Πέμπτη, 17 Απριλίου 2014

Πάσχα λοιπόν..

Ομορφες μαργαρίτες,χαμομήλι με μια πασχαλίτσα πάνω,εικόνα Ανοιξιάτικη

 Όταν ξεκίνησα να γράφω και σας παρουσιάστηκα σαν κομήτης σας είπα και καλά ότι έχω δύο αγάπες τη μαγειρική και τα λουλούδια,μετά χώθηκα στις κατσαρόλες και με κέρδισαν τα κουταλομαχαιροπήρουνα και ξέχασα τα όμορφα μυρωδάτα και μοσχοβολιστά λουλούδια μου....
 Οοοοοοοοοοχι δεν την είδα η μεγάλη μαγείρισσα ούτε και φτιάχνω πια και κάτι σπουδαίο,τίποτε περίεργες συνταγές και πιάτα γκουρμέ,το φαγητό μας ετοιμάζω ε και τραβάω και μερικές φωτογραφίες...
 Απλά λίγο άφησα πίσω τα ΑΡΩΜΑΤΑ και έπιασα τις ΓΕΥΣΕΙΣ
Αλλά να που ήρθε η ώρα να σας δείξω μέσα από τα λουλούδια τι κάνω όταν δε μαγειρεύω....

Ένα πρωί ας πούμε με το που βγήκα έξω είδα ότι με περίμενε να με καλωσορίσει το μικρό ανθάκι της αγριοφραουλιας,ξέρετε αυτηνης που την είχε επισκεφτεί απρόσμενα η καρπουζιά και αναγκάστηκε να τη φιλοξενήσει όσο καιρό μεγάλωνε το περιβόητο καρπούζι....
http://neli62.blogspot.gr/2012/08/blog-post_29.html
 Αλλά αμέσως μετά μέθυσα από το άρωμα του ανθού της μανταρινιάς μου ,που τη φυτέψαμε στον κήπο πέρσι ενώ τόσα χρόνια τη έβγαζε μέσα σε ένα μεγάλο βαρέλι και την πηγαινοφερναμε μέσα έξω ανάλογα την εποχή.
Ευτυχώς δεν πάγωσε,είχαμε καλό Χειμώνα
 Και μετά άλλο ωραίο άρωμα το ζουμπούλι που φωτογράφισα στο Ανθοπωλείο,με τη μελισσουλα να κόβει βόλτες πέρα δώθε και να το τρυγά
 Ακολούθησε το δικό μου στον κήπο σε ροζ και πιο λεπτοκαμωμένο.
Τι μεθυστικό άρωμα έχουν αυτά τα λουλούδια!!!!!!

 Μαργαρίτες,πολύχρωμες,πανέμορφες,άραγε γιατί μόλις βλέπεις αυτό το λουλούδι σού ρχεται αυθόρμητα να το μαδησεις και να πεις μ αγαπά δε μ αγαπά,θα μας έμεινε από την εποχή της εφηβείας που ήταν η Πυθία μας,μέχρι και τι θέμα θα μας βάλει ο καθηγητής να γράψουμε τη ρωτουσαμε,εύκολο, δύσκολο?
Το καημένο το λουλούδι!!!!!!!!


 Κρόκος νομίζω λέγεται,όμορφο όσο και χρήσιμο σε μερικές περιπτώσεις.
Πάντως είναι πανέμορφο,τόσο ντελικάτο και φωτεινό!!!!!!!

 Το λουλούδι λέγεται μαονία,μαλλον δε θα το ελεγα λουλούδι αφου είναι δενδρακι,ανθιζει εκεί κοντά στα Χριστούγεννα και δέχεται όσες μέλισσες βρούν καλή μέρα μέσα στο Χειμώνα,έχει πολύ γλυκό άρωμα,και είναι μια φωτεινη νότα μεσα στο καταχείμωνο.
 Ωπ διάλειμμα για καφεδάκι?
Άντε ας πιούμε εναν,σκέτο και σε κούπα τον πίνω αλλά η ξαδέρφη τον έκανε σε μικρό φλιτζάνι χαχαααααααα, το ξέχασε μάλλον.

