Pigogo

Εύκολο αδυνάτισμα

Τετάρτη, 9 Απριλίου 2014

Τσουρέκι Πασχαλινό


 2,5 κιλά αλεύρι,5 αυγά ολόκληρα και δύο κρόκους(αν τα αυγά σας είναι μικρά μπορείτε να βάλετε 1-2 ακόμη),1 κιλό ζάχαρη,2 κούπες γάλα,500 γραμμάρια μαργαρίνη,1 κούπα σπορέλαιο,2 κουταλάκια κοφτά αλάτι,4 βανίλλιες,2 πορτοκάλια το χυμό και το ξύσμα,1 σακουλάκι μαχλέπι,1 σακουλάκι κακουλέ(περίπου 8 γραμμάρια από το καθένα και λίγη τριμμένη μαστίχα,(τη μαστίχα με μέτρο γιατί θα στιφίζουν τα τσουρέκια αν σας πέσει παραπάνω).


 Για τη μαγιά των τσουρεκιων
8 σακουλάκια  ξερή μαγιά,1 κούπα χλιαρό νερό,αλεύρι.





 Κάνετε πρώτα το χυλό της μαγιάς και τον αφήνετε μέχρι να φουσκώσει(περίπου 1 ώρα)

Σε μια μεγάλη λεκάνη βάζετε το αλεύρι και κάνετε μια λακκούβα στο κέντρο.
Εκεί βάζετε τις βανίλλιες το αλάτι,το μαχλέπι,το κακουλέ,τη μαστίχα και το ξύσμα πορτοκαλιού.
Χτυπάτε καλά στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη και ρίχνετε λίγο λίγο το χυμό πορτοκαλιού.
Λιώνετε σε μιά μικρή κατσαρόλα τη μαργαρίνη με το λάδι.
Ζεσταίνετε το γάλα.
Ρίχνετε στη λεκάνη με το αλεύρι και τα άλλα υλικά τη μαγιά που φτιάξατε,στη συνέχεια το μείγμα με τα αυγά ,το γάλα χλιαρό και από το μείγμα μαργαρίνης λαδιού το μισό και περισσότερο.
Βουτάτε τα χέρια στο μείγμα λαδιού μαργαρίνης
και ζυμώνετε με κινήσεις κυκλικές και από έξω προς τα μέσα.
Στο τέλος αλείφετε τη ζύμη με το λάδι που σας έμεινε τη σκεπάζετε με μια σακούλα  και την αφήνετε σκεπασμένη σε μέρος ζεστό να ξεκουραστεί και να φουσκώσει.
(2 ώρες περίπου η μέχρι να δείτε να ανεβαίνει και να φτάνει μέχρι το χείλος της λεκάνης)
Την ανοίγετε αφού φουσκώσει την ξαναζυμώνετε και την ξανασκεπάζετε για να ξαναφουσκώσει

 Πλάθετε τα τσουρέκια σε πλεξίδες και τα αφήνετε σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν.
Τα αλείφετε με τους κρόκους των αυγών καί βάζετε σουσάμι και αμύγδαλα.
Τα ψήνετε στους 180 βαθμούς Κελσίου στον αέρα,περίπου για 30 λεπτά το καθένα.
 Αφού ψηθούν τα αφήνετε να κρυώσουν λίγο
και τα τυλίγετε σε μεμβράνη για τρόφιμα για α διατηρηθούν μαλακά για αρκετό καιρό.

 Είναι μια συνταγή που έχω από παλιά από μια θεία μου,έχω αλλάξει μερικά πράγματα ανάλογα με τα γευστικά μας γούστα στις αναλογίες και έχω προσθέσει λίγη παραπάνω βανίλια και μαστίχα και έχω αντικαταστήσει τη φρεσκη μπυρομαγιά με ξερή και το μισό αλεύρι με πολυτελείας που φουσκώνει παραπάνω...
Είναι μια πετυχημένη συνταγή που την κάνω κάθε χρόνο,βέβαια το τσουρέκι θέλει υπομονή και ζέστη για να πετύχει...
Οι φωτογραφίες είναι από άλλες χρονιές μιας και ακόμη δεν έκανα τα φετινά,όπως βλέπετε ήταν πετυχημένα κάθε χρόνο,οπότε είναι εγγυημένη η συνταγή....

                        ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!!!!!!!!!!

