Pigogo

Εύκολο αδυνάτισμα

Δευτέρα, 26 Νοεμβρίου 2012

Μανέστρα με μοσχάρι

1 κιλό μοσχάρι,1 καρώτο,μια πράσινη πιπεριά, 250 γραμμάρια μανέστρα,αλάτι ,πιπέρι μαύρο ,ένα ποτηράκι μικρό ελαιόλαδο ρίγανη,2-3 μέτριες ντομάτες ώριμες,η μια μεγάλη κουταλιά πελτέ ντομάτας,νερό.
 Πλένετε και βράζετε το κρέας μέχρι σχεδόν να μαλακώσει καλά.Τρίβετε το καρώτο στον τρίφτη και κόβετε την πιπεριά ροδέλες μέσα στο ταψί και ρίχνετε το αλάτι το πιπέρι, την ρίγανη και το λάδι.
 Βάζετε γύρω γύρω και το βρασμένο κρέας.
 Ρίχνετε σε ένα τηγάνι λίγο λάδι και τηγανίζετε καλά τη μανέστρα να ροδοκοκκινίσει.(αυτό το κάνετε για να μείνει σπυρωτό το κριθαράκι και να μη λασπιάσει)
Ρίχνετε το τηγανισμένο κριθαράκι στο ταψί με τα άλλα υλικά και αφού τρίψετε και τις ντομάτες τις ρίχνετε κι αυτές.Ρίχνετε και νερό όσο να σκεπαστεί το κριθαράκι.
Το βάζετε στο φούρνο και τον ανάβετε στους 200 βαθμούς Κελσίου.
Ψήνετε το φαγητό περίπου μισή ώρα η όσο να δείτε να τραβάει τα υγρά του.Σβήνετε το φούρνο και το αφήνετε μέσα να φουσκώσει καλά το κριθαράκι.
Το συνοδεύετε με  φέτα η κεφαλοτύρι και σαλάτα της προτίμησης σας.
                                   ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!!!!!!!!!!!!!!

Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου 2012

Διάφορα κρέατα με λαχανικά

Τα διάφορα κρέατα με τα λαχανικά δένουν υπέροχα και δίνουν άρωμα και γεύση
 1,5 κιλό μοσχάρι,1 κιλό χοιρινό ,700 γραμμάρια αρνί η κατσίκι.
1,5 κιλό πατάτες,1 μεγάλο κρεμμύδι,1 κίτρινη πιπεριά ,1 κόκκινη,1 πορτοκαλί,1 κονσέρβα μανιτάρια,100 γραμμάρια καλαμπόκι,3 καρότα,1 κολοκυθάκι,1 μελιτζάνα,150 γραμμάρια αρακά,μισό κιλό ντοματίνια,μαϊντανό,λάδι ένα ποτηράκι,αλάτι πιπέρι ,μείγμα μπαχαρικών για κρέας,1 ποτηράκι κρασί άσπρο.
 Πλένετε και κόβετε σε μερίδες τα διάφορα κρέατα.Τα βάζετε στη γάστρα με το λάδι το αλάτι και το μείγμα μπαχαρικών.Τα βάζετε στο φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου στην αρχή και σε μισή ώρα τον κατεβάζετε στους 170.
 Καθαρίζετε τις πατάτες και τις κόβετε κυδωνάτες,κόβετε τις πιπεριές σε λωρίδες,το κρεμμύδι αρκετά χοντρές φέτες,τον μαϊντανό ψιλοκομμένο.
Λαχανικά νόστιμα φρέσκα με χρώματα και αρώματα
Βγάζετε το κρέας από το φούρνο μετά τις δύο ώρες ψήσιμο,και αφού ρίξετε το κρασί βάζετε από  πάνω και τα λαχανικά.Ρίχνετε αλάτι πιπέρι και ανακατεύετε τα υλικά να δέσουν καλά μεταξύ τους.Τα ξαναβάζετε στο φούρνο και τα ψήνετε για άλλη μία ώρα περίπου στους 200 βαθμούς.Το βγάζετε και βλέπετε αν έχει πολλά υγρά ακόμη ,γιατί επειδή έχει πολλά λαχανικά πιθανόν να βγάλει υγρά στη γάστρα.Το ξαναβάζετε μέχρι να τα τραβήξει και να μείνει με το λάδι.