 Όταν κρυώνεις βρίσκεις τρόπους να ζεσταθείς μια χαρά.
Αυτό έκανε ο σκύλος μου,θα τον θυμόσαστε
http://neli62.blogspot.gr/2012/08/blog-post_5.html

Ο Ρόκυ,είναι μεγαλούλης αλλά έχει μια ζωντάνια απίστευτη και μια εξυπνάδα που με εκπλήσσει ευχάριστα ώρες ώρες και με εντυπωσιάζει.....
Εδώ με στραβοκοιτάει γιατί του χάλασα την ησυχία για να τον φωτογραφίσω χαχααααα.
 Τον φιλαράκο αυτόν τον συναντάω  εδώ γύρω στη γειτονιά,πάντα με κοιτάει  πολύ προσεκτικά όταν του μιλάω,κούκλος δεν είναι?
 Μια βόλτα στο πάρκο της πόλης μας είναι χαρά θεού,βέβαια μου άρεσε καλύτερα παλιά που είχε και ζωάκια και μια γεφυρούλα στο κέντρο,είχα περάσει πολλές ώρες εκεί όταν ήταν μικρά τα παιδιά....
Αλλάζουν οι καιροί...τέλος πάντων.
 Το καναρινάκι μου,δε βάζει γλώσσα μέσα αρχίζει πολύ πρωί το τραγούδι....
Εδώ μην το βλέπετε λίγο ταλαίπωρο είχε περάσει τη γνωστή πτερόρροια των πουλιών και είχε σταματήσει κελαιδάει....
Αυτή εδώ ήταν η πρώτη μέρα που κελάιδισε και εγώ από τη χαρά μου το φωτογράφισα.
 Νάτος..φίλος κι αυτός,τον εντόπισα σε μια μου βόλτα,για δείτε τα ματάκια του....
Βέβαια για να τον πείσω να στηθεί για φωτογραφία του μιλούσα αρκετή ώρα αλλά μόλις έβλεπε τη μηχανή πήγαινε μια εδώ μια εκεί τελικά μου την έκανε τη χάρη...ευχαριστώ φιλαράκι
 Η σκυλίτσα της ξαδέρφης ,αυτή είναι αεικίνητη,δεν καθόταν με τίποτε,οπότε αναγκαστικά την κρατήσαμε....
Για δείτε ύφος απορημένο...είναι μια γλύκα.

 Και αυτές οι μαργαρίτες ξεφύτρωσαν μέσα από πέτρες ,τις βρήκα σε μια βολτίτσα και τις φωτογράφισα κι αυτές, δε μου φέραν καμιά αντίρρηση ,κάθισαν όμορφα όμορφα....κύριες.
 Αυτή η άγρια αχλαδιά ήταν ακριβώς δίπλα τους σαν να τις προστάτευε σαν πιο μεγάλη που ήταν..
Πανέμορφη ,ντυμένη στα άσπρα νυφούλα σκέτη.
 Φρέζιες μοβ,όσο όμορφες τόσο ωραίο και ντελικάτο άρωμα έχουν,μ αρέσουν πολύ,έχουν διάφορα χρώματα ,μόνο που δεν κρατάνε πολύ
αλλά κανένα ωραίο δεν κρατάει πολύ...τι να πεις
 Το γνωστό συντριβάνι της κεντρικής μας πλατείας όσοι έχετε  έρθει θα το ξέρετε σίγουρα...
Τα περιστέρια μόνιμοι κάτοικοι της πλατείας και καλοί καταναλωτές σπόρων που τρώνε πλουσιοπάροχα από τα χέρια των παιδιών ,είναι τόσο ήσυχα που κοντεύεις να τα πατήσεις...
 Να και ο φίλος που τον συναντάω σχεδόν κάθε φορά που πάω στην πλατεία...τώρα θα σας γελάσω αν είναι ο ίδιος ,η αλλάζει και έρχεται και άλλος με τόσο άσπρο που να καταλάβεις.
Γραφική φιγούρα με την ανθοδέσμη στο χέρι,ακίνητος,που και που κάνει κάποια κίνηση και χαιρετάει τον κόσμο...
 Η πασχαλιά,λεπτοκαμωμένη με ωραίο μεθυστικό άρωμα σαν μικρή ντροπαλή δεσποινίς μου φαίνεται μας θυμίζει κάθε φορά ότι έρχεται το Πάσχα ,οταν  αυτή ανθίζει.
 Μοιάζει με χάρτινο,πανέμορφο ,με λαμπρό και φωτεινό χρώμα,αρκεί να το πετύχεις πρωί,γιατί το απόγευμα κλείνει μαζεύεται και το ρίχνει στον ύπνο.
Το όνομα του? θα σας γελάσω ,ούτε και εγώ το ξέρω.

