Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κολοκυθόπιτα γλυκιά

ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΛΛΟ
1 κούπα χλιαρό νερό
3  κουταλιες ελαιόλαδο
1 κουταλιά ξύδι
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις όσο πάρει , περίπου ένα κιλό αλλά η ζύμη δεν πρέπει να είναι ούτε μαλακια ούτε σφιχτή για αυτό όσο αλεύρι περισσέψει το κρατάμε για το άνοιγμα των φύλλων.
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
Περίπου ένα κιλό κολοκύθα η ένα μέτριο κολοκύθι κίτρινο
3,5 φλυτζάνια ζάχαρη
1 κουταλάκια κανέλα
1κουπα καρύδια χοντροκομμένα
Μισή κούπα σταφίδες
1 φλυτζανα ελαιόλαδο
1 φλυτζανα καλαμποκελαιο.


Ανακατεύετε καλά όλα τα υλικά για τη ζύμη ρίχνοντας λίγο λίγο το αλεύρι μέχρι να πετύχετε τη ζύμη όπως είπαμε. Κόβετε τη ζύμη σε μπαλάκια τη ζύμη και την αφήνετε να φουσκώσει περίπου μισή ώρα για να ανοίγουν καλά τα φύλλα. Επίσης όταν τα ανοίγετε στο αλεύρι ανακατεύετε και λίγο νισεστε για να ανοίγουν πιο εύκολα. Μέχρι να φουσκώσουν λίγο τα φύλλα ετοιμάζετε τη γέμιση. Τρίβετε το κολοκύθι σε τρίφτη και το πατάτε να φύγουν τα πολλά υγρά του και ρίχνετε τη ζάχαρη τα καρύδια τις σταφίδες την κανέλα και τα ανακατεύετε να ενσωματωθούν. …

Φανουρόπιτα


 500 γραμμάρια μαργαρίνη,1 κιλό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του,( μπορεί να μην το χρησιμοποιήσετε όλο,θα δείτε να γίνει η ζύμη ρευστή όσο του κέικ)3 κουταλάκια του γλυκού κανελογαρύφαλλα( μισό κουταλάκι γαρύφαλλο και το υπόλοιπο κανέλα)1/4 της κούπας κονιάκ,1,5 κούπα καρύδι,2 κούπες χυμό πορτοκάλι,μισό κουταλάκι του γλυκού σόδα,μια κούπα σταφίδες,3 κούπες ζάχαρη.
Αφού λιώσετε τη μαργαρίνη τη χτυπάτε με τη ζάχαρη να αφρατέψει
 Προσθέτε μετά το χυμό πορτοκαλιού το κανελογαρύφαλλο και το αλεύρι
 Ρίχνετε μετά το κονιάκ και τη σόδα
 Και τελευταία ρίχνετε τα καρύδια και τις σταφίδες και τα ανακατεύετε απαλά.

 Η ζύμη σε ρευστότητα πρέπει να μοιάζει με του κέικ,αν είναι λίγο σφιχτή προσθέτετε πορτοκάλι χυμό λίγο ακόμη.
Ρίχνετε λίγο λάδι σε ένα ταψί και αδειάζετε μέσα τη ζύμη.


 Την ψήνετε στους 180 βαθμούς Κελσίου  περίπου μία ώρα στον αέρα.
Τη δοκιμάζετε μπήγοντας ένα μαχαίρι ,αν βγει στεγνό σημαίνει ότι είναι ψημένη.
Τη βγάζετε από το φούρνο και την στολίζετε με
άχνη ζάχαρη και κανέλα
Όταν κάνετε την φανουρόπιτα πρέπει να έχετε ένα κερί αναμμένο και ένα θυμιατό ,επίσης πρέπει να διαβάζετε μια ευχή που σας γράφω παρακάτω για να γίνει σωστή η διαδικασία,είναι καλό να φτιάχνει το κάθε σπίτι μια υπέρ υγείας.Ακόμη λένε ότι ο Αγιος φανερώνει ότι θες να μάθεις.
Επίσης τα υλικά πρέπει να είναι 7 η 9 γιατί αυτοί οι αριθμοί αυτοί σύμφωνα με τη λαογραφία έχουν ιδιαίτερη δύναμη.

