Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κολοκυθόπιτα γλυκιά

ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΛΛΟ
1 κούπα χλιαρό νερό
3  κουταλιες ελαιόλαδο
1 κουταλιά ξύδι
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις όσο πάρει , περίπου ένα κιλό αλλά η ζύμη δεν πρέπει να είναι ούτε μαλακια ούτε σφιχτή για αυτό όσο αλεύρι περισσέψει το κρατάμε για το άνοιγμα των φύλλων.
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
Περίπου ένα κιλό κολοκύθα η ένα μέτριο κολοκύθι κίτρινο
3,5 φλυτζάνια ζάχαρη
1 κουταλάκια κανέλα
1κουπα καρύδια χοντροκομμένα
Μισή κούπα σταφίδες
1 φλυτζανα ελαιόλαδο
1 φλυτζανα καλαμποκελαιο.


Ανακατεύετε καλά όλα τα υλικά για τη ζύμη ρίχνοντας λίγο λίγο το αλεύρι μέχρι να πετύχετε τη ζύμη όπως είπαμε. Κόβετε τη ζύμη σε μπαλάκια τη ζύμη και την αφήνετε να φουσκώσει περίπου μισή ώρα για να ανοίγουν καλά τα φύλλα. Επίσης όταν τα ανοίγετε στο αλεύρι ανακατεύετε και λίγο νισεστε για να ανοίγουν πιο εύκολα. Μέχρι να φουσκώσουν λίγο τα φύλλα ετοιμάζετε τη γέμιση. Τρίβετε το κολοκύθι σε τρίφτη και το πατάτε να φύγουν τα πολλά υγρά του και ρίχνετε τη ζάχαρη τα καρύδια τις σταφίδες την κανέλα και τα ανακατεύετε να ενσωματωθούν. …

Μεγάλη Τρίτη...

Μεγάλη Τρίτη  των Παθών
Μεγάλη Τρίτη σήμερα....ο ουρανός βαρύς συννεφιασμένος,σαν να περιμένει κάτι ?
Σαν να είναι στεναχωρημένος για τα Πάθη του Κυρίου μας...?
Σαν να κλαίει για τη δυστυχία στον κόσμο όλο ,πόση να είναι άραγε?
Πόση βλέπουμε και ξέρουμε και πόση είναι κρυφή,αθέατη και καλά κρυμμένη σε καρδιές και ψυχές?
Είναι κάτι τέτοιες μέρες που πιάνεσαι από ένα όνειρο και μια ανάμνηση για να προχωρήσεις πιο κάτω,για να πεις ότι κι εσύ ζεις....
Κοιτάς γύρω και βλέπεις κόσμο που έχει τα δικά του θέματα που τον ταλαιπωρούν,λες ε ...να όλοι μας κάτι μας βαραίνει και περνάει ο καιρός και εσύ όλο περιμένεις την λύτρωση με κάποιο τρόπο.
Λύτρωση που πρέπει να έρθει για όλους μας ,με Πίστη και σύνεση με ταπεινοφροσύνη και σεβασμό που χάθηκαν δυστυχώς σε τούτο εδώ τον κόσμο που ζούμε...
Ο Κύριος με την Σταύρωση του κάτι μας δίδαξε που δυστυχώς ξεχνάμε η το προσαρμόζουμε σύμφωνα με τα δικά μας θέλω...
Ο άνθρωπος δυστυχώς έχει πάθη και αδυναμίες που τον τραβάνε κάτω και δεν μπορεί να εξυψώσει τον εαυτό του και να τον κάνει καλύτερο..
Θέλει δουλειά πολλή αυτό,και δυστυχώς έχει δρόμο μακρύ και δύσκολο,με περιορισμούς στα θέλω με σκέψεις καθαρές με καρδιά ανοιχτή με βλέμμα ξάστερο..
Δυστυχώς η κοινωνία και ο τρόπος ζωής δεν μας επιτρέπει να έχουμε τόση αγνότητα όση θα θέλαμε ίσως γιατί η πονηρία και η διπροσωπία βασιλεύει παντού,αλλά ας προσπαθήσουμε τουλάχιστον να κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε...εγώ θα πω πρώτα για τους άλλους και ας φανεί κάπως περισσότερο αλτρουιστικό και μετά για μας..
Η Μεγάλη εβδομάδα ας μας διδάξει κάποια πράγματα και ας μας βάλει να σκεφτούμε λίγο περισσότερο και με λιγότερη πονηριά,έπαρση και συμφέρον

Σχόλια

Ο χρήστης Μαρία Έλενα είπε…
Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα με υγεία.
Φιλάκια ...
Ο χρήστης Chrisi είπε…
Ευχαριστώ πολύ επίσης το ιδιο εύχομαι και σε σενα

Τα διάσημα μας

Ελιές πράσινες ξυδάτες

Ελιές ,αλάτι ,νερό ξύδι.