 Δεν νομίζω να υπάρχει τόσο γλυκό και αριστοκρατικό λουλούδι,είναι η αδυναμία μου...
Την καμαρώνω,η μάλλον τις καμαρώνω είτε ανθισμένες είτε όχι.
Βασίλισσα!!!!!!!!!!

 Τόσο όμορφοι με φωτεινά χρώματα λουλούδια λίγων ημερών οι υάκινθοι αλλά με τόση χάρη που σε αποζημιώνουν μια χαρά.
 Αυτά εδώ τα λουλούδια πάντα μου θυμίζουν φατσουλες χαριτωμένες,με τα μάτια τους το μουστάκι τους...κοίτα τώρα φαντασία να σου πετύχει ε?
Πόσο μου αρέσει η εικόνα ενός ολάνθιστου δένδρου,και ποσό με χαροποιεί ότι όλα αυτά τα ανθάκια θα γίνουν νόστιμα ζουμερά φρουτακια.
 Α να την πάλι,με πιο πολλές λεπτομέρειες η φωτογραφία,αντίκρυ στο φως να σε τυφλώνει με το εκτυφλωτικό της άσπρο...
 Τι άρωμα!!!!!!!!! τι ομορφιά!!!!!!
Λεπτοφτιαγμενο αλλά θαυματουργό,φτιάχνει τις νύχτες της Άνοιξης πιο όμορφες με το άρωμα του.
Το αγιόκλημα...δεν είναι τέλειο?
Κερασιά..όμορφα λουλούδια,νόστιμα φρούτα
Λαχταριστά και ζουμερά...αγαπημένα.
Νεραγκούλα ,πανέμορφη,με χρώματα φωτεινά και διάφορα ,μου θυμίζει την παπαρούνα αλλά με πιο πολλά πέταλα.
 Το τριαντάφυλλο σε ότι χρώμα να ναι, μετά από βροχή,μπουμπούκι,ολάνθιστο ,με πολλά αγκάθια η όχι,είναι τριαντάφυλλο, πολλοί λένε ότι είναι ο βασιλιάς των λουλουδιών.

 Νάτη ακόμη μια φρέζια ,κόκκινη αυτή τη φορά
καταπληκτική και αυτή....

 Ωπ τι έχουμε εδώ?
Τρία πουλάκια κάθονταν?
Ε ναι αυτήν την εικόνα είδα μια μέρα που έφτιαχνα τον πρωινό μου καφέ σπουργίτες,αλητάκια,πανέξυπνοι ,αεικίνητοι σκοτώνονται για λίγο ψωμί η μερικούς σπόρους που τους πετάμε ,αλλά αν κάτι το θεωρήσουν επικίνδυνο αμέσως οργανώνονται  και φρρρρρρρρρρρρ πετάνε όλοι μαζί μακριά.
 Η μοβ Πασχαλιά η πιο συνηθισμένη και πιο εντυπωσιακή λόγω χρώματος....
Πάντα ανθίζει κοντά στο Πάσχα,αναρωτιέμαι λες για αυτό να έχει το όνομα Πασχαλιά.


 Καλέντουλες,τις θυμάμαι από το δημοτικό Σχολείο στο χωριό τα χρόνια εκείνα είχε τόσες πολλές στα παρτέρια του που φροντίζαμε εμείς οι μαθητές σε ομάδες κάθε φορά...
Δεν τις λέγαμε έτσι τότε αλλά δε θυμάμαι πως τις λεγα με ήταν μια παράξενη λέξη.
 Αυτό βλέπεις μια μέρα που ξυπνάς πολύ πρωί
και έχεις και την τύχη να πετύχεις τα σύννεφα στα τρελά τους κέφια λίγο πριν την Ανατολή
 του Ήλιου...






