Pigogo

Εύκολο αδυνάτισμα

Πέμπτη, 18 Απριλίου 2013

Μαγειρίτσα νηστίσιμη...


 500 γραμμάρια μανιτάρια,2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια,την καρδιά από ένα μαρούλι,μισό ματσάκι άνηθο,μισό ματσάκι δυόσμο,λίγο μαϊντανό,1 φλυτζανάκι του καφέ ρύζι Καρολίνα,αλάτι ,πιπέρι μαύρο,1 κουταλιά σούπας αλεύρι,1 κουταλιά σούπας κορν φλάουερ,ένα ποτηράκι ελαιόλαδο,νερό,λίγο κρασί άσπρο,1 λεμόνι.
 Πλένετε καλά τα μανιτάρια και τα αφήνετε να στραγγίσουν.
Ξεφλουδίζετε τα μανιτάρια με ένα μαχαιράκι.
 Τα ξύνετε και από τη μέσα μεριά γιατί αν μείνει το κάτω μέρος που είναι σκούρο σκουραίνει και το φαγητό.
 Αφού τα καθαρίσετε κόβετε και τα κοτσάνια τους και τα ψιλοκόβετε.
 Κόβετε σε φέτες αρκετά χοντρές τα μανιτάρια.

 Ετοιμάζετε και τα χορταρικά αφού τα έχετε πλύνει πρώτα.
 Βάζετε σε μια κατσαρόλα τα μανιτάρια με τα υπόλοιπα χορταρικά και αφού τα αφήσετε να μαραθούν αρκετά και να φύγουν τα υγρά που θα έχουν βγάλει τα σβήνετε με το κρασί και το χυμό από το λεμόνι.
 Ρίχνετε και το ρύζι και το αφήνετε να πάρει μια βράση.
Ρίχνετε νερό αρκετό και αφήνετε τη σούπα να βράσει.
Όταν δείτε ότι έχουν βράσει καλά όλα τα υλικά σβήνετε,και αφήνετε να κρυώσει.
Μόλις κρυώσει λίγο παίρνετε μια δυο κουτάλες της σούπας ζουμί από το φαγητό τις βάζετε σε ένα μπλεντεράκι και το χτυπάτε να γίνει ομοιόμορφο το μείγμα.
Το ρίχνετε στη σούπα και ανακατεύετε.

Είναι μια πολύ νόστιμη σούπα που θυμίζει πολύ την κανονική μαγειρίτσα, τη φτιάχνω πάντα κάθε τέτοια εποχή και πάντα αναρωτιέμαι ,γιατί να μην την κάνω και άλλες μέρες του χρόνου. 
Εξάλλου ούτε και την κανονική μαγειρίτσα τη φτιάχνουμε άλλες μέρες..Μάλλον κάποια φαγητά είναι ορόσημα...
                                                         ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!!!!!!!!!!!!!!!

Σάββατο, 13 Απριλίου 2013

Σκορδαλιά πατάτας & Τζατζίκι


 10-15 μικρές πατάτες,1κοκινη πιπεριά,1 πράσινη πιπεριά,5-6 αγγουράκια τουρσί,1 μεγάλο καρώτο, η δυο μικρά,6-7 σκελίδες σκόρδο,αλάτι ,ελαιόλαδο περίπου ένα ποτηράκι του κρασιού ,ξύδι άσπρο η μηλόξυδο,3-4 κουταλιές σούπας.
 Βράζετε ξεφλουδισμένες τις πατάτες σε αλατισμένο νερό αρκετά να μαλακώσουν καλά.
Τις βάζετε σε ένα δοχείο μαζί με το ελαιόλαδο και αρχίζετε να τις πατάτε με ένα πιρούνι.
 Τις πατάτε μέχρι να διαλυθούν καλά και να γίνουν πολτός,συμπληρώνετε αν θέλετε αλάτι και βάζετε και το ξύδι.
 Ψιλοκόβετε όλα τα λαχανικά μέσα στις πατάτες
και τα ανακατεύετε καλά μέχρι να ενσωματωθούν.
Τη σερβίρετε με ψάρι τηγανητό η με κρέας ψητό.
 500 γραμμάρια γιαούρτι στραγγιστό,1αγγουρι,3 μεγάλες σκελίδες σκόρδο,ελαιόλαδο,λίγο αλάτι και 1-2 κουταλιές σούπας ξύδι.
 Καθαρίζετε το αγγούρι και το τρίβετε στον τρίφτη,το στύβεται ελαφρά να φύγουν τα πολλά  υγρά του για να μην αραιώσει το γιαούρτι.
Καθαρίζετε τις σκελίδες το σκόρδο και τις λιώνετε με το ειδικό εργαλείο η τις κάνετε στον τρίφτη του τυριού.
Τα ανακατεύετε όλα καλά  να ενσωματωθούν
και ρίχνετε ταυτόχρονα και το ελαιόλαδο ,το αλάτι και το ξύδι.
Προσθέτετε αν θέλετε και λίγο ψιλοκομμένο άνηθο,του δίνει άλλη γεύση και άρωμα.
Συνοδεύει ψητά κρέατα , ντολμαδάκια γιαλαντζί,είναι μεζεδάκι για ούζο,και γενικά τρώγεται σχετικά ευχάριστα με την προϋπόθεση βέβαια να σας αρέσει η μυρωδιά του σκόρδου.
ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!!!!!!!!!!!!!!!!

