Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κολοκυθόπιτα γλυκιά

ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΛΛΟ
1 κούπα χλιαρό νερό
3  κουταλιες ελαιόλαδο
1 κουταλιά ξύδι
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις όσο πάρει , περίπου ένα κιλό αλλά η ζύμη δεν πρέπει να είναι ούτε μαλακια ούτε σφιχτή για αυτό όσο αλεύρι περισσέψει το κρατάμε για το άνοιγμα των φύλλων.
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
Περίπου ένα κιλό κολοκύθα η ένα μέτριο κολοκύθι κίτρινο
3,5 φλυτζάνια ζάχαρη
1 κουταλάκια κανέλα
1κουπα καρύδια χοντροκομμένα
Μισή κούπα σταφίδες
1 φλυτζανα ελαιόλαδο
1 φλυτζανα καλαμποκελαιο.


Ανακατεύετε καλά όλα τα υλικά για τη ζύμη ρίχνοντας λίγο λίγο το αλεύρι μέχρι να πετύχετε τη ζύμη όπως είπαμε. Κόβετε τη ζύμη σε μπαλάκια τη ζύμη και την αφήνετε να φουσκώσει περίπου μισή ώρα για να ανοίγουν καλά τα φύλλα. Επίσης όταν τα ανοίγετε στο αλεύρι ανακατεύετε και λίγο νισεστε για να ανοίγουν πιο εύκολα. Μέχρι να φουσκώσουν λίγο τα φύλλα ετοιμάζετε τη γέμιση. Τρίβετε το κολοκύθι σε τρίφτη και το πατάτε να φύγουν τα πολλά υγρά του και ρίχνετε τη ζάχαρη τα καρύδια τις σταφίδες την κανέλα και τα ανακατεύετε να ενσωματωθούν. …

Εκμέκ κανταίφι (τσουρεκογλυκό)

Γλυκό νόστιμο απο περίσσευμα τσουρεκιού



1 μεγάλο τσουρέκι δικό σας η έτοιμο,ένα φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη ,2 φλυτζάνια τσαγιού γάλα,1 φακελάκι σαντιγί,κανέλα,καρύδια τρούφα,φράουλες και πορτοκάλι η ότι φρούτο σας αρέσει

Προσθήκη λεζάντας
 Ρίχνετε το γάλα και τη ζάχαρη μέσα σε μια κατσαρόλα και τη βάζετε σε σιγανή φωτιά
 Κόβετε το τσουρέκι σε φέτες πάχους ενάμιση εκατοστού περίπου.
Τις στρώνετε σε σειρά σε ένα ταψί

 Τις βάζετε να ψηθούν στους 200 βαθμούς Κελσίου στον αέρα και τις βγάζετε όταν θα έχουν πάρει ένα ξανθό χρώμα

 Ανακατέψτε το γάλα για να λιώσει η ζάχαρη και σιγά σιγά το μείγμα δένει  και πηχτώνει.
Ρίχνετε το γάλα με τη ζάχαρη πάνω στις ροδοψημένες φέτες τσουρεκιού και τις ξαναβάζετε στο φούρνο,μέχρι να απορροφηθεί
 Στρώνετε σε ταψάκι αλουμινίου μια λαδόκολλα και βάζετε σε σειρά τις φέτες του τσουρεκιού που έχουν κρυώσει μετά το ψήσιμο

Τις στρώνετε σε σειρές στο ταψάκι ,στα κενά κόβετε κομμάτια τσουρεκιού και το σφηνώνετε ανάμεσα ,ρίχνετε από πάνω αρκετή κανέλα

 Χτυπάτε το γάλα με τη σαντιγί μέχρι να γίνει αφράτη


 Στρώνετε τη σαντιγί πάνω στις φέτες τσουρεκιού
Επαναλαμβάνετε το ίδιο για τη δεύτερη σειρά.
Όταν τελειώσετε και στην πάνω σειρά το στρώσιμο της σαντιγί
ρίχνετε καρύδια ψημένα στο φούρνο και και κομμένα στο μπλεντεράκι


 Ρίχνετε ακόμη τρούφα σοκολάτας και στολίζετε με φρούτα της αρεσκείας σας..
 Είναι ένα εύκολο και νόστιμο γλυκό και επιπλέον εκμεταλλεύεστε και το τσουρέκι που σας έχει μείνει από το Πάσχα
 Μπορείτε να το φτιάξετε βέβαια και όλο το χρόνο παίρνοντας τσουρέκι έτοιμο .
Συνοδεύει άνετα τα καφεδακια σας και είναι μια γλυκια και απόλαυση
                                                 ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

Σχόλια

Ο χρήστης Κέρινα Ποιήματα είπε…
ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ Νέλη μου!
Υπέροχη παρουσίαση , αναλυτική!
Σε ευχαριστούμε για όλα!!!
την αγάπη μου!
Καλή Πρωτομαγιά και καλό μήνα!
Ο χρήστης Mia είπε…
Μμμ!!! Μου άνοιξε η όρεξη!!! Αναλυτικότατη και νοστιμότατη συνταγή! Ευχαριστούμε και μπράβο σου!