 Και αλλάζουν χρώματα,σχήματα ,σχέδια
και εσύ τα κοιτάς εκστατικός και νιώθεις τυχερός που τα βλέπεις να δημιουργούν εικόνες

Και βραδιάζει και βλέπεις αυτό το φεγγάρι από μια μεριά του κήπου σου και λες....εεεεεεεε κρίμα να παει χαμένο,θα το φωτογραφίσω και σου κάνει τη χάρη να πάρει καταπληκτική πόζα...και νιώθεις τυχερός που το απαθανάτισες σε τόσο ωραία στιγμή....


 Μενεξές και ροδακινιά.....το μοβ και το ροζ
Το μικρο και λεπτεπίλεπτο και το μεγάλο δένδρο
Το ένα στη ρίζα του άλλου,συμβίωση αρμονική
και προστασία ταυτόχρονα του μεγάλου προς το μικρο και αδύναμο κάτι που εμείς οι σοφοί και σπουδαίοι άνθρωποι δεν το τηρούμε...τουναντίον μάλιστα...
Μακάρι ο  όμορφος κόσμος των λουλουδιών η αρμονία και η απλότητα της φύσης να μας γίνει παράδειγμα προς μίμηση
Η εικόνα αυτή είναι από την εκκλησία του χωριού που μεγάλωσα ,απεικονίζει το Θείο Δράμα και την αμυαλιά και κακία των ανθρώπων να υποβάλλουν Θεάνθρωπο σε τόσα μαρτυρία και εξευτελισμούς ,αλλά αυτός τα υπόμεινε και τελικά λυτρώθηκε με την Ανάσταση Του....
Ελπίζω να μη σας κούρασα πολύ με την πολυλογία μου απόψε.....
Περιμένουμε το Πάσχα αλλά έξω βρέχει με τα τουλούμια,σαν να έχει μπερδευτεί πολύ ο καιρός φέτος
Τέλος πάντων...θα ήθελα να σας ευχηθώ  περάσετε όλοι σας ένα πολύ όμορφο και χαρούμενο Πάσχα.....όσο γίνεται βέβαια με τις υπάρχουσες συνθήκες
Αλλά είναι μέρες γιορτής ,μέρες Αγάπης και πρέπει να αφήσουμε πίσω για λίγο όλα τα μίζερα και άσχημα που μας ταλαιπωρούν....

                                                ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ- ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!!!!!!!!

Τετάρτη, 9 Απριλίου 2014

Τσουρέκι Πασχαλινό


 2,5 κιλά αλεύρι,5 αυγά ολόκληρα και δύο κρόκους(αν τα αυγά σας είναι μικρά μπορείτε να βάλετε 1-2 ακόμη),1 κιλό ζάχαρη,2 κούπες γάλα,500 γραμμάρια μαργαρίνη,1 κούπα σπορέλαιο,2 κουταλάκια κοφτά αλάτι,4 βανίλλιες,2 πορτοκάλια το χυμό και το ξύσμα,1 σακουλάκι μαχλέπι,1 σακουλάκι κακουλέ(περίπου 8 γραμμάρια από το καθένα και λίγη τριμμένη μαστίχα,(τη μαστίχα με μέτρο γιατί θα στιφίζουν τα τσουρέκια αν σας πέσει παραπάνω).


 Για τη μαγιά των τσουρεκιων
8 σακουλάκια  ξερή μαγιά,1 κούπα χλιαρό νερό,αλεύρι.





 Κάνετε πρώτα το χυλό της μαγιάς και τον αφήνετε μέχρι να φουσκώσει(περίπου 1 ώρα)

Σε μια μεγάλη λεκάνη βάζετε το αλεύρι και κάνετε μια λακκούβα στο κέντρο.
Εκεί βάζετε τις βανίλλιες το αλάτι,το μαχλέπι,το κακουλέ,τη μαστίχα και το ξύσμα πορτοκαλιού.
Χτυπάτε καλά στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη και ρίχνετε λίγο λίγο το χυμό πορτοκαλιού.
Λιώνετε σε μιά μικρή κατσαρόλα τη μαργαρίνη με το λάδι.
Ζεσταίνετε το γάλα.
Ρίχνετε στη λεκάνη με το αλεύρι και τα άλλα υλικά τη μαγιά που φτιάξατε,στη συνέχεια το μείγμα με τα αυγά ,το γάλα χλιαρό και από το μείγμα μαργαρίνης λαδιού το μισό και περισσότερο.
Βουτάτε τα χέρια στο μείγμα λαδιού μαργαρίνης
και ζυμώνετε με κινήσεις κυκλικές και από έξω προς τα μέσα.
Στο τέλος αλείφετε τη ζύμη με το λάδι που σας έμεινε τη σκεπάζετε με μια σακούλα  και την αφήνετε σκεπασμένη σε μέρος ζεστό να ξεκουραστεί και να φουσκώσει.
(2 ώρες περίπου η μέχρι να δείτε να ανεβαίνει και να φτάνει μέχρι το χείλος της λεκάνης)
Την ανοίγετε αφού φουσκώσει την ξαναζυμώνετε και την ξανασκεπάζετε για να ξαναφουσκώσει