Οι ποσότητες εδώ είναι λίγο μεγάλες γιατί ήταν για ένα οικογενειακό τραπέζι,εσείς τις προσαρμόζετε ανάλογα με όσα άτομα έχετε.
                                                    ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!!!!!!!!!!!!!!

Δευτέρα, 19 Νοεμβρίου 2012

Γαρίδες με ρύζι πικάντικο

Πιάτο με γαρίδες και πιλάφι λιγο καυτερό και σερβιρισμενο με δυο φετες πιπερια και κλωναρι μαιντανο
 500 γραμμάρια γαρίδες καθαρισμένες(όσο πιο μεγάλες είναι οι γαρίδες τόσο πιο καλά),1 κρεμμύδι,μια πιπεριά Φλωρίνης από βάζο (είναι πιο πικάντικη),μαϊντανό,μισή πράσινη καυτερή πιπεριά,αλάτι πιπέρι,λάδι ένα ποτηράκι μικρό του κρασιού,μια κούπα ρύζι,μισό καρολίνα και μισό κίτρινο(γίνεται πιό νόστιμο έτσι),νερό,2 ώριμες μέτριες ντομάτες.
 Πλένετε τις γαρίδες και τις βάζετε να στραγγίσουν και να φύγουν τα νερά.
 Κόβετε το κρεμμύδι ,τις πιπεριές και τον μαϊντανό.
 Καθαρίζετε και πλένετε το ρύζι,περνάτε και τη ντομάτα από το μπλεντεράκι.
Τα  ρίχνετε όλα μαζί στην κατσαρόλα να μαραθούν λίγο και να πάρουν μερικές βράσεις.Ρίχνετε το ρύζι ,τη ντομάτα και συμπληρώνετε λίγο νερό ίσα να σκεπαστεί  το ρύζι.
Βράζετε  μέχρι να δείτε ότι φουσκώνει το ρύζι,περίπου 5-7 λεπτά και μετά κλείνετε το καπάκι και αφήνετε να ρουφήξει το ρύζι τα υπόλοιπα υγρά.
Αν θέλετε όταν το σερβίρετε ρίχνετε λίγο κεφαλοτύρι από πάνω,η το συνοδεύετε με φέτα.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!!!!!!!!!


Πέμπτη, 15 Νοεμβρίου 2012

Ελιές ξυδάτες

 Ελιές ,αλάτι ,νερό ξύδι.

 Μαζεύετε τι ελιές και αφού τις χαράξετε ελαφρά με τη μύτη ενός μαχαιριού
 τις βάζετε σε ένα δοχείο και το γεμίζετε ως επάνω νερό.
 Αλλάζετε το νερό για δέκα μέρες για να ξεπικρίσουν
 Μετά τις δέκα μέρες θα δείτε να έχουν αλλάξει και λίγο το χρώμα τους
 Τις πασπαλίζετε με αλάτι κατά προτίμηση ψιλό .
 Τις αφήνετε έτσι μέσα στο δοχείο για 48 ώρες.Το αλάτι γι αυτό πρέπει να είναι ψιλό, το χοντρό αν μείνει πάνω τους τις μαλακώνει.
 Αφού περάσουν οι ώρες που πρέπει
ρίχνετε το ξύδι και γεμίζετε ως επάνω το δοχείο με νερό.











