Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κολοκυθόπιτα γλυκιά

ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΛΛΟ
1 κούπα χλιαρό νερό
3  κουταλιες ελαιόλαδο
1 κουταλιά ξύδι
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις όσο πάρει , περίπου ένα κιλό αλλά η ζύμη δεν πρέπει να είναι ούτε μαλακια ούτε σφιχτή για αυτό όσο αλεύρι περισσέψει το κρατάμε για το άνοιγμα των φύλλων.
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
Περίπου ένα κιλό κολοκύθα η ένα μέτριο κολοκύθι κίτρινο
3,5 φλυτζάνια ζάχαρη
1 κουταλάκια κανέλα
1κουπα καρύδια χοντροκομμένα
Μισή κούπα σταφίδες
1 φλυτζανα ελαιόλαδο
1 φλυτζανα καλαμποκελαιο.


Ανακατεύετε καλά όλα τα υλικά για τη ζύμη ρίχνοντας λίγο λίγο το αλεύρι μέχρι να πετύχετε τη ζύμη όπως είπαμε. Κόβετε τη ζύμη σε μπαλάκια τη ζύμη και την αφήνετε να φουσκώσει περίπου μισή ώρα για να ανοίγουν καλά τα φύλλα. Επίσης όταν τα ανοίγετε στο αλεύρι ανακατεύετε και λίγο νισεστε για να ανοίγουν πιο εύκολα. Μέχρι να φουσκώσουν λίγο τα φύλλα ετοιμάζετε τη γέμιση. Τρίβετε το κολοκύθι σε τρίφτη και το πατάτε να φύγουν τα πολλά υγρά του και ρίχνετε τη ζάχαρη τα καρύδια τις σταφίδες την κανέλα και τα ανακατεύετε να ενσωματωθούν. …

Καλά Χριστούγεννα......και πάλι!!!!


 Ήρθαν λέει τα Χριστούγεννα,κοντοζυγώνει η μεγάλη γιορτή....
Μα τι άραγε μας τη θυμίζει?
Μην είναι τα εγκλήματα που γίνονται απανωτά μέσα στις ίδιες τις οικογένειες?
Μην είναι η φτώχεια και η ανέχεια που έχει πιάσει τον κόσμο όλο?
Μην είναι τα βαριά πράγματα που κάθε μέρα μας τριγυρίζουν?
Όλη η γη ένα μεγάλο καζάνι που βράζει ασταμάτητα χωρίς κανείς να ξέρει τι θα ξεβράσει σε ανύποπτη στιγμή....

 Όλα θυσιάστηκαν στο βωμό του ψέμματος,της υπεροψίας,του καταναλωτισμού,της δηθενιας ας μου επιτραπεί η λέξη αυτή....πόσο ματαιόδοξοι γίναμε και χάσαμε την ανθρωπιά μας....
Και τώρα τι?
Θλίψη ,κατήφεια,άγχος και κατάθλιψη....
Τα αποκτήματα του πολιτισμού λέει,της ζωής που υιοθετήσαμε για να μην μας πουν οπισθοδρομικούς...
Ξεχάσαμε τα χωριά μας την απλή και λιτή ζωή ,τότε που η μητέρα έφτιαχνε την βασιλόπιτα από υλικά απλά...

 Τότε που δεν είχαμε δένδρο να στολίσουμε,τότε που είχαμε ένα ζευγάρι παπούτσια...
Ένα μπαλόνι για παιχνίδι Χριστουγέννων,που λέγαμε Κάλαντα για φρούτα και καρύδια,που ξεπαγιάζαμε παίζοντας στους δρόμους και στις αυλές ανέμελα....
Που όλα ήταν λιγοστά  αλλά ο κόσμος χαιρόταν...σε αντίθεση με σήμερα που όλα πάλι λιγόστεψαν αλλά ο κόσμος κλαίει και είναι κατηφής
 Ε είναι καιρός κάτι να γίνει να δούμε λίγο πιο μακριά ,να ζεστάνουμε τις καρδιές και να ανοίξουμε το μυαλό μας με σκέψεις πιο αγνές ,να θεωρούμε τους φίλους ,πραγματικά φίλους,τους συγγενείς
πραγματικά συγγενείς,να μιλαμε με το βλεμμα καθαρό και ήρεμο λέγοντας πάντα ότι σκεφτόστε και όχι ότι θελουμε να πούμε με κάποιο σκοπό....
Να ξεχάσουμε τις πικρίες και τις δηλητηριώδεις σκέψεις που μας κάνουν τη ζωή ακόμη πιο δύσκολη
Να αφήσουμε το Χριστό να γεννηθεί πραγματικά στην καρδιά και την ψυχή μας