Η Ευχή αυτή διαβάζεται κατά την παρασκευή της Φανουρόπιτας που φτιάχνουμε προς τιμήν του Αγίου Φανουρίου:
Κύριε Ιησού Χριστέ, ο Ουράνιος Άρτος, ο της βρώσεως της μενούσης εις τον αιώνα πλουσιοπάροχος χορηγός, ο δοτήρ των αγαθών, ο δέ Ηλιού τροφήν αγεώργητον πηγάσας, η ελπίς των απηλπισμένων, η βοήθεια των αβοηθήτων και σωτηρία των ψυχών ημών. Ευλόγησον τα δώρα ταύτα και τους ταύτα σοι προσκομίσαντας, εις δόξαν σήν και τιμήν του αγίου ενδόξου μεγαλομάρτυρος Φανουρίου. Παράσχου δέ, αγαθέ, τοις ευπρεπίσασι τους πλακούντας τούτους, πάντα τά εγκόσμια καί υπερκόσμια αγαθά σου. Εύφρανον αυτούς εν χαρά μετά του προσώπου σου, δείξον αυτοίς οδούς προς σωτηρίαν. Τα αιτήματα τών καρδιών αυτών καί πάσαν τήν βουλήν αυτών ταχέως πλήρωσον, οδηγών αυτούς προς εργασίαν τών εντολών σου, ίνα διά παντός εν ευφροσύνη καί αγαλλιάσει υμνώσι καί δοξάσωσι το πάντιμον καί μεγαλοπρεπές όνομά σου, πρεσβείαις της υπερευλογημένης Θεοτόκου, του αγίου ένδοξου νεομάρτυρος Φανουρίου, του Θαυματουργού, καί πάντων σου τών αγίων. Αμήν.
                                       ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!!!!!!!!!!

Σχόλια

Ο χρήστης Kate'sCakeBox είπε…
Είμαι πάλι πίσω Χρυσούλα μου μετά απο πολλά προβλήματα που είχα και έχω ακόμα..μου έλειψες-μου λείψατε -όμως όλα τα φιλαράκια μου και έτσι άνοιξα τον υπολογιστή που είχε μήνες νάνοίξει...με είχε πάρει απο κάτω ψυχολογικά..ήρθα πίσω γιατί η γειτονιά μας είναι βάλσαμο στη ψυχή..ανάσα στην σκληρή καθημερινότητα..η φανουρόπιτα υπέροχη αν βρεθεί χρόνος να τη φτιάξω φιλαράκι μου..χάρηκα που ήρθα εδώ στη σελίδα σου όλα τόσο γνώριμα και αγαπημένα..μια αγκαλίτσα τεράστια και πολλά φιλιά!
Ο χρήστης ΕΚΦΡΑΣΟΥ είπε…
καλημέρα!
πέρασα να ευχηθω ενα ομορφο σκ και ενα ευχαριστο φθινοπωρο.
να εισαι καλα.
φιλακια πολλα!
Ο χρήστης Μαρία Έλενα είπε…
Μεγάλη η χάρη του
Φιλάκια ...
Ο χρήστης Kitchen Stories είπε…
Αυτή θα τη φτιάξω, μάλλον τη μισή δόση θα φτιάξω...
Υπέροχη!

Ζ.
Ο χρήστης Sofia Tsimari είπε…
ΑΜΑΝ τι αφρατη καλε...αα αυτην θα κανω του χρονου....σιγουρη επιτυχια...αντε να μας βοηθαει ολους...να μας φανερωνει τα χαλια μας

Τα διάσημα μας

Ελιές πράσινες ξυδάτες

Ελιές ,αλάτι ,νερό ξύδι.

 Μαζεύετε τι ελιές και αφού τις χαράξετε ελαφρά με τη μύτη ενός μαχαιριού
 τις βάζετε σε ένα δοχείο και το γεμίζετε ως επάνω νερό.
 Αλλάζετε το νερό για δέκα μέρες για να ξεπικρίσουν
 Μετά τις δέκα μέρες θα δείτε να έχουν αλλάξει και λίγο το χρώμα τους
 Τις πασπαλίζετε με αλάτι κατά προτίμηση ψιλό .
 Τις αφήνετε έτσι μέσα στο δοχείο για 48 ώρες.Το αλάτι γι αυτό πρέπει να είναι ψιλό, το χοντρό αν μείνει πάνω τους τις μαλακώνει.
 Αφού περάσουν οι ώρες που πρέπει
ρίχνετε το ξύδι και γεμίζετε ως επάνω το δοχείο με νερό.