Πέμπτη, 3 Απριλίου 2014

Μπριζόλες μοσχαριού με μπάμιες


4 μοσχαρίσιες μπριζόλες,
700 γραμμάρια κατεψυγμένες μπάμιες η φρέσκες όταν είναι εποχή τους,
1 καρότο,
1 κόκκινη πιπεριά,
1 σκελίδα σκόρδο,
μισό μάτσο μαϊντανό ,
δύο μεγάλα κρεμμύδια,μια καυτερή πιπεριά,(αν θέλετε)
αλάτι, πιπέρι κόκκινο και μαύρο,
ελαιόλαδο ένα ποτηράκι,
μισό ποτήρι νερό,
μια μεγάλη ντομάτα,μια κουταλιά πελτέ η τριμμένη ντομάτα που έχετε καταψύξει από το Καλοκαίρι.
 Καθαρίζετε τα κρεμμύδια και πλένετε τις πιπεριές,ξεφλουδίζετε το καρότο,και το τρίβετε στον τρίφτη.
Πλένετε και κόβετε τις ντομάτες στην αρχή χοντρές φέτες και μετά σε κύβους.
Κόβετε και το κρεμμύδι,το σκόρδο,το μαϊντανό και την κόκκινη πιπεριά την πράσινη καυτερή πιπερια αν την προσθέσετε τελικα την βάζετε ολόκληρη για να μην καιει πολυ, και τα βάζετε σε σειρά
μέσα στη γάστρα.
Πρώτες βάζετε τις μπριζόλες.
Βάζετε το ελαιόλαδο ,το αλάτι και τα πιπέρια
Βάζετε τη γάστρα σε φούρνο προθερμασμένο
στους 200 βαθμούς Κελσίου και αφήνετε να
ψηθούν περίπου 20 λεπτά.
 Αφού περάσουν τα 20 λεπτά βγάζετε τη γάστρα από το φούρνο και βάζετε τις μπάμιες τις οποίες έχετε ξεπαγώσει πλύνει και τις αφήσατε να στραγγίσουν απο τα νερά τους σε ενα σουρωτήρι,αν είναι φρέσκες απλά τις καθαρίζετε και τις πλένετε,
 λίγο ακόμη λάδι και το μισό ποτήρι νερό και
αφήνετε το φαγητό να σιγοψηθεί για μια περίπου  ώρα η ίσως και λιγότερο στους 180 βαθμούς
Κελσίου.
Είναι ένα πολύ νόστιμο και εύκολο πιάτο,ειδικά αν σας αρέσουν οι μπάμιες,και είναι ένας τρόπος να φτιάξετε λίγο διαφορετικά τις μπριζόλες σας στο φούρνο.
Ταιριάζει με σαλάτα και φέτα.
                 
                                                       ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!!!!!!!!!!!!!!!!

Παρασκευή, 28 Μαρτίου 2014

Κεφτέδες και πατάτες φούρνου.

Γαλαζιο πιατο με ασπρα λουλουδια μπορντουρα με περιεχομενο πατατες φούρνου και κεφτέδες διπλα υπαρχει πηρουνι με γαλαζια λαβη

750 γραμμάρια κιμάς μοσχάρι και χοιρινό ,2 αυγά,2 κρεμμύδια,2 σκελίδες σκόρδο,
μείγμα μπαχαρικών για κεφτεδάκια,κύμινο,αλάτι,
φρυγανιά, τριμμένη η ψωμί (100 γραμμάρια περίπου) η ψωμί ξερό

ελαιόλαδο,λίγο τσίπουρο,1 πράσινη πιπεριά,πιπέρι μαύρο,μαϊντανός.
 Βάζετε τα υλικά σε μια λεκάνη ευρύχωρη,αφού έχετε περάσει από το μπλεντεράκι τα κρεμμύδια μαζί με την πιπεριά και τα αρωματικά χόρτα.
Τα ζυμώνετε αρκετά να ενωθούν καλά τα υλικά
και αφού τελειώσετε το ζύμωμα κάνετε μια μπάλα τον κιμά τον σηκώνετε λίγο ψηλά και τον αφήνετε να πέσει με δύναμη στη λεκάνη,το κάνετε αυτό μερικές φορές,είναι ένα κολπάκι για να γίνει πιο αφράτο το μείγμα ,το έβλεπα από τη γιαγιά μου να το κάνει και όταν τη ρώτησα μου εξήγησε γιατί το κάνει αυτό,δοκιμάστε το αν θέλετε.
Αφήνετε το μείγμα τουλάχιστον μια ώρα στο ψυγείο,σφίγγει και πλάθεται καλύτερα.