 Πλάθετε τα τσουρέκια σε πλεξίδες και τα αφήνετε σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν.
Τα αλείφετε με τους κρόκους των αυγών καί βάζετε σουσάμι και αμύγδαλα.
Τα ψήνετε στους 180 βαθμούς Κελσίου στον αέρα,περίπου για 30 λεπτά το καθένα.
 Αφού ψηθούν τα αφήνετε να κρυώσουν λίγο
και τα τυλίγετε σε μεμβράνη για τρόφιμα για α διατηρηθούν μαλακά για αρκετό καιρό.

 Είναι μια συνταγή που έχω από παλιά από μια θεία μου,έχω αλλάξει μερικά πράγματα ανάλογα με τα γευστικά μας γούστα στις αναλογίες και έχω προσθέσει λίγη παραπάνω βανίλια και μαστίχα και έχω αντικαταστήσει τη φρεσκη μπυρομαγιά με ξερή και το μισό αλεύρι με πολυτελείας που φουσκώνει παραπάνω...
Είναι μια πετυχημένη συνταγή που την κάνω κάθε χρόνο,βέβαια το τσουρέκι θέλει υπομονή και ζέστη για να πετύχει...
Οι φωτογραφίες είναι από άλλες χρονιές μιας και ακόμη δεν έκανα τα φετινά,όπως βλέπετε ήταν πετυχημένα κάθε χρόνο,οπότε είναι εγγυημένη η συνταγή....

                        ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!!!!!!!!!!

Πέμπτη, 3 Απριλίου 2014

Μπριζόλες μοσχαριού με μπάμιες


4 μοσχαρίσιες μπριζόλες,
700 γραμμάρια κατεψυγμένες μπάμιες η φρέσκες όταν είναι εποχή τους,
1 καρότο,
1 κόκκινη πιπεριά,
1 σκελίδα σκόρδο,
μισό μάτσο μαϊντανό ,
δύο μεγάλα κρεμμύδια,μια καυτερή πιπεριά,(αν θέλετε)
αλάτι, πιπέρι κόκκινο και μαύρο,
ελαιόλαδο ένα ποτηράκι,
μισό ποτήρι νερό,
μια μεγάλη ντομάτα,μια κουταλιά πελτέ η τριμμένη ντομάτα που έχετε καταψύξει από το Καλοκαίρι.
 Καθαρίζετε τα κρεμμύδια και πλένετε τις πιπεριές,ξεφλουδίζετε το καρότο,και το τρίβετε στον τρίφτη.
Πλένετε και κόβετε τις ντομάτες στην αρχή χοντρές φέτες και μετά σε κύβους.
Κόβετε και το κρεμμύδι,το σκόρδο,το μαϊντανό και την κόκκινη πιπεριά την πράσινη καυτερή πιπερια αν την προσθέσετε τελικα την βάζετε ολόκληρη για να μην καιει πολυ, και τα βάζετε σε σειρά
μέσα στη γάστρα.
Πρώτες βάζετε τις μπριζόλες.
Βάζετε το ελαιόλαδο ,το αλάτι και τα πιπέρια
Βάζετε τη γάστρα σε φούρνο προθερμασμένο
στους 200 βαθμούς Κελσίου και αφήνετε να
ψηθούν περίπου 20 λεπτά.
 Αφού περάσουν τα 20 λεπτά βγάζετε τη γάστρα από το φούρνο και βάζετε τις μπάμιες τις οποίες έχετε ξεπαγώσει πλύνει και τις αφήσατε να στραγγίσουν απο τα νερά τους σε ενα σουρωτήρι,αν είναι φρέσκες απλά τις καθαρίζετε και τις πλένετε,
 λίγο ακόμη λάδι και το μισό ποτήρι νερό και
αφήνετε το φαγητό να σιγοψηθεί για μια περίπου  ώρα η ίσως και λιγότερο στους 180 βαθμούς
Κελσίου.
Είναι ένα πολύ νόστιμο και εύκολο πιάτο,ειδικά αν σας αρέσουν οι μπάμιες,και είναι ένας τρόπος να φτιάξετε λίγο διαφορετικά τις μπριζόλες σας στο φούρνο.
Ταιριάζει με σαλάτα και φέτα.
                 