 Μαζεύετε τι ελιές και αφού τις χαράξετε ελαφρά με τη μύτη ενός μαχαιριού
 τις βάζετε σε ένα δοχείο και το γεμίζετε ως επάνω νερό.
 Αλλάζετε το νερό για δέκα μέρες για να ξεπικρίσουν
 Μετά τις δέκα μέρες θα δείτε να έχουν αλλάξει και λίγο το χρώμα τους
 Τις πασπαλίζετε με αλάτι κατά προτίμηση ψιλό .
 Τις αφήνετε έτσι μέσα στο δοχείο για 48 ώρες.Το αλάτι γι αυτό πρέπει να είναι ψιλό, το χοντρό αν μείνει πάνω τους τις μαλακώνει.
 Αφού περάσουν οι ώρες που πρέπει
ρίχνετε το ξύδι και γεμίζετε ως επάνω το δοχείο με νερό.











Η αναλογία είναι  στα 36 κιλά ελιές  που είχα εγώ 4,5 κιλά αλάτι και το ξύδι περίπου 6 λίτρα. Εσείς προσαρμόζετε τις ποσότητες ανάλογα.Για το πρώτο διάστημα τις ακατεύετε με μια κουτάλα και ανάλογα αφού τις δοκιμάσετε συμπληρώνετε αλάτι η ξύδι, όπως σας αρέσει η γεύση.Να προτιμήσετε να είναι προς το ξυνό γιατί τις κρατάει πιο σκληρές.Όταν γίνουν όπως τις θέλετε γεμίζετε μερικά βάζα και βάζετε ως επάνω μισό μισό σπορέλαιο και ελαιόλαδο.Αν θέλετε …

Θράψαλα γεμιστά στη γάστρα

4 μεγάλα φρέσκα θράψαλα,2 ντομάτες ώριμες,1 πράσινη ,1 κόκκινη πιπεριά,100γραμμάρια κεφαλοτύρι,100 γραμμάρια γκούντα ,100 γραμμάρια φέτα,και 50 γραμμάρια κασέρι παραδοσιακό,3 κλαδάκια βασιλικό,θυμάρι,κόκκινο πιπέρι,μπούκοβο,ελαιόλαδο,αλάτι ,κρασί άσπρο.
 Καθαρίζετε τα θράψαλα κόβοντας ελαφρά το κεφάλι και τραβώντας θα βγουν μαζί και τα εντόσθια.
Μετά τα βγάλετε και το κόκκαλο το κεντρικό από το θράψαλο( αυτό που είναι σαν ναύλον ,το δείχνω στη φώτο)
 Πλένετε τα λαχανικά και τα έχετε έτοιμα.
 Πλένετε τα θράψαλα καλά μέσα ,έξω και τα αφήνετε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν απο τα υγρά τους.
 Κόβετε τις πιπεριές σε λουρίδες και τα τυριά σε μαστουνάκια.
Ετοιμάζετε και τα μπαχαρικά.
 Πασπαλίζετε μέσα έξω τα θράψαλα με τα μπαχαρικά.
 Τα γεμίζετε με τα τυριά και τα λαχανικά.
Βάζετε από ένα μπαστουνάκι από το κάθε τυρί και από όλα τα λαχανικά.
Τα κλείνετε με μια οδοντογλυφίδα για να μην τρέξουν τα τυριά.
Τα βάζετε σε μια γάστρα και όσα λαχανικά περισσέψουν τα βάζετε στην άλλη άκρη της γάστρας μαζί με …

Κουκιά φρέσκα λαδερά

1 κιλό κουκιά φρέσκα,1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια,Από μισό ματσάκι άνηθο και δυόσμο,1φλυτζανακι του καφέ ελαιόλαδο( ή και λίγο παραπάνω γιατί σηκώνουν να είναι λίγο παραπάνω λαδερά), μια ντομάτα ,μια κουταλιά γεμάτη σούπας πελτέ ντομάτας,αλάτι ,πιπέρι μαύρο και  κόκκινο                                                         
 Καθαρίζουμε ,πλένουμε και ζεματίζουμε  για λίγη ώρα τα κουκιά(3-4 λεπτά σε νερό που βράζει),                                                         
  Κόβουμε τα κρεμμυδάκια και το δυόσμο μαζί με τον άνηθο και τα βάζουμε να μαραθούν μαζί με τα κουκιά ,το λάδι  ,το αλάτι και τα πιπέρια . Αφού τσιγαριστούν για λίγο ρίχνετε τη ντομάτα κομμένη σε κυβάκια μαζί με τον πελτέ.                                                                                                                     Ρίχνουμε και νερό μέχρι να σκεπαστούν τα κουκιά.Είναι έτοιμα όταν τα δείτε και μείνουν μόνο με το λάδι.                                                                            …