Κυριακή, 8 Δεκεμβρίου 2019

Κολοκυθόπιτα γλυκιά

Κολοκυθόπιτα με φύλλο χειροποιητο καρύδια και σταφίδες ,γλυκιά
Με κολοκύθα μπορείς να φτιάξεις μια υπέροχη κολοκυθόπιτα
ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΛΛΟ
1 κούπα χλιαρό νερό
3  κουταλιες ελαιόλαδο
1 κουταλιά ξύδι
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις όσο πάρει , περίπου ένα κιλό αλλά η ζύμη δεν πρέπει να είναι ούτε μαλακια ούτε σφιχτή για αυτό όσο αλεύρι περισσέψει το κρατάμε για το άνοιγμα των φύλλων.
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
Περίπου ένα κιλό κολοκύθα η ένα μέτριο κολοκύθι κίτρινο
3,5 φλυτζάνια ζάχαρη
1 κουταλάκια κανέλα
1κουπα καρύδια χοντροκομμένα
Μισή κούπα σταφίδες
1 φλυτζανα ελαιόλαδο
1 φλυτζανα καλαμποκελαιο.


Ανακατεύετε καλά όλα τα υλικά για τη ζύμη ρίχνοντας λίγο λίγο το αλεύρι μέχρι να πετύχετε τη ζύμη όπως είπαμε.
Κόβετε τη ζύμη σε μπαλάκια τη ζύμη και την αφήνετε να φουσκώσει περίπου μισή ώρα για να ανοίγουν καλά τα φύλλα.
Επίσης όταν τα ανοίγετε στο αλεύρι ανακατεύετε και λίγο νισεστε για να ανοίγουν πιο εύκολα.
Μέχρι να φουσκώσουν λίγο τα φύλλα ετοιμάζετε τη γέμιση.
Τρίβετε το κολοκύθι σε τρίφτη και το πατάτε να φύγουν τα πολλά υγρά του και ρίχνετε τη ζάχαρη τα καρύδια τις σταφίδες την κανέλα και τα ανακατεύετε να ενσωματωθούν.
Ανοίγετε αρκετά ψιλό το φύλλο και αφού το απλωσετε στο ταψί το λαδωνετε μπορείτε και να την κάνετε στριφτη διπλώνοντας στη μέση το φύλλο και βάζετε τη γέμιση.
Συνεχίζετε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν όλα τα φύλλα.
Την ψήνετε σε 180 βαθμούς Κελσίου στον αέρα.
Όταν ψηθεί και ροδοκοκισει τη βγάζετε και όταν κρυώσει ρίχνετε άχνη ζάχαρη.
Είναι μια νόστιμη πίτα και συνοδεύει εύκολα καφεδάκι αλλά και μόνη της είναι πολύ ωραία να τη φάτε σαν γλυκό ταψιού
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΊΑ!!!!!
Κολοκυθόπιτα γλυκιά για συνοδευτικό του καφέ σας

Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου 2019

Σπαγγέτι με σάλτσα λαχανικών

μακαρόνια με σάλτσα απο λαχανικά σε κοπυπα βαθιά και τριμένο τυρί απο πάνω
ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ
 1 πακέτο μακαρόνια νούμερο 10,
100 γραμμάρια φρέσκο βούτυρο,3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο,πιπερι κόκκινο,αλάτι,νερό.
ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ
2σκελίδες σκόρδο,1 πράσινη ,μια κόκκινη πιπεριά,1 μελιτζάνα,ένα κολοκυθάκι,ελιές ,αγγουράκια τουρσί,3 ώριμες ντομάτες αρκετά μεγάλες.

 Βράζετε τα μακαρόνια σε αλατισμένο βραστό νερό όσο εσείς τα θέλετε να κρατάνε.
Τα στραγγίζετε τα πλένετε με κρύο νερό και μετά αφου λιώσετε το βούτυρο,ρίχνετε στο λιωμένο βούτυρο και το ελαιόλαδο,όταν δείτε ότι βγάζουν φυσαλίδες ρίχνετε και μια κουταλιά σούπας κοφτή κόκκινο γλυκό πιπέρι.
Κατσαρόλα που έχει ΄μέσα μακαρόνια και πέφτει απο πάνω βούτυρο που είναι για το τσιγάρισμα τους

 Ρίχνετε αυτό το μείγμα στα μακαρόνια και τα ανακατεύετε καλά να πάει παντού.
Πιάτο που έχει μισό κρεμύδι,μια ντομάτα ενα κολοκυθάκι και λιγα κλωνια μαιντανού

