Σάββατο, 7 Ιανουαρίου 2017

Λαχανοντολμάδες με λάχανο τουρσί


Ι κιλό χοιρινές πανσέτες,τα φύλλα από ένα λάχανο τουρσί,1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι,ρύζι Καρολίνα ,κίτρινο και πλιγούρι,( όλα μαζί μια κούπα μέτρια αλλά το περισσότερο θα είναι η Καρολίνα)κόκκινο και μαύρο πιπέρι  ρίγανη και λίγο μπούκοβο,ένα κουτάλι της σούπας αλάτι,πελτές ντομάτας ,νερό,ελαιόλαδο
 Κόβετε το κρέας από τις πανσέτες ψιλά κομμάτια χωρίς να να το καθαρίσουμε όλο από τα κόκαλα.
Ψιλοκόβετε το κρεμμύδι μέσα στο κρέας και ρίχνετε το λάδι το αλάτι και το κόκκινο πιπέρι το μαύρο τη ρίγανη και το μπούκοβο ( αν δε σας αρέσουν τα πικάντικα το παραλείπετε)
 Τα σωτάρετε και αφού μαραθούν ρίχνετε  το μείγμα ρυζιών και το πλιγούρι τα φέρνετε δυο τρεις γύρους στο τηγάνι και μετά ρίχνετε τον πελτέ ντομάτας και λίγο νερό και αφήνετε το ρύζι να φουσκώσει λίγο αφού πάρει μια δυο βράσεις
 Όταν είναι σχεδόν έτοιμο το ρύζι ρίχνετε και τον πελτέ ντομάτας και αφού ανακατέψουμε λίγο σβήνετε τη  φωτιά
 Τυλίγετε τους ντολμάδες αφού αφήσετε το μείγμα να κρυώσει λίγο
 Τυλίγετε προσεκτικά και όχι πολύ σφιχτά μέχρι να τελειώσετε με όλα τα φύλλα
 Τυλιγετε προσεκτικά και όχι πολύ σφιχτά μέχρι να τελειώσετε με όλα τα φύλλα

 Και όταν τελειώσει το τύλιγμα στρώνετε από πάνω μια σειρά φύλλα και βάζετε τα κόκαλα από τις πανσέτες
 Βάζετε λίγο νεράκι στην κατσαρόλα και αφήνετε να βράσουν οι ντολμάδες σε σιγανή φωτιά περίπου 30 λεπτά
Είναι ένα φαγητό που το συνηθίζουμε εδώ στα μέρη της Θράκης τις μέρες των Χριστουγέννων..
Είναι νόστιμο και πάει υπέροχα με κόκκινο κρασί ,είναι και μεζεδάκι αλλά μπορείτε να το φάτε και σαν κυρίως πιάτο
                                                 ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!!!!

Τετάρτη, 2 Νοεμβρίου 2016

Κοτόπιτα φανταστική και ζουμερή


1 κοτόπουλο ολόκληρο( εδώ έχουμε χωριάτικο)2 μελιτζάνες ,1 κολοκυθάκι,1 κρεμμύδι μεγάλο,1 ντομάτα ώριμη,αλάτι ,κόκκινο ,2 σκελίδες σκόρδο,πιπέρι ,ρίγανη,αλεύρι για το φύλλο νερό,ελαιόλαδο ,μια μερίδα γάλα εβαπορέ
 Πλένετε καλά τα λαχανικά και ξεφλουδίζετε όσα χρειάζονται ξεφλούδισμα
 Κόβετε το κολοκυθάκι ψιλό
 Τη μελιτζάνα σε φέτες χονδρές μακρόστενες και την πασπαλίζετε με αρκετό αλάτι για να βγάλει την πικρίλα της
 Κόβετε και το κρεμμύδι ψιλό
 Τη ντομάτα σε κυβάκια

 Τα βάζετε όλα μαζί σ ένα τηγάνι μαζί με τα αλατοπίπερα το ελαιόλαδο και τη ρίγανη
 Και τα τσιγαρίζετε να μαραθούν




