Παρασκευή, 14 Σεπτεμβρίου 2012

Παπρικάσι

Πιάτο με νόστιμο ορεκτικό που περιέχει πιπεριες,φετα και απο πανω ντομάτα τηγανιτή ,συνοδέυεται απο πατάτες τηγανιτές
 1 κιλό πιπεριές για  γέμισμα,2 ντομάτες ώριμες μεγάλες,400 γραμμάρια φέτα,1 ποτηράκι του κρασιού ελαιόλαδο,ρίγανη και αλάτι,1 καυτερή πιπεριά η μπούκοβο.
 Πλένετε και καθαρίζετε από τους σπόρους τις πιπεριές τις κόβετε σε ροδέλες και τις βάζετε σε ένα τηγάνι να τηγανίζονται.
 Κόβετε τις ντομάτες φέτες αρκετά χοντρές και τις αλατίζετε ελαφρά.
 Τις βάζετε κι αυτές να τηγανιστούν.Αφήνετε την κάθε φέτα να τηγανιστεί καλά  και μετά τη γυρίζετε προσεκτικά για να μη διαλυθεί.
 Οι πιπεριές πρέπει και αυτές να πάρουν χρώμα μέσα στο τηγάνι,σ αυτές δε ρίχνουμε αλάτι γιατί θα μπει η φέτα.
Τη ρίχνουμε λοιπόν τρίβοντας την με το χέρι σε αρκετά μεγάλα κομμάτια.Την αφήνουμε στη φωτιά πολύ λίγο γιατί λιώνει αμέσως.Κατεβάζουμε το τηγάνι από τη φωτιά και σερβίρουμε ζεστό μαζί με τις τηγανητές ντομάτες και τηγανητές πατάτες.                     Είναι ουζομεζές αλλά εμείς το τρώμε και μια χαρά για κύριο πιάτο.                                          
Τη συνταγή την έμαθα από την πεθερά μου αλλά αυτή την έφτιαχνε με μυζήθρα και χωρίς την τηγανητή ντομάτα ,εγώ την έχω αλλάξει λίγο.                                       ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!!!!!!!!

Τετάρτη, 12 Σεπτεμβρίου 2012

Μηλόπιτα

Νόστιμη μηλόπιτα γαρνιρισμένη με σαντιγί και τριμένο καρύδι
 4 μήλα,1 κούπα ζάχαρη,
200 γραμμάρια μαργαρίνη,1 κουταλιά της σούπας κανέλα (κοφτή)
ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ
5 αυγά,1 κούπα ζάχαρη,
3 βανίλιες,1 κούπα αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
,μισό κουταλάκι μπαικιν παουντερ.
 Πλένετε και καθαρίζετε τα μήλα,και τα απλώνετε στον πάτο του ταψιού
(το ταψί να είναι νούμερο 30).
Τα βάζετε λίγο στριμωχτά γιατί αν ψηθούν μαζεύουν.
Κόβετε τη μαργαρίνη κομμάτια και τη ρίχνετε από πάνω ,
ρίχνετε και τη ζάχαρη και την κανέλα.

 Τα βάζετε στο φούρνο για 15 λεπτά περίπου, όσο να ετοιμάσετε τη ζύμη.
 Χτυπάτε τα αυγά με τη ζάχαρη να γίνουν αφράτα.Ρίχνετε τη βανίλια ,το μπαίκιν πάουντερ και το αλεύρι ενώ συνεχίζετε το χτύπημα.(η ζύμη να είναι προς το αραιό,σαν χυλός)
 Ρίχνετε το μείγμα στο ταψί με τα μήλα που έχετε βγάλει από το φούρνο και το αφήνετε 5 λεπτά να κρυώσει λίγο.
 Το ψήνετε στους 180 βαθμούς Κελσίου στον αέρα.Το ψήνετε για μισή περίπου ώρα ,η το δοκιμάζετε με μια οδοντογλυφίδα ,αν το τρυπήσετε και βγει στεγνή σημαίνει ότι η μηλόπιτα σας είναι  ψημένη.
Όταν  βγάλετε το ταψί από το φούρνο το αφήνετε για λίγο να κρυώσει και το γυρνάτε ανάποδα σε μια πιατέλα.Έτσι τα μήλα έρχονται από πάνω και η ζύμη πάει κάτω.Αν θέλετε όταν το σερβίρετε της βάζετε λίγη σαντιγί και τριμμένο καρύδι.   ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!!!!!

