Δευτέρα, 24 Μαρτίου 2014

Κέικ νηστίσιμο με πορτοκάλι


 1 σακουλάκι φαρίνα που φουσκώνει μόνη της,
6-7 πορτοκάλια το χυμό(περίπου
 1,5 νεροπότηρο) 
5 κουταλιές σούπας σταφίδες μαύρες,
5 κουταλιές σούπας καρύδια χονδροαλεσμένα,1 φλυτζανάκι του καφέ καλαμποκέλαιο,
μια φλυτζάνα τσαγιού ζάχαρη
 Ξύσμα από 2 πορτοκάλια,μισό κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο τριμμένο,μισό ποτήρι του κρασιού λικέρ βύσσινο,κεράσι,η ότι έχετε

 Χτυπάτε το καλαμποκέλαιο με τη ζάχαρη αρκετά για να λιώσει καλά.
Ρίχνετε μετά το χυμό πορτοκάλι το αλευρι και συνεχίζετε το χτύπημα ,σε μέτρια ταχύτητα το μίξερ,το γαρύφαλλο,το λικέρ,το ξύσμα πορτοκαλιού, το τριμμένο καρύδι,και στο τέλος τις σταφίδες .
(Οι σταφίδες για να μην πάνε όλες στο ίδιο μέρος,να τους ρίξετε μια κουταλιά αλεύρι και να τις ανατέψετε να πάει παντού).
Αλείφετε τη φόρμα με φυτικό βούτυρο καλά η με καλαμποκέλαιο για να μην κολλήσει στο ψήσιμο και δεν βγαίνει μετά.
Το ψήνετε στους 180 βαθμούς Κελσίου ,στον αέρα  περίπου για 40 λεπτά,η για να είστε πιο σίγουρες,μπήξτε μια οδοντογλυφίδα την ώρα που ψήνετε,αν βγει στεγνή σημαίνει ότι το κέικ σας ψήθηκε.
 Αφού σβήσετε το φούρνο το αφήνετε λίγη ώρα να κρυώσει και το βγάζετε μετά από τη φόρμα σε μια πιατέλα,βγαίνει πολύ εύκολα  όταν γίνει χλιαρό.
 Είναι ίσως από τα πιο νόστιμα κέικ που έχω φάει,τουλάχιστον για μένα. Αν και το κέικ δεν είναι στα αγαπημένα μου γλυκά,το συγκεκριμένο πάντα με ενθουσιάζει.

Έχει ωραίο άρωμα πορτοκαλιού,τρώγεται ευχάριστα και είναι ένα πολύ καλό συνοδευτικό για τα καφεδάκια σας τώρα τη νηστεία,και όχι μόνο...
                                     ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!!!!!!!!!!!!!

Παρασκευή, 21 Μαρτίου 2014

Άγρια σπαράγγια σαλάτα

Η σημερινή συνταγή είναι πολύ απλή και εύκολη αλλά αν καταφέρετε να βρείτε άγρια σπαράγγια θα δοκιμάσετε ένα από τα πιο γευστικά μεζεδάκια και θα το θυμόσαστε για μέρες.
Τουλάχιστον αυτό συνέβη σε μένα ,δεν τα είχα δοκιμάσει ποτέ αν και είχα ακούσει καί παλιότερα γι αυτά.
 Η φίλη μου η Μάρω μου έδωσε να δοκιμάσω και αυτή μου είπε και πως φτιάχνονται και την ευχαριστώ γι αυτό, γιατί δοκίμασα κάτι που μου άρεσε πολύ και είπα να το μοιραστώ μαζί σας.
Βάζετε σε μια κατσαρόλα τα σπαράγγια  μαζί με το νερό,αφού τα πλύνετε πρώτα.
Μόλις αρχίσει να βράζει το νερό τα αφήνετε 2-3 λεπτά  και τα βγάζετε σε ένα πιάτο με μια κουτάλα τρυπητή.
Ρίχνετε αλάτι ,ξύδι (εγώ έβαλα άσπρο,η μηλοξυδο,ότι σας αρέσει),ρίγανη και ελαιόλαδο.
Έχετε βράσει και δύο αυγά και τα βάζετε δίπλα και αυτά για συνοδευτικό,ταιριάζουν πολύ οι γεύσεις τους.
Μπορείτε να τα κάνετε και ομελέτα , αν δε θέλετε να φάτε τα αυγα βραστά,είναι πολύ νόστιμα και έτσι.
Τα τηγανίζετε με λιγο λάδι τα σπαράγγια αφου τα έχετε βράσει λίγο πρώτα και αφου χτυπήσετε τα αυγά με λίγο αλάτι τα ρίχνετε στο τηγάνι.
Αυτό είναι όλο, αλλά αν το φτιάξετε θα μου δώσετε δίκιο δοκιμάζοντας το ,είναι καταπληκτικό μεζεδάκι με τσιπουράκι η το τρώτε σαν ένα ελαφρύ πιάτο για βράδυ.
Είναι λίγο δύσκολο να τα πετύχετε τα άγρια σπαράγγια μιας και όπως έμαθα και εγώ βγαίνουν δυο φορές το χρόνο Άνοιξη και Φθινόπωρο και φυτρώνουν μέσα σε θάμνους η βατομουριές .
Είναι πολύ διασκεδαστικό και το μάζεμα τους,αρκεί να συνηθίσει λίγο το μάτι να τα ξεχωρίζει.
                                   ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!!!!!!!!!!!!