Δευτέρα, 8 Απριλίου 2013

Φασόλια μαυρομάτικα σαλάτα

 300 γραμμάρια φασόλια μαυρομάτικα,
μια ντομάτα,δύο πράσινα κρεμμυδάκια,
μια κόκκινη πιπεριά,3-4 φύλλα μαρούλι,
μηλόξυδο η ξύδι άσπρο,αλάτι,πιπέρι,ελαιόλαδο.


Βράζετε καλά τα φασόλια και τα στραγγίζετε να φύγουν τα νερά τους.
Πλένετε τα λαχανικά και τα κόβετε ,ανακατεύετε μαζί με τα φασόλια και ρίχνετε το αλάτι το ξύδι και το ελαιόλαδο.
Η σαλάτα διατηρείται 2-3 μέρες στο ψυγείο και είναι πολύ νόστιμη.

..


Κυριακή, 31 Μαρτίου 2013

Σολομός γιαχνί


 3 Φέτες σολομό(όσο πιο παχύς και φρέσκος είναι ο σολομός τόσο πιο ωραίο γίνεται το φαγητό)
2 καρότα,1 κιλό πατάτες,1 κρεμμύδι,μαϊντανό,αλάτι, πιπέρι κόκκινο,κρασί άσπρο,ελαιόλαδο μισό ποτηράκι.
 Πλένετε και καθαρίζετε τα λαχανικά.
Κόβετε τις πατάτες ψιλές όπως τις κάνετε για τηγανητές,το κρεμμύδι σε φετούλες,το καρότο επίσης, και το μαϊντανό ψιλοκομμένο.
Τα βάζετε μέσα στο ταψί και τα ανακατεύετε με το ελαιόλαδο το αλάτι και το κόκκινο πιπέρι.

Βάζετε από πάνω και το σολομό αφού τον έχετε αλατίσει και ρίχνετε πιπέρι και  το ελαιόλαδο.










Ανάβετε το φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου και βάζετε μέσα το ταψί σκεπασμένο μα αλουμινόχαρτο.Μόλις περάσει μισή ώρα το ανοίγετε και το αφήνετε να ψηθεί  για να πάρει το φαγητό ωραίο χρώμα.Το αφήνετε άλλη μισή ώρα.
Το συνοδεύετε με πράσινη σαλάτα ,η όποια εσάς σας αρέσει και κρασί άσπρο.
Εύκολο,νόστιμο και υγιεινό.Η συνταγή είναι από τη φίλη μου ΦΡΊΝΤΑ..
Την ευχαριστώ πολύ.
ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!!!!!!!!!!!

                                                                                       







Σάββατο, 23 Μαρτίου 2013

Χταπόδι σε γάστρα

 1 χταπόδι,1 κιλό μικρές πατάτες,2 καρότα,
2 ντοματούλες,1 σκελίδα σκόρδο,ρίγανη,
1 κλαράκι δενδρολίβανο,κόκκινο πιπέρι,
κρασί άσπρο 1 ποτηράκι,1 ποτηράκι ελαιόλαδο
αλάτι,σάλτσα ντομάτας,λίγο νερό.