Δευτέρα, 10 Σεπτεμβρίου 2012

Φιλέτα μπακαλιάρου με λαχανικά

ομορφη πιατέλα με φιλέτα αχνιστού μπακαλιάρου με συνοδεία πατάτας ,καρότου και άλλων λαχανικών
 4 φιλέτα μπακαλιάρου φρέσκου η κατεψυγμένου 1 κιλό πατατούλες μικρές,4 καρότα,2 λεμόνια,1 μεγάλο κρεμμύδι, μισό ποτηράκι κρασί άσπρο,κόκκινο πιπέρι , αλάτι μαϊντανό.
 Καθαρίζετε τις πατάτες και αφού τις πλύνετε τις χαράζετε ελαφρά σταυρωτά ,και τα καρότα επίσης,το ίδιο κάνετε και με το κρεμμύδι.Πλένετε και ρίχνετε αλάτι,πιπέρι κόκκινο και κρασί στο ψάρι.Το αφήνετε έτσι για όση ώρα πάρει να βράσουν τα λαχανικά.
 Τα βάζετε όλα μαζί με το λάδι, το αλάτι  και το πιπέρι σε μια κατσαρόλα(εγώ έχω ένα βαθύ τηγάνι με καπάκι που με βολεύει πολύ) και τα τηγανίζετε ελαφρά.Τα σβήνετε με το χυμό από τα λεμόνια και λίγο κρασί.
Αφήνετε να πάρουν έτσι μερικές βράσεις  και ρίχνετε νερό όσο να σκεπαστούν καλά.Τα βράζετε όσο να μαλακώσουν.Μόλις δείτε ότι έγιναν(τα τσιμπάτε με το πιρούνι) ρίχνετε αρκετό μαϊντανό και το ψάρι.Αφήνετε να βράσουν 10 λεπτά ακόμη και είναι έτοιμο.                     ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!!!!!!!!!






Το πρωί πίνοντας τον καφέ μου στην αυλή είδα τον ταχυδρόμο να πλησιάζει και να μου φέρνει ένα μεγάλο φάκελλο από αυτούς που συνήθως μας στέλνουν κάτι
Έχετε ένα δεματάκι μου είπε.Κοίταξα για τον αποστολέα και είδα το όνομα της Αλιόνας.http://alyonapar.blogspot.gr/Είχε έρθει το δωράκι που είχε κερδίσει ο γατούλης μου. Στην πραγματικότητα είναι πολύ πιο όμορφο .Το αδικούν οι φωτογραφίες πολύ .Φτιαγμένο με μεράκι και προσεγμένο.ΤΗΝ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ  για άλλη μια φορά και της εύχομαι καλή Σχολική χρονιά μιας και η Αλιόνα μας είναι μικρούλα και μαθήτρια Να είσαι καλά κοπέλα μου και να σε χαίρεται η οικογένειά σου.Φιλάκια πολλά και ειλικρινή.




Παρασκευή, 7 Σεπτεμβρίου 2012

Σπετσοφάι

Λουκάνικο με σαλτσα ντοματα και λαχανικά
 2 χωριάτικα λουκάνικα,
4 πιπεριές κέρατα ,
1 κολοκυθάκι,
1 μελιτζάνα,
1 κρεμμύδι μεγάλο,
4 ντομάτες μεγάλες ώριμες μεγάλες
,αλάτι  πιπέρι,μισό ποτηράκι ελαιόλαδο.
 Πλένετε και καθαρίζετε τα λαχανικά,κόβετε κατά μήκος τις πιπεριές στη μέση,βγάζετε τους σπόρους.Κόβετε τη μελιτζάνα και το κολοκυθάκι σε κομμάτια αφού τα καθαρίσετε.
 Τα βάζετε σε ένα τηγάνι και μόλις κοκκινίσουν ρίχνετε και τα λουκάνικα κομμένα σε κομμάτια,να τηγανιστούν κι αυτά.
Μόλις γίνουν ρίχνετε τις ντομάτες που τις έχετε αλέσει στο μπλεντεράκι μαζί με το κρεμμύδι, αλάτι και πιπέρι.Αν το θέλετε πιο πικάντικο το σπετσοφάι ρίχνετε στο τηγάνι μια καυτερή πιπεριά η μπούκοβο(καυτερό κόκκινο πιπέρι)Αφήνετε να βράσει για 10 λεπτά και το κατεβάζετε.ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!!!!!!!!!