Ξεκοκαλίζετε το κοτόπουλο το οποίο έχετε ψήσει πριν και
 αφού το ψιλοκόψτε το ρίχνετε κι αυτό στο τηγάνι με τα λαχανικά να βράσουν όλα μαζί μέχρι να πιουν όλα τους τα ζουμιά
 Τώρα όσον αφορά το φύλλο αν θέλετε να ανοίξετε δικό σας θα σας δώσω τη συνταγή που είναι η εξής
3 κουταλιές τους σούπας  λάδι 3 κουταλιές ξύδι 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι,μισό φακελάκι μαγιά σε σκόνη,1,5 κούπα χλιαρό νερό ,όχι ζεστό γιατί θα κάψει τη μαγιά,αλεύρι όσο σηκώσει,αν βάλετε και αλεύρι που κάνουμε τσουρέκι θα γίνει το φύλλο πιο ωραίο

 Αφού ζυμώσετε κόβετε το ζυμάρι σε μπαλάκια ,γίνονται 13 ,τα αφήνετε να ξεκουραστεί λιγάκι η ζύμη για να ανοίγουν πιο εύκολα
Όταν ανοίγετε το φύλλο αντί να βάλετε μόνο αλεύρι για το άνοιγμα κάνετε ένα μείγμα αλεύρι με νισεστέ μαζί,γίνεται πιο ωραίο το φύλλο.
Αφού τελειώσετε με την πιτα την κόβετε και την αλείβετε ,με ένα μείγμα από 1 μερίδα γάλα εβαπορέ και λίγο λάδι ανακατεμένα μαζί.
Για να λαδώνετε τα φύλλα ενδιάμεσα βάζετε σε μια κούπα ελαιόλαδο με καλαμποκέλαιο μαζί
 Την ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 200 βαθμούς Κελσίου περίπου μια ώρα
 προς το τέλος του ψησίματος και αφού την έχετε δει να ροδοκοκκινίζει τη βάζετε χαμηλά στο φούρνο για να ψηθεί και από κάτω ,ώστε να είναι πάνω κάτω ροδοκόκκινη
Είναι μια πολύ νόστιμη πίτα και πάνω από όλα έχει πολλά θρεπτικά συστατικά...
                               
                                                             ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!!!!!



Τετάρτη, 24 Αυγούστου 2016

Ντοματάκι γλυκό του κουταλιού

γλυκό κουταλιου απο ντοματάκι

Γλυκό κουταλιού ντοματάκι ,με καλη παρέα και καφεδάκι

 1 κιλό ντοματάκι βελανίδι,750 γραμμάρια ζάχαρη,6-7 γαρύφαλλα,1 ξυλάκι κανέλα,μισό ποτήρι νερό,2 λεμόνια το χυμό,2 βανίλιες,200 γραμμάρια αμύγδαλα
 Πλένετε καλά τα ντοματάκια,μετά τα βάζετε σε βραστό νερό για λίγο και αμέσως μετά σε κρύο για να ξεφλουδίζονται εύκολα.
Αφού τα ξεφλουδίσετε όλα στίβετε το χυμό από το ένα λεμόνι και τα σκεπάζετε με νερό.
Τα αφήνετε έτσι για δύο ώρες για να μην ζαχαρώσει το ντοματάκι
Βράζετε τα μύγδαλα και μετά τα ξεφλουδίζετε για να είναι έτοιμα για το γλυκό σας
 Αφού βγάλετε και τα ντοματάκια από το νερό με το λεμόνια τα τρυπάτε από κάτω για να φύγουν τα νερά και τα πιέζετε ελαφρά να φύγουν τα σποράκια τους.


