Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κολοκυθόπιτα γλυκιά

ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΛΛΟ
1 κούπα χλιαρό νερό
3  κουταλιες ελαιόλαδο
1 κουταλιά ξύδι
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις όσο πάρει , περίπου ένα κιλό αλλά η ζύμη δεν πρέπει να είναι ούτε μαλακια ούτε σφιχτή για αυτό όσο αλεύρι περισσέψει το κρατάμε για το άνοιγμα των φύλλων.
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
Περίπου ένα κιλό κολοκύθα η ένα μέτριο κολοκύθι κίτρινο
3,5 φλυτζάνια ζάχαρη
1 κουταλάκια κανέλα
1κουπα καρύδια χοντροκομμένα
Μισή κούπα σταφίδες
1 φλυτζανα ελαιόλαδο
1 φλυτζανα καλαμποκελαιο.


Ανακατεύετε καλά όλα τα υλικά για τη ζύμη ρίχνοντας λίγο λίγο το αλεύρι μέχρι να πετύχετε τη ζύμη όπως είπαμε. Κόβετε τη ζύμη σε μπαλάκια τη ζύμη και την αφήνετε να φουσκώσει περίπου μισή ώρα για να ανοίγουν καλά τα φύλλα. Επίσης όταν τα ανοίγετε στο αλεύρι ανακατεύετε και λίγο νισεστε για να ανοίγουν πιο εύκολα. Μέχρι να φουσκώσουν λίγο τα φύλλα ετοιμάζετε τη γέμιση. Τρίβετε το κολοκύθι σε τρίφτη και το πατάτε να φύγουν τα πολλά υγρά του και ρίχνετε τη ζάχαρη τα καρύδια τις σταφίδες την κανέλα και τα ανακατεύετε να ενσωματωθούν. …

Μαρμελάδα Δαμάσκηνο




 Δαμάσκηνα,ζάχαρη( η αναλογία ζάχαρης φρούτου είναι κανονικά όση ποσότητα φρούτου ,τόσο και ζαχαρης,οπότε κανονίζετε ανάλογα με τις ποσότητες,εγώ δεν τα βάζω σε ίσα μέρη δοκιμάζω και το κάνω ανάλογα με το πόσο γλυκιά μου αρέσει η μαρμελάδα)1 μηλο,2 βανίλλιες,1 λεμονι,η 2 ανάλογα με την ποσότητα του φρούτου πάλι
 Πλένετε καλά τα δαμάσκηνα και τους βγάζετε τα κουκουτσια
 Πλένετε το μήλο και το καθαρίζετε το κόβετε σε κομματάκια και στίβετε και το λεμόνι
( το μήλο το βάζετε γιατι περιέχει πηκτίνη και βοηθάει στο πηξιμο της μαρμελάδας αλλά και για πιο ωραία γέυση,το λεμόνι για να συντηρηθεί η μαρμελάδα σας,και σ αυτά η ποσότητα αλλάζει ανάλογα με την ποσότητα των φρούτων)
 Ετοιμάζεται και τη ζάχαρη με τις βανίλλες
 Βάζετε τα καθαρισμένα δαμάσκηνα σε μια μεγάλη κατσαρόλα

 Προσθέτετε και τη ζάχαρη το μήλο το λεμόνι και τις βανίλλιες
 Τα αφήνετε να βράσουν σε σιγανή φωτιά και να βγάλουν τα υγρά τους,αφου βράσουν για μισή ώρα τα σβήνετε και τα αφήνετε να μείνουν ένα βράδυ για να βγάλουν ολα τα υγρά τα φρουτα

Την επόμενη ,μέρα τα βράζετε να μαλακώσουν καλα τα φρουτα,και τότε τα περνάτε απο το μπλέντερ να γίνουν πολτός.( Εγώ περνάω τη μισή ποσότητα φρούτου για να έχει μέσα κομματια,μ αρέσει περισότερο)



Τα βάζα τα έχετε πλύνει καλά και τα έχετε βάλει άδεια όπως είναι στο φούρνο στους 100 βαθμούς για 20 λεπτά να αποστειρωθούν,τα καπάκια εγω τα περνάω με ένα βαμβάκι βουτηγμένο σε καθαρό οινόπνευμα η τσίπουρο
Οπως είναι καυτή η μαρμελάδα γεμίζετε τα βάζα και τα κλείνετε καλά τα γυρνάτε ανάποδα και τα αφήνετε να κρυώσουν καλά και μετά τα γυρνάτε με το καπάκι πάνω
Είναι μια πολύ νόστιμη μαρμελάδα που συνοδεύει πολύ ωραία το πρωινό σας
Η θα σας φανεί πολύ χρήσιμη στο να φτιάξετε ωραία βουτήματα γλυκά η γεμιστά κέικ,η οτι άλλο φανταστείτε,είπαμε η μαγειρική ,η ζαχαροπλαστική είναι μεράκι και φαντασία
                                                                ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !!!!!!