Πέμπτη, 6 Σεπτεμβρίου 2012

Διακοσμητικά κεριά.

Πανέμορφα κεριά απο ανακύκλωση παλιών κεριών,στολισμένα με κορδελάκια και αποξηραμενα λουλούδια
 Με τη σημερινή ανάρτηση θυμήθηκα τη γιαγιά μου και μια παροιμία που έλεγε."Στον πρασά ,πράσα δεν μπορείς να πουλήσεις "Ε κάπως έτσι αισθάνομαι κι εγώ ,ότι κομίζω γλαύκαν εις Αθήνας ,για να θυμηθούμε και την τόσο όμορφη μας γλώσσα.Τέλος πάντων αρκετά είπα,στο θέμα τώρα.                                                                                                                       Τόσο καιρό τη μπλογκογειτονιά έχω δει ένα σωρό ωραίες κατασκευές πραγματικά αριστουργήματα.Θυμήθηκα κι εγώ ότι κάποια στιγμή στο σχολείο μας είχαν μάθει να κάνουμε κεριά από παλιά  κεριά με τη μέθοδο του λιωσίματος και να τα ξανακάνουμε καινούρια.Ψάξτε λοιπόν να βρείτε μπουκάλια πλαστικά με λίγο παράξενο σχήμα και ότι απομεινάρι κεριού έχετε.

Λιώστε τα κεριά και αφού κρυώσει ελαφρά το μείγμα γεμίστε σιγά σιγά τα μπουκάλια με το λιωμένο κερί ,μερικές φορές μπορεί να έχετε και ατυχήματα αν το πλαστικό του μπουκαλιού είναι μαλακό.Σε κάθε μπουκάλι βάζετε μια οδοντογλυφίδα για να στερεώσετε το φιτίλι του κεριού.



 Αφού τα γεμίσετε τα αφήνετε τελείως ακίνητα κάπου για να παγώσει το κερί,μπορεί κρυώνοντας το κερί να κατεβαίνει η στάθμη του .Τότε λιώνετε ξανά λίγο κερί και συμπληρώνετε ,μπορεί να χρειαστεί μερικές φορές να το κάνετε αυτό.Μετά από δυο με τρεις μέρες βγάζετε προσεκτικά το πλαστικό κόβοντάς το με μαχαίρι  κοφτερό.



Ακολουθεί το στόλισμα των κεριών με ότι κορδέλα και λουλουδάκι σας έχει μείνει από τις πολλές μπομπονιέρες που σίγουρα πέρασαν κατά καιρούς από τα χέρια σας.

Εδώ το ένα επειδή είχε σχήμα χειροβομβίδας το στόλισα με τριανταφυλλάκια  για να το γλυκάνω λίγο και το τελευταίο είναι πιο παλιό ,απλά το είχα και θέλησα να σας το δείξω.Για να προσθέστε χρώμα αν το κερί σας είναι άχρωμο  βάζετε στο λιώσιμο λίγη μπογιά από αυτή που βάφετε τα αυγά το Πάσχα και για να έχει άρωμα επιστρατεύετε τη βανίλια που χρησιμοποιείτε στα γλυκά σας ,θα έχετε πολύ καλά αποτελέσματα.