 Γεμίζετε ένα ένα τα ντοματάκια βάζοντας δύο αμύγδαλα στο καθένα
Τα βάζετε σε μια κατσαρόλα μαζί με τα γαρύφαλα,τις βανίλιες και την κανέλα .
 Ρίχνετε έπειτα τα ζάχαρη
 Και το νερό για να λιώσει η ζάχαρη.
 Τα βράζετε για 10 λεπτά και τα αφήνετε ένα 24ωρο να βγάλουν όλα τους τα υγρά
 Την επόμενη μέρα ρίχνετε το χυμό του άλλου λεμονιού από τα δυο που είχατε στην αρχή και τα βράζετε μέχρι να δέσει το σιρόπι.
Το δέσιμο του σιροπιού είναι καλό όταν ρίχνετε μια σταγόνα του σε  ένα πιάτο και αυτή δεν διαλύεται σαν νερό αλλά στέκεται στο πιάτο
 Αν τα δείτε πως μαλακώνουν πολύ τα ντοματάκια τα βγάζετε και δένετε μόνο του το σιρόπι και μετά τα ξαναρίχνετε.

Αν όμως είναι αγουρωπά τα ντοματάκια είναι καλύτερα γιατί μέχρι να μαλακώσουν δένει και το σιρόπι τους.
Αυτό το γλυκό το θυμάμαι από τη μαμά μου που το έφτιαχνε υπέροχο.
Αυτή όμως τα έβαζε και μέσα σε ασβεστόνερο,εγώ στα γλυκά που φτιάχνω του κουταλιού δεν το χρησιμοποιώ ποτέ.
Είναι ιδανικό για το καφεδάκι σας,είναι εποχή για τέτοιο γλυκό μιας και τώρα έχει ντοματάκια πολλά
                                                    ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !!!!!!!!!!!!!!

Πέμπτη, 28 Ιουλίου 2016

Μαρμελάδα Δαμάσκηνο

Πιάτο με 3 φετουλες ψωμί με μαρμελάδα δαμάσκηνο πάνω σε ωραιο πλεκτό τραπεζομάντηλο



 Δαμάσκηνα,ζάχαρη( η αναλογία ζάχαρης φρούτου είναι κανονικά όση ποσότητα φρούτου ,τόσο και ζαχαρης,οπότε κανονίζετε ανάλογα με τις ποσότητες,εγώ δεν τα βάζω σε ίσα μέρη δοκιμάζω και το κάνω ανάλογα με το πόσο γλυκιά μου αρέσει η μαρμελάδα)1 μηλο,2 βανίλλιες,1 λεμονι,η 2 ανάλογα με την ποσότητα του φρούτου πάλι
 Πλένετε καλά τα δαμάσκηνα και τους βγάζετε τα κουκουτσια
 Πλένετε το μήλο και το καθαρίζετε το κόβετε σε κομματάκια και στίβετε και το λεμόνι
( το μήλο το βάζετε γιατι περιέχει πηκτίνη και βοηθάει στο πηξιμο της μαρμελάδας αλλά και για πιο ωραία γέυση,το λεμόνι για να συντηρηθεί η μαρμελάδα σας,και σ αυτά η ποσότητα αλλάζει ανάλογα με την ποσότητα των φρούτων)
 Ετοιμάζεται και τη ζάχαρη με τις βανίλλες
 Βάζετε τα καθαρισμένα δαμάσκηνα σε μια μεγάλη κατσαρόλα

 Προσθέτετε και τη ζάχαρη το μήλο το λεμόνι και τις βανίλλιες
 Τα αφήνετε να βράσουν σε σιγανή φωτιά και να βγάλουν τα υγρά τους,αφου βράσουν για μισή ώρα τα σβήνετε και τα αφήνετε να μείνουν ένα βράδυ για να βγάλουν ολα τα υγρά τα φρουτα

Την επόμενη ,μέρα τα βράζετε να μαλακώσουν καλα τα φρουτα,και τότε τα περνάτε απο το μπλέντερ να γίνουν πολτός.( Εγώ περνάω τη μισή ποσότητα φρούτου για να έχει μέσα κομματια,μ αρέσει περισότερο)