Ισως δεν έχουν χαθεί όλα ,ίσως τα φετινά Χριστούγεννα να είναι πιό όμορφα ,ίσως να μην υπάρχουν τόσοι άρρωστοι και δυστυχισμένοι ...
Ισως πάμε να βρούμε κάτι απο τα παλιά κι όμορφα Χριστούγεννα ,μέσα στην απλότητα και το σεβασμό στο συνάνθρωπο....
Ισως ακόμη να μπορέσουμε να ζεστάνουμε τις καρδιές και μαζί και όσων είναι γύρω μας...
Ισως υπάρχει ακόμη ομορφιά και χαρά σ αυτή την πλάση που κάποιες χιλιάδες χρόνια πρίν ήρθε κάποιος και τη φώτισε με φώς και λάμψη περίσσια.........
Ας το ευχηθούμε ,ας το ελπίσουμε και που ξέρεις θαύματα γίνονται και απο το πουθενά ....πάντα λπιζα πάντα πίστευα οτι αυτές οι μέρες έχουν κάτι ξεχωριστό ,και οτι οι νύχτες είναι μαγικές και γεμάτες με το πνεύμα των Χριστουγέννων που γυρνάει σε όλες τις καρδιές τις φωτίζει και αλλάζει το κακό σε καλό και τη στεναχώρια σε χαρά
Καλά Χριστούγεννα σε όλους με υγεία πάνω απο όλα ,αγάπη και κατάνυξη
                                            ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ!!!!!

Σχόλια

Ο χρήστης ασωτος γιος είπε…
καλα χριστουγεννα , αγαπη και υγεια
να περασεις ομορφα
Ο χρήστης Μαρία Έλενα είπε…
Καλά Χριστούγεννα.
Φιλάκια ...
Ο χρήστης Norma2 είπε…
Desde Argentina te deseo unas Felices Fiestas!
Besos Nely
Ο χρήστης Κέρινα Ποιήματα είπε…
Εχεις απόλυτο δίκιο Χρυσούλα μου!
Ισως...όλα να αλλάξουν αν λίγο λίγο ο καθένας μας..αλλάξει τον εαυτό του στο καλύτερο!
Την αγάπη μου, καλή συνέχεια στις γιορτές και η ευχή μας να πιάσει τόπο στις καρδιές!
Χρόνια πολλά!!!
Ο χρήστης Maria είπε…
Χρόνια Πολλά!!!!
Καλές Γιορτές,με υγεία και αγάπη!!!!
Ο χρήστης Sofia Tsimari είπε…
καλα τα λες Χρυσουλα μια χαρα τα λες!!!!

Τα διάσημα μας

Ελιές πράσινες ξυδάτες

Ελιές ,αλάτι ,νερό ξύδι.

 Μαζεύετε τι ελιές και αφού τις χαράξετε ελαφρά με τη μύτη ενός μαχαιριού
 τις βάζετε σε ένα δοχείο και το γεμίζετε ως επάνω νερό.
 Αλλάζετε το νερό για δέκα μέρες για να ξεπικρίσουν
 Μετά τις δέκα μέρες θα δείτε να έχουν αλλάξει και λίγο το χρώμα τους
 Τις πασπαλίζετε με αλάτι κατά προτίμηση ψιλό .
 Τις αφήνετε έτσι μέσα στο δοχείο για 48 ώρες.Το αλάτι γι αυτό πρέπει να είναι ψιλό, το χοντρό αν μείνει πάνω τους τις μαλακώνει.
 Αφού περάσουν οι ώρες που πρέπει
ρίχνετε το ξύδι και γεμίζετε ως επάνω το δοχείο με νερό.