Μια μελιτζάνα και μια κόκκινη πιπεριά με σταγόνες δροσιάς πανω

Τηγάνι που έχει σάλτσα λαχανικών με διάφορα λαχανικά με την κουτάλα για σερβίρισμα πάνω σε σπαγγέτι
Κόβετε σε κυβάκια τα λαχανικά αφού πριν τα έχετε πλύνει και ξεφλουδίσει ,τα σωτάρετε με ελαιόλαδο και αφού μαραθούν ρίχνετε τις ελιές και τα αγγουράκια τουρσί.
Περνάτε από το μπλέντερ τις ντομάτες και τις ρίχνετε κι αυτές στη σάλτσα.
Τη βράζετε μέχρι να δέσει
Βάζετε τα μακαρόνια σε ένα πιάτο και ρίχνετε τη σάλτσα και τυρί τριμμένο όποιο εσάς σας αρέσει ,πάντως το συγκεριμένο πιάτο παει πολύ ωραία με τυρί πικάντικο λίγο στη γεύση, οπότε διαλέξτε ένα τέτοιο ,πολύ νόστιμη μακαρονάδα και πολύ εύκολη και οικονομική.
                                                      ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!!!!

Τετάρτη, 6 Νοεμβρίου 2019

Κέικ μήλων

κέικ με μήλα σε μία πολύ ωραία γιάλινη πιατέλα πάνω σε τραπέζι που είναι στρωμένο με κεντητό τραπεζομάντηλο

Ενα κομμάτι κέικ μήλου σερβρισεμένο σε πιάτο και δίπλα η πατέλα που λείπει το κομμάτι που είναι σερβιρισμένο
 ΓΙΑ ΤΗ ΖΎΜΗ
 2 φλυτζάνια τσαγιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του,1 κουταλάκι γλυκού μπάικιν πάουντερ,μισό φλιτζάνι τσαγιού ,καλαμποκέλαιο,1 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη,1 αυγό,2 βανίλιες,1 φλιτζάνι του καφέ γάλα.
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
50 γραμμάρια βούτυρο,5 κουταλιές σούπας ζάχαρη ,1 κουταλιά σούπας κανέλα,3 μήλα διαλεγετε μια ποικιλλία να ειναι αρωμματικά,καρύδια ,σταφίδες,(η ποσότητα είναι ανάλογα πόσο σας αρέσει να τα βάλετε ,εγώ έβαλα από ένα φλιτζάνι του τσαγιού καρύδια ένα σταφίδες.)
Ταψί που έχει μέσα φέτες μήλου
 Καθαρίζετε και κόβετε σε φέτες τα μήλα

Δύο  κούπες που έχουν μέσα σταφίδες η μία και καρύδια η άλλη ,δίπλα τους κρυστάλινο ωραίο ποτήρι μικρό που εχει μέσα κανελλα

 Ρίχνετε πάνω το βούτυρο κομμένο σε κομμάτια(50 γραμάρια)σταφίδες ,την κανέλα τη ζάχαρη και τα καρύδια.
Τα βάζετε στο φουρνο στους 200 βαθμούς θερμοκρασία να λιώσει το βούτυρο και να βγάλουν το ζουμί τους τα μήλα και να ενωθούν οι γεύσεις
Ενώ αυτά ψήνονται ετοιμάζετε την ζύμη,χτυπάτε πρώτα τη ζάχαρη και το καλαμποκέλαιο

 Μετά χτυπάτε χώρια το αυγό και το ρίχνετε κι αυτό στο μείγμα ενώ συνεχίζετε το χτύπημα.

 Ρίχνετε μετά το αλεύρι μαζί με το μπαίκιν και την βανίλια
στο τέλος ρίχνετε το γάλα και χτυπάτε λίγο ακόμη να ενσωματωθεί και αυτό.
 Εν τω μεταξύ τα μήλα έχουν ψηθεί ,τα έχετε βγάλει ενώ ακόμη χτυπάτε τη ζύμη και έχουν κρυώσει λίγο.
Ρίχνετε λίγη λίγη τη ζύμη από πάνω να απλωθεί καλά πάνω στα μήλα και αν χρειαστεί τη στρώνετε και εσείς λιγάκι.
Την ψήνετε στους 170 βαθμούς για μισή ώρα η μέχρι να γίνει ροδοκόκκινη,είναι λεπτή και δε θα πάρει πολλή ώρα
Μόλις κρυώσει λίγο το γυρίζετε ανάποδα σε μια μεγάλη πιατέλα και το αφήνετε να κρυώσει για να πάρει πιο ωραία γεύση,είναι πολύ αρωματικό και πολύ πολύ νόστιμο,τώρα που τα μήλα είναι μπόλικα να το φτιάξετε είναι ότι πρέπει.
                                                      ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!!!!!!!!!!

