Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κολοκυθόπιτα γλυκιά

ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΛΛΟ
1 κούπα χλιαρό νερό
3  κουταλιες ελαιόλαδο
1 κουταλιά ξύδι
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις όσο πάρει , περίπου ένα κιλό αλλά η ζύμη δεν πρέπει να είναι ούτε μαλακια ούτε σφιχτή για αυτό όσο αλεύρι περισσέψει το κρατάμε για το άνοιγμα των φύλλων.
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
Περίπου ένα κιλό κολοκύθα η ένα μέτριο κολοκύθι κίτρινο
3,5 φλυτζάνια ζάχαρη
1 κουταλάκια κανέλα
1κουπα καρύδια χοντροκομμένα
Μισή κούπα σταφίδες
1 φλυτζανα ελαιόλαδο
1 φλυτζανα καλαμποκελαιο.


Ανακατεύετε καλά όλα τα υλικά για τη ζύμη ρίχνοντας λίγο λίγο το αλεύρι μέχρι να πετύχετε τη ζύμη όπως είπαμε. Κόβετε τη ζύμη σε μπαλάκια τη ζύμη και την αφήνετε να φουσκώσει περίπου μισή ώρα για να ανοίγουν καλά τα φύλλα. Επίσης όταν τα ανοίγετε στο αλεύρι ανακατεύετε και λίγο νισεστε για να ανοίγουν πιο εύκολα. Μέχρι να φουσκώσουν λίγο τα φύλλα ετοιμάζετε τη γέμιση. Τρίβετε το κολοκύθι σε τρίφτη και το πατάτε να φύγουν τα πολλά υγρά του και ρίχνετε τη ζάχαρη τα καρύδια τις σταφίδες την κανέλα και τα ανακατεύετε να ενσωματωθούν. …

Σαρδέλες με ντομάτα ,της μαμάς μου


 1 κιλό σαρδέλες,3 πιπεριές καυτερές,5-6 ώριμες ντομάτες,3 σκελίδες  σκόρδο,αλεύρι για να αλευρώσουμε τις σαρδέλες,καλαμποκέλαιο για το τηγάνισμα ,και λίγο ελαιόλαδο γιατί θα μας χρειασ΄τει στη διάρκεια του μαγειρέματος,αλάτι και κόκκινο πιπέρι.

Τις σαρδέλες τις αφήνετε όσο περισσότερο μπορείτε ,ίσως και το προηγούμενο βράδυ στο ψυγείο με το αλάτι και το κόκκινο πιπέρι για να πάρουν τη γεύση και το άρωμα της πάπρικας,είναι πολύ πιο νόστιμες μετά

 Αφού πλύνετε και καθαρίσετε τις σαρδέλες τις αλευρώνετε και τις βάζετε σε αρκετό καυτό καλαμποκέλαιο στη σειρά στο τηγάνι για να τις τηγανίσετε,για να γίνουν τραγανές στην αρχή έχετε τη φωτιά δυνατά και όταν πιάσουν λίγη κρούστα τη χαμηλώνετε αρκετά


Αφού τις τηγανίσετε όλες παίρνετε τις καυτερές πιπεριές και τους κάνετε μια τρύπα με το μαχαίρι ,αυτό για να βγάλουν λίγη από τη κάψα τους έτσι ώστε να γίνουν πικάντικες οι σαρδέλες σας και όχι πολύ καυτερές γιατί δεν αρέσουν σε όλους τα πολύ καυτερά
 Καθαρίζετε τις σκελίδες σκόρδου και τις κόβετε φετάκια
 Βάζετε ξανά στο τηγάνι τις σαρδέλες σας σε σειρά όπως είναι τηγανισμένες και ρίχνετε μέσα τις πιπεριές το σκόρδο και λίγο ελαιόλαδο.
Τις ψήνετε λιγάκι ακόμη σε χαμηλή φωτιά για να πάρουν το άρωμα από το σκόρδο και την πιπεριά.

Τρίβετε και τις ντομάτες στο μπλεντεράκι η σε τρίφτη
 και όταν είναι έτοιμες οι πιπεριές ρίχνετε και τη ντομάτα να βράσουν λίγο μέσα και να τραβήξει και η ντομάτα τα υγρά της
Όταν δείτε να έχει πηχτώσει η σάλτσα το βγάζετε από τη φωτιά και σερβίρετε με πατάτες τηγανητές και έτσι όπως είναι..
Το φαγητό αυτό το έφτιαχνε η μαμά μου τα Καλοκαίρια όποτε είχε ψάρια στο χωριό γιατί δεν μέναμε και σε μέρος με θάλασσα και έβαζε πάντα φρέσκες ντομάτες και πιπεριές από τον κήπο μας που τις έκοβε κείνη την ώρα
Είναι φαγητό αναμνήσεων και πέρα από τη νοστιμιά μου φέρνει πάντα και μια γλυκιά νοσταλγία ,δοκιμάστε ίσως σας αρέσει και σας
                                                   ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!!!!!!!!

