το χρώμα τους
 Τις πασπαλίζετε με αλάτι κατά προτίμηση ψιλό .
 Τις αφήνετε έτσι μέσα στο δοχείο για 48 ώρες.Το αλάτι γι αυτό πρέπει να είναι ψιλό, το χοντρό αν μείνει πάνω τους τις μαλακώνει.
 Αφού περάσουν οι ώρες που πρέπει
ρίχνετε το ξύδι και γεμίζετε ως επάνω το δοχείο με νερό.











Η αναλογία είναι  στα 36 κιλά ελιές  που είχα εγώ 4,5 κιλά αλάτι και το ξύδι περίπου 6 λίτρα. Εσείς προσαρμόζετε τις ποσότητες ανάλογα.Για το πρώτο διάστημα τις ακατεύετε με μια κουτάλα και ανάλογα αφού τις δοκιμάσετε συμπληρώνετε αλάτι η ξύδι, όπως σας αρέσει η γεύση.Να προτιμήσετε να είναι προς το ξυνό γιατί τις κρατάει πιο σκληρές.Όταν γίνουν όπως τις θέλετε γεμίζετε μερικά βάζα και βάζετε ως επάνω μισό μισό σπορέλαιο και ελαιόλαδο.Αν θέλετε …

Θράψαλα γεμιστά στη γάστρα

4 μεγάλα φρέσκα θράψαλα,2 ντομάτες ώριμες,1 πράσινη ,1 κόκκινη πιπεριά,100γραμμάρια κεφαλοτύρι,100 γραμμάρια γκούντα ,100 γραμμάρια φέτα,και 50 γραμμάρια κασέρι παραδοσιακό,3 κλαδάκια βασιλικό,θυμάρι,κόκκινο πιπέρι,μπούκοβο,ελαιόλαδο,αλάτι ,κρασί άσπρο.
 Καθαρίζετε τα θράψαλα κόβοντας ελαφρά το κεφάλι και τραβώντας θα βγουν μαζί και τα εντόσθια.
Μετά τα βγάλετε και το κόκκαλο το κεντρικό από το θράψαλο( αυτό που είναι σαν ναύλον ,το δείχνω στη φώτο)
 Πλένετε τα λαχανικά και τα έχετε έτοιμα.
 Πλένετε τα θράψαλα καλά μέσα ,έξω και τα αφήνετε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν απο τα υγρά τους.
 Κόβετε τις πιπεριές σε λουρίδες και τα τυριά σε μαστουνάκια.
Ετοιμάζετε και τα μπαχαρικά.
 Πασπαλίζετε μέσα έξω τα θράψαλα με τα μπαχαρικά.
 Τα γεμίζετε με τα τυριά και τα λαχανικά.
Βάζετε από ένα μπαστουνάκι από το κάθε τυρί και από όλα τα λαχανικά.
Τα κλείνετε με μια οδοντογλυφίδα για να μην τρέξουν τα τυριά.
Τα βάζετε σε μια γάστρα και όσα λαχανικά περισσέψουν τα βάζετε στην άλλη άκρη της γάστρας μαζί με …

Κουκιά φρέσκα λαδερά

1 κιλό κουκιά φρέσκα,1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια,Από μισό ματσάκι άνηθο και δυόσμο,1φλυτζανακι του καφέ ελαιόλαδο( ή και λίγο παραπάνω γιατί σηκώνουν να είναι λίγο παραπάνω λαδερά), μια ντομάτα ,μια κουταλιά γεμάτη σούπας πελτέ ντομάτας,αλάτι ,πιπέρι μαύρο και  κόκκινο                                                         
 Καθαρίζουμε ,πλένουμε και ζεματίζουμε  για λίγη ώρα τα κουκιά(3-4 λεπτά σε νερό που βράζει),                                                         
  Κόβουμε τα κρεμμυδάκια και το δυόσμο μαζί με τον άνηθο και τα βάζουμε να μαραθούν μαζί με τα κουκιά ,το λάδι  ,το αλάτι και τα πιπέρια . Αφού τσιγαριστούν για λίγο ρίχνετε τη ντομάτα κομμένη σε κυβάκια μαζί με τον πελτέ.                                                                                                                     Ρίχνουμε και νερό μέχρι να σκεπαστούν τα κουκιά.Είναι έτοιμα όταν τα δείτε και μείνουν μόνο με το λάδι.                                                                            …