Pigogo

Εύκολο αδυνάτισμα

Πέμπτη, 1 Αυγούστου 2019

Καλαμάρια γεμιστά με ρύζι

Γεμιστά Καλαμαριά με ρύζι

 1 κιλό καλαμάρια η θράψαλα φρέσκα η κατεψυγμένα,1 μεγάλο κρεμμύδι,1 κούπα ρύζι,άνηθο ,ελαιόλαδο,κρασί άσπρο,αλάτι κόκκινο πιπέρι,1 ντομάτα μεγάλη,3 πατάτες μέτριες,
 Κόβετε το κρεμμύδι σε κομματάκια,τα καλαμάρια αν είναι κατεψυγμένα είναι έτοιμα καθαρισμένα αλλιώς τα καθαρίζετε και χωρίζετε το κεφάλι από το σώμα τους.
Κόβετε τα πλοκάμια τους σε κομματάκια 

Μαζί με το κρεμμύδι ,τον άνηθο ,αρκετό ελαιόλαδο( ένα ποτηράκι του κρασιού) το αλάτι ,το κόκκινο πιπέρι τα τσιγαρίζετε να βγάλουν τα υγρά τους και να μαλακώσουν,τα σβήνετε με το κρασί.

 Ρίχνετε μέσα και το ρύζι και τα ανακατεύετε καλά μέχρι να μαλακώσει λίγο και αυτό και ρίχνετε τη μισή ντομάτα που την έχετε τρίψει στο μπλέντερ η σε τρίφτη.

Αρχίζετε να γεμίζετε τα καλαμάρια και για να μην βγει έξω το ρύζι τα κλείνετε με οδοντογλυφίδα

Κόβετε σε κομμάτια την άλλη μισή ντομάτα και τις πατάτες και τα βάζετε στην κατσαρόλα δίπλα στα καλαμάρια.
Ρίχνετε ακόμη λίγο κρασί και λίγο νερό και τα αφήνετε να σιγοβράσουν με σκεπασμένη την κατσαρόλα περίπου μισή ώρα
Είναι ένα πολύ νόστιμο πιάτο,και πολύ καλό τώρα για τη νηστεία,το συνοδεύετε με σαλάτα και είναι θρεπτικό και αρκετά ελαφρύ..
                                                 ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!!!!!

Κυριακή, 28 Ιουλίου 2019

Μικρά μυστικά κουζίνας

Κουζίνας μικρά μυστικά
 Για να γίνει πιο νόστιμη η μελιτζανοσαλάτα σας ρίξτε μέσα αλεσμένα καρύδια ,αποκτά μια υπέροχη γεύση
Σε κάθε μαρμελάδα που θα κάνετε προσθέστε ένα ,δυο μήλα,το μήλο περιέχει πηκτίνη και πήζει μια χαρά
 Τις λιαστές σας ντομάτες αντι να τις βάλετε στον ηλιο και να περιμένετε μέρες για να γίνουν τις βάζετε μια νύχτα στο φούρνο στους 80-100 βαθμούς και γίνονται υπέροχες
 Για να μη σας σκάσει το κέικ, πριν το ψήσετε αφού ρίξετε τη ζύμη στη φόρμα παίρνετε ένα μαχαίρι και το φέρνετε δυο τρεις γύρους στη ζύμη σαν να την ανακατεύετε με το μαχαίρι
 Για να μην λιώσουν οι μπάμιες τις τηγανίζετε πρώτα και μετά στο βράσιμο δε ρίχνετε καθόλου νερό ,τις σιγοβράζετε με ντομάτα τριμμένη και δεν ανακατεύετε την κατσαρόλα απλά την κουνάτε από καιρό σε καιρό για μην κολλήσουν
Αν έχετε πολλά λεμόνια και φοβάστε μη σας χαλάσουν ,μην αγχώνετε υπάρχει λύση τα στίβετε και κάνετε παγάκια με το χυμό τους ρίχνοντας τα σε παγοκυψέλες ,έτσι θα έχετε μόνιμα λεμόνι για τα φαγητά σας