Η αναλογία είναι  στα 36 κιλά ελιές  που είχα εγώ 4,5 κιλά αλάτι και το ξύδι περίπου 6 λίτρα. Εσείς προσαρμόζετε τις ποσότητες ανάλογα.Για το πρώτο διάστημα τις ακατεύετε με μια κουτάλα και ανάλογα αφού τις δοκιμάσετε συμπληρώνετε αλάτι η ξύδι, όπως σας αρέσει η γεύση.Να προτιμήσετε να είναι προς το ξυνό γιατί τις κρατάει πιο σκληρές.Όταν γίνουν όπως τις θέλετε γεμίζετε μερικά βάζα και βάζετε ως επάνω μισό μισό σπορέλαιο και ελαιόλαδο.Αν θέλετε προσθέτετε και λίγο σκόρδο θυμάρι ,ρίγανη δάφνη ,η ότι άλλο αρωματικό σας αρέσει.Έτσι κρατάνε ένα χρόνο  σχεδόν και το λάδι τους είναι πολύ νόστιμο για τις σαλάτες σας.Προσοχή μη βάλετε το χέρι σας στο δοχείο να πάρετε ελιές η να τις ανακατέψτε γιατί θα πιάσουν μούχλα από πάνω ,πάντα με κουτάλα καθαρή.
                           ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !!!!!!!!!!!!!!!

Τρίτη, 13 Νοεμβρίου 2012

Ρεβύθια σούπα

 250 γραμμάρια ρεβίθια
1 πράσο,
 1 καρώτο,βασιλικό,δυόσμο,
2 κουταλιές πελτέ ντομάτα ,
αλάτι ,πιπέρι,
1 ποτηράκι ελαιόλαδο,νερό.
 Μουσκεύετε τα ρεβίθια απο το προηγούμενο βράδυ. Το πρωί τα βάζετε να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν.
Αν θέλετε τα τρίβετε με σόδα για να βγουν οι φλούδες τους.
Τα ξεπλένετε μετά για να φύγει η σόδα.
 Κόβετε το πράσο ,το βασιλικό,το δυόσμο,το καρώτο ,όλα ψιλά κομμένα.
Τα ρίχνετε στην κατσαρόλα και νερό και τα βράζετε για λίγο ,ρίχνετε το ελαιόλαδο και προς το τέλος το αλάτι και τον πελτέ.
Τα σερβίρετε με φέτα και σαλάτα της προτίμησης σας.
ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!!!!!!!!!!!!












Παρασκευή, 9 Νοεμβρίου 2012

Ρολό κιμά...καλαθάκι

Ρολό κιμα σε ενα διαφορετικο σχεδιο και γαρνιρισμενο με φυλλα μαρουλιου μοιαζει σαν καλαθακι γεματο με ωραια πραγματα
ΓΙΑ ΤΟ ΡΟΛΟ
500 γραμμάρια κιμά,2 αυγά,1 κρεμμύδι,μείγμα μπαχαρικών για κιμά,κόλιαντρο ,αλάτι ,πιπέρι μαύρο,λάδι ,φρυγανιά τριμμένη.
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
250 γραμμάρια κοτόπουλο στήθος,μισή πράσινη ,μισή κόκκινη πιπεριά ,λίγα μανιτάρια κονσέρβα σε φετάκια,μείγμα μπαχαρικών για κοτόπουλο,κέτσαπ 5 κουταλιές μουστάρδα 2 κουταλιές σούπας, μισό ποτήρι ελαιόλαδο,ένα ποτηράκι κρασί άσπρο,αλάτι.
Φτιάχνετε πρώτα τη γέμιση γιατί πρέπει να μείνει μερικές ώρες για να ενσωματωθούν καλά τα υλικά.Ακόμη καλύτερα είναι να τα φτιάξετε μια μέρα πιο μπροστά και να τα έχετε στο ψυγείο.Κόβετε το κοτόπουλο σ κομμάτια μακρόστενα ,όχι πολύ χοντρά.Τις πιπεριές σε λωρίδες  και ρίχνετε και τα μανιτάρια.Τα ανακατευτευετε με τα μπαχαρικά και αφού ανακατέψτε την κέτσαπ μα ε τη μουστάρδα και το λάδι τα ρίχνετε στο μείγμα
Ανακατεύετε τα υλικά για τον κιμά και τον ζυμώνετε.