Η αναλογία είναι  στα 36 κιλά ελιές  που είχα εγώ 4,5 κιλά αλάτι και το ξύδι περίπου 6 λίτρα. Εσείς προσαρμόζετε τις ποσότητες ανάλογα.Για το πρώτο διάστημα τις ακατεύετε με μια κουτάλα και ανάλογα αφού τις δοκιμάσετε συμπληρώνετε αλάτι η ξύδι, όπως σας αρέσει η γεύση.Να προτιμήσετε να είναι προς το ξυνό γιατί τις κρατάει πιο σκληρές.Όταν γίνουν όπως τις θέλετε γεμίζετε μερικά βάζα και βάζετε ως επάνω μισό μισό σπορέλαιο και ελαιόλαδο.Αν θέλετε …

Θράψαλα γεμιστά στη γάστρα

4 μεγάλα φρέσκα θράψαλα,2 ντομάτες ώριμες,1 πράσινη ,1 κόκκινη πιπεριά,100γραμμάρια κεφαλοτύρι,100 γραμμάρια γκούντα ,100 γραμμάρια φέτα,και 50 γραμμάρια κασέρι παραδοσιακό,3 κλαδάκια βασιλικό,θυμάρι,κόκκινο πιπέρι,μπούκοβο,ελαιόλαδο,αλάτι ,κρασί άσπρο.
 Καθαρίζετε τα θράψαλα κόβοντας ελαφρά το κεφάλι και τραβώντας θα βγουν μαζί και τα εντόσθια.
Μετά τα βγάλετε και το κόκκαλο το κεντρικό από το θράψαλο( αυτό που είναι σαν ναύλον ,το δείχνω στη φώτο)
 Πλένετε τα λαχανικά και τα έχετε έτοιμα.
 Πλένετε τα θράψαλα καλά μέσα ,έξω και τα αφήνετε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν απο τα υγρά τους.
 Κόβετε τις πιπεριές σε λουρίδες και τα τυριά σε μαστουνάκια.
Ετοιμάζετε και τα μπαχαρικά.
 Πασπαλίζετε μέσα έξω τα θράψαλα με τα μπαχαρικά.
 Τα γεμίζετε με τα τυριά και τα λαχανικά.
Βάζετε από ένα μπαστουνάκι από το κάθε τυρί και από όλα τα λαχανικά.
Τα κλείνετε με μια οδοντογλυφίδα για να μην τρέξουν τα τυριά.
Τα βάζετε σε μια γάστρα και όσα λαχανικά περισσέψουν τα βάζετε στην άλλη άκρη της γάστρας μαζί με …

Κουκιά φρέσκα λαδερά

1 κιλό κουκιά φρέσκα,1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια,Από μισό ματσάκι άνηθο και δυόσμο,1φλυτζανακι του καφέ ελαιόλαδο( ή και λίγο παραπάνω γιατί σηκώνουν να είναι λίγο παραπάνω λαδερά), μια ντομάτα ,μια κουταλιά γεμάτη σούπας πελτέ ντομάτας,αλάτι ,πιπέρι μαύρο και  κόκκινο                                                         
 Καθαρίζουμε ,πλένουμε και ζεματίζουμε  για λίγη ώρα τα κουκιά(3-4 λεπτά σε νερό που βράζει),                                                         
  Κόβουμε τα κρεμμυδάκια και το δυόσμο μαζί με τον άνηθο και τα βάζουμε να μαραθούν μαζί με τα κουκιά ,το λάδι  ,το αλάτι και τα πιπέρια . Αφού τσιγαριστούν για λίγο ρίχνετε τη ντομάτα κομμένη σε κυβάκια μαζί με τον πελτέ.                                                                                                                     Ρίχνουμε και νερό μέχρι να σκεπαστούν τα κουκιά.Είναι έτοιμα όταν τα δείτε και μείνουν μόνο με το λάδι.                                                                            …