Τετάρτη, 24 Ιουλίου 2019

Σαρδέλες με ντομάτα ,της μαμάς μου

Οι σαρδέλες της μαμας μου με ντομάτα

 1 κιλό σαρδέλες,3 πιπεριές καυτερές,5-6 ώριμες ντομάτες,3 σκελίδες  σκόρδο,αλεύρι για να αλευρώσουμε τις σαρδέλες,καλαμποκέλαιο για το τηγάνισμα ,και λίγο ελαιόλαδο γιατί θα μας χρειασ΄τει στη διάρκεια του μαγειρέματος,αλάτι και κόκκινο πιπέρι.

Τις σαρδέλες τις αφήνετε όσο περισσότερο μπορείτε ,ίσως και το προηγούμενο βράδυ στο ψυγείο με το αλάτι και το κόκκινο πιπέρι για να πάρουν τη γεύση και το άρωμα της πάπρικας,είναι πολύ πιο νόστιμες μετά

 Αφού πλύνετε και καθαρίσετε τις σαρδέλες τις αλευρώνετε και τις βάζετε σε αρκετό καυτό καλαμποκέλαιο στη σειρά στο τηγάνι για να τις τηγανίσετε,για να γίνουν τραγανές στην αρχή έχετε τη φωτιά δυνατά και όταν πιάσουν λίγη κρούστα τη χαμηλώνετε αρκετά


Αφού τις τηγανίσετε όλες παίρνετε τις καυτερές πιπεριές και τους κάνετε μια τρύπα με το μαχαίρι ,αυτό για να βγάλουν λίγη από τη κάψα τους έτσι ώστε να γίνουν πικάντικες οι σαρδέλες σας και όχι πολύ καυτερές γιατί δεν αρέσουν σε όλους τα πολύ καυτερά
 Καθαρίζετε τις σκελίδες σκόρδου και τις κόβετε φετάκια
 Βάζετε ξανά στο τηγάνι τις σαρδέλες σας σε σειρά όπως είναι τηγανισμένες και ρίχνετε μέσα τις πιπεριές το σκόρδο και λίγο ελαιόλαδο.
Τις ψήνετε λιγάκι ακόμη σε χαμηλή φωτιά για να πάρουν το άρωμα από το σκόρδο και την πιπεριά.

Τρίβετε και τις ντομάτες στο μπλεντεράκι η σε τρίφτη
 και όταν είναι έτοιμες οι πιπεριές ρίχνετε και τη ντομάτα να βράσουν λίγο μέσα και να τραβήξει και η ντομάτα τα υγρά της
Όταν δείτε να έχει πηχτώσει η σάλτσα το βγάζετε από τη φωτιά και σερβίρετε με πατάτες τηγανητές και έτσι όπως είναι..
Το φαγητό αυτό το έφτιαχνε η μαμά μου τα Καλοκαίρια όποτε είχε ψάρια στο χωριό γιατί δεν μέναμε και σε μέρος με θάλασσα και έβαζε πάντα φρέσκες ντομάτες και πιπεριές από τον κήπο μας που τις έκοβε κείνη την ώρα
Είναι φαγητό αναμνήσεων και πέρα από τη νοστιμιά μου φέρνει πάντα και μια γλυκιά νοσταλγία ,δοκιμάστε ίσως σας αρέσει και σας
                                                   ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!!!!!!!!