Ρίχνετε λίγο λάδι στον πάγκο της κουζίνας  και στρώνετε τον κιμά σε ορθογώνιο σχήμα



 Βάζετε πάνω το μείγμα του κοτόπουλου.Τυλίγετε σε ρολό και μετά σε μια λαδόκολλα.Το βάζετε στο φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου,Το ψήνετε περίπου μισή ώρα.
Το βγαζετε από το φούρνο και βγάζετε τη λαδόκολλα.Χαράζετε το ρολό να ανοίξει και το βάζετε να ξαναψηθεί.Ετοιμάζετε ένα μείγμα από κέτσαπ μουστάρδα και λάδι αλάτι και πιπέρι και αλείφετε το ρολό.Το ξανα΄βαζετε στο φούρνο στο γκριλ και το ψήνετε μέχρι να ροδοκοκκινίσει.
Το κόβετε σε κομμάτια και το βάζετε κυκλικά σε κούπα σε σχήμα καλαθάκι.

Το συνοδευετε με ρύζι η πατάτες και κρασί κόκκινο.
ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!!!!!!!!!!!

Σάββατο, 3 Νοεμβρίου 2012

Φιλία.............

 Σήμερα είπα να παρατήσω  τις συνταγές ,τις κατσαρόλες και τις κουτάλες και να σας αναπτύξω κάποιες από τις σκέψεις μου για ένα λεπτό και σπουδαίο θέμα,τη φιλία.
Φιλία,πράγμα ιερό,βάλσαμο ψυχής,ηρεμία ,γαλήνη,χαρά ,εμπιστοσύνη.
Όλα αυτά τα όμορφα και ζεστά συναισθήματα.Τύχη μεγάλη να έχεις στη ζωή σου φίλους καλούς έμπιστους,λογικούς,καρτερικούς και γενικά να νιώθεις μαζί τους μια πληρότητα.
Να δίνεις και να παίρνεις,να μοιράζεσαι στιγμές της κοινής σας ζωής,να ξέρεις ότι κάποιος η κάποιοι είναι πάντα εκεί να σε στηρίξουν,να σε συμβουλεύσουν,να σε ξεμπερδέψουν με μια συμβουλή και να σου ζεστάνουν την καρδιά.
Να σου διώξουν βάρη από την ψυχή ασήκωτα.Κάπου άκουσα ότι οι φίλοι είναι τα αδέρφια που διαλέγουμε εμείς ,οι άνθρωποι οι ξεχωριστοί της καρδιάς μας.
Και καλά όλα αυτά.Βρίσκεις όμως πάντα τέτοιους φίλους,η σε κάποια ανύποπτη στιγμή βλέπεις άλλα πράγματα?Δεν το περιμένεις και όμως συμβαίνει.
Και τότε αναρωτιέσαι και λες πόσο οι σχέσεις των ανθρώπων είναι δύσκολες και πόσο λεπτές οι ισορροπίες στη ζωή;Εδώ πολλές φορές μας εκπλήσσει ο εαυτός μας και σε πολλές περιπτώσεις γίνεται ο μεγαλύτερος τύραννος μας.Δεν ξέρουμε γιατί αντιδρούμε έτσι σε κάποιες στιγμές που είναι τελικά μεγάλα λάθη.
💟💑💖💗
Οι σχέσεις τότε αλλάζουν,ο άνθρωποι κακιώνουν,τα λόγια πέφτουν βαριά σαν μολύβια καυτά και καίνε τα λουλούδια της ψυχής.