Πλένετε καλά και βράζετε το χταπόδι,να μαλακώσει αρκετά.



 Κόβετε τις ντομάτες σε φέτες και ρίχνετε αλάτι και ρίγανη πάνω,καθαρίζετε και μια σκελίδα σκόρδο την οποία αφήνετε ολόκληρη.
Σε ένα τηγάνι βάζετε το μισό λάδι και τηγανίζετε τις πατάτες αφού τις χαράξετε πρώτα σταυρωτά.
Βάζετε και τα καρότα μαζί τα οποία τα έχετε κόψει στη μέση.
Ρίχνετε το αλάτι και το κόκκινο πιπέρι .
Αφού τηγανιστούν και κοκκινίσουν τα σβήνετε με το κρασί.
Τα αφήνετε να πάρουν μια δυο βράσεις και τα βγάζετε.
 Στο ίδιο λάδι βάζετε τις ντομάτες με το σκόρδο και ένα κλαράκι δενδρολίβανο.
Τις τηγανίζετε για λίγο.
 Αφού τις βγάλετε βγάζετε και το δενδρολίβανο και ρίχνετε μέσα στο τηγάνι τη σάλτσα ντομάτας(δεν αφήνετε πολύ το δενδρολίβανο γιατί έχει πολύ έντονη μυρωδιά και πικρίζει).
 Βάζετε και τη σάλτσα στο πυρέξ που έχετε τα υπόλοιπα υλικά και ρίχνετε το υπόλοιπο λάδι και λίγο νερό.
Σκεπάζετε το πυρέξ και το βάζετε στο φούρνο στο αέρα στους 200 βαθμούς Κελσίου.
Το ψήνετε όσο να φύγουν τα πολλά υγρά.
Το δοκιμάζετε σε μία ώρα αν έχουν ψηθεί οι πατάτες σβήνετε το φούρνο και αφήνετε το πυρέξ μέσα για να ψηθεί ακόμη λίγο με τη θερμοκρασία του φούρνου.
Το σερβίρετε με ότι σαλάτα σας αρέσει και κρασί άσπρο
                     ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!!!!!!

Παρασκευή, 15 Μαρτίου 2013

Τυρόπιτες ...express

Ευκολες τραγανές και προπάντων νόστιμες τυρόπιτες που γίνονται κάπως διαφορετικά

 1 κιλό σφολιάτα,250 γραμμάρια φέτα.


Ξεπαγώνετε τη σφολιάτα και την κόβετε σε τετραγωνάκια.
 Κόβετε τη φέτα σε μπαστουνάκια για αυτό καλύτερα να διαλέξετε μια φέτα λίγο σκληρή για να κόβετε εύκολα.
 Βάζετε σε κάθε κομμάτι σφολιάτας ένα μπαστουνάκι φέτα και το διπλώνετε στα δύο.
 Τα βάζετε σε τοστιέρα,και τα αφήνετε να ψηθούν μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
Γίνονται εύκολα και πολύ νόστιμα,επίσης μπορείτε να βάλετε μέσα κάτι σε γλυκό (μαρμελάδα,μερέντα,γλυκό κουταλιού,ψιλοκομμένα φρούτα)
Επίσης μπορείτε να ετοιμάσετε γέμιση για σπανακόπιτα,κρεατόπιτα και ότι άλλο θέλετε.
Έχετε σε χρόνο ρεκόρ και χωρίς ταψιά και φούρνους ότι θέλετε και ότι σας αρέσει να κάνετε με σφολιάτα.
Θα σας αρέσουν σίγουρα και είναι μια γρήγορη και νόστιμη λύση για το καφεδάκι σας η ότι άλλο θέλετε να συνοδέψετε . ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!!!!!!!!!!