Τρίτη, 18 Μαρτίου 2014

Μανιτάρια κοκινιστά


 600 γραμμάρια μανιτάρια άσπρα,3 κρεμμύδια,2 σκελίδες σκόρδο,μισό ματσάκι μαϊντανό,κόκκινο και μαύρο πιπέρι,ρίγανη,αλάτι,4 δαφνόφυλλα,1 κόκκινη πιπεριά,1 πράσινη,λίγο τσίπουρο,1 ώριμη ντομάτα ,1 κουταλιά πελτέ ντομάτας,ένα μικρό ποτηράκι ελαιόλαδο,νερό.

Καθαρίζουμε τα μανιτάρια από την φλούδα τους αφού τα έχουμε πλύνει πρώτα και τα σκουπίσουμε με χαρτί κουζίνας ελαφρά.
Τα καθαρίζουμε και από κάτω με ένα μαχαιράκι να φύγουν τα πολλά μαύρα .
Τα κόβουμε σε φέτες.
Πλένουμε και κόβουμε και τα υπόλοιπα υλικά και τα βάζουμε σε ένα βαθύ τηγάνι η μια ρηχή και πλατιά κατσαρόλα.
Τα αφήνουμε σε σιγανή φωτιά να τσιγαριστούν με το λάδι και τα υγρά τους,θα βγάλουν τα μανιτάρια υγρά.
Τα σβήνουμε με το τσίπουρο.
 Αφού τσιγαριστούν και μείνουν μόνο με το λάδι
ρίχνουμε την ντομάτα κομμένη σε κύβους αρκετά χοντρούς και αφού βράσει για λίγο ρίχνουμε και τον πελτέ και αφού τα ανακατέψουμε καλά να παει παντού ρίχνουμε και  νερό ίσα να σκεπαστούν τα λαχανικά μας.
 Το βράζουμε μέχρι να δούμε να μείνει σχεδόν με το λάδι του και μια πηχτή σαλτσούλα,περίπου δηλαδή μισή ώρα σε σιγανή φωτιά.
Τη συνταγή αυτή την έκανε η μαμά μου,αλλά τότε στο χωριό μάζευαν άγρια μανιτάρια που ήταν πολύ πιο νόστιμα,δεν έβαζε το τσίπουρο ούτε και την κόκκινη πιπεριά αλλά μερικές φορές πρόσθετε λίγο ρύζι η πλιγούρι,μπορείτε να το δοκιμάσετε και σεις.
Είναι ένα νόστιμο και νηστίσιμο πιάτο και μένα μου φέρνει όμορφες αναμνήσεις στο μυαλό πάντα όταν το φτιάχνω....
Πάει ωραία και με φέτα για όσους δε νηστεύουν
                                                          ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!!!!!!!!!!!!!

Τρίτη, 11 Μαρτίου 2014

Χταπόδι με φασόλια μαυρομάτικα



1 χταπόδι μικρό,μισό σακουλάκι φασόλια μαυρομάτικα,2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια,3 πιπεριές Φλωρίνης ψητές (αν δεν έχετε ψήσει δικές σας είναι πολύ ωραίες και αυτές που είναι ψητές σε βάζο στα σούπερ μάρκετ) ελιές πράσινες σε φετάκια,αγγουράκια τουρσί,μισό ποτήρι ,χυμό από ένα δυό λεμόνια, ξύδι άσπρο,ελαιόλαδο, αλάτι,μαύρο πιπέρι,μαϊντανός.
 Βράζετε τα φασόλια καλά να μαλακώσουν ,τα στραγγίζετε από το νερό τους και τα έχετε έτοιμα σε μια κούπα.
 Αφού βράσετε το χταπόδι το καθαρίζετε από τις μεμβράνες που έχει και το κόβετε κομμάτια.