Και μετά μένει ένα κενό,μια απορία μεγάλη,ένα γιατί και ούτε που ξέρεις πια τι και γιατί άλλαξε.
Ο καθένας μας λοιπόν πρέπει να ψάξει καλά την ψυχή και το μυαλό του να κάνει την αυτογνωσία του και την κριτική του,να στήσει τον εαυτό του στον απέναντι τοίχο και να του μιλήσει σκληρά αλλά δίκαια.
Να τον βάλει να σκεφτεί και να προβληματιστεί για τη συμπεριφορά του προς το συνάνθρωπο.Να του διδάξει να είναι πιο διαλλακτικός,να κάνει τη αυτοκριτική του και να είναι λίγο περισσότερο προσεκτικός ο καθένας μας με τους γύρω του,και προπαντός με τα κοντινά του άτομα,τα λεγόμενα άτομα της καρδιάς μας.
Είναι πολύ μεγάλη αδικία να χαλάνε οι ζεστές σχέσεις από λάθος στιγμές.Να πετάς μια πέτρα.Αυτή θα πάει κατευθείαν μπροστά και θα βρει τον άλλο σε  σημείο καίριο.
Στη δύσκολη εποχή που ζούμε πρέπει να επιδιώκουμε να φτιάχνουμε σχέσεις ζεστές και ανθρώπινες.Να βοηθάει ο ένας τον άλλο όπως μπορεί, και  αν του προσφέρει κάτι παραπάνω θα είναι ευχής έργον.
Για τέτοιες υγιείς σχέσεις πρέπει να παλεύουν και οι δύο πλευρές.Να μη λειτουργούν μονόπλευρα και ποτέ να μην περιμένουμε τα πάντα από τον άλλο.
Δεν έχουμε πάντα και  μόνο εμείς  δίκιο,δεν είμαστε οι μόνοι με προβλήματα σ αυτόν τον κόσμο.
Να κοιτάμε πάντα και τι αντιμετωπίζει και ο άλλος και να προσπαθούμε να μπούμε λίγο στη δική του δύσκολη θέση.Ουτως ώστε να ξέρουμε και να δικαιολογούμε και να συγχωρούμε και να επιπλήττουμε  όταν χρειάζεται.
Είναι δύσκολες οι ανθρώπινες σχέσεις και χρειάζεται πολύ δουλειά να στηθούν σωστά και με βάσεις γερές και δυνατές ώστε να μην καταρρεύσουν σε κάποια ανύποπτη στιγμή σαν πύργος με τραπουλόχαρτα.Αν τα σκεφτόμαστε πάντα όλα αυτά και ζούμε και ενεργούμε με αυτή την τακτική θα δούμε ανταπόδοση γιατί είναι γνωστό στη ζωή ότι αυτό που θα δώσεις αυτό θα σου γυρίσει κάποια στιγμή πίσω.
Δουλειά λοιπόν και σύνεση και σκέψη ώριμη πριν από κάθε ενέργεια μας για να έχουμε ένα όμορφο και ανθρώπινο κόσμο τουλάχιστον ως προς τη συναισθηματική μας πληρότητα.
Γιατί καλά και τα υλικά αγαθά αλλά την τροφή της ψυχής και της καρδιάς μας δεν τη φτάνει τίποτε.