Κυριακή, 2 Σεπτεμβρίου 2012

Μελιτζανοσαλάτα

Πιάτο με μελιτζανοσαλάτα νόστιμη και αρωματική ,ένα κι ενα για το Καλοκαίρι
4 μεγάλες μελιτζάνες,(εδώ έχω άσπρες,είναι πολύ ωραίες,έχουν σφιχτή σάρκα και γλυκιά) 4 σκελίδες σκόρδο,αλάτι ,λίγο ξύδι και ελαιόλαδο περίπου ένα ποτήρι του κρασιού.
 Ψήνετε και καθαρίζετε τις μελιτζάνες.Τις πατάτε με ένα πιρούνι,βάζετε το λάδι ,το ξύδι,το σκόρδο και τα ανακατεύετε αρκετή ώρα.Όσο πιο πολύ την ανακατεύετε τόσο πιο αφράτη γίνεται.
 Κρατάει αρκετές μέρες στο ψυγείο.Αν  όμως τη φάτε την ίδια μέρα μπορείτε να προσθέσετε μια μικρή ντομάτα  ξεφλουδισμένη και κομμένη σε κυβάκια,μια πιπεριά πράσινη  κι αυτή ψιλοκομμένη και μια κόκκινη ψητή.(αν δεν έχετε ψήσει πολύ καλή λύση είναι οι έτοιμες που πουλάνε στο σούπερ μάρκετ).
Τα ανακατεύετε όλα μαζί και τη σερβίρετε.Θεωρώ  ότι είναι πολύ ωραία σαλάτα και πικάντικη.ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!!!!!!!!!

Παρασκευή, 31 Αυγούστου 2012

Τυρόψωμο

Πιάτο με φουσκωτό ,καλοψημένο τυρόψωμο λαχταριστό και αφράτο
 1 κούπα χλιαρό νερό,1 φακελάκι μαγια ξερή,μισό φλυτζανακι του καφέ ελαιόλαδο, ,250 γραμμάρια φέτα,100 γραμμάρια κεφαλοτύρι τριμμένο,1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι,1 κουταλάκι κοφτό ζάχαρη,αλεύρι όσο σηκώσει.

Τρίβετε τη φέτα  με το χέρι σε κομματακια και την ανακατευέτε με το κεφαλοτύρι.
 Ρίχνετε σε μια λεκανίτσα το νερό ,το αλάτι, τη ζάχαρη και τη μαγιά.Τα ανακατεύετε καλά να λιώσουν και ρίχνετε λίγο λίγο το αλεύρι  και ζυμώνετε να γίνουν μια ζύμη ούτε σφιχτή ούτε μαλακή,να μην κολλάει στα χέρια.
 Το αφήνετε να φουσκώσει,αν δε θέλετε να περιμένετε  πολύ το βάζετε στο φούρνο  σκεπασμένο με μια πετσέτα και τον ανάβετε στους 40 βαθμούς Κελσίου.
 Το αφήνετε μέχρι να ανέβει στη λεκάνη.Τρίβετε τη φέτα και την ανακατεύετε με το κεφαλοτύρι.Βάζετε το ζυμάρι σε ένα ταψί(εγώ έχω ένα αντικολλητικό).Ρίχνετε τα τυριά και το λάδι.
Τα ζυμώνετε όλα μαζί μέσα στο ταψί και τα στρώνετε καλά να πιάσουν όλο το ταψί.Τα βάζετε στο φούρνο και ψήνετε μέχρι να ροδοκοκκινίσει.Τρώγεται πιο καλά ζεστό αλλά και κρύο δεν πάει πίσω.Ταιριάζει με μπύρα αλλά και με το απογευματινό καφεδάκι.             ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!!!!!!!!!

Τετάρτη, 29 Αυγούστου 2012

Εχω νέα......