Κυριακή, 27 Οκτωβρίου 2019

Μαιντανός σε βάζο

διατηρώ μαιντανό στο βάζο
 Σήμερα θα δείτε ένα κόλπο για να κρατήσετε πολλές μέρες το μαϊντανό σας φρέσκο και δροσερό στο ψυγείο και να τον έχετε έτοιμο για κάθε στιγμή που θα τον χρειαστείτε..
 Θα χρειαστείτε ένα ματσάκι μαϊντανό όσο γίνεται πιο φρέσκο και ζωηρό,ένα βάζο και νερό για να τον πλύνετε καλά.
Πλένετε καλά το μαϊντανό αφού κόψετε τα χοντρά κοτσάνια σχεδόν στη μέση,αν δε σας ενοχλούν τα αφήνετε κι αυτά.
Τον αφήνετε να στεγνώσει καλά σε ένα σουρωτήρι πρώτα και μετά απλωμένο σε μια πετσέτα κουζίνας η σε χαρτί κουζίνας.
Αποστειρώνετε το βάζο στους 100 βαθμούς στο φούρνο της κουζίνας για 15 λεπτά  και όταν στεγνώσει καλά ο μαϊντανός τον κλείνετε στο βάζο και τον βάζετε στο ψυγείο στη συντήρηση.
Θα δημιουργηθούν μέσα στο βάζο υδρατμοί και αυτοί θα κρατήσουν το μαϊντανό ολοζώντανο για πολλές πολλές ημέρες  και θα τον έχετε στη διάθεση σας εύκολα και γρήγορα για τα ωραία σας φαγητά



Κυριακή, 20 Οκτωβρίου 2019

Μηλόπιτα σούπερ!!!!

Σούπερ νόστιμη μηλόπιτα


ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ¨
4 φλυτζάνες τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις,1 φλυτζάνα τσαγιού ζάχαρη,2 αυγά,200 γραμμάρια Βιτάμ η οποιαδήποτε μαργαρίνη εσείς χρησιμοποιείτε,1 μπαικιν πάουντερ.
 ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
4-5 μήλα όποια ποικιλία σας αρέσει,1 κουταλιά σούπας κανέλα,1 φλυτζάνα τσαγιού ζάχαρη.

Καθαρίζετε τα μήλα και τα τρίβετε στον τρίφτη η τα κόβετε στο μπλέντερ,όπως εσάς σας αρέσει.
Τα ανακατεύετε με τη ζάχαρη και την κανέλα και τα αφήνετε να βγάλουν τα υγρά τους και να ενωθούν πριν τα βάλετε στη μηλόπιτα σας
Λιώνετε το Βιτάμ για να χτυπηθεί καλά η ζάχαρη,αυτό είναι εξάλλου και το μυστικό για να γίνει ωραία η μηλόπιτα σας ,το καλό λιώσιμο της ζάχαρης,ρίχνετε τα αυγά και το μπαικιν παουντερ και τελευταίο το αλεύρι ζυμώνετε ελαφρά τη ζύμη και την χωρίζετε στη μέση.
Τι μισή τη στρώνετε σε ένα βουτυρωμένο ταψί νούμερο 30-32 και την πατάτε να πάει σε όλη την επιφάνεια του ταψιού σας.
Πάνω από τη ζύμη βάζετε το μείγμα των μήλων και το στρώνετε να πάει  παντού.
Την  άλλη μισή ζύμη την κόβετε κομματάκια ψιλά σαν τρίμματα  και την βάζετε στην επιφάνεια του μείγματος .
Τα πατάτε λίγο αυτά τα κομματάκι να στερεωθούν καλά πάνω στο μείγμα,τα στρώνετε δηλαδή με την παλάμη σας..
Την ψήνετε στους 160-170 βαθμούς στον αέρα η μέχρι να τη δείτε να ροδοκοκκινίζει γιατί φούρνος με φούρνο έχει διαφορά ,εσείς ξέρετε τον δικό σας και προσαρμόζετε το χρόνο ψησίματος καθώς και τους βαθμούς.
Είναι μια καταπληκτική εύκολη και πεντανόστιμη μηλόπιτα και παέι τέλεια με τον καφέ σας και με ότι άλλο τη θέλετε να τη φάτε.
Τώρα που έχει ωραία μήλα φτιάξτε την και απολαύστε την..
Η συνταγή είναι της φίλης μου της Μαρως και  όταν την έφαγα με ενθουσίασε,δοκιμάστε την και θα έχετε τη δική σας γευστική άποψη
                                                     ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!!

Κυριακή, 13 Οκτωβρίου 2019

Πράσα με λουκάνικο και πληγούρι

Λουκάνικο με πληγούρι και πράσο


5-6 πράσα,3 καρότα,1 χωριάτικο λουκάνικο πέταλο,αν δε βρείτε τέτοιο πάρτε από το σούπερ μάρκετ όποιο χωριάτικο λουκάνικο σας αρέσει,πλιγούρι ,περίπου ένα φλυτζανάκι του καφέ,ντομάτα φρέσκια η πολτό,αλάτι και κόκκινο πιπέρι ,ελαιόλαδο,λίγο νερό,αν χρειαστεί.