Σχόλια

Τα διάσημα μας

Ελιές πράσινες ξυδάτες

Ελιές ,αλάτι ,νερό ξύδι.

 Μαζεύετε τι ελιές και αφού τις χαράξετε ελαφρά με τη μύτη ενός μαχαιριού
 τις βάζετε σε ένα δοχείο και το γεμίζετε ως επάνω νερό.
 Αλλάζετε το νερό για δέκα μέρες για να ξεπικρίσουν
 Μετά τις δέκα μέρες θα δείτε να έχουν αλλάξει και λίγο το χρώμα τους
 Τις πασπαλίζετε με αλάτι κατά προτίμηση ψιλό .
 Τις αφήνετε έτσι μέσα στο δοχείο για 48 ώρες.Το αλάτι γι αυτό πρέπει να είναι ψιλό, το χοντρό αν μείνει πάνω τους τις μαλακώνει.
 Αφού περάσουν οι ώρες που πρέπει
ρίχνετε το ξύδι και γεμίζετε ως επάνω το δοχείο με νερό.











Η αναλογία είναι  στα 36 κιλά ελιές  που είχα εγώ 4,5 κιλά αλάτι και το ξύδι περίπου 6 λίτρα. Εσείς προσαρμόζετε τις ποσότητες ανάλογα.Για το πρώτο διάστημα τις ακατεύετε με μια κουτάλα και ανάλογα αφού τις δοκιμάσετε συμπληρώνετε αλάτι η ξύδι, όπως σας αρέσει η γεύση.Να προτιμήσετε να είναι προς το ξυνό γιατί τις κρατάει πιο σκληρές.Όταν γίνουν όπως τις θέλετε γεμίζετε μερικά βάζα και βάζετε ως επάνω μισό μισό σπορέλαιο και ελαιόλαδο.Αν θέλετε …

Θράψαλα γεμιστά στη γάστρα

4 μεγάλα φρέσκα θράψαλα,2 ντομάτες ώριμες,1 πράσινη ,1 κόκκινη πιπεριά,100γραμμάρια κεφαλοτύρι,100 γραμμάρια γκούντα ,100 γραμμάρια φέτα,και 50 γραμμάρια κασέρι παραδοσιακό,3 κλαδάκια βασιλικό,θυμάρι,κόκκινο πιπέρι,μπούκοβο,ελαιόλαδο,αλάτι ,κρασί άσπρο.
 Καθαρίζετε τα θράψαλα κόβοντας ελαφρά το κεφάλι και τραβώντας θα βγουν μαζί και τα εντόσθια.
Μετά τα βγάλετε και το κόκκαλο το κεντρικό από το θράψαλο( αυτό που είναι σαν ναύλον ,το δείχνω στη φώτο)
 Πλένετε τα λαχανικά και τα έχετε έτοιμα.
 Πλένετε τα θράψαλα καλά μέσα ,έξω και τα αφήνετε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν απο τα υγρά τους.
 Κόβετε τις πιπεριές σε λουρίδες και τα τυριά σε μαστουνάκια.
Ετοιμάζετε και τα μπαχαρικά.
 Πασπαλίζετε μέσα έξω τα θράψαλα με τα μπαχαρικά.
 Τα γεμίζετε με τα τυριά και τα λαχανικά.
Βάζετε από ένα μπαστουνάκι από το κάθε τυρί και από όλα τα λαχανικά.
Τα κλείνετε με μια οδοντογλυφίδα για να μην τρέξουν τα τυριά.
Τα βάζετε σε μια γάστρα και όσα λαχανικά περισσέψουν τα βάζετε στην άλλη άκρη της γάστρας μαζί με …

Κουκιά φρέσκα λαδερά

1 κιλό κουκιά φρέσκα,1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια,Από μισό ματσάκι άνηθο και δυόσμο,1φλυτζανακι του καφέ ελαιόλαδο( ή και λίγο παραπάνω γιατί σηκώνουν να είναι λίγο παραπάνω λαδερά), μια ντομάτα ,μια κουταλιά γεμάτη σούπας πελτέ ντομάτας,αλάτι ,πιπέρι μαύρο και  κόκκινο                                                         
 Καθαρίζουμε ,πλένουμε και ζεματίζουμε  για λίγη ώρα τα κουκιά(3-4 λεπτά σε νερό που βράζει),                                                         
  Κόβουμε τα κρεμμυδάκια και το δυόσμο μαζί με τον άνηθο και τα βάζουμε να μαραθούν μαζί με τα κουκιά ,το λάδι  ,το αλάτι και τα πιπέρια . Αφού τσιγαριστούν για λίγο ρίχνετε τη ντομάτα κομμένη σε κυβάκια μαζί με τον πελτέ.                                                                                                                     Ρίχνουμε και νερό μέχρι να σκεπαστούν τα κουκιά.Είναι έτοιμα όταν τα δείτε και μείνουν μόνο με το λάδι.                                                                            …