1,5 κιλό πατάτες,1 πορτοκάλι,2 λεμόνια,θυμάρι,αλάτι ,πιπέρι ,ελαιόλαδο,κέτσαπ,μουστάρδα,λίγο κρασί άσπρο,μια κουταλιά μέλι,αλάτι,κόκκινο πιπέρι



Καθαρίζετε και κόβετε τις πατάτες κυδωνατες,για το φούρνο.
Τις αλατοπιπερώνετε και ρίχνετε αρκετό θυμάρι  και ελαιόλαδο πάνω τους.
Τις βάζετε στο φούρνο και τις αφήνετε στους 200 βαθμούς Κελσίου στις αντιστάσεις μέχρι να κάνουν μια ωραία κρούστα.
Αφού έχετε στύψει,τα πορτοκάλια και το λεμόνι,
ρίχνετε και τα υπόλοιπα υλικά και
 τα χτυπάτε να γίνουν μια σάλτσα.


Τη ρίχνετε στις μισοψημένες πατάτες και τις ξαναβάζετε στο φούρνο και τον χαμηλώνετε να σιγοψηθούν.
 Πλάθετε και τα κεφτεδάκια και τα  βάζετε σε
ένα ταψί και είναι και αυτά έτοιμα για ψήσιμο.
Πάντα φτιάχνω ξεχωριστά τις πατάτες από τα κεφτεδάκια.
Τα ψήνετε και αυτά στις αντιστάσεις στους 200 βαθμούς Κελσίου για μισή ώρα μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.

Ταιριάζουν με φέτα και σαλάτα χόρτα η μαρούλι και μπύρα, τουλάχιστον στα δικά μου γούστα.
Είναι ένα παραδοσιακό οικογενειακό φαγητό ,απλό,χορταστικό ,νόστιμο.αγαπημένο πολλών,σίγουρα θα στρώθηκε πολλές φορές στο τραπέζι της Κυριακής σας και όχι μόνο.
Σε μερικούς ίσως να φέρνει και αναμνήσεις μιας και είναι καθαρά μαμαδίστικο φαγητό.

                                     ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!!!!!!!!!!!!!!

Δευτέρα, 24 Μαρτίου 2014

Κέικ νηστίσιμο με πορτοκάλι


 1 σακουλάκι φαρίνα που φουσκώνει μόνη της,
6-7 πορτοκάλια το χυμό(περίπου
 1,5 νεροπότηρο) 
5 κουταλιές σούπας σταφίδες μαύρες,
5 κουταλιές σούπας καρύδια χονδροαλεσμένα,1 φλυτζανάκι του καφέ καλαμποκέλαιο,
μια φλυτζάνα τσαγιού ζάχαρη
 Ξύσμα από 2 πορτοκάλια,μισό κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο τριμμένο,μισό ποτήρι του κρασιού λικέρ βύσσινο,κεράσι,η ότι έχετε

 Χτυπάτε το καλαμποκέλαιο με τη ζάχαρη αρκετά για να λιώσει καλά.
Ρίχνετε μετά το χυμό πορτοκάλι το αλευρι και συνεχίζετε το χτύπημα ,σε μέτρια ταχύτητα το μίξερ,το γαρύφαλλο,το λικέρ,το ξύσμα πορτοκαλιού, το τριμμένο καρύδι,και στο τέλος τις σταφίδες .
(Οι σταφίδες για να μην πάνε όλες στο ίδιο μέρος,να τους ρίξετε μια κουταλιά αλεύρι και να τις ανατέψετε να πάει παντού).
Αλείφετε τη φόρμα με φυτικό βούτυρο καλά η με καλαμποκέλαιο για να μην κολλήσει στο ψήσιμο και δεν βγαίνει μετά.
Το ψήνετε στους 180 βαθμούς Κελσίου ,στον αέρα  περίπου για 40 λεπτά,η για να είστε πιο σίγουρες,μπήξτε μια οδοντογλυφίδα την ώρα που ψήνετε,αν βγει στεγνή σημαίνει ότι το κέικ σας ψήθηκε.
 Αφού σβήσετε το φούρνο το αφήνετε λίγη ώρα να κρυώσει και το βγάζετε μετά από τη φόρμα σε μια πιατέλα,βγαίνει πολύ εύκολα  όταν γίνει χλιαρό.
 Είναι ίσως από τα πιο νόστιμα κέικ που έχω φάει,τουλάχιστον για μένα. Αν και το κέικ δεν είναι στα αγαπημένα μου γλυκά,το συγκεκριμένο πάντα με ενθουσιάζει.