Σάββατο, 9 Μαρτίου 2013

Πένες κόκκινες

 Μισό σακουλάκι μακαρόνια πένες,1 μελιτζάνα,
1 κόκκινη πιπεριά,5-6 αγγουράκια τουρσί,
5-6 μεγάλες ελιές πράσινες,
1 σκελίδα σκόρδο,κόκκινο πιπέρι,αλάτι,ελαιόλαδο μισό ποτηράκι,μια γεμάτη κουταλιά φρέσκο βούτυρο,σάλτσα ντομάτας,βασιλικό φρέσκο η ξερό ,(ανάλογα την εποχή)μισό ποτήρι νερό.
 Πλένετε τα λαχανικά και κόβετε τη μελιτζάνα σε κύβους,την πιπεριά σε μακρόστενες λωρίδες,τα αγγουράκια και το σκόρδο σε φετάκια,,από τις ελιές βγάζετε τα κουκούτσια και τις κόβετε σε φετάκια και αυτές.
 Βράζετε τα μακαρόνια άλλα όχι να βράσουν εντελώς ,να κρατάνε λίγο.Τα βγάζετε και αφού τα πλύνετε μα κρύο νερό τα αφήνετε σε ένα σουρωτήρι.
 Βάζετε το λάδι ,τα λαχανικά,το αλάτι,το βασιλικό και το κόκκινο πιπέρι σε ένα τηγάνι.Τα αφήνετε να τηγανιστούν καλά και ρίχνετε και το βούτυρο.
 Τα ανακατεύετε με τις πένες να ενσωματωθούν.
 Ρίχνετε και τη σάλτσα ντομάτας, και ανακατεύετε να πάει παντού.Ρίχνετε και το ποτήρι και  αφήνετε να βράσουν σε σιγανή φωτιά μέχρι να φύγουν τα υγρά τους.
Τις σερβίρετε ζεστές με τριμμένο κεφαλοτύρι και σαλάτα.Είναι εύκολο και νόστιμο πιάτο.
ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!!!!!!!!!!!

Κυριακή, 3 Μαρτίου 2013

Κουνουπίδι τηγανητό & κοκινιστό



 1 κουνουπίδι μεγάλο η 2 μικρά,1 κρεμμύδι ,ένα καρότο,1 ποτηράκι ελαιόλαδο,1 ποτηράκι λάδι για τηγάνισμα,φρυγανιά τριμμένη,2 αυγά,κεφαλοτύρι τριμμένο,αλεύρι,σάλτσα ντομάτας,αλάτι ,πιπέρι,μπούκοβο,(καυτερό κόκκινο πιπέρι),νερό.







Πλένετε το κουνουπίδι και το χωρίζετε σε φουντίτσες.Το βάζετε να βράσει για λίγο σε νερό αλατισμένο(περίπου 2-3 λεπτά).
Το βγάζετε και το αφήνετε  σε σουρωτήρι να φύγουν τα νερά.
Το τηγανίζετε σε λάδι καυτό και το βάζετε σε χαρτί απορροφητικό να φύγουν τα πολλά λάδια.
Μέχρι εδώ η διαδικασία για το μαγείρεμα είναι ίδια.
Για το κοκκινιστό κόβετε το κρεμμύδι και το καρότο σε κομματάκια


 Τα βάζετε σε μια κατσαρόλα και αφού τσιγαριστούν καλά βάζετε τη σάλτσα ντομάτας,το αλάτι ,το πιπέρι  2 ποτήρια νερό
και τα αφήνετε να βράσουν για 10 λεπτά,όσο να μαλακώσει το καρώτο και το κρεμμύδι .Ρίχνετε  το κουνουπίδι και το μπούκοβο και παίρνει και αυτό μερικές βράσεις.
Δεν χρειάζεται πολύ βράσιμο γιατί ήδη είναι όλα μισομαγειρεμένα.
 Για το τηγανητό κουνουπίδι  χτυπάτε τα αυγά,βάζετε τη φρυγανιά σε κούπα,το ίδιο κάνετε και με το αλεύρι και το κεφαλοτύρι.
Παίρνετε μια φουντίτσα κουνουπίδι και τη βουτάτε στο αλεύρι,μετά την βάζετε στο αυγό,στη φρυγανιά και κατόπιν στο κεφαλοτύρι.
Την τηγανίζετε σε ζεστό λάδι και παίρνει ένα πολύ ωραίο χρώμα.
Προσωπικά εμένα μου αρέσει το τηγανητό περισσότερο ,είναι πολύ νόστιμο, τρώγεται πολύ ευχάριστα και είναι πολύ ωραίος ουζομεζές.
ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!!!!!!!!!!

ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ

Kouzinika.com