                                                       ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!!!!!!!!!!!!!!!!

Παρασκευή, 28 Μαρτίου 2014

Κεφτέδες και πατάτες φούρνου.

Γαλαζιο πιατο με ασπρα λουλουδια μπορντουρα με περιεχομενο πατατες φούρνου και κεφτέδες διπλα υπαρχει πηρουνι με γαλαζια λαβη

750 γραμμάρια κιμάς μοσχάρι και χοιρινό ,2 αυγά,2 κρεμμύδια,2 σκελίδες σκόρδο,
μείγμα μπαχαρικών για κεφτεδάκια,κύμινο,αλάτι,
φρυγανιά, τριμμένη η ψωμί (100 γραμμάρια περίπου) η ψωμί ξερό

ελαιόλαδο,λίγο τσίπουρο,1 πράσινη πιπεριά,πιπέρι μαύρο,μαϊντανός.
 Βάζετε τα υλικά σε μια λεκάνη ευρύχωρη,αφού έχετε περάσει από το μπλεντεράκι τα κρεμμύδια μαζί με την πιπεριά και τα αρωματικά χόρτα.
Τα ζυμώνετε αρκετά να ενωθούν καλά τα υλικά
και αφού τελειώσετε το ζύμωμα κάνετε μια μπάλα τον κιμά τον σηκώνετε λίγο ψηλά και τον αφήνετε να πέσει με δύναμη στη λεκάνη,το κάνετε αυτό μερικές φορές,είναι ένα κολπάκι για να γίνει πιο αφράτο το μείγμα ,το έβλεπα από τη γιαγιά μου να το κάνει και όταν τη ρώτησα μου εξήγησε γιατί το κάνει αυτό,δοκιμάστε το αν θέλετε.
Αφήνετε το μείγμα τουλάχιστον μια ώρα στο ψυγείο,σφίγγει και πλάθεται καλύτερα.


1,5 κιλό πατάτες,1 πορτοκάλι,2 λεμόνια,θυμάρι,αλάτι ,πιπέρι ,ελαιόλαδο,κέτσαπ,μουστάρδα,λίγο κρασί άσπρο,μια κουταλιά μέλι,αλάτι,κόκκινο πιπέρι



Καθαρίζετε και κόβετε τις πατάτες κυδωνατες,για το φούρνο.
Τις αλατοπιπερώνετε και ρίχνετε αρκετό θυμάρι  και ελαιόλαδο πάνω τους.
Τις βάζετε στο φούρνο και τις αφήνετε στους 200 βαθμούς Κελσίου στις αντιστάσεις μέχρι να κάνουν μια ωραία κρούστα.
Αφού έχετε στύψει,τα πορτοκάλια και το λεμόνι,
ρίχνετε και τα υπόλοιπα υλικά και
 τα χτυπάτε να γίνουν μια σάλτσα.


Τη ρίχνετε στις μισοψημένες πατάτες και τις ξαναβάζετε στο φούρνο και τον χαμηλώνετε να σιγοψηθούν.
 Πλάθετε και τα κεφτεδάκια και τα  βάζετε σε
ένα ταψί και είναι και αυτά έτοιμα για ψήσιμο.
Πάντα φτιάχνω ξεχωριστά τις πατάτες από τα κεφτεδάκια.
Τα ψήνετε και αυτά στις αντιστάσεις στους 200 βαθμούς Κελσίου για μισή ώρα μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.

Ταιριάζουν με φέτα και σαλάτα χόρτα η μαρούλι και μπύρα, τουλάχιστον στα δικά μου γούστα.
Είναι ένα παραδοσιακό οικογενειακό φαγητό ,απλό,χορταστικό ,νόστιμο.αγαπημένο πολλών,σίγουρα θα στρώθηκε πολλές φορές στο τραπέζι της Κυριακής σας και όχι μόνο.
Σε μερικούς ίσως να φέρνει και αναμνήσεις μιας και είναι καθαρά μαμαδίστικο φαγητό.