Έχει ωραίο άρωμα πορτοκαλιού,τρώγεται ευχάριστα και είναι ένα πολύ καλό συνοδευτικό για τα καφεδάκια σας τώρα τη νηστεία,και όχι μόνο...
                                     ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!!!!!!!!!!!!!

Παρασκευή, 21 Μαρτίου 2014

Άγρια σπαράγγια σαλάτα

Η σημερινή συνταγή είναι πολύ απλή και εύκολη αλλά αν καταφέρετε να βρείτε άγρια σπαράγγια θα δοκιμάσετε ένα από τα πιο γευστικά μεζεδάκια και θα το θυμόσαστε για μέρες.
Τουλάχιστον αυτό συνέβη σε μένα ,δεν τα είχα δοκιμάσει ποτέ αν και είχα ακούσει καί παλιότερα γι αυτά.
 Η φίλη μου η Μάρω μου έδωσε να δοκιμάσω και αυτή μου είπε και πως φτιάχνονται και την ευχαριστώ γι αυτό, γιατί δοκίμασα κάτι που μου άρεσε πολύ και είπα να το μοιραστώ μαζί σας.
Βάζετε σε μια κατσαρόλα τα σπαράγγια  μαζί με το νερό,αφού τα πλύνετε πρώτα.
Μόλις αρχίσει να βράζει το νερό τα αφήνετε 2-3 λεπτά  και τα βγάζετε σε ένα πιάτο με μια κουτάλα τρυπητή.
Ρίχνετε αλάτι ,ξύδι (εγώ έβαλα άσπρο,η μηλοξυδο,ότι σας αρέσει),ρίγανη και ελαιόλαδο.
Έχετε βράσει και δύο αυγά και τα βάζετε δίπλα και αυτά για συνοδευτικό,ταιριάζουν πολύ οι γεύσεις τους.
Μπορείτε να τα κάνετε και ομελέτα , αν δε θέλετε να φάτε τα αυγα βραστά,είναι πολύ νόστιμα και έτσι.
Τα τηγανίζετε με λιγο λάδι τα σπαράγγια αφου τα έχετε βράσει λίγο πρώτα και αφου χτυπήσετε τα αυγά με λίγο αλάτι τα ρίχνετε στο τηγάνι.
Αυτό είναι όλο, αλλά αν το φτιάξετε θα μου δώσετε δίκιο δοκιμάζοντας το ,είναι καταπληκτικό μεζεδάκι με τσιπουράκι η το τρώτε σαν ένα ελαφρύ πιάτο για βράδυ.
Είναι λίγο δύσκολο να τα πετύχετε τα άγρια σπαράγγια μιας και όπως έμαθα και εγώ βγαίνουν δυο φορές το χρόνο Άνοιξη και Φθινόπωρο και φυτρώνουν μέσα σε θάμνους η βατομουριές .
Είναι πολύ διασκεδαστικό και το μάζεμα τους,αρκεί να συνηθίσει λίγο το μάτι να τα ξεχωρίζει.
                                   ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!!!!!!!!!!!!

Τρίτη, 18 Μαρτίου 2014

Μανιτάρια κοκινιστά


 600 γραμμάρια μανιτάρια άσπρα,3 κρεμμύδια,2 σκελίδες σκόρδο,μισό ματσάκι μαϊντανό,κόκκινο και μαύρο πιπέρι,ρίγανη,αλάτι,4 δαφνόφυλλα,1 κόκκινη πιπεριά,1 πράσινη,λίγο τσίπουρο,1 ώριμη ντομάτα ,1 κουταλιά πελτέ ντομάτας,ένα μικρό ποτηράκι ελαιόλαδο,νερό.