Ξεφλουδίζετε το λουκάνικο και το κόβετε φετάκια.
Πλένετε το πλιγούρι
 Πλένετε, καθαρίζετε και κόβετε τα πράσα και τα καρότα ,τα πράσα σε κομμάτια όσο εσείς τα θέλετε σε μέγεθος και τα καρότα σε φετάκια σχετικά λεπτά γιατί το πράσο δε θέλει και πολύ βράσιμο.

 Βάζετε τα καρότα και τα πράσα σε μια κατσαρόλα με το ελαιόλαδο,το αλάτι και το κόκκινο πιπέρι να μαραθούν ,ελαιόλαδο δε θα βάλετε πολυ γιατί θα βγάλει λίπος και το λουκάνικο,όσο πιο καλό κρέας έχει μέσα το λουκάνικο τόσο πιο νόστιμο γίνεται το φαγητό.
Εδώ στα μέρη μας σε κάθε κρεοπωλείο βρίσκεις φρέσκο και πεντανόστιμο λουκάνικο.

Αφού μαραθουν κάπως τα πράσα ρίχνετε τα λουκάνικα ,τα ανακατεύετε για λίγο  στην κατσαρόλα και  ρίχνετε το πλιγούρι,τη ντομάτα η τον πελτέ διαλυμένο με λίγο νερό.
Τα βράζετε τόσο όσο να μην γίνει λιώμα το πράσο και να φουσκώσει το πλιγούρι,κάπου ένα 20λεπτο ...
Είναι ένα απλό ,θρεπτικό ,γρήγορο και πολύ νόστιμο πιάτο,όποτε το φτιάχνω θυμάμαι την πεθερά μου που μας το έφτιαχνε συχνά και μας άρεσε πολύ ,δοκιμάστε το έστω για μία φορά ,ίσως σας αρέσει,του παει ωραία η φέτα και φρέσκο ψωμάκι για βουτιές στο ζουμί του που θα μελώσει γιατί το νερό είναι λίγο.
                                                 ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!!!!!

Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου 2019

Χοιρινό με λαχανικά

Λαχανικά με χοιρινό στην κατσαρόλα


700 γραμμάρια χοιρινό κομμένο σε μπουκιές,όπως το κόβουμε στην τηγανιά,3 μελιτζάνες,4 πατάτες,1 πράσινη και 1 κόκκινη πιπεριά,1 μικρό κουτί μανιτάρια κονσέρβα,μισό ποτήρι κρασί άσπρο,αλάτι πιπέρι κόκκινο και μαύρο ,λίγη ρίγανη και μια σκελίδα σκόρδο η μισό κουταλάκι  σε σκόνη 2 ντομάτες ώριμες,ελαιόλαδο όσο σας αρέσει εσάς λιπαρό αν και καλό είναι να μη βάλετε πολύ γιατί  τοκρέας είναι από μόνο του λιπαρό

Βάζετε πρώτα το κρέας στην κατσαρόλα αφού το έχετε πλύνει πρώτα,κόβετε σε ροδέλες τις πιπεριές και τις βάζετε στην κατσαρόλα κι αυτές μαζί με το ελαιόλαδο.
Ρίχνετε και το αλάτι μαζί με τα πιπέρια ,κόκκινο και μαύρο και τη ρίγανη και επίσης το σκόρδο


 Αφού βγάλει το κρέας τα υγρά του και πάρει μερικές βράσεις το σβήνετε με το κρασί και το αφήνετε να σιγοβράζει λίγο ακόμη.
Μετά ρίχνετε τις πατάτες κομμένες σε κύβους και τις μελιτζάνες κατά τον ίδιο τρόπο κομμένες κι αυτές.
Τα ανακατεύετε να ενσωματωθούν και αφού τις στρώσετε καλά μέσα στην κατσαρόλα

 Βάζετε από πάνω τις ντομάτες σε φέτες κομμένες οριζόντια και κλείνετε την κατσαρόλα να βράσουν χωρίς νερό μόνο με τα υγρά τους αλλά να σιγοψηθούν
Περίπου μισή ώρα γιατί το κρέας είναι ήδη βρασμένο μόνο όσο να μαλακώσουν οι πατάτες
Και αφού έχει μελώσει το φαγητό σας το σερβίρετε με μια ωραία χωριάτικη σαλάτα η όποια εσάς σας αρέσει,είναι νόστιμο ,απλό θρεπτικό και οικονομικό.
                                                       ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!!!!!

ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ

Kouzinika.com