Καρπούζι μεγαλώνει μεσα σε ζαρντινιέρα παρέα με φράουλες
 Αγαπητή μπλογκογειτονιά, έχω νέα να σας πω.Θα θυμόσαστε βέβαια την ατίθαση καρπουζιά μου.Ε συνεχίζει τις δραστηριότητές της.Αφού βέβαια μεγάλωσε κι άλλο και έχει βγεί έξω από τον κήπο,νομίζω ότι έχει βλέψεις να καταλάβει όλη την αυλή.Τι να πω;Σήμερα ανακάλυψα ότι τη μέρα που επισκέφθηκε τις φραουλιές τους άφησε και ένα δώρο.Ένα από τα καρπούζια της.Μάλλον το ξανασκέφτηκε ότι κρεμαστό καρπούζι δε γίνεται και αποφάσισε να το ακουμπήσει κάπου.Τώρα οι καυμένες οι φραουλιές που δε ρωτήθηκαν είναι σε πολύ δύσκολη θέση.Γιατί δε φτάνει που ξεσπιτώθηκαν την Πρωτομαγιά μετά από μια βόλτα μου στο βουνό,και από βουνίσιες αναγκάστηκαν να μείνουν στην πόλη,φορτώθηκαν και τα καλά της ατίθασης καρπουζιάς.Αχ τι να πει κανείς;Βέβαια αυτή γαλαντόμα ήθελε να φανεί.Τι, να πάει επίσκεψη και να μην αφήσει το κατιτίς  της;Αλλά εκεί είναι στριμωγμένα τα πράγματα.Άντε να δω πως θα μεγαλώσει το καρπούζι μέσα στη ζαρντινιέρα.Αυτά και έπεται συνέχεια της ζαβολιάρας καρπουζιάς...

Τρίτη, 28 Αυγούστου 2012

Ψάρι στο γκρίλ

Ψητό ψάρι σε ωραία πιατέλα και απο πανω εχει λαδολέμονο με μαιτανο και κρεμμύδι ψιλοκομένο για γέυση ,επίσης στα βράγχια του έχει μια φέτα λεμόνι
                                                                                  Ψάρια(τσιπούρες,χιόνες, γοφάρια,λαβράκια και γενικά ψάρι που γίνεται ψητό),1 πιπεριά πράσινη,1 κρεμμύδι,2 λεμόνια,μαϊντανό,πιπέρι μαύρο και κόκκινο,1 ποτηράκι λάδι,αλάτι ,1 καρότο.
Πλένετε ,καθαρίζετε και ρίχνετε το κόκκινο πιπέρι πάνω και μέσα στα ψάρια.Τα αφήνετε στο ψυγείο καμιά ώρα(παίρνουν ωραία γεύση από το πιπέρι),
 'Οταν είναι να τα ψήσετε κόβετε μακρόστενα κομμάτια τη πιπεριά και το καρότο και τα βάζετε στην κοιλιά του κάθε ψαριού μαζί με ένα κλαράκι μαϊντανό.Το αλάτι το βάζετε στα βράγχια του κάθε ψαριού και τα κλείνετε με μια φέτα λεμόνι.Ρίχνετε από πάνω και λίγο λάδι.Μέσα στο ταψί που θα τα ψήσετε βάζετε και ένα κλαράκι δενδρολίβανου,αν δεν έχετε βάζετε ξερό.






 Τώρα θα σας δείξω και ένα λαδολέμονο λίγο πιο αρωματικό από το συνηθισμένο. Κόβετε ένα κρεμμύδι (πιο καλά θα ήταν να έχετε φρέσκο κρεμμυδάκι)σε κυβάκια,λίγη πράσινη πιπεριά και λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο.Στίβετε τα λεμόνια και όλα μαζί τα βάζετε στο σέικερ,ρίχνετε και το λάδι.Τα χτυπάτε όλα μαζί. Μπορείτε ακόμη να το φτιάξετε και λίγο διαφορετικό,να βάλετε σκόρδο μια σκελίδα πιπέρι κοκκινο και ρίγανη,εξαρτάται ποιές γεύσεις σας πάνε καλύτερα.




 Για σαλάτα ετοίμασα πιπεριές με λαδόξιδο.Κόβετε στη μέση τις πιπεριές κατά μήκος και τις βάζετε σε μια κατσαρόλα με νερό αλατισμένο.Τις βράζετε περίπου 10 λεπτά.Τις κατεβάζετε και αφού  πετάξετε το νερό τις κόβετε κομμάτια.Βάζετε λάδι ,ξύδι και μια σκελίδα σκόρδο κομμένη σε φετάκια.Είναι πολύ εύκολη σαλάτα και πάει πολύ ωραία με τα ψάρια.      ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!!!!!!!!!    







ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ

Kouzinika.com