                                     ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!!!!!!!!!!!!!!

Δευτέρα, 24 Μαρτίου 2014

Κέικ νηστίσιμο με πορτοκάλι


 1 σακουλάκι φαρίνα που φουσκώνει μόνη της,
6-7 πορτοκάλια το χυμό(περίπου
 1,5 νεροπότηρο) 
5 κουταλιές σούπας σταφίδες μαύρες,
5 κουταλιές σούπας καρύδια χονδροαλεσμένα,1 φλυτζανάκι του καφέ καλαμποκέλαιο,
μια φλυτζάνα τσαγιού ζάχαρη
 Ξύσμα από 2 πορτοκάλια,μισό κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο τριμμένο,μισό ποτήρι του κρασιού λικέρ βύσσινο,κεράσι,η ότι έχετε

 Χτυπάτε το καλαμποκέλαιο με τη ζάχαρη αρκετά για να λιώσει καλά.
Ρίχνετε μετά το χυμό πορτοκάλι το αλευρι και συνεχίζετε το χτύπημα ,σε μέτρια ταχύτητα το μίξερ,το γαρύφαλλο,το λικέρ,το ξύσμα πορτοκαλιού, το τριμμένο καρύδι,και στο τέλος τις σταφίδες .
(Οι σταφίδες για να μην πάνε όλες στο ίδιο μέρος,να τους ρίξετε μια κουταλιά αλεύρι και να τις ανατέψετε να πάει παντού).
Αλείφετε τη φόρμα με φυτικό βούτυρο καλά η με καλαμποκέλαιο για να μην κολλήσει στο ψήσιμο και δεν βγαίνει μετά.
Το ψήνετε στους 180 βαθμούς Κελσίου ,στον αέρα  περίπου για 40 λεπτά,η για να είστε πιο σίγουρες,μπήξτε μια οδοντογλυφίδα την ώρα που ψήνετε,αν βγει στεγνή σημαίνει ότι το κέικ σας ψήθηκε.
 Αφού σβήσετε το φούρνο το αφήνετε λίγη ώρα να κρυώσει και το βγάζετε μετά από τη φόρμα σε μια πιατέλα,βγαίνει πολύ εύκολα  όταν γίνει χλιαρό.
 Είναι ίσως από τα πιο νόστιμα κέικ που έχω φάει,τουλάχιστον για μένα. Αν και το κέικ δεν είναι στα αγαπημένα μου γλυκά,το συγκεκριμένο πάντα με ενθουσιάζει.

Έχει ωραίο άρωμα πορτοκαλιού,τρώγεται ευχάριστα και είναι ένα πολύ καλό συνοδευτικό για τα καφεδάκια σας τώρα τη νηστεία,και όχι μόνο...
                                     ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!!!!!!!!!!!!!