Βάζετε σε μια λεκανίτσα το χταπόδι, τα φασόλια  και κόβετε τις πιπεριές ,τα κρεμμυδάκια και τα αγγουράκια.
Ρίχνετε και τα φετάκια τις ελιές,το ξύδι και το αλάτι και ανακατεύετε καλά τα υλικά να ενσωματωθούν.
Τα αφήνετε έτσι για μισή περίπου  ώρα .
 Στίβετε το λεμόνι και το ανακατεύετε με το λάδι και το μαύρο πιπέρι.
Κόβετε το μαϊντανό και τον ρίχνετε και αυτόν μέσα στο μείγμα ελαιόλαδου λεμονιού.
Περιχύνετε με αυτό τα υπόλοιπα σας υλικά και ανακατεύετε καλά να πάει παντού .
Μπορεί να σας αρέσει να έχει περισσότερο λαδολέμονο ,αυξήστε την ποσότητα ανάλογα με τα γούστα σας.
Η σαλάτα είναι καλύτερη αν μείνει μερικές ώρες  στο ψυγείο  γιατί ενσωματώνονται καλύτερα οι γεύσεις.
Τη συνταγή τη βρήκα σε πολλές παραλλαγές στο ίντερνετ αλλά εγώ την προσάρμοσα στα δικά μου γούστα και με τα υλικά που άρεσαν σε μένα πιο πολύ.
Μπορεί άνετα να φαγωθεί και σαν κύριο πιάτο γιατί έχει πολλά και ωραία υλικά,και είναι και νηστίσιμη.
                                     ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ

Παρασκευή, 28 Φεβρουαρίου 2014

Ταραμοσαλάτα



250 γραμμάρια ταραμά από τον ανοιχτόχρωμο ,7-8 λεμόνια,1 κούπα ελαιόλαδο,μια κούπα καλαμποκέλαιο,την ψίχα από 1 ψωμί του κιλού,4-5 κουταλιές πουρέ  πατάτας σε σκόνη.

( οι ποσοτητες που βλέπετε εδώ δεν αντιστοιχούν στη συνταγή ,είναι απλά για να δειξω τα υλικά.)
 Βάζετε τον ταραμά με λίγο από το ελαιόλαδο και το καλαμποκέλαιο να χτυπιούνται στο μίξερ που το έχετε να δουλεύει σε μέτρια ταχύτητα.
Μουσκεύετε την ψίχα του ψωμιού με λίγο νερό.
 Κόβετε τα λεμόνια στη μέση και τα στίβετε ,ρίχνετε σιγά σιγά το χυμό τους διαδοχικά με τα δύο λάδια στον κάδο του μίξερ.
Ρίχνετε λίγη λίγη και την ψίχα του ψωμιού αφού την στίψετε πρώτα λίγο να φύγουν τα πολλά υγρά της και συνεχίζετε το χτύπημα,καλά είναι το μίξερ σας να έχει βάση γιατί χρειάζεται αρκετή ώρα χτύπημα μέχρι να γίνει  η ταραμοσαλάτα σας λεία.
 Προς το τέλος του χτυπήματος ρίχνετε και τη σκόνη του πουρέ ενώ συνεχίζετε το χτύπημα για να γίνει πιο αφράτη η ταραμοσαλάτα σας και να τραβήξει και τα υγρά που τυχόν θα έχει.
Προς το τέλος του χτυπήματος δυναμώνετε την ταχύτητα του μίξερ και το αφήνετε έτσι για 3-4 λεπτά.
Είναι η σαλάτα που έχει την τιμητική της μαζί με τα λαγάνα στα κούλουμα.
Η πλέον δημοφιλής των ημερών αυτών.Πάντα μας συνόδευε στο πέταγμα του χαρταετού ,μαζί με ελίτσες και χαλβά.
Επίσης θα ήθελα να σας πω ένα έθιμο της Αποκριάς που έχουμε εδώ στα μέρη μας.
Το μεσημέρι λοιπόν της τελευταίας Κυριακής την Αποκριάς μαζεύεται όλη η οικογένεια στο σπίτι και εκεί οι μικρότεροι ζητάνε πρώτοι συγγνώμη για την περίπτωση που θα είχαν στενοχωρήσει τους μεγαλύτερους με κάτι που είχαν κάνει η είχαν πει,και το ίδιο κάνουν μετά και οι μεγαλύτεροι,μετά στο τέλος του φαγητού τρώνε ένα βραστό αυγό για να κλείσει το στόμα μιας και θα αρχίσει η νηστεία της Σαρακοστής και θα ανοίξει πλέον με το κόκκινο αυγό του Πάσχα .
Εύχομαι σε όλους σας καλά να περάσετε το τριήμερο να χαρείτε με τα αγαπημένα σας πρόσωπα,να ξεδώσετε από το άγχος της καθημερινότητας και να ξεφύγετε λιγάκι από τα προβλήματα της καθημερινότητας.
      ΚΑΛΑ ΚΟΥΛΟΥΜΑ ,ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ,ΣΑΣ ΦΙΛΩ!!!!!!!