Τα διάσημα μας

Ελιές πράσινες ξυδάτες

Ελιές ,αλάτι ,νερό ξύδι.

 Μαζεύετε τι ελιές και αφού τις χαράξετε ελαφρά με τη μύτη ενός μαχαιριού
 τις βάζετε σε ένα δοχείο και το γεμίζετε ως επάνω νερό.
 Αλλάζετε το νερό για δέκα μέρες για να ξεπικρίσουν
 Μετά τις δέκα μέρες θα δείτε να έχουν αλλάξει και λίγο το χρώμα τους
 Τις πασπαλίζετε με αλάτι κατά προτίμηση ψιλό .
 Τις αφήνετε έτσι μέσα στο δοχείο για 48 ώρες.Το αλάτι γι αυτό πρέπει να είναι ψιλό, το χοντρό αν μείνει πάνω τους τις μαλακώνει.
 Αφού περάσουν οι ώρες που πρέπει
ρίχνετε το ξύδι και γεμίζετε ως επάνω το δοχείο με νερό.











Η αναλογία είναι  στα 36 κιλά ελιές  που είχα εγώ 4,5 κιλά αλάτι και το ξύδι περίπου 6 λίτρα. Εσείς προσαρμόζετε τις ποσότητες ανάλογα.Για το πρώτο διάστημα τις ακατεύετε με μια κουτάλα και ανάλογα αφού τις δοκιμάσετε συμπληρώνετε αλάτι η ξύδι, όπως σας αρέσει η γεύση.Να προτιμήσετε να είναι προς το ξυνό γιατί τις κρατάει πιο σκληρές.Όταν γίνουν όπως τις θέλετε γεμίζετε μερικά βάζα και βάζετε ως επάνω μισό μισό σπορέλαιο και ελαιόλαδο.Αν θέλετε …

Θράψαλα γεμιστά στη γάστρα

4 μεγάλα φρέσκα θράψαλα,2 ντομάτες ώριμες,1 πράσινη ,1 κόκκινη πιπεριά,100γραμμάρια κεφαλοτύρι,100 γραμμάρια γκούντα ,100 γραμμάρια φέτα,και 50 γραμμάρια κασέρι παραδοσιακό,3 κλαδάκια βασιλικό,θυμάρι,κόκκινο πιπέρι,μπούκοβο,ελαιόλαδο,αλάτι ,κρασί άσπρο.
 Καθαρίζετε τα θράψαλα κόβοντας ελαφρά το κεφάλι και τραβώντας θα βγουν μαζί και τα εντόσθια.
Μετά τα βγάλετε και το κόκκαλο το κεντρικό από το θράψαλο( αυτό που είναι σαν ναύλον ,το δείχνω στη φώτο)
 Πλένετε τα λαχανικά και τα έχετε έτοιμα.
 Πλένετε τα θράψαλα καλά μέσα ,έξω και τα αφήνετε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν απο τα υγρά τους.
 Κόβετε τις πιπεριές σε λουρίδες και τα τυριά σε μαστουνάκια.
Ετοιμάζετε και τα μπαχαρικά.
 Πασπαλίζετε μέσα έξω τα θράψαλα με τα μπαχαρικά.
 Τα γεμίζετε με τα τυριά και τα λαχανικά.
Βάζετε από ένα μπαστουνάκι από το κάθε τυρί και από όλα τα λαχανικά.
Τα κλείνετε με μια οδοντογλυφίδα για να μην τρέξουν τα τυριά.
Τα βάζετε σε μια γάστρα και όσα λαχανικά περισσέψουν τα βάζετε στην άλλη άκρη της γάστρας μαζί με …

Κουκιά φρέσκα λαδερά

1 κιλό κουκιά φρέσκα,1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια,Από μισό ματσάκι άνηθο και δυόσμο,1φλυτζανακι του καφέ ελαιόλαδο( ή και λίγο παραπάνω γιατί σηκώνουν να είναι λίγο παραπάνω λαδερά), μια ντομάτα ,μια κουταλιά γεμάτη σούπας πελτέ ντομάτας,αλάτι ,πιπέρι μαύρο και  κόκκινο                                                         
 Καθαρίζουμε ,πλένουμε και ζεματίζουμε  για λίγη ώρα τα κουκιά(3-4 λεπτά σε νερό που βράζει),                                                         
  Κόβουμε τα κρεμμυδάκια και το δυόσμο μαζί με τον άνηθο και τα βάζουμε να μαραθούν μαζί με τα κουκιά ,το λάδι  ,το αλάτι και τα πιπέρια . Αφού τσιγαριστούν για λίγο ρίχνετε τη ντομάτα κομμένη σε κυβάκια μαζί με τον πελτέ.                                                                                                                     Ρίχνουμε και νερό μέχρι να σκεπαστούν τα κουκιά.Είναι έτοιμα όταν τα δείτε και μείνουν μόνο με το λάδι.                                                                            …