Σχόλια

Ο χρήστης JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε…
Πωπωωω τελειο φαινεται!!!!⛵ Περασα να σου ευχηθω καλο υπόλοιπο καλοκαιριού να περασεις με υγεία και ομορφες στιγμες ⛵
Ο χρήστης Chrisi είπε…
Καλό Καλοκαίρι και σε σένα καλά να περνάς

Τα διάσημα μας

Ελιές πράσινες ξυδάτες

Ελιές ,αλάτι ,νερό ξύδι.

 Μαζεύετε τι ελιές και αφού τις χαράξετε ελαφρά με τη μύτη ενός μαχαιριού
 τις βάζετε σε ένα δοχείο και το γεμίζετε ως επάνω νερό.
 Αλλάζετε το νερό για δέκα μέρες για να ξεπικρίσουν
 Μετά τις δέκα μέρες θα δείτε να έχουν αλλάξει και λίγο το χρώμα τους
 Τις πασπαλίζετε με αλάτι κατά προτίμηση ψιλό .
 Τις αφήνετε έτσι μέσα στο δοχείο για 48 ώρες.Το αλάτι γι αυτό πρέπει να είναι ψιλό, το χοντρό αν μείνει πάνω τους τις μαλακώνει.
 Αφού περάσουν οι ώρες που πρέπει
ρίχνετε το ξύδι και γεμίζετε ως επάνω το δοχείο με νερό.











Η αναλογία είναι  στα 36 κιλά ελιές  που είχα εγώ 4,5 κιλά αλάτι και το ξύδι περίπου 6 λίτρα. Εσείς προσαρμόζετε τις ποσότητες ανάλογα.Για το πρώτο διάστημα τις ακατεύετε με μια κουτάλα και ανάλογα αφού τις δοκιμάσετε συμπληρώνετε αλάτι η ξύδι, όπως σας αρέσει η γεύση.Να προτιμήσετε να είναι προς το ξυνό γιατί τις κρατάει πιο σκληρές.Όταν γίνουν όπως τις θέλετε γεμίζετε μερικά βάζα και βάζετε ως επάνω μισό μισό σπορέλαιο και ελαιόλαδο.Αν θέλετε …

Θράψαλα γεμιστά στη γάστρα

4 μεγάλα φρέσκα θράψαλα,2 ντομάτες ώριμες,1 πράσινη ,1 κόκκινη πιπεριά,100γραμμάρια κεφαλοτύρι,100 γραμμάρια γκούντα ,100 γραμμάρια φέτα,και 50 γραμμάρια κασέρι παραδοσιακό,3 κλαδάκια βασιλικό,θυμάρι,κόκκινο πιπέρι,μπούκοβο,ελαιόλαδο,αλάτι ,κρασί άσπρο.
 Καθαρίζετε τα θράψαλα κόβοντας ελαφρά το κεφάλι και τραβώντας θα βγουν μαζί και τα εντόσθια.
Μετά τα βγάλετε και το κόκκαλο το κεντρικό από το θράψαλο( αυτό που είναι σαν ναύλον ,το δείχνω στη φώτο)
 Πλένετε τα λαχανικά και τα έχετε έτοιμα.
 Πλένετε τα θράψαλα καλά μέσα ,έξω και τα αφήνετε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν απο τα υγρά τους.
 Κόβετε τις πιπεριές σε λουρίδες και τα τυριά σε μαστουνάκια.
Ετοιμάζετε και τα μπαχαρικά.
 Πασπαλίζετε μέσα έξω τα θράψαλα με τα μπαχαρικά.
 Τα γεμίζετε με τα τυριά και τα λαχανικά.
Βάζετε από ένα μπαστουνάκι από το κάθε τυρί και από όλα τα λαχανικά.
Τα κλείνετε με μια οδοντογλυφίδα για να μην τρέξουν τα τυριά.
Τα βάζετε σε μια γάστρα και όσα λαχανικά περισσέψουν τα βάζετε στην άλλη άκρη της γάστρας μαζί με …

Κουκιά φρέσκα λαδερά

1 κιλό κουκιά φρέσκα,1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια,Από μισό ματσάκι άνηθο και δυόσμο,1φλυτζανακι του καφέ ελαιόλαδο( ή και λίγο παραπάνω γιατί σηκώνουν να είναι λίγο παραπάνω λαδερά), μια ντομάτα ,μια κουταλιά γεμάτη σούπας πελτέ ντομάτας,αλάτι ,πιπέρι μαύρο και  κόκκινο                                                         
 Καθαρίζουμε ,πλένουμε και ζεματίζουμε  για λίγη ώρα τα κουκιά(3-4 λεπτά σε νερό που βράζει),                                                         
  Κόβουμε τα κρεμμυδάκια και το δυόσμο μαζί με τον άνηθο και τα βάζουμε να μαραθούν μαζί με τα κουκιά ,το λάδι  ,το αλάτι και τα πιπέρια . Αφού τσιγαριστούν για λίγο ρίχνετε τη ντομάτα κομμένη σε κυβάκια μαζί με τον πελτέ.                                                                                                                     Ρίχνουμε και νερό μέχρι να σκεπαστούν τα κουκιά.Είναι έτοιμα όταν τα δείτε και μείνουν μόνο με το λάδι.                                                                            …