Η αναλογία είναι  στα 36 κιλά ελιές  που είχα εγώ 4,5 κιλά αλάτι και το ξύδι περίπου 6 λίτρα. Εσείς προσαρμόζετε τις ποσότητες ανάλογα.Για το πρώτο διάστημα τις ακατεύετε με μια κουτάλα και ανάλογα αφού τις δοκιμάσετε συμπληρώνετε αλάτι η ξύδι, όπως σας αρέσει η γεύση.Να προτιμήσετε να είναι προς το ξυνό γιατί τις κρατάει πιο σκληρές.Όταν γίνουν όπως τις θέλετε γεμίζετε μερικά βάζα και βάζετε ως επάνω μισό μισό σπορέλαιο και ελαιόλαδο.Αν θέλετε …

Θράψαλα γεμιστά στη γάστρα

4 μεγάλα φρέσκα θράψαλα,2 ντομάτες ώριμες,1 πράσινη ,1 κόκκινη πιπεριά,100γραμμάρια κεφαλοτύρι,100 γραμμάρια γκούντα ,100 γραμμάρια φέτα,και 50 γραμμάρια κασέρι παραδοσιακό,3 κλαδάκια βασιλικό,θυμάρι,κόκκινο πιπέρι,μπούκοβο,ελαιόλαδο,αλάτι ,κρασί άσπρο.
 Καθαρίζετε τα θράψαλα κόβοντας ελαφρά το κεφάλι και τραβώντας θα βγουν μαζί και τα εντόσθια.
Μετά τα βγάλετε και το κόκκαλο το κεντρικό από το θράψαλο( αυτό που είναι σαν ναύλον ,το δείχνω στη φώτο)
 Πλένετε τα λαχανικά και τα έχετε έτοιμα.
 Πλένετε τα θράψαλα καλά μέσα ,έξω και τα αφήνετε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν απο τα υγρά τους.
 Κόβετε τις πιπεριές σε λουρίδες και τα τυριά σε μαστουνάκια.
Ετοιμάζετε και τα μπαχαρικά.
 Πασπαλίζετε μέσα έξω τα θράψαλα με τα μπαχαρικά.
 Τα γεμίζετε με τα τυριά και τα λαχανικά.
Βάζετε από ένα μπαστουνάκι από το κάθε τυρί και από όλα τα λαχανικά.
Τα κλείνετε με μια οδοντογλυφίδα για να μην τρέξουν τα τυριά.
Τα βάζετε σε μια γάστρα και όσα λαχανικά περισσέψουν τα βάζετε στην άλλη άκρη της γάστρας μαζί με …

Κουκιά φρέσκα λαδερά

1 κιλό κουκιά φρέσκα,1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια,Από μισό ματσάκι άνηθο και δυόσμο,1φλυτζανακι του καφέ ελαιόλαδο( ή και λίγο παραπάνω γιατί σηκώνουν να είναι λίγο παραπάνω λαδερά), μια ντομάτα ,μια κουταλιά γεμάτη σούπας πελτέ ντομάτας,αλάτι ,πιπέρι μαύρο και  κόκκινο                                                         
 Καθαρίζουμε ,πλένουμε και ζεματίζουμε  για λίγη ώρα τα κουκιά(3-4 λεπτά σε νερό που βράζει),                                                         
  Κόβουμε τα κρεμμυδάκια και το δυόσμο μαζί με τον άνηθο και τα βάζουμε να μαραθούν μαζί με τα κουκιά ,το λάδι  ,το αλάτι και τα πιπέρια . Αφού τσιγαριστούν για λίγο ρίχνετε τη ντομάτα κομμένη σε κυβάκια μαζί με τον πελτέ.                                                                                                                     Ρίχνουμε και νερό μέχρι να σκεπαστούν τα κουκιά.Είναι έτοιμα όταν τα δείτε και μείνουν μόνο με το λάδι.                                                                            …