Κυριακή, 14 Ιουλίου 2019

Λαχανικα ανάμικτα ( τουρλού)

Ανακατεμενα ολα μαζι τα λαχανικα αλλα η νοστιμιά σουπερ


4 μεγάλες πατάτες,1 κολοκυθάκι,2 μελιτζάνες 2 καρότα,1 μεγάλο κρεμμύδι,2-3 σκελίδες σκόρδο,1 πιπεριά πράσινη,1πιπεριά κόκκινη,2 ντομάτες ώριμες 2-3 φύλλα δάφνης,μαϊντανό μισό ματσάκι,ελαιόλαδο,αλάτι πιπέρι,κόκκινο και μαύρο ,ρίγανη .
(Όσοι,όσες θέλετε προσθέτετε και ότι άλλο λαχανικό θέλετε ,όπως μπάμιες φασολάκια,αρακά,μανιτάρι κ.α)

Πλένετε και καθαρίζετε τα λαχανικά,τα κόβετε σε κομμάτια..
Σε μια κατσαρόλα καλύτερα να να είναι φαρδιά και χαμηλή βάζετε πρώτα τα κρεμμύδια το λάδι το σκόρδο ,το μαϊντανό και το καρότο και τα σωτάρετε λίγο μετά ρίχνετε και τα υπόλοιπα λαχανικά εκτός τις μελιτζάνες,αυτές τις βάζετε πιο αργά γιατί είναι μαλακές και δε θέλουν πολύ βράσιμο.

Κοκκινες παρασινες πιπεριες και κρεμυδια
 Ρίχνετε το αλάτι τα πιπέρια το κόκκινο και το μαύρο και τα σωτάρετε όλα μαζί λίγο ακόμη ρίχνετε και τη ρίγανη.
Τρίβετε τις ντομάτες και τις ρίχνετε κι αυτές μαζί .
Τώρα ρίχνετε τις μελιτζάνες και τα φύλλα δάφνης και αφού  σκεπάστε την κατσαρόλα την αφήνετε να σιγοβράζει μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά και να μελώσουν

Πολύ ωραίο και πολύ καλοκαιρινό φαγητό που  το συνοδεύετε οπωσδήποτε με φέτα και σαλάτα όποια εσάς σας αρέσει..
Ελαφρύ όλο βιταμίνες ,εύκολο γρήγορο και οικονομικό μια πολύ καλή λύση για το τραπέζι μας
                                                 ΚΑΛΗ  ΟΡΕΞΗ!!!!!

Κυριακή, 7 Ιουλίου 2019

Κολοκυθάκια....αλλιώς

φαγητό με ότι έχει μείνει πεντανόστιμο


γέμιση για κολουθάκια ,κιμας ρύζι και γιάφορα αρωματικά φυτά
Το εσωτερικό του κολοκυθιού από τα κολοκυθάκια που γεμίσατε,γέμιση από τα κολοκυθάκια που σας περίσσεψε από τα γεμιστά σας κολοκυθάκια...συνταγή εδώ...https://www.aromatakaigeuseis.eu/2012/06/blog-post_118.html 1 κουταλιά αλεύρι,1 κουταλιά,τριμμένη φρυγανιά,100 γραμμάρια τριμμένο κεφαλοτύρι,200 γραμμάρια φέτα,λίγο ελαιόλαδο,μαύρο πιπέρι .
Λεκανίτσα πλαστική γεμάτη με γέμιση γι κολοκυθάκια με ρυζι και κιμά ωμό

Ταψί με ρύζι κιμά κολοκυθάκια και ενα κουτάι που είναι ετοιμο να αδειάσει μέσα αλέυρι

 Ανακατεύετε το εσωτερικό από τα κολοκυθάκια,με τη γέμιση σε ένα ταψί,ρίχνετε μια κουταλιά αλεύρι,μια κουταλιά τριμμένη φρυγανιά