Τα βάζα τα έχετε πλύνει καλά και τα έχετε βάλει άδεια όπως είναι στο φούρνο στους 100 βαθμούς για 20 λεπτά να αποστειρωθούν,τα καπάκια εγω τα περνάω με ένα βαμβάκι βουτηγμένο σε καθαρό οινόπνευμα η τσίπουρο
Οπως είναι καυτή η μαρμελάδα γεμίζετε τα βάζα και τα κλείνετε καλά τα γυρνάτε ανάποδα και τα αφήνετε να κρυώσουν καλά και μετά τα γυρνάτε με το καπάκι πάνω
Είναι μια πολύ νόστιμη μαρμελάδα που συνοδεύει πολύ ωραία το πρωινό σας
Η θα σας φανεί πολύ χρήσιμη στο να φτιάξετε ωραία βουτήματα γλυκά η γεμιστά κέικ,η οτι άλλο φανταστείτε,είπαμε η μαγειρική ,η ζαχαροπλαστική είναι μεράκι και φαντασία
                                                                ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !!!!!!

Δευτέρα, 4 Ιουλίου 2016

4 Χρόνια ....

τεσσερα κοκινα μικρα κεράκια αναμένα

 Όταν ξεκίνησα να γράψω αυτή την ανάρτηση δεν είχα κανένα πλάνο και ούτε και τώρα που γράφω έχω ,απλά διαπίστωσα ότι πέρασαν κιόλας τέσσερα χρόνια που αυτό το μπλογκ ξεκίνησε δειλά δειλά,χωρίς καμιά γνώση από μέρους μου,έκανε ένα κύκλο με έβαλε σε ένα όμορφο κόσμο γνώρισα ανθρώπους,έστω και από μακριά
 Είδα και γνώρισα καταστάσεις,μου έδειξε διάφορα πράγματα έζησα μέσα από αναρτήσεις άλλων ανθρώπων κι εγώ όμορφα λιγότερο όμορφα και καμιά φορά και άσχημα πράγματα..
Ο αριθμός 4 σχηματισμενος με λουλουδια σε τονο,ροζ,μωβ και μια κιτρινη πεταλουδα καθισμενη επανω τους
Περάσαμε μαζί διάφορες εποχές γιορτές με ευχές και γιορταστικές αναρτήσεις και όλα όσα είναι ανθρώπινα και τα της ζωής μας.
Είδα διάφορα όμορφα πράγματα από ανθρώπους ταλαντούχους και πήρα και κάτι από τον καθένα.
Οι αναρτήσεις μου όμως κάποια στιγμή λιγόστεψαν ,και όλο και γινόταν πιο αραιές,θεώρησα ότι δεν είμαι μαγείρισσα που θα ήμουν συνέχεια με μια κουτάλα και  μια κατσαρόλα...έξαλλου ποτέ δεν με θεώρησα κάτι τέτοιο
Όταν κάποιες στιγμές θεωρώ ότι έχω κάτι να γράψω ,γράφω ,δε σημαίνει όμως ότι δεν παρακολουθώ τα μπλογκς,όπως με λύπη μου είδα ότι κάποιοι φύγαν από τους φίλους του μπλόγκ,δε θα πείραζε να μείνετε ,εγώ σας θεωρώ ακόμη φίλες και ούτε ποτέ θα ξεχάσω ότι με υποδεχτήκατε στην παρέα σας με πολύ καλό τρόπο
Τέλος πάντων η φιλία η έστω η συμπάθεια κερδίζετε δεν την αγοράζεις πουθενά.
Το μπλογκ αυτό θυμίζει σε μένα και ένα πολύ δυσάρεστο γεγονός,που εύχομαι ποτέ κανείς καμμιά να μη ζήσει,αλλά τι να γίνει αυτή είναι η ζωή με τα ασχημα και τα ομορφα της και εμείς πρέπει να μάθουμε να ζούμε με ότι μας έρθει ..
Τελιώνοντας θα ήθελα άλλη μια φορά να σας πω να περνάτε χρόνο ουσιαστικό με τους ανθρώπους που αγαπάτε και να ευχηθώ προσωπική ευτυχία και υγεία σε όλους και όλες
                                        ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ !!!!    


Δείτε την ομάδα μας

Εδω είναι το κανάλι μας

ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ

Kouzinika.com