Καθαρίζουμε τα μανιτάρια από την φλούδα τους αφού τα έχουμε πλύνει πρώτα και τα σκουπίσουμε με χαρτί κουζίνας ελαφρά.
Τα καθαρίζουμε και από κάτω με ένα μαχαιράκι να φύγουν τα πολλά μαύρα .
Τα κόβουμε σε φέτες.
Πλένουμε και κόβουμε και τα υπόλοιπα υλικά και τα βάζουμε σε ένα βαθύ τηγάνι η μια ρηχή και πλατιά κατσαρόλα.
Τα αφήνουμε σε σιγανή φωτιά να τσιγαριστούν με το λάδι και τα υγρά τους,θα βγάλουν τα μανιτάρια υγρά.
Τα σβήνουμε με το τσίπουρο.
 Αφού τσιγαριστούν και μείνουν μόνο με το λάδι
ρίχνουμε την ντομάτα κομμένη σε κύβους αρκετά χοντρούς και αφού βράσει για λίγο ρίχνουμε και τον πελτέ και αφού τα ανακατέψουμε καλά να παει παντού ρίχνουμε και  νερό ίσα να σκεπαστούν τα λαχανικά μας.
 Το βράζουμε μέχρι να δούμε να μείνει σχεδόν με το λάδι του και μια πηχτή σαλτσούλα,περίπου δηλαδή μισή ώρα σε σιγανή φωτιά.
Τη συνταγή αυτή την έκανε η μαμά μου,αλλά τότε στο χωριό μάζευαν άγρια μανιτάρια που ήταν πολύ πιο νόστιμα,δεν έβαζε το τσίπουρο ούτε και την κόκκινη πιπεριά αλλά μερικές φορές πρόσθετε λίγο ρύζι η πλιγούρι,μπορείτε να το δοκιμάσετε και σεις.
Είναι ένα νόστιμο και νηστίσιμο πιάτο και μένα μου φέρνει όμορφες αναμνήσεις στο μυαλό πάντα όταν το φτιάχνω....
Πάει ωραία και με φέτα για όσους δε νηστεύουν
                                                          ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!!!!!!!!!!!!!

Τρίτη, 11 Μαρτίου 2014

Χταπόδι με φασόλια μαυρομάτικα



1 χταπόδι μικρό,μισό σακουλάκι φασόλια μαυρομάτικα,2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια,3 πιπεριές Φλωρίνης ψητές (αν δεν έχετε ψήσει δικές σας είναι πολύ ωραίες και αυτές που είναι ψητές σε βάζο στα σούπερ μάρκετ) ελιές πράσινες σε φετάκια,αγγουράκια τουρσί,μισό ποτήρι ,χυμό από ένα δυό λεμόνια, ξύδι άσπρο,ελαιόλαδο, αλάτι,μαύρο πιπέρι,μαϊντανός.
 Βράζετε τα φασόλια καλά να μαλακώσουν ,τα στραγγίζετε από το νερό τους και τα έχετε έτοιμα σε μια κούπα.
 Αφού βράσετε το χταπόδι το καθαρίζετε από τις μεμβράνες που έχει και το κόβετε κομμάτια.

Βάζετε σε μια λεκανίτσα το χταπόδι, τα φασόλια  και κόβετε τις πιπεριές ,τα κρεμμυδάκια και τα αγγουράκια.
Ρίχνετε και τα φετάκια τις ελιές,το ξύδι και το αλάτι και ανακατεύετε καλά τα υλικά να ενσωματωθούν.
Τα αφήνετε έτσι για μισή περίπου  ώρα .
 Στίβετε το λεμόνι και το ανακατεύετε με το λάδι και το μαύρο πιπέρι.
Κόβετε το μαϊντανό και τον ρίχνετε και αυτόν μέσα στο μείγμα ελαιόλαδου λεμονιού.
Περιχύνετε με αυτό τα υπόλοιπα σας υλικά και ανακατεύετε καλά να πάει παντού .
Μπορεί να σας αρέσει να έχει περισσότερο λαδολέμονο ,αυξήστε την ποσότητα ανάλογα με τα γούστα σας.
Η σαλάτα είναι καλύτερη αν μείνει μερικές ώρες  στο ψυγείο  γιατί ενσωματώνονται καλύτερα οι γεύσεις.
Τη συνταγή τη βρήκα σε πολλές παραλλαγές στο ίντερνετ αλλά εγώ την προσάρμοσα στα δικά μου γούστα και με τα υλικά που άρεσαν σε μένα πιο πολύ.
Μπορεί άνετα να φαγωθεί και σαν κύριο πιάτο γιατί έχει πολλά και ωραία υλικά,και είναι και νηστίσιμη.
                                     ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ

ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ

Kouzinika.com