Παρασκευή, 21 Μαρτίου 2014

Άγρια σπαράγγια σαλάτα

Η σημερινή συνταγή είναι πολύ απλή και εύκολη αλλά αν καταφέρετε να βρείτε άγρια σπαράγγια θα δοκιμάσετε ένα από τα πιο γευστικά μεζεδάκια και θα το θυμόσαστε για μέρες.
Τουλάχιστον αυτό συνέβη σε μένα ,δεν τα είχα δοκιμάσει ποτέ αν και είχα ακούσει καί παλιότερα γι αυτά.
 Η φίλη μου η Μάρω μου έδωσε να δοκιμάσω και αυτή μου είπε και πως φτιάχνονται και την ευχαριστώ γι αυτό, γιατί δοκίμασα κάτι που μου άρεσε πολύ και είπα να το μοιραστώ μαζί σας.
Βάζετε σε μια κατσαρόλα τα σπαράγγια  μαζί με το νερό,αφού τα πλύνετε πρώτα.
Μόλις αρχίσει να βράζει το νερό τα αφήνετε 2-3 λεπτά  και τα βγάζετε σε ένα πιάτο με μια κουτάλα τρυπητή.
Ρίχνετε αλάτι ,ξύδι (εγώ έβαλα άσπρο,η μηλοξυδο,ότι σας αρέσει),ρίγανη και ελαιόλαδο.
Έχετε βράσει και δύο αυγά και τα βάζετε δίπλα και αυτά για συνοδευτικό,ταιριάζουν πολύ οι γεύσεις τους.
Μπορείτε να τα κάνετε και ομελέτα , αν δε θέλετε να φάτε τα αυγα βραστά,είναι πολύ νόστιμα και έτσι.
Τα τηγανίζετε με λιγο λάδι τα σπαράγγια αφου τα έχετε βράσει λίγο πρώτα και αφου χτυπήσετε τα αυγά με λίγο αλάτι τα ρίχνετε στο τηγάνι.
Αυτό είναι όλο, αλλά αν το φτιάξετε θα μου δώσετε δίκιο δοκιμάζοντας το ,είναι καταπληκτικό μεζεδάκι με τσιπουράκι η το τρώτε σαν ένα ελαφρύ πιάτο για βράδυ.
Είναι λίγο δύσκολο να τα πετύχετε τα άγρια σπαράγγια μιας και όπως έμαθα και εγώ βγαίνουν δυο φορές το χρόνο Άνοιξη και Φθινόπωρο και φυτρώνουν μέσα σε θάμνους η βατομουριές .
Είναι πολύ διασκεδαστικό και το μάζεμα τους,αρκεί να συνηθίσει λίγο το μάτι να τα ξεχωρίζει.
                                   ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!!!!!!!!!!!!

Τρίτη, 18 Μαρτίου 2014

Μανιτάρια κοκινιστά


 600 γραμμάρια μανιτάρια άσπρα,3 κρεμμύδια,2 σκελίδες σκόρδο,μισό ματσάκι μαϊντανό,κόκκινο και μαύρο πιπέρι,ρίγανη,αλάτι,4 δαφνόφυλλα,1 κόκκινη πιπεριά,1 πράσινη,λίγο τσίπουρο,1 ώριμη ντομάτα ,1 κουταλιά πελτέ ντομάτας,ένα μικρό ποτηράκι ελαιόλαδο,νερό.

Καθαρίζουμε τα μανιτάρια από την φλούδα τους αφού τα έχουμε πλύνει πρώτα και τα σκουπίσουμε με χαρτί κουζίνας ελαφρά.
Τα καθαρίζουμε και από κάτω με ένα μαχαιράκι να φύγουν τα πολλά μαύρα .
Τα κόβουμε σε φέτες.
Πλένουμε και κόβουμε και τα υπόλοιπα υλικά και τα βάζουμε σε ένα βαθύ τηγάνι η μια ρηχή και πλατιά κατσαρόλα.
Τα αφήνουμε σε σιγανή φωτιά να τσιγαριστούν με το λάδι και τα υγρά τους,θα βγάλουν τα μανιτάρια υγρά.
Τα σβήνουμε με το τσίπουρο.
 Αφού τσιγαριστούν και μείνουν μόνο με το λάδι
ρίχνουμε την ντομάτα κομμένη σε κύβους αρκετά χοντρούς και αφού βράσει για λίγο ρίχνουμε και τον πελτέ και αφού τα ανακατέψουμε καλά να παει παντού ρίχνουμε και  νερό ίσα να σκεπαστούν τα λαχανικά μας.
 Το βράζουμε μέχρι να δούμε να μείνει σχεδόν με το λάδι του και μια πηχτή σαλτσούλα,περίπου δηλαδή μισή ώρα σε σιγανή φωτιά.
Τη συνταγή αυτή την έκανε η μαμά μου,αλλά τότε στο χωριό μάζευαν άγρια μανιτάρια που ήταν πολύ πιο νόστιμα,δεν έβαζε το τσίπουρο ούτε και την κόκκινη πιπεριά αλλά μερικές φορές πρόσθετε λίγο ρύζι η πλιγούρι,μπορείτε να το δοκιμάσετε και σεις.
Είναι ένα νόστιμο και νηστίσιμο πιάτο και μένα μου φέρνει όμορφες αναμνήσεις στο μυαλό πάντα όταν το φτιάχνω....
Πάει ωραία και με φέτα για όσους δε νηστεύουν
                                                          ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!!!!!!!!!!!!!

ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ

Kouzinika.com