Ελπίζω να μην μακρηγόρησα και να μην σας κούρασα αλλά να σας προβλημάτισα θετικά και να ξύπνησα κάποια συναισθήματα για μια πιο ανθρώπινη ζωή.
ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ.................

Τρίτη, 30 Οκτωβρίου 2012

Ρυζότο με κιμά

 3 μεγάλα φρέσκα μανιτάρια ,1 καρότο ,1 κολοκυθάκι,μισό ματσάκι άνηθο,1 φλυτζανάκι καλαμπόκι,1 κούπα ρύζι κίτρινο,αλάτι ,πιπέρι μαύρο,κιμά 300 γραμμάρια,ένα κρεμμύδι,1 ποτήρι κρασιού ελαιόλαδο.1 κουταλιά σούπας πελτέ ντομάτας, νερό.
(αν σας έχει περισσέψει κιμάς από μακαρόνια με κιμά που είχατε φτιάξει άλλη φορά βάλτε αυτόν εγώ τέτοιο χρησιμοποίησα γι αυτό το πιάτο).
 Κόβετε το κρεμμύδι και το βάζετε σε ένα τηγάνι να μαραθεί,ρίχνετε τον κιμά το αλάτι το πιπέρι το λάδι και το αφήνετε να τσιγαριστεί καλα.Ρίχνετε λίγο νερο και τον πελτε ντομάτας και το αφήνετε να βράσει όσο να φυγουν όλα τα υγρά του.
Καθαρίζετε τα μανιτάρια από τη φλούδα τους και κόβετε και το κοτσάνι σχεδόν όλο.Καθαρίζετε το καρότο, το κολοκυθάκι.
 Τα κόβετε όλα σε κομμάτια και τον άνηθο ψιλοκομμένο,τα ανακατεύετε όλα μαζί και ρίχνετε και το καλαμπόκι.
 Στον κιμά βάζετε 3 κουταλιές κέτσαπ και τον ανακατεύετε.
Βάζετε πρώτα τα λαχανικά να μαραθούν και αφού μισοψηθούν ρίχνετε τον κιμά και τα τσιγαρίζετε λίγο ακόμη όλα μαζί.
Ρίχνετε και το ρύζι και αφου τα ανακατεύετε μερικές φορές ρίχνετε το νερό όσο να σκεπαστούν τα υλικά σας.Βράζετε για μισή περίπου ώρα και το αφήνετε σκεπασμένο στην κατσαρόλα για λίγο να τραβήξει το ρύζι όλα τα υγρά.
Το σερβίρετε με κεφαλοτύρι τριμμένο.
Επίσης αυτό το ρύζι μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για γέμιση σε γεμιστό κοτόπουλο η στη γαλοπούλα των Χριστουγέννων.
Το ρύζι φαίνεται λίγο σκούρο γιατί εχει πάρει χρώμα απο τα μανιτάρια,αν βάλετε κονσέρβα θα είναι πιό άσπρο στο πιάτο,αλλά και φρέσκα να βάλετε τα τσιγαρίζετε μόνα τους και τα ρίχνετε στο τέλος,μόνο για το χρώμα το κάνετε αυτό ,αλλιώς η νοστιμιά είναι ίδια.
                                                         ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Πέμπτη, 25 Οκτωβρίου 2012

Κεράσματα (σοκολατάκια)

 1 κούπα γάλα,250 γραμμάρια κουβερτούρα,1 φλυτζανάκι του καφέ κονιάκ(εγώ έβαλα λικέρ πεπόνι)2,5 κούπες καρύδια χοντροκομμένα(300) γραμμάρια,1 κούπα βούτυρο,1 κούπα άχνη ζάχαρη,4 κρόκους αυγών,4 κούπες μπισκότα πτί μπερ τριμμένα(2,5 πακέτα περίπου,300 γραμμάρια τρούφα περίπου για το τύλιγμα(εγώ τα τύλιξα και με καρύδι τριμμένο και με σκόνη σοκολάτα ).
 Χτυπάτε το βούτυρο με την άχνη
 Βράζετε το γάλα σε σιγανή φωτιά και λιώνετε μέσα τη σοκολάτα
 Το βούτυρο το χτυπάτε μέχρι να γίνει σαν κρέμα
 Αφού λιώσει την αφήνετε να κρυώσει λίγο
 Κόβετε στο μπλεντεράκι τα καρύδια και τρίβετε τα μπισκότα.
Ρίχνετε στο βούτυρο τους κρόκους των αυγών και ανακατεύετε να ενσωματωθούν.
 Ρίχνετε και τη σοκολάτα και ανακατεύετε.

 Ρίχνετε το μείγμα στα μπισκότα και τα καρύδια.










Ζυμώνετε το μείγμα και το βάζετε στο ψυγείο καμιά ώρα για να σφίξει.


Αφού μείνει καμιά ώρα στο ψυγείο το μείγμα και σφίξει γεμίζετε ένα κουπάκι με κονιάκ (εγώ έβαλα λικέρ κεράσι) βουτάτε μέσα τα δάχτυλα στο λικέρ και παίρνετε κομμάτια από το μείγμα και πλάθετε μπαλάκια .Τα τυλίγετε με τρούφα ,η καρύδι η ότι άλλο θέλετε και τα βάζετε στα ειδικά χαρτάκια.Τα ξαναβάζετε στο ψυγείο μέχρι να τα κεράσετε για να μην μαλακώσουν.




Και επειδή αύριο έχω πολλούς που γιορτάζουν αρχίζοντας από τον αγαπημένο μου γιο,τον γλυκό μου αδερφούλη, τον αγαπημένο μου ανηψούλη  θα ήθελα να σας κεράσω ένα και να σας ευχηθώ να χαίρεστε και εσείς αν έχετε κάποιον να γιορτάζει.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!!!!!!

ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ

Kouzinika.com