Δευτέρα, 24 Φεβρουαρίου 2014

Χταπόδι με κριθαράκι

Χταποδάκι με κριθαρακι και ντοματα σερβιρισμενο σε πιατο σχεδον τετραγωνο και διπλα φαινεται το ποδι απο κολονατο πορηρι κρασιου

 1 χταπόδι μεγάλο η 2 μικρά,μισό σακουλάκι κριθάρακι,1 κόκκινη πιπεριά,ενα καρότο ,μισό ματσάκι μαιντανό,μισό ποτηράκι τσίπουρο,1 ποτηράκι ελαιόλαδο,αλάτι ,κόκκινο και μαύρο πιπέρι,θυμάρι,λίγο ξύδι και λίγο κρασί,1 κουταλιά ντοματοπελτέ και ντομάτα τριμένη
Βράζετε το χταπόδι στη χύτρα ταχύτητος για 40 λεπτά η σε κατσαρόλα μέχρι να μαλακώσει, στο νερό που θα βράσει βάζετε λίγο ξυδι και λίγο κρασί.
Το καθαρίζετε απο τις πέτσες τις σκούρες που έχει  και το κόβετε σε κομμάτια.






Σε ένα τηγάνι βάζετε το κριθαράκι με το μισό ελαιόλαδο και το τηγανίζετε σε σιγανή φωτιά να ροδοκοκκινίσει,έτσι θα μείνει σπυρωτό και δε θα λασπιάσει στο φαγητό σας.



Ψιλοκόβετε το μαιντανό,την πιπεριά σε ροδέλες και το καρότο το τρίβετε σε τρίφτη.
Τα βάζετε στην κατσαρόλα με τα πιπέρια το αλάτι και το θυμάρι.
Ρίχνετε και το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τα αφήνετε σε χαμηλή φωτιά να τσιγαριστούν ελαφρά.
Τα σβήνετε με το τσίπουρο και αφήνετε να βράσουν λίγο ακόμη.
Ετοιμάζεται και τη ντομάτα
 Εδώ έχω ντομάτα τριμμένη από το Καλοκαίρι σε σακουλάκια στη κατάψυξη,είναι πολύ ωραία για τα φαγητά σας,έχω βάλει και μια κουταλιά ντοματοπελτέ για πιο ωραία γεύση.
Τα βράζετε όλα μαζι αφού ριξετε και το κριθαράκι
 Το βράζετε μέχρι να πιεί τα μισά υγρά,το σβήνετε και κλείνετε για ενα 15 λεπτο το καπάκι της κατσαρόλας χωρίς να την τραβήξετε απο το μάτι.
Ετσι θα τραβήξει το κριθαράκι και τα υπόλοιπα υγρά και θα γίνει σπυρωτό και με όσο ζουμί πρέπει να έχει.

Είναι ένα ωραίο και εύκολο πιάτο,μοιάζει με το χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι που κάνουμε ,αλλά το κριθαράκι νομίζω το κάνει πιο νόστιμο.
Ταιριάζει με σαλάτα πράσινη και ούζο η τσίπουρο.................
                             ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!!!!!!!!!!!!!!!!!