Ταψί που έχει μέσα ρύζι κιμά και τυρί τριμένο ,ενω ενα κουτάλι ετοιμάζεται να ρίξει φρυγανιά τριμένη
 και συνεχίζετε με το τριμμένο κεφαλοτύρι και μετά με τη φέτα..
Στο τέλος βάζετε το ελαιόλαδο και το μαύρο πιπέρι.
Τα στρώνετε μέσα στο ταψί και τα βάζετε στο φούρνο στο αέρα στους 180 βαθμούς Κελσίου και σκεπασμένο το ταψί με λαδόκολλα.
Ψήνετε μέχρι να μαλακώσει το κολοκύθι και να φουκώσει το ρύζι,περίπου μισή ώρα
Μια διαφορερική βερσιον για να αξιοποιήσεις τη γέμιση απο τα κολοκυθάκια που πε΄ρισεψε
Αυτό το πιάτο προέκυψε για να μην πεταχτεί τίποτε... .είναι πάρα πολύ νόστιμο και τρώγεται πιο πολύ σαν ορεκτικό με μπύρα αλλά εμένα μ αρέσει και σαν κύριο πιάτο..
Το μόνο που θέλει είναι να φαγωθεί σχεδόν ζεστό γιατί μετά χαλάει λίγο η γεύση του,γιατί σφίγγει το ρύζι και τα τυριά...
Δοκιμάστε το και θα σας αρέσει σίγουρα,τώρα που έχει ωραία κολοκυθάκια
                                                    ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!!!!

Παρασκευή, 28 Ιουνίου 2019

Φασολάκια κίτρινα με κεφτεδάκια

κεφτεδάκια και φασολακια κιτρινα στο πήλινο

Κεφτεδες και αλλιωτικα φαολακια,κίτρινα ,ενας ωραιος συνδιασμος χρώματων αρωματων και γευσεων


1 κιλό φασολάκια κίτρινα,εγώ τα ξέρω σαν καναρίνια μάλλον λόγω χρώματος ,αλλά δεν είναι απαραίτητο να είναι αποκλειστικά τέτοια απλά αυτά είναι πολύ νόστιμα
κόκκινο και μαύρο πιπέρι ένα μεγάλο κρεμμύδι ,μαϊντανό μισό ματσάκι και μια σκελίδα σκόρδο όσοι το συνηθίζετε,αλάτι,ελαιόλαδο  2-3 ντομάτες σχετικά ώριμες
και μισό κιλό κιμά για τα κεφτεδάκια...

Καθαρίζετε τα φασολάκια αφού τα έχετε πλύνει πρώτα καλά και τα κόβετε όσο μεγάλα εσείς τα θέλετε
Τα βάζετε σε κατσαρόλα μαζί με το κρεμμύδι το σκόρδο το αλάτι το πιπέρι κόκκινο και μαύρο και το ελαιόλαδο και τα τσιγαρίζετε λιγάκι.
Κλείνετε και το καπάκι της κατσαρόλας αφού έχετε χαμηλώσει πολύ τη φωτιά και τα αφήνετε να βράσουν λίγο μόνο με τα ζουμιά που θα βγάλουν .

Αφού έχετε φτιάξει τους κεφτέδες τους περνάτε κι αυτούς από ένα τηγάνι αντικολλητικό για να πιάσουν μια κρούστα και να μη διαλυθούν στο φούρνο.
Βάζετε τα φασολάκια στο πήλινο και από πάνω βάζετε τους κεφτέδες.
 Κόβετε οριζόντια τις ντομάτες και σκεπάζετε με αυτές το φαγητό. Ρίχνετε μια τριμμένη ντομάτα και ακόμη λίγο ελαιόλαδο.
Ρίχνετε ακόμη και κομμένο μαϊντανό από πάνω καθώς και λίγο ακόμη αλάτι.
Κλείνετε το πήλινο με το καπάκι του
και αφήνετε το φαγητό να γίνει αργά για να είναι μαλακά τα φασολάκια.
Περίπου δύο ώρες

Σε πήλινο σκευος φασολακια κίτρινα με κεφτέδες
Είναι μια λιγάκι διαφορετική εκδοχή από τα φασολάκια με κρέας αλά είναι πολύ νόστιμο και πολύ Καλοκαιρινό φαγητό.
Αν το δοκιμάσετε πιστεύω ότι θα σας αρέσει πολύ
Πάει πολύ με φέτα  και σαλάτα ,όποια εσάς σας αρέσει
Εδω η συνταγη για τους κεφτέδεςhttps://www.aromatakaigeuseis.gr/2017/04/blog-post.html
                                 ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!!!!!

ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ

Kouzinika.com