Τετάρτη, 5 Φεβρουαρίου 2014

Φτερούγες κοτόπουλου πικάντικες

Πικάντικο νόστιμο πιάτο με φτερούγες κοτόπουλου και μια ωραία σως με πολλα μπαχαρικά σερβισιεμο σε ωραια πιατέλα

 1 κιλό φτερούγες κοτόπουλου,μείγμα μπαχαρικών για κοτόπουλο,σόγια σος,ταμπασκο,(αν δεν έχετε βάζετε μπούκοβο) 4 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες,αλάτι,πιπέρι,κύμινο,2 κουταλιές  σούπας μουστάρδα,1 κουταλιά σούπας πελτέ ντομάτας,2 κουταλιές σούπας κέτσαπ,ένα ποτηράκι,ρετσίνα,χυμό από ένα λεμόνι,κόλιανδρο,1 κουταλιά γλυκού  μέλι.


 Καθαρίζετε καλά τις φτερούγες και τις πλένετε,τις πασπαλίζετε με το μείγμα μπαχαρικών.

 Ετοιμάζετε τη σάλτσα που θα ρίξετε πάνω στις φτερούγες με όλα τα υλικά που σας είπα πιο πάνω.
Βάζετε τις φτερούγες σε ένα ταψί πασπαλισμένες με τα μπαχαρικά και  λίγο λάδι
και από  πάνω ρίχνετε αυτή τη σάλτσα.
Τις ψήνετε για μισή ώρα στον αέρα στους 200 βαθμούς Κελσίου.
Τις βγάζετε τις γυρνάτε από την άλλη μεριά και τις ψήνετε για να κοκκινίσουν και από εδώ.
Τις συνοδεύετε με πιλάφι,πουρέ η  και με μια σαλάτα μόνο και κρασακι άσπρο...
Ένα πιάτο ,πολύ εύκολο,πικάντικο,νόστιμο,οικονομικό και χορταστικό...
Είμαι σίγουρη θα σας αρέσει πολύ ειδικά σε όσους αρέσει το κοτόπουλο.
                      ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!!!!!!!!!!!!!

Κυριακή, 26 Ιανουαρίου 2014

Μακαρόνια με κιμά στο φούρνο


 1 πακέτο μακαρόνια ριγκατονι η πένες,μισό κιλό κιμά,250 γραμμάρια διάφορα τυριά τριμμένα(γκούντα,κεφαλοτύρι,ενταμ,η ότι άλλο σας αρέσει)250 γραμμάρια φέτα σκληρή,μια κόκκινη και μια πράσινη πιπεριά,μαϊντανό,ένα κρεμμύδι,ελαιόλαδο,σάλτσα ντομάτα,2-3 κουταλιές κέτσαπ,λίγο κρασί άσπρο,αλάτι κόκκινο και μαύρο πιπέρι,100 γραμμάρια βούτυρο.
 Βράζετε τα μακαρόνια σε νερό αλατισμένο.
Όχι πολύ ,γιατί θα μπουν και στο φούρνο μετά.
Τρίβετε τη φέτα με το χέρι σε χονδρά κομμάτια και τη βάζετε πάνω στα μακαρόνια μέσα στο ταψί.
Βάζετε μαζί και τα άλλα τυριά και τα ανακατευετε καλά για να μοιραστούν μέσα στο ταψί και να ενσωματωθούν με τα μακαρόνια.

 Κόβετε το κρεμμύδι ,τις πιπεριές και το μαϊντανό σε ένα τηγάνι ρίχνετε ελαιόλαδο και τον κιμά και τον τσιγαρίζετε μέχρι να φύγουν όλα τα υγρά του.
Τον σβήνετε με το κρασί και ρίχνετε τη σάλτσα ντομάτας ,την κέτσαπ και λίγο νερό και τον αφήνετε να βράσει για λιγο.
 Τον ρίχνετε και αυτόν στο ταψί με τα μακαρόνια και τον ανακατευετε να ενσωματωθεί και αυτός.
Είναι καλύτερα να έχει λιγα υγρα παραπάνω ο κιμας για  να τα παρουν τα μακαρονια και να ψηθουν μ αυτα στο φουρνο.
 Έτσι τα μακαρόνια σας είναι έτοιμα για το φούρνο.
Τα βάζετε στους 200 βαθμούς Κέλσιου στις αντιστάσεις και τα ψήνετε μέχρι να δείτε να παίρνει χρώμα ο κιμάς και να λιώσουν τα μακαρόνια.(Περίπου 15-20 λεπτά)
Είναι ένας άλλος τρόπος να φτιάξετε μακαρόνια με κιμά και είναι πολυ νόστιμα.
Τα συνοδεύετε με σαλάτα που αρέσει σε σας και κρασί ...
                                      ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!!!!!!!!!